WK Afstanden Gangneung

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 13 nov 2016.

  1. Duif

    Duif Well-Known Member

    Niet iedere wereldkampioen is een topper. Henk Baars is ook een keer wereldkampioen geworden, maar dat was toch echt geen toprenner.
    Miekusss vindt dit leuk.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dit is precies waar de discussie over moet gaan. Wel of geen dominantie is niet zo heel belangrijk. Maar financieel gezien is het in het schaatsen gewoon heel oneerlijk verdeeld. Er is genoeg talent in het buitenland, maar die haken te vaak af omdat ze niet jarenlang een amateurbestaan willen. En dat snap ik.

    Hoewel ik tegen de vergelijking met veldrijden ben, zit daarin wel een overeenkomst. Bij het veldrijden zijn de Belgen in de jonge categorieën helemaal niet zo goed. Maar ze komen bij de profs bovendrijven omdat zij allemaal in goede ploegen kunnen rijden en de talentvolle niet-Belgen (en niet-Nederlanders) al zijn afgehaakt of voor een carrière op de weg hebben gekozen.

    Er moet wel iets gebeuren. Dingen zoals: rijders mogen in sponsorpakken rijden bij World-Cups maar de sponsor moet daarvoor een fee betalen aan de ISU. Dat geld gaat rechtstreeks naar kleinere schaatslanden. Ik noem maar iets.
  3. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Natuurlijk is het in het schaatsen oneerlijk verdeeld, laten we nu niet doen alsof we dit voor het eerst horen !
    Ik heb dat nog maar 100x gezegd :rolleyes:

    We hebben 1 profploeg die miljoenen investeert (vroeger TVM, nu LJ) en die van alles het beste van het beste heeft
    Daarnaast hebben we nog een hoop semi professionele ploegen, die niet zo 'n groot budget hebben als LJ maar alles trainingstechnisch goed voor elkaar hebben en dan hebben we nog een paar buitenlanders armoezaaiers die voor een hongerloontje alle WCs af moeten struinen om nog iets te verdienen . Zij kunnen niet om de week naar Inzell of Collalbo gaan om te trainen

    Dat 1 ploeg alles domineert , van de 500 m tot de 10 km is veelzeggend en we kunnen nu wel doen alsof dit geen enkel probleem is maar dat is het wél!

    Ik heb het al vaak gezegd : Dit maakt de sport dood en dat zou zonde zijn van onze prachtige Hollandse folklore waar wij allemaal week in week uit zo van genieten
    De Keizer, Hakkie2 en fransvanbakel vinden dit leuk.
  4. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member


    Goed gezegd Hakkie maar dit is wel mijn tekst he , dit heb ik nog maar 152 x gezegd :cool::D

    Schaatsen is puur Hollandse folklore en volledig afhankelijk van 1 land
    Nlse profploegen, Nlse kampioenen, Nlse sponsors op al die zogenaamd internationale toernooien, Nlse voorzitter, Nlse starters , Nlse juryleden etc etc

    Dat is funest voor elke sport en dat is het grote probleem

    Zo dan heb ik het nu voor de 153e gezegd :D:D
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Kijk eens aan, als je zoals nu eens serieus reageert in een discussie (ipv steeds het 'wij winnen alles de komende decennia' riedeltje) dan ben je een zeer welkome aanvulling hier! Goed bezig:D
  6. Duif

    Duif Well-Known Member

    Die financiële ongelijkheid zie je niet alleen in het schaatsen maar in de gehele sportwereld met de gigantische verschillen in het voetbal als extreem voorbeeld waar het einde zelfs nog lang niet in zicht is doordat vanaf 2018 de CL nog moeilijker bereikbaar wordt voor clubs uit de kleine voetballanden ( en dat zijn alle landen buiten de bekende top 4).
    Voetbal is dan nog de wereldsport bij uitstek maar ook in seizoens- en geografisch gebonden sporten zijn er verklaarbare verschillen. Oostenrijk en Zwitserland hebben grotere budgetten beschikbaar voor het Alpineskiën dan bijvoorbeeld Spane, Portugal, België, en Nederland. Idem bij het al eerder aangehaalde langlaufen en biathlon waar Noorwegen, Duitsland en Rusland een groter budget hebben als Canada, Amerika enz. Het budget van de Australische zwembond zal ook iets groter zijn dan dat van pak 'm beet Moldavië.

    En als je wat verder doordenkt zie je die financiële verschillen natuurlijk niet alleen in de sport, maar juist ook en vooral in de gewone wereld en het gewone leven, waardoor een opgroeiend kind in Noordwest Europa iets meer kansen krijgt om wat van het leven te maken dan een kind wat in de Hoorn van Afrika moet zien te overleven.
    ZeeKoei, Quarantenove en fransvanbakel vinden dit leuk.
  7. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het gebrek aan geld voor het schaatsen is inmiddels zo wijdverbreid in de rest van de wereld, dat het een grote gelijkmaker is geworden. Het maakt ook niet meer uit waar je vandaan komt; het lijkt er op dat iedereen die echt echt echt wil inmiddels kans maakt om tot de wereldtop op de langebaan te behoren. Of je nu een subtop-shorttracker bent, een bijna 45-jarige veterane of een in de winter werkloze inliner. Met als meest frappante voorbeeld de ploegenachtervolging. Een mislukte race van een Nederlands B-team is goed voor goud. En als tweede eindigt een land zonder ijsbanen, met 7 (!) actieve schaatsers. Een van het team was al gestopt, de coach heeft geen langebaanervaring, maar is toevallig de broer van een 1 van de schaatsers.
    Dat is net zoiets als San Marino in de finale van het WK voetbal.

    Ja, dan krijg je veel landen in de medaillespiegel.
    strawbale, Quarantenove en Hakkie2 vinden dit leuk.
  8. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Eh, B-team?
    Goed dan, Kramer reed niet mee. Maar we hadden wel:
    - Jan Blokhuijsen (vele EK- en WK-medailles op allrounden, Olympisch kampioen TP)
    - Douwe de Vries (vierde op WK 5 km, derde op die afstand in 2015)
    - Jorrit Bergsma (Olympisch kampioen 10 km, meervoudig wereldkampioen op die afstand)
    En dat is dan een B-team? :confused:
    G1ant en Sidekick vinden dit leuk.
  9. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    T.o.v. 2014 (Kramer - Verweij (in vorm) - Blokkie (in vorm) inderdaad een B-team, ook als je naar de tijd kijkt op dat snelle ijs.
  10. kritischkijker24

    kritischkijker24 Well-Known Member

    Hoe dan ook is ons 'B' team altijd nog vele malen beter dan de A teams van andere landen , dat is jammer
  11. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Alles zonder Kramer is een B-team... duidelijk. :(
  12. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Sorry. 1989/5e, 1990/1e, 1991/4e.
    Dan noem ik die eerste plaats geen toevalstreffer.
    Quarantenove vindt dit leuk.
  13. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Ligt een verklaring ook niet in het beperkte deelnemersveld. Dus in de visie van de ISU.
    Vandaag deden er 98 skisters mee aan de Reuzenslalom waaronder een aantal uit Haïti.
    Bij de Spelen van Sochi deed een zekere Vanessa Mae mee. Weliswaar d.m.v. "gefabriceerde" uitslagen.
    Bij het schaatsen probeert men het deelnemertal zoveel mogelijk te beperken.
    Ik bedoel als je je op mondiaal/olympisch niveau op de TV kunt presenteren is de kans op sponsors ook groter.
  14. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Heb jij de Reuzenslalom ook gekeken? Daar laten ze alleen de top 30 zien, dus geen deelnemers uit Haïti. Dus geen tv tijd voor de deelneemster uit Haïti (of die uit Nederland).

    Ik ben trouwens wel voor meer exoten op de 500m. Ieder lid van de ISU mag als ze gen andere deelnemer hebben iemand op de 500m inzetten, wat mij betreft. Een beetje zoals de 100m hardlopen of 100m vrije slag zwemmen. En dan wel (veel) minder ritten op de andere afstanden.
    G1ant vindt dit leuk.
  15. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Probleem is wel een beetje dat je maar twee deelnemers tegelijk kan laten starten, waar je in het zwemmen en hardlopen drie of vier heats van 8 exoten tegelijk hebt. Dus je bent veel meer tijd kwijt als je die mensen een platform wil aanbieden.
    G1ant vindt dit leuk.
  16. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    4
    Dat klopt, maar de kans dat ze in eigen land op TV is wel groter en vaak zijn het voor die skiërs lokale/nationale sponsors.'

    Waarom moeten andere afstanden onder de 500 lijden. Omdat het dan te lang duurt.
    Bij de OS is er één afstand per dag. Begin met de meest oninteressante ritten buiten TV tijd. Laat als de rechtstreekse internationale uitzending begint de laatste ronde(n) van de meest interessante ritten zien en begin daarna met het hoofdprogramma. Dit gebeurt ook bij tijdritten in etappewedstrijden.
    Bij skieën gebeurt in wezen hetzelfde alleen zijn daar de minst interessante races na afloop van de toppers. Reden is natuurlijk dat de piste steeds slechter wordt. Het Kombi WK werd al door serieuze ongelijke omstandigheden ontsierd.
    EenBrabander en Joris180 vinden dit leuk.
  17. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, maar in het schaatsen zal het aantal exoten meevallen. Hoeveel landen komen voor zo'n plekje in aanmerking? Een Argentijn, Brit, Luxemburger, Spanjaard en wat Aziaten? Als het een rit of 8-10 is, is het veel. Ben je misschien met een dweil na de exoten een half uur of 40 minuten kwijt.

    Bij het zwemmen laten ze de exoten trouwens ook meestal per 4 starten.
  18. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Aan de andere kant zijn er juist sporten als skispringen, bobsleën en tennis waar slechts één sporter/slee tegelijk start. Dat gebeurt bij een aantal atletiekonderdelen ook, maar die duren niet zo lang per persoon dus daarom is dat geen probleem. Bovendien kunnen op een atletiekbaan meerdere onderdelen tegelijk worden afgewerkt.
  19. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Eens kijken om hoeveel ritten het dan gaat. Als regel heb ik gebruikt dat ieder land dat geen direct gekwalificeerde schaatser heeft 1 schaatser mag laten starten op de 500m. Dat gaat per geslacht afzonderlijk. Bij de mannen krijgen we dan de volgende extra ritten, als ik ze indeel op SB.
    13. COL (35.52) - EST (36.00)
    14. HUN (36.12) - LAT (36.43)
    15. IND (36.72) - GBR (36.76) (* Het officieuze Commonwealth-kampioenschap)
    16. ESP (36.96) - MGL (37.06)
    17. ROU (37.54) - ISR (37.62)
    18. PRK (38.10*) - SVK (38.24)
    19. CHL (38.54) - CZE (38.80)
    20. BRA (40.26) - POR (42.50)

    En bij de dames:
    13. FIN (39.20) - ROU (39.76)
    14. GBR (40.30) - HUN (41.06)
    15. TPE (41.14) - SWE (41.84)
    16. PRK (42.0*) - SUI (42.06)
    17. CHL (42.38) - MGL (42.62)
    18. COL (43.41) - ARG (43.65)
    19. IND (43.80) - IRL (44.74)
    20. ESP (45.86) - SVK (45.93)
    Misschien moeten we het bij 20 ritten laten, verder:
    21. UKR (46.07) - THA (46.95)
    22. FRA (47.32) - AUS (56.51)
    23. CRO (75.04)

    Maar we kunnen de kleine landen natuurlijk ook een plek op de massastart gunnen.
  20. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Dat ontsierd worden heeft misschien juist wel een extra charme. Mede daardoor wint minder vaak dezelfde.
    Daarom ook een pleidooi voor het schaatsen terug naar de buitenbanen i.p.v. de over het algemeen steriele , sfeerloze hallen. Wellicht minder eerlijk maar ik heb de topsport in bijna een halve eeuw dat ik die volg steeds meer zien veranderen in amusementsprogramma's op TV (iets in de richting van programma's als de Voice of Holland e.d.) en die hoeven niet persé eerlijk te zijn om te vermaken.

Deel Deze Pagina