Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  In oktober was ik in Inzell toen alle Nederlandse topploegen daar op trainingskamp waren. Daar werd het verschil tussen Jumbo-Visma en de andere ploegen wel duidelijk. JV was daar met de hele ploeg, dat wil zeggen langebaan, development langebaan en marathon en een hele schare aan begeleiding. Allemaal samen in een groot hotel waar op de parkeerplaats allemaal JV-auto's en busjes stonden. Worldstream bijvoorbeeld zat ergens anders in het dorp in een kleiner hotel.

  Zelf was ik in Inzell om leuk wat te schaatsen en fietsen. Ik rijd een aardig rondje mee op de schaats, maar verder achter het niveau van de toppers. De toppers trainden in Inzell op prime-time van 09:15 tot 11:00. Ik kon daarvoor het ijs op van 07:30 tot 09:00. Leuk, want dan kom je alle toppers tegen. Wat mij opviel. Toen ik om 09:00 mijn schaatsen uitdeed, waren sommige schaatsers van JV al in de ijsbaan aan het stretchen. Een aantal kwamen net de ijsbaan binnen. Toen ik op de fiets zat van de ijsbaan richting het dorp kwam ik eerst nog Reina Anema tegen op de fiets, toen Sven Kramer samen met assistenttrainer Ben Jongejan op de fiets en daarna Orie die net de auto instapte bij het hotel. Team Worldstream ging met zijn allen tegelijk richting ijsbaan. Waarom beschrijf ik dit? Het beeld wat ik krijg is dat Jumbo-Visma meer een grote schaatsfabriek is geworden dan een schaatsploeg. Een grote ploeg waar van de schaatsers zelfstandigheid en volwassenheid wordt verwacht. Het contrast tussen een RTC waar Groot vandaan komt en Jumbo-Visma is erg groot. Bij het RTC zitten allemaal jongeren tussen de 16 en 23-jaar. Daar was zij de schaatsster met de grootste reputatie. En een paar maanden later zit je aan een enorme dineertafel met 40 man in Inzell met schaatsers als Erik-Jan Kooijman en Sven Kramer die in een andere fase van hun leven zitten en kinderen hebben. Dat is een enorme verandering.

  Bij Jumbo-Visma zijn ze het avontuur aangegaan om flink uit te breiden met de development en marathontak. Iets wat in het schaatsen nog nooit gedaan is. Dus het is wat dat betreft bewonderenswaardig dat ze die uitdaging aangegaan zijn. Ze hadden ook in hun comfortzone kunnen blijven. Je ziet wel dat die uitbreiding uitdagingen met zich meebrengt. Voor mijn gevoel is Orie veel meer in positie verschoven van trainer naar manager en de afstand tussen rijders en staff lijkt wat groter. Het is natuurlijk ook opmerkelijk dat Sicco Janmaat vanaf de andere kant van de wereld naar Groot belt om te zeggen dat haar contract niet verlengd wordt. Zoiets is misschien beter om face-to-face te doen.

  Dus ik denk dat JV daar nog wel wat werk heeft, om dat gevoel van ploegbinding en veilige ontspannen sfeer terug te brengen. Maar dat is natuurlijk makkelijk gezegd vanaf de zijlijn.
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dit zegt wel veel over de werksfeer. Het klinkt als een groot bedrijf ipv een schaatsploeg. Iedereen z'n eigen taak (waar zouden Thomas en Antoinette dat toch vandaan hebben? :D). Wat het ook lastig maakt is dat Orie een buitengewoon drukbezet man is en niet iemand waar je zomaar even naartoe stapt als een Robin Groot. Jac Orie is namelijk niet alleen de hoofdcoach, hij is ook directeur van The Speedskating BV. En dat verklaart meteen een heleboel, want dat betekent dat hij ook leiding moet geven aan de staf van alle schaatsploegen. Hij heeft langebaan, development én marathon in zijn portfolio. Ofschoon er andere coaches zijn voor development en marathon (te weten Sicco Janmaat en Peter de Vries), geeft hij die mensen wel leiding.

  Dat is alsof Richard Plugge niet alleen zijn taken heeft als directeur bij de wielertak van Jumbo-Visma, maar óók nog in de ploegleiderswagen moet stappen en de hele wereld moet rondvliegen. Dat is prima te doen met een bescheiden team als Zaanlander (zelfs mét marathonploeg), maar met een ploeg van 40 man waaronder 3 teams vallen, is dat gewoon niet vol te houden. Het is een bedrijf geworden dat nu tegen problemen aan stoot die veel bedrijven meemaken die te snel zijn gegroeid. Als je zo snel groeit kun je namelijk niet alles blijven doen zoals je het altijd deed. Dat is simpelweg teveel werk. Je zult veranderingen moeten aanbrengen in de structuur. Extra mensen moeten aannemen om je atleten te begeleiden. Iemand hebben waar ze altijd naartoe kunnen. Een sportpsycholoog in dienst nemen voor de mentale begeleiding, want die is nagenoeg non-existent. Maar goed, we praten over de situatie zoals die was vóór de Spelen. Zoals we nu weten is Jumbo-Visma de afgelopen weken aardig leeggelopen. Roest weg, Bosker weg, Beune weg, Groot weg, Kramer gestopt. Met flink minder rijders is er wel meer tijd voor persoonlijke begeleiding.

  Waarschijnlijk was de leegloop echter niet voorzien toen was besloten om Groots contract niet te verlengen. Ach ja, door schade en schande leert men. 'Trial & error' noem je dat, zoals Orie vast heel goed weet. ;)
  Duif vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Sebas Diniz (TalentNED) en Kayo Vos (KTT Noord) naar IKO. Twee mooie talentjes. Diniz op de 500m (PR van 35,29) en Vos op ... nou ja, een heleboel afstanden. Hij vloog soms een beetje onder de radar achter Wennemars, Prins en Wierda, maar hij was wel de nummer 2 van de 1000m én de mass start bij het WK Junioren (daarnaast met 35,9 en 1.49 al aardige tijden staan op de 500/1500m). Vos geeft aan nog niet te weten welke richting hij kiest; sprint, allround en/of marathon en mass start. Hij lijkt mij daarin een beetje een mannelijke evenknie van Marijke Groenewoud. Ook zo'n multifunctioneel skeelertalent die de mid-lange afstanden op de langebaan kan combineren met mass starts en marathons (Vos won een marathon bij de beloften dit seizoen). Laat hem de komende seizoenen maar lekker oriënteren zou ik zeggen.

  Zou ook mooi zijn als hij komend seizoen wat marathons meepakt onder de vleugels van Swings.
  Duif en strawbale vinden dit leuk.
 4. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ondertussen blijft het heel stil rond Joep Wennemars. Toch de blikvanger van het afgelopen seizoen bij de junioren. Hij heeft de ploegen voor het uitzoeken neem ik aan.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het zal in ieder geval een zorgvuldig overwogen keuze zijn. Ik neem aan dat hij de tijd heeft genomen om met alle vijf de commerciële ploegen te spreken. Een keuze tussen Jumbo-Visma en Reggeborgh ligt natuurlijk het meest voor de hand, al weet je het nooit. Reggeborgh zit al aardig vol, terwijl JV op dit moment nog wat plekjes te vullen heeft. Die zullen vermoedelijk wat meer kunnen bieden. Misschien is de keuze al wel gemaakt, maar is eea afhankelijk van de vraag of Leerdam de overstap maakt naar JV. Zo ja, dan zal er een damessprintploeg rondom Leerdam moeten komen (neemt Leerdam alleen Voskamp mee of wil ze nóg een pure sprinter erbij?) en is er misschien minder plek voor Wennemars. Er staan immers al 12 rijders onder contract bij de hoofdploeg; doe er 3 dames bij en de ploeg zit vol (de limiet ligt op 15 dacht ik). Dan moet er worden geschoven met de Development-ploeg en, laten we eerlijk zijn, daar hoort Wennemars niet in thuis. Er zal JV een hoop aan gelegen zijn om eerst Leerdam vast te leggen en tevreden te stellen met 1 sparringspartner (verder kan ze meetrainen met A. de Jong en de heren) zodat ook Wennemars gecontracteerd kan worden.
 6. Duif

  Duif Well-Known Member

  Of Wennemars wacht af of Worldstream Corendon de ploeg bijeen kan houden. Alles staat of valt natuurlijk met Jutta Leerdam, maar Wennemars is qua type rijder wel iemand die in die ploeg past, zeker als Koen Verweij nog doorgaat. 1000/1500, 3km, TP en MS. Precies de afstanden waarop ook Verweij het sterkst is. Poltavets lijkt me ook geen verkeerde coach voor jonge schaatsers.
 7. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik denk dat Verweij nog steeds sterker is op de 1000-1500-3000 dan op de 500m en de 5/10km ;)
 8. Roos-Esther

  Roos-Esther New Member

  Rond Tim prins blijft het angstvallig stil. Ondanks dat hij afgelopen jaar eerste jaars junior was zou een stageplek bij Reggeborgh hem wel kunnen helpen, hij maakte op grote toernooien veel fouten zoals een dubbele valse start en zou van ervaren mannen als Nuis en Roest veel kunnen leren. Bij Friesland gaat hij niet veel progressie meer kunnen maken, .zeker nu snelle mannen als Kayo Vos de stap naar de commerciële ploegen maken. Ik verwacht dat hierdoor zijn ontwikkeling gaat stagneren. Het zal niet de eerste keer zijn dat een talentvolle junior hierdoor niet doorbreekt. Ik zie zijn toekomst somber in.
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Een dubbele valse start daar valt niet zoveel aan te leren. Gewoon stil blijven staan...
  Roos-Esther vindt dit leuk.
 10. proeme

  proeme Well-Known Member

  dan zijn het dus nog steeds ZIJN sterkste afstanden. En dat was de bewering.
 11. Duif

  Duif Well-Known Member

  Waarom hebben de Chinezen Vos benaderd ? Heeft hij Chinese roots ?
 12. cifu

  cifu New Member

  En weer een talent van Talentned naar Reggeborgh (Mats Siemons), begin nu toch wel een beetje te vrezen voor Joep Wennemars. Het lijkt me nu dat hij niet naar Reggeborgh gaat, dat zouden ze dan toch al bekend gemaakt hebben. Zou het voor hem er echt vanaf hangen wat Leerdam gaat doen bij JV? Dan zou hij zomaar met lege handen kunnen staan komend seizoen.
  Duif vindt dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  JV was op zoek naar een miler en heeft deze gevonden in de persoon van de 20-jarige Myrthe de Boer (KTT Noord). Ze tekent tot 2024 en sluit als tweedejaars neo aan bij de opleidingsploeg (die nu ook compleet is). Reed met 1.15,5 en 1.56,7 al goede tijden op de mid-lange afstanden en met 4.14 op de 3 zit er ook wel wat allroundpotentie in het vat.

  Ik vond het vorig jaar al frappant dat een kleiner team als Worldstream of IKO haar niet oppikte (en het leek me ook wel een goede voor Reggeborgh in de schaduw van Wüst), maar ik ben (blij) verrast dat ze een kans krijgt bij zo'n groot team. Al heeft dat natuurlijk ook te maken met het gegeven dat de milers van Zaanlander allemaal hebben verlengd. Ben benieuwd wat Reggeborgh nu gaat doen. Die zouden eigenlijk nog wel een extra dame voor de mid-lange afstanden kunnen gebruiken als aanvulling op het sprintdrietal, maar er loopt niet zoveel meer rond op de markt (misschien een Helga Drost? Gioya Lancee?). En anders een pas op de plaats voor volgend seizoen als er een hoop sterke junioren doorstromen bij de junioren. Zoveel ruimte hebben ze op het moment ook niet meer.

  Afwachten wat er met deze schaatsers gebeurd:
  - Carlijn Achtereekte
  - Sanne in 't Hof
  - Joep Wennemars
  - Colin Duivenvoorden (heeft een link met Koen Verweij, dus misschien dat hij daar terecht komt)
  - De overgebleven Worldstream-schaatsers (dat zijn er nog best veel)
  - De IKO-rijders die nog niet verlengd hebben (Jan Blokhuijsen, Lennart Velema, Rem de Hair en Yves Vergeer)
  Duif vindt dit leuk.
 14. TdH

  TdH Member

 15. mi

  mi Well-Known Member

 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dennis vd Gun als assistent coach naar Reggeborgh
  strawbale vindt dit leuk.
 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Geweldig natuurlijk voor die jongen, maar als schaatsliefhebber weet ik niet of ik hier nou zo blij mee ben. Of eigenlijk weet ik dat wel. Had hem echt liever bij Worldstream Corendon gezien. Sowieso omdat die ploeg dan blijft bestaan en ook voor het evenwicht in schaatsland.
 18. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik heb niet het gevoel dat Joep de beste keuze heeft gemaakt met JV, had hem veel liever bij Reggeborgh gezien. Maar dat komt misschien omdat ik op dit moment bepaald geen fan ben van JV. Ik hoop hoe dan ook dat Joep er toch gaat opbloeien.
  Camila, Marcel Vos, sysya en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is een hele goede move voor beide partijen denk ik
 20. tostiees-31

  tostiees-31 Well-Known Member

  Hoop voor die ploeg dat ze 'gewoon' kunnen blijven bestaan. En hoop vooral dat Kersten anders een nieuwe ploeg vindt :)

Deel Deze Pagina