Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  We zitten inmiddels in de tweede helft van het seizoen 2021-2022 en dat betekend dat langzaamaan de transfergeruchten op gang gaan komen. Om dat enigszins voor te blijven open ik alvast een nieuw Transfertopic voor het laatste transfernieuws-, geruchten en discussies.

  Meestal komen de eerste nieuwtjes vanaf de Weissensee zodra de marathonschaatsers daar bivakkeren, maar die trip gaat dit jaar niet door. Niettemin verwacht ik op marathonvlak de komende tijd wel het nodige transfernieuws (zeker nu het gerucht gaat dat de Topdivisie herenteams terug worden gebracht in grootte van 6 naar 5 rijders). Wel zijn er enkele stoppers te vermelden. Aggie Walsma (dit jaar nog een marathon gewonnen) en Linda Halling.

  Het eerste echte nieuwtje op vlak van de langebaan is een verlenging. Kars Jansman verlengd zijn aflopende contract bij Jumbo-Visma met twee jaar. Hij lijkt zich zo stilletjes aan meer te verbeteren op de 5000m, maar op zijn beste afstand - de 10km komt hij nog niet helemaal uit de verf. Maar daar moet inderdaad wel meer inzitten. Daarnaast heeft Orie hem al vaker geprezen als uitstekende trainingsmaat (vooral op de fiets). Bron: https://www.teamjumbovisma.nl/nieuws/nieuws/jansman-en-team-jumbo-visma-langer-met-elkaar-door/

  Zie voor het overzicht wie waar rijdt schaatsen.nl:
  https://www.schaatsen.nl/contentpagina-s/langebaan/transferoverzicht-langebaan/
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De Keizer vindt dit leuk.
 3. Duif

  Duif Well-Known Member

  Tamelijk bizar dit. Huizinga heeft bij de senioren echt nog nooit iets bijzonders gepresteerd en toch krijgt hij weer een contract. Leuk voor die jongen, daar niet van, maar dit lijkt vooral een keus bij gebrek aan beter.
 4. proeme

  proeme Well-Known Member

  Misschien is Huizinga vooral heel nuttig voor de training van anderen? Kan met voorstellen dat een ideaal team niet alleen uit toppers bestaat, maar ook uit goede trainingspartners (ook al presteren die zelf niet zo veel)
  strawbale vindt dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mwa, Orie ziet het toch wel erg in hem zitten. Vandaar ook de loyaliteit. Zeker niet louter als trainingsmaat bedoeld (zoals Jansman wel was bedoeld). Het is ook best een veelzijdig talent, maar inmiddels is hij ook al 25 en zit hij alweer vijf jaar in de ploeg. Een valkuil is dat je uit comfort en stabiliteit te lang op dezelfde plek blijft hangen. Zeker als je in deze fase van je carrière niet meer met grote sprongen vooruitgaat. Een ploeg als Zaanlander had mij wel een intrigerende match geleken (als ze ruimte voor hem hadden gehad). Daar komt zo'n veelzijdige rijder, zeker gelet op het skeeleren en de marathon/Mass Start beter tot zijn recht vermoed ik. Voor mijn gevoel wordt er bij JV veel te primair gefocust op de 1500m en 5000m, terwijl je zo'n jongen juist perfect kunt kneden tot een specialist voor de Mass Start.

  Ik ben in ieder geval benieuwd hoeveel rek er nog in hem zit op dezelfde plek. Op de 1500m verbetert hij zichzelf nog jaarlijks met enkele tienden van seconden, maar blijft hij volatiel met pieken (top 5 NK) en dalen (bottom 5 OKT). Daar staat tegenover dat jongere talenten als Yoro, Scheperkamp, Van Workum (wanneer krijgen die eerste twee promotie?), Hollaar en vooral Snel zich veel sneller ontwikkelen dan hij. En dan heb je ook nog een paar junioren zoals Wennemars en Wierda die nu al heel dicht op zijn niveau zitten. Ondertussen is hij ook al jaren aan het plateauneren op de 5km. PR in 2017 op 19 jarige leeftijd: 6.23,4. PR anno 2022: 6.21,4. Dit leek mij een perfect moment om het over een andere boeg te gooien.
  Laatst bewerkt: 21 jan 2022
 6. Daniel17

  Daniel17 Active Member

 7. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Camila vindt dit leuk.
 8. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Overigens is het meest interessante (voor mij dan) dat Orie in een reactie zegt dat hij Verbij op zowel de 500, 1000, als 1500 potentiele wereldtop ziet. Zou dat betekenen dat we Verbij de komende jaren ook regelmatig de 1500 zien rijden? Dat zou dan wel weer erg interessant zijn!
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Verbij heeft nu al moeite om snel te openen, en als hij gaat investeren in de 1500 dan zal dat niet beter worden. Ik geloof heel goed dat Verbij een geweldige 1500 meter rijder kan worden, maar niet tegelijkertijd met de 500 meter.
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Toen Verbij net overstapte van de junioren naar de senioren beschikte hij over een hele goede 1500m. Dat heeft hij echter in de loop der jaren verwaarloosd door zich meer op de 500 te richten en niet of nauwelijks meer een 1500 te rijden. Ik geloof er niet zo in dat hij dat na zoveel jaar nu zomaar weer kan omdraaien.
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Denk persoonlijk wel dat dit beter zou zijn. Echte wereldtop op de 500m zie ik hem niet worden, op de 1500m ligt veel meer ruimte. Tuurlijk heb je dan op te boksen tegen Krol en Nuis in Nederland, maar hij is 5 jaar jonger dan Nuis, na deze spelen zou een goed moment zijn voor een switch.
  HaagscheBluf, strawbale, rhalbersma en 2 anderen vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Maar zonder goede 500 meter zal hij nooit meer Europees kampioen of Wereldkampioen sprint worden.
 13. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het is Krol ook gelukt.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Krol reed bij het OKT 34,69 terwijl hij toch echt een 1000m/1500m specialist is. Verbij reed 12 honderdste sneller en dat is de snelste tijd die hij ooit op laagland heeft gereden (zover ik kan vinden), volgens mij laat Krol dus heel duidelijk zien dat een wereldkampioen waardige 1500m, je 500m niet hoeft te verpesten.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  nog mooier: ze gaan ook de marathonploeg van Hoolwerf sponsoren.
  HaagscheBluf en Lorca vinden dit leuk.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, mooi nieuws. Fijn dat er opnieuw een grote stabiele sportsponsor in het marathonschaatsen stapt. En ook gelijk een mooi team gaat sponsoren. Lang geleden dat de grote langebaansponsoren ook een marathonteam afvaardigden.

  Het zat er al een beetje aan te komen (als je geen ambitie hebt in de marathonwereld, dan sponsor je ook geen beloftenteam), maar ik zag niet aankomen dat ze AB zouden overnemen. Begrijpelijk, want je wilt gelijk winnen en AB reed toch al in het groen ;) Wel lullig voor de 4 beloften, want die zien hun overstap naar de topdivisie zo toch ietwat bemoeilijkt worden (vanaf volgend jaar weer max 5 rijders in de ploegen, dus Reggeborgh zit gelijk aan de taks). Aan de andere kant kunnen ze zo wel dagelijks trainen met enkele marathontoppers én hebben ze faciliteiten en voorzieningen van de langebaanploeg tot hun beschikking. Dus ook voor hen eigenlijk wel een voordelige situatie gelet op de lange termijn.

  Gelet op die regelwijziging mbt de grootte van de ploegen (van 6 naar 5 rijders) zitten er nog wel wat transfers aan te komen. Daarnaast schijnt de doorstroom van de beloften naar de topdivisie voor volgend seizoen vereenvoudigd te zijn. Zo zijn volgend seizoen ook kleine ploegjes van 3 man toegestaan en wordt ook het inschrijfgeld/de licentiekosten flink goedkoper zodat men eenvoudiger een team kan oprichten en inschrijven. Hopelijk leidt dat tot meer teams en flink meer rijders in de topdivisie, want dat is wel nodig. Bij de topploegen (Jumbo-Visma, Zaanlander/A-ware, Reggeborgh) zullen de transfers misschien toch wel meevallen. Na het stoppen van legende Ingmar Berga heeft JV al 5 toprijders binnen de ploeg; Reggeborgh heeft de opstelling voor volgend seizoen al vastgelegd en ook Zaanlander/A-ware heeft eigenlijk al 5 man voor volgend seizoen gereed staan.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Duif vindt dit leuk.
 18. Duif

  Duif Well-Known Member

  Vers van de pers op schaatsen.nl:

  Bart Hoolwerf vertrekt bij Jumbo en gaat naar Reggeborgh. Reggeborgh gaat......... een Mass Start ploeg opzetten !
  Inimene, G1ant, Camila en 5 anderen vinden dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ja, ambitieus. Je merkt aan de uitleg van Hoolwerf wel weer hoe schamper ze bij JV denken over de teamonderdelen. Maar ze gerust blijven aanwijzen hoor!

  Wel tricky om je met een team volledig op de MS te richten. Heel veel Nederlandse competitiewedstrijden zijn er niet en je blijft afhankelijk van de keuze van een bondscoach. Iets waar een niet nader te benoemen coach van een kaasmerk ook jaar in jaar uit tegenaan loopt. Niettemin vind ik dit een mooi signaal van Reggeborgh en met Evert en Bart hebben ze er de rijders voor.
 20. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Sorteren ze nu bij Reggeborgh nu voor op het stoppen van Bergsma?

Deel Deze Pagina