WK Afstanden Gangneung

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2016.

  1. Monique

    Monique Well-Known Member

    En als Bergsma een slechte tijd op de 10 rijdt omdat hij de dag daarvoor een marathon heeft gereden dan zegt Anema dat ook?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Lijkt me niet omdat Anema de opstelling in een marathon bepaald.

    Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
  3. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Ik vond het een vermakelijk WK Afstanden, hoewel de Nederlandse overmacht op de mannenafstanden wel erg groot was. Ik weet nog hoe we drie jaar geleden beweerden: een tweede Sotsji zullen we nooit krijgen. Nou, ik moet zeggen dat we er opnieuw aardig dichtbij zijn. Als Wüst en Ter Mors nóg beter in topvorm raken, Nuis zijn absolute klasse volgend jaar vast weet te houden en de concurrentie het op de sprint opnieuw laat afweten, dan zijn die 23 medailles zeker geen onhaalbare droom meer.

    Het meest heb ik genoten van de ontlading bij Jan Smeekens toen hij de wereldtitel pakte op de 500 meter. Drie jaar nadat hij zichzelf al even Olympisch kampioen waande, pakt hij nu echt een grote titel. Klaar om volgend jaar definitief revanche te nemen. Smeekens als onverwachte winnaar zou de reeks van Van Velde-Timmer-Tuitert-Groothuis toch een mooi vervolg geven. Al is ie na dit weekend misschien niet zo onverwacht meer...

    Verder was de 10 kilometer een huzarenstukje. Kramer toont wederom aan dat hij zijn lichaam beter kent dan wie ook en weet het maximale eruit te halen zonder zichzelf over de kop te rijden. Bergsma's aanvalslust valt te prijzen, maar een tijdrit is meer dan alleen keihard koersen. Je moet kunnen doseren en dat ging in zijn geval gewoon niet goed. Hetzelfde geldt overigens voor Bloemen die wederom veel te hard van start ging. Beckert is opnieuw de lachende derde en zal ongetwijfeld die bronzen medaille in zijn vizier hebben. Al vraag ik me ook sterk af wat Peter Michael kan laten zien volgend jaar. In de achterhoede haalt pornosnor Ghiotto even bijna 20 seconden van zijn PR af na een weekje in Alma Ata te hebben vertoeft en liet Tsuchiya zien over uitstekende stayerskwaliteiten te beschikken. Voor Van der Poel is het seizoen wellicht wat te lang. Die valt best wel tegen.

    Tot slot vond ik de massastart leuk om naar te kijken. Er waren duidelijk geen afspraken gemaakt en dat is mijns insziens geheel te wijten aan de bondscoach. De kans dat Hekman naar Pyeongchang gaat lijkt me met het oog op de prestatiematrix echter nihil, dus niemand hoeft bang te zijn dat dit voorval zich zal herhalen. Mooie en verdiende overwinning voor Joey Mantia. Benieuwd hoe hij zich op de individuele afstanden nog verder kan doorontwikkelen.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Je hebt voor een heel deel gelijk. Het zorgwekkende is dan ook niet zo zeer dat Kramer en Wüst en co dominant zijn, maar vooral dat alleen in NL geld naar schaatsen gaat en dat er alleen Nederlandse sponsors zijn. Dat een sport financieel zo afhankelijk is van 1 land is niet goed.
    G1ant, alexander79 en Quarantenove vinden dit leuk.
  5. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Toevallig dat Wim Lagae, docent sportmarketing aan de KU Leuven , dat gister in de Zevende dag ook nog aanhaalde.
    http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2890584
  6. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

  7. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Irene Schouten is wel wereldkampioen geweest en heeft in het verleden world cups gewonnen. Ook de wijze waarop ze weer Nederlands kampioen werd vond ik bijzonder.

    Dit jaar komt ze wellicht wat minder uit de verf door privé problemen.

    En ja, ik ben ook onder de indruk van haar looks. Maar dat ben ik ook bij Saskia Alusalu, maar daar ga ik niet over schrijven dat ze wereldtop is.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  8. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het is wel degelijk terecht. Vanaf de andere kant van de oceaan heb je het misschien niet meegekregen, maar in Nederland is Jong Oranje vervangen door een aantal RTC's. Daarmee wordt er een steeds groter wordende pool met jonge schaatsers opgeleid met de beste faciliteiten. Daarnaast is er het marathoncircuit waar schaatsers zich kunnen ontplooien. Alle andere schaatslanden hebben minder schaatsende jeugd of minder goede faciliteiten. Nederland is al 20 jaar het grootste schaatsland en zal dat nog minstens 10 jaar blijven. Waarmee ik niet zeg dat Nederland de komende 10 jaar vrijwel alles zal winnen, maar wel veel meer dan elk ander land.
    G1ant vindt dit leuk.
  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Klopt. Dit is trouwens al heel wat langer het geval dan dat NL de sport domineert. Het valt vooral meer op nu de geldstromen vanuit NL (bijv. Essent) ook steeds meer opgedroogd zijn de afgelopen jaren, en ja dan gaat de sport in het geheel wel langzaam achteruit.

    Wat me persoonlijk het meeste zorgen baart is dat er zo ontzettend weinig financiele middelen beschikbaar zjin (blijkbaar) in sterke schaatslanden als Canada en de VS. Zeker van de laatste 2 kun je toch niet zeggen dat het niveau zo onttend veel lager is geworden. Ja, Canada heeft momenteel geen Klassen, Hughes, Nesbitt meer, maar wel veel erg getalenteerde mannelijke sprinters.

    Het zal allemaal uiteindelijk vnl. te maken hebben met publieke aandacht voor het schaatsen, die zal moeten toenemen in andere landen, en daar heeft de ISU en de nationale schaatsbonden de hoofdtaak om het te promoten. Weet niet of dat buiten NL een beetje serieus aangepakt wordt...

    Edit: je hebt ook gelijk dat faciliteiten, of het gebrek daaraan, een groot probleem is in het buitenland. De aanleg EN onderhoud van 400m-banen (en die mogen best allemaal outdoor zijn), eventueel in combinatie met ijshockeybanen, is essentieel in dezen. Zonder 400m banen wordt het erg lastig natuurlijk...
    Laatst bewerkt: 13 feb 2017
  10. Wolfman

    Wolfman Active Member

    Ja we winnen weer het gros van de medailles, maar laten we niet vergeten dat we de afgelopen 10 jaar wel vreselijk geholpen zijn door Kramer en Wust. Streep die namen eens door en kijk wat er over blijft. Ik denk dat we bij de mannen het meest internationale veld hadden in meer dan 30 jaar.
    In de jaren 89-03 hadden we geen Davis, Morrison, Hedrick, Kuck , Hansen , Marsicano, Fabris, Skobrev, Juskov, Micheal, Swings, Bokko, Pedersen, Contin, Lee, Brodka. Niet in aantallen en ook niet qua diversiteit aan landen. Natuurlijk domineren we Allround en de 10 km tijd bij de mannen, maar ik denk ik nog altijd dat met een fitte Fabris, Marsicano (en Kramer) en een welwillende Lee bij het wk 2011 all-round het sterkste internationale deelnemersveld van de afgelopen 50 jaar zouden hebben gehad. Daarbij komt ook nog dat de dominantie van Kramer een aantal concurrenten heeft verjaagd van het all-rounden. Nederlandse sprinters en midden-afstand specialistne zijn er voldoende, maar winnen echt niet elk jaar. Ik denk dat zonder Kramer (en Wust) we steen en been hadden geklaagd in de jaren 2004-2011. Natuurlijk hebben al 20 jaar we het meeste geld en de meeste faciliteiten, maar we moesten wachten tot 2014, alvorens we een (abnormaal) hoog aantal medailles haalden bij de spelen. Niet al in 2002 , 2006 (wisseling van de wacht) of 2010 (gefaald/pech). En Kramer, Bergsma, Wust zijn er in 2022 echt niet meer bij. Pas als we in 2022 weer 15-20 medailles halen, moet je je zorgen gaan maken over de Nederlandse overheersing. Die van de afgelopen 10 is het gevolg van 1 man.
    Het is wel te hopen dat situaties, als nu in Canada, niet structureel worden of dat skeeleren olympisch word. Aan de andere kant, de nieuwe aanwas in Nederland (Roest, Bosker, Talsma) zou op voorhand niet demotiverend richting buitenland hoeven te werken.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  11. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    NEE NEE Dat is NIET toegestaan !
    flut analyse die niets begrijpt van onze hardwerkende folklore schaatsers
    Daar houden wij Hollanders niet van
  12. Aleimon Thimble

    Aleimon Thimble Active Member

    Toegestaan wel. Maar ik blijf het een rare reactie vinden op succes.

    Wat is Nederland toch verschrikkelijk calvinistisch dat we onszelf dat succes structureel lijken te misgunnen. Waarom kunnen we niet gewoon genieten van voorspoed?
    Duif vindt dit leuk.
  13. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Ik word doodziek van dat gezeik dat wij alles winnen (uiteindelijk was dat voor het eerst in Sochi het geval) en dat het een gevaar voor de sport is. De dominantie van Noorwegen in het langlaufen is volgens mij al veel langer en ook groter. Toen Duitsland heerste met Niemann, Friesinger enz.... hoorde je niemand klagen.
    Duif en Aleimon Thimble vinden dit leuk.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het gaat er niet om dat de sport in NL groter wordt en daardoor NL alles wint. Als dat zo was zou klagen onterecht zijn. Maar wat er aan de hand is, is meer: de sport is wereldwijd gekrompen, met name in traditionele landen als Noorwegen en Duitsand de laatste 10 jaar. Maar wereldwijd is de sport kleiner geworden. Er zijn minder schaatsers van niveau en er gaat (relatief) minder geld om. Ook in NL lijkt schaatsen momenteel te krimpen, alleen veel minder snel dan in de rest van de wereld. Daardoor is NL dominant.

    Vergelijk het met veldrijden. Dat was een mondiale sport. Wereldwijd is het gekrompen, in België gegroeid. Niet de kant die ik met het schaatsen op zou willen. En er is nog een parallel met veldrijden. Veldrijden werd oa kleiner omdat mountainbiken op kwam en in 1996 olympisch werd. Schaatsen heeft als grote concurrent shorttrack wat wel al jaren groeit en in 1992 olympisch werd. De enige reden dat schaatsen nog niet is vervallen tot niveau veldrijden met alleen wedstrijden in Heerenveen, Utrecht, Groningen ed is omdat schaatsen ook olympisch is. Zonder olympische status was schaatsen nu een kleine nationale sport.

    Maar zijn we alleen daar mee tevreden? Een krimpende sport die in één land minder hard krimpt waardoor dat land onklopbaar is? Ik niet...
    Quarantenove vindt dit leuk.
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Trouwens, Langlaufen is door die dominantie grondig hervormt met totaal andere onderdelen en bijna geen klassieke stijl meer. Voortrekkersrol daarin: Noorwegen, die hun sport wilden behouden. Momenteel zijn de Noren bij de mannen niet zo dominant, ze winnen nog maar een kwart van de wedstrijden oid. En ook bij de vrouwen valt het mee, ondanks het wegvallen van Kowalczyk dit jaar.
  16. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Een plaatje zegt soms meer dan duizend woorden:

    [​IMG]

    Bovendien, wat al eerder gezegd is: als na de OS Kramer en Wüst stoppen, dan valt het wel mee (of tegen) met die vele medailles voor Nederland.
    G1ant, Elina, Duif en 3 anderen vinden dit leuk.
  17. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Misschien is dat nu het geval, maar het laatste WK langlaufen in 2015 was de dominantie van de Noren groter dan ooit bij een WK afstanden bij het schaatsen is geweest. Heel veel mensen nemen Sochi als leidraad, maar Sochi is meer een uitzondering. Voorheen faalden de Nederlands juist op de spelen omdat ze op het verkeerde moment piekten.
  18. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Dat schaatsen wereldwijd krimpt is een feit en dat schaatsen in Nederland krimpt is ook een feit, waarschijnlijk komt dat toch ook door een gebrek aan natuurijs (vooral in Nederland). Toen Davis en Hedrick het schaatsen hun wil oplegde was alles in Nederland zo slecht, nu zijn we zo goed en is het weer niet goed. De Duitse vrouwen wonnen tussen 1980 en 2000 zo'n beetje alles. Je kan toch ook niet ontkennen dat Nederland geen ontwikkelingswerk doet, zie nu Japan bijvoorbeeld.

    Je wilt schaatsen toch niet echt vergelijken met veldrijden? Veldrijden is toch nooit echt een mondiale sport geweest? Er zijn maar liefst zeven landen die een wereldkampioen hebben voortgebracht in de rijke historie van het veldrijden.

    Ik ben het wel met je eens dat de olympische status van het schaatsen er wel voor zorgt dat het international iets voorstelt. De dominantie van Kramer is zeker niet goed voor het allrounden, maar dat is elke dominantie. We zien graag nieuwe kampioenen. Ooit wordt er heus wel weer een Noor kampioen en dat zal het schaatsen daar ook helpen.
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Veldrijden was toch ooit groot in landen als Frankrijk, de VS en Zwitserland. Zoals schaatsen ooit groot was in Noorwegen, Duitsland en Finland. Beide sporten hebben nooit een enorm internationaal aanzien gehad, maar beide wel veel meer dan nu.
  20. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Dat zijn met name eenlingen. Beckert pakt wel een medaille, maar de sport staat er beroerd voor in Duitsland. Ontzettend leuk, zo'n drietal uit Nieuw-Zeeland, maar dat gaat daar echt niet voor massale belangstelling zorgen. Zelfs achter Sablikova, toch qua palmares één van de grootste Tsjechische sportsters aller tijden, komt geen rits Tsjechische schaatsers en fans aan. In Polen is het beroerd gesteld met de opvolging. Canada heeft zelfs geen geld om voor deelname aan een WK in eigen land te zorgen.

    Kortom: een plaatje zegt vaak heel weinig, camoufleert alleen een hoop.

Deel Deze Pagina