Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Er is nu volgens mij nu een limiet van maximaal 14 schaatsers per team, in plaats van 14 zou de KNSB bijvoorbeeld kunnen zeggen maximaal 8 schaatsers per team per geslacht.
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik ben echt diep teleurgesteld in Jumbo-Visma de afgelopen twee jaar. En niet alleen de laatste twee jaar, omdat het al veel langer speelt. Er lijkt daar een cultuur te heersen van: "Dit is de trainingsbelasting die nodig is om jou wereld/ Olympisch kampioen te maken en als je het niet aan kunt, dan ga je maar ergens anders heen", wat ertoe leidde dat veel schaatsers binnen Jumbo-Visma overtraind/overreached raakten. Natuurlijk willen ze allemaal voor het hoogst haalbare gaan. En als de resultaten tegenvallen, dan is dat duidelijk een teken dat je na een rustperiode nóg harder moet trainen. Het lijkt wel Peter Mueller-esque, met het verschil dat je elke minuut van elke dag wordt gemonitord.

  Het is hartstikke knap dat Robin Groot zelf aangeeft dat de trainingsbelasting voor haar te hoog is, maar in plaats van te investeren in het herstructureren van haar ontwikkelingstraject (met minder trainingsbelasting, rustig opbouwend naar meer), wordt haar maar de deur gewezen. Want ze kan het niveau niet aan. Wil je blijven, dan zul je je toch aan de voor jou opgelegde trainingsschema's moeten houden. Iets wat veel talenten (ik noem maar een paar voorbeelden: Sanneke de Neeling, Sanne in 't Hof, Joy Beune, Chris Huizinga) toch gewoon braaf hebben gedaan, ondanks dat het ze niet verder bracht.

  Begrijp me niet verkeerd: als je een toptalent bent dat elke race PR's rijdt, is er geen beter team om snel beter te groeien. Maar op het moment dat het tegenzit of de klad erin komt op een later moment in je carrière, dan zijn er ook niet veel slechtere.
  EenBrabander en alexander79 vinden dit leuk.
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Valt Jumbo nou in dezelfde val als TVM een jaar of 14 geleden?
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Lijkt er bijna wel op, maar wel met het verschil dat TVM zijn leven gebeterd heeft na 2008. Sanneke de Neeling was voor JV eigenlijk al 2008 en ze zijn sinds dat moment alleen maar erger geworden. Na 2010 is bij TVM het roer echt omgegaan, die verandering heb ik bij JV nochtans niet gezien.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Iemand die al heel goed is succesvol laten zijn is veel minder moeilijk dan iemand met potentieel naar de top begeleiden.
  Bij bijvoorbeeld Achtereekte is dat overigens Orie wel degelijk gelukt. Nou snap ik ook heel goed dat de hoofdmacht van JV geen liefdadigheidsinstelling is. Maar als je ervoor kiest een talententeam op te richten zou je toch hopen op iets meer diepgang en ruimte voor individuele benadering dan ‘do or die’.
 6. ReneW

  ReneW Member

  Bij JV heeft alles veel te lang om Sven Kramer gedraaid en heeft hij een veel te bepalende rol gehad. Zelfs in de Olympische ploeg drukte zijn stempel veel te zwaar. Als je puur naar het belang van het Nederlandse schaatsen had gekeken dan had Sven niet eens mee gemoeten naar de OS. Iedereen danste overal nog naar de pijpen van Sven en dat heeft de ontwikkeling van andere, betere schaatsers in de weg gestaan. Typerend is vooral hoe Nuis het verschil heeft ervaren tussen Wust en Kramer als ploeggenoten. Met Kramer heerste er een macho cultuur waar het man voor man was. Naast Wust was er oog voor elkaar en teamspirit met elkaar.
 7. mi

  mi Well-Known Member

  En -frustratie modus aan- wie wordt er gezien als de grootste, de CEO in wording, de nieuwe minister van sport?

  -frustratie modus weer uit-
 8. ReneW

  ReneW Member

  Hoezo frustratie modus? Ik begrijp heel goed dat een Kramer aan de hand van zijn carrière gewoon mee is gegaan naar de OS. Maar als we nou gewoon eens even eerlijk kijken naar zijn kwaliteiten en zijn Olympische gouden medailles dan had er meer in gezeten. Veel teveel fysieke ongemakken. Had hij niet beter begeleid moeten worden? Heeft hij niet teveel roofbouw op zijn lichaam gepleegd. Kramer was zijn hele carrière allesbepalend op alle vlakken. Heeft hij genoeg tegengas gekregen van trainers en begeleiders?

  Minister van sport zie ik hem idd ook wel worden. Hij weet veel naar zijn hand te zetten en zal zo snel carrière kunnen maken. Maar de snelste weg is niet altijd de beste. Misschien is het beter dat hij eerst gaat leren dienstbaar te zijn. In topsport draaide het geheel logisch allemaal om hem. Een man met zoveel ervaring en opgedane kennis moet je ook koesteren maar tegelijkertijd ook blijven reflecteren en uitdagen om er elke dag het beste uit te blijven halen. Het is een man met mentaliteit dat staat buiten kijf maar vergeet niet hoe moeilijk het voor hem is doordat hij altijd aanbeden word. Zou eeuwig zonde zijn als dat zijn toekomstige carrière in de weg zou staan.
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 9. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  exact, niet te snappen voor een ploeg die alles zo wetenschappelijk zou benaderen
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  In oktober was ik in Inzell toen alle Nederlandse topploegen daar op trainingskamp waren. Daar werd het verschil tussen Jumbo-Visma en de andere ploegen wel duidelijk. JV was daar met de hele ploeg, dat wil zeggen langebaan, development langebaan en marathon en een hele schare aan begeleiding. Allemaal samen in een groot hotel waar op de parkeerplaats allemaal JV-auto's en busjes stonden. Worldstream bijvoorbeeld zat ergens anders in het dorp in een kleiner hotel.

  Zelf was ik in Inzell om leuk wat te schaatsen en fietsen. Ik rijd een aardig rondje mee op de schaats, maar verder achter het niveau van de toppers. De toppers trainden in Inzell op prime-time van 09:15 tot 11:00. Ik kon daarvoor het ijs op van 07:30 tot 09:00. Leuk, want dan kom je alle toppers tegen. Wat mij opviel. Toen ik om 09:00 mijn schaatsen uitdeed, waren sommige schaatsers van JV al in de ijsbaan aan het stretchen. Een aantal kwamen net de ijsbaan binnen. Toen ik op de fiets zat van de ijsbaan richting het dorp kwam ik eerst nog Reina Anema tegen op de fiets, toen Sven Kramer samen met assistenttrainer Ben Jongejan op de fiets en daarna Orie die net de auto instapte bij het hotel. Team Worldstream ging met zijn allen tegelijk richting ijsbaan. Waarom beschrijf ik dit? Het beeld wat ik krijg is dat Jumbo-Visma meer een grote schaatsfabriek is geworden dan een schaatsploeg. Een grote ploeg waar van de schaatsers zelfstandigheid en volwassenheid wordt verwacht. Het contrast tussen een RTC waar Groot vandaan komt en Jumbo-Visma is erg groot. Bij het RTC zitten allemaal jongeren tussen de 16 en 23-jaar. Daar was zij de schaatsster met de grootste reputatie. En een paar maanden later zit je aan een enorme dineertafel met 40 man in Inzell met schaatsers als Erik-Jan Kooijman en Sven Kramer die in een andere fase van hun leven zitten en kinderen hebben. Dat is een enorme verandering.

  Bij Jumbo-Visma zijn ze het avontuur aangegaan om flink uit te breiden met de development en marathontak. Iets wat in het schaatsen nog nooit gedaan is. Dus het is wat dat betreft bewonderenswaardig dat ze die uitdaging aangegaan zijn. Ze hadden ook in hun comfortzone kunnen blijven. Je ziet wel dat die uitbreiding uitdagingen met zich meebrengt. Voor mijn gevoel is Orie veel meer in positie verschoven van trainer naar manager en de afstand tussen rijders en staff lijkt wat groter. Het is natuurlijk ook opmerkelijk dat Sicco Janmaat vanaf de andere kant van de wereld naar Groot belt om te zeggen dat haar contract niet verlengd wordt. Zoiets is misschien beter om face-to-face te doen.

  Dus ik denk dat JV daar nog wel wat werk heeft, om dat gevoel van ploegbinding en veilige ontspannen sfeer terug te brengen. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd vanaf de zijlijn.
 11. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dit zegt wel veel over de werksfeer. Het klinkt als een groot bedrijf ipv een schaatsploeg. Iedereen z'n eigen taak (waar zouden Thomas en Antoinette dat toch vandaan hebben? :D). Wat het ook lastig maakt is dat Orie een buitengewoon drukbezet man is en niet iemand waar je zomaar even naartoe stapt als een Robin Groot. Jac Orie is namelijk niet alleen de hoofdcoach, hij is ook directeur van The Speedskating BV. En dat verklaart meteen een heleboel, want dat betekent dat hij ook leiding moet geven aan de staf van alle schaatsploegen. Hij heeft langebaan, development én marathon in zijn portfolio. Ofschoon er andere coaches zijn voor development en marathon (te weten Sicco Janmaat en Peter de Vries), geeft hij die mensen wel leiding.

  Dat is alsof Richard Plugge niet alleen zijn taken heeft als directeur bij de wielertak van Jumbo-Visma, maar óók nog in de ploegleiderswagen moet stappen en de hele wereld moet rondvliegen. Dat is prima te doen met een bescheiden team als Zaanlander (zelfs mét marathonploeg), maar met een ploeg van 40 man waaronder 3 teams vallen, is dat gewoon niet vol te houden. Het is een bedrijf geworden dat nu tegen problemen aan stoot die veel bedrijven meemaken die te snel zijn gegroeid. Als je zo snel groeit kun je namelijk niet alles blijven doen zoals je het altijd deed. Dat is simpelweg teveel werk. Je zult veranderingen moeten aanbrengen in de structuur. Extra mensen moeten aannemen om je atleten te begeleiden. Iemand hebben waar ze altijd naartoe kunnen. Een sportpsycholoog in dienst nemen voor de mentale begeleiding, want die is nagenoeg non-existent. Maar goed, we praten over de situatie zoals die was vóór de Spelen. Zoals we nu weten is Jumbo-Visma de afgelopen weken aardig leeggelopen. Roest weg, Bosker weg, Beune weg, Groot weg, Kramer gestopt. Met flink minder rijders is er wel meer tijd voor persoonlijke begeleiding.

  Waarschijnlijk was de leegloop echter niet voorzien toen was besloten om Groots contract niet te verlengen. Ach ja, door schade en schande leert men. 'Trial & error' noem je dat, zoals Orie vast heel goed weet. ;)
  Duif vindt dit leuk.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Sebas Diniz (TalentNED) en Kayo Vos (KTT Noord) naar IKO. Twee mooie talentjes. Diniz op de 500m (PR van 35,29) en Vos op ... nou ja, een heleboel afstanden. Hij vloog soms een beetje onder de radar achter Wennemars, Prins en Wierda, maar hij was wel de nummer 2 van de 1000m én de mass start bij het WK Junioren (daarnaast met 35,9 en 1.49 al aardige tijden staan op de 500/1500m). Vos geeft aan nog niet te weten welke richting hij kiest; sprint, allround en/of marathon en mass start. Hij lijkt mij daarin een beetje een mannelijke evenknie van Marijke Groenewoud. Ook zo'n multifunctioneel skeelertalent die de mid-lange afstanden op de langebaan kan combineren met mass starts en marathons (Vos won een marathon bij de beloften dit seizoen). Laat hem de komende seizoenen maar lekker oriënteren zou ik zeggen.

  Zou ook mooi zijn als hij komend seizoen wat marathons meepakt onder de vleugels van Swings.
  Duif en strawbale vinden dit leuk.
 13. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ondertussen blijft het heel stil rond Joep Wennemars. Toch de blikvanger van het afgelopen seizoen bij de junioren. Hij heeft de ploegen voor het uitzoeken neem ik aan.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het zal in ieder geval een zorgvuldig overwogen keuze zijn. Ik neem aan dat hij de tijd heeft genomen om met alle vijf de commerciële ploegen te spreken. Een keuze tussen Jumbo-Visma en Reggeborgh ligt natuurlijk het meest voor de hand, al weet je het nooit. Reggeborgh zit al aardig vol, terwijl JV op dit moment nog wat plekjes te vullen heeft. Die zullen vermoedelijk wat meer kunnen bieden. Misschien is de keuze al wel gemaakt, maar is eea afhankelijk van de vraag of Leerdam de overstap maakt naar JV. Zo ja, dan zal er een damessprintploeg rondom Leerdam moeten komen (neemt Leerdam alleen Voskamp mee of wil ze nóg een pure sprinter erbij?) en is er misschien minder plek voor Wennemars. Er staan immers al 12 rijders onder contract bij de hoofdploeg; doe er 3 dames bij en de ploeg zit vol (de limiet ligt op 15 dacht ik). Dan moet er worden geschoven met de Development-ploeg en, laten we eerlijk zijn, daar hoort Wennemars niet in thuis. Er zal JV een hoop aan gelegen zijn om eerst Leerdam vast te leggen en tevreden te stellen met 1 sparringspartner (verder kan ze meetrainen met A. de Jong en de heren) zodat ook Wennemars gecontracteerd kan worden.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Of Wennemars wacht af of Worldstream Corendon de ploeg bijeen kan houden. Alles staat of valt natuurlijk met Jutta Leerdam, maar Wennemars is qua type rijder wel iemand die in die ploeg past, zeker als Koen Verweij nog doorgaat. 1000/1500, 3km, TP en MS. Precies de afstanden waarop ook Verweij het sterkst is. Poltavets lijkt me ook geen verkeerde coach voor jonge schaatsers.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  was...
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik denk dat Verweij nog steeds sterker is op de 1000-1500-3000 dan op de 500m en de 5/10km ;)
 18. Roos-Esther

  Roos-Esther New Member

  Rond Tim prins blijft het angstvallig stil. Ondanks dat hij afgelopen jaar eerste jaars junior was zou een stageplek bij Reggeborgh hem wel kunnen helpen, hij maakte op grote toernooien veel fouten zoals een dubbele valse start en zou van ervaren mannen als Nuis en Roest veel kunnen leren. Bij Friesland gaat hij niet veel progressie meer kunnen maken, .zeker nu snelle mannen als Kayo Vos de stap naar de commerciële ploegen maken. Ik verwacht dat hierdoor zijn ontwikkeling gaat stagneren. Het zal niet de eerste keer zijn dat een talentvolle junior hierdoor niet doorbreekt. Ik zie zijn toekomst somber in.
 19. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Een dubbele valse start daar valt niet zoveel aan te leren. Gewoon stil blijven staan...
  Roos-Esther vindt dit leuk.
 20. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  ik denk dat de 1000 & 1500m zijn minst zwakke afstanden zijn (geworden) ;)
  resp 16e en 12e op het OKT

Deel Deze Pagina