Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Al naar de datum gekeken, ;)
 2. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Zeker de moeite waard om terug te luisteren! Normaliter zijn interviews met schaatsers/coaches vrij voorspelbaar, maar De Wit was verrassend open over de gang van zaken. Hij vond t echt verschrikkelijk in Japan tijdens corona en had nul plezier meer in z'n werk. Hij was hoe dan ook gestopt daar, maar de manier waarop hij de deur werd gewezen was typisch Japans: confrontatie-mijdend. Een heel kort mailtje met: 'je contract wordt niet verlengd. Er wordt contact met je opgenomen voor de verdere gang van zaken.'

  Bondscoach worden leek hem helemaal niks, dus die kunnen we vast doorstrepen. Ik vond het wel erg leuk om te horen dat hij zo enthousiast was over het Amerikaanse semi-aanbod. Hij moest alleen nog even z'n familie overtuigen dat ze weer naar een ander land moesten verhuizen. :p

  Hier een linkje voor de geïnteresseerden: https://www.nporadio1.nl/fragmenten...cesvol-in-japan-en-is-open-over-zijn-toekomst
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Camila, alexander79 en strawbale vinden dit leuk.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  HaagscheBluf en alexander79 vinden dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zeker. Toen ze bij Anema binnen kwam (na een lange tijd met oa. Pfeiffer te hebben gekampt) had ze 2.03,79 staan op laagland en was het vooral een marathontalent. Op mijlen achterstand van generatiegenoten Beune, Leerdam en Dul en anderen. Dit jaar klokte ze 1.53,99; plaatste zich voor de Spelen en werd daar 5e op iets meer dan een tiende van het brons. Ik durf ook wel te zeggen dat ze na Schouten de snelste dame op de Mass Start is. Een geweldige ontwikkeling heeft zij doorgemaakt. Daarnaast heeft ze bij deze ploeg ook de vrijheid om zomers met Dul en Verweij te skeeleren en in de winter haar marathons mee te blijven pakken. Dat speelse vindt ze leuk en dat gaat ze bij die andere ploegen - minder - treffen. Sportief gezien een hele logische beslissing, maar je moet wel stevig in je schoenen staan om JV en Reggeborgh af te wijzen. Zeker met de positieve buzz rondom die ploegen qua transfers.
  mi, diploma, Marcel Vos en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ik had inderdaad de Engelse versie geraadpleegd. De Nederlandse versie is inderdaad completer, goeie tip. :)
 7. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Voor Groenewoud is nog even bij Anema groeien gewoon het beste. Ze zit goed binnen de ploeg en begint pas haar mogelijkheden te ontdekken.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hele goede versterkingen. Met Talsma hebben ze toch de best mogelijke opvolger van Bergsma weer in huis (voor wat betreft de langebaan dan). Wierda is een groot talent. In potentie misschien de beste allrounder van de doorstromende junioren. Heeft met 1.10,95, 1.46,38 en 3.42,38 (!) al serieuze tijden staan voor een 19-jarige. Pruisscher is een marathonschaatster die tijdens het NK Marathon tweede werd achter Irene Schouten. Toen solliciteerde ze in het interview na afloop open naar een plekje bij Zaanlander, dus wel humor dat dat ook gelukt is. Door het langebaansucces van de dames van Zaanlander reed Maaike Verweij teveel marathons alleen. Dat vangen ze met deze versterking voor een groot deel op. Ze is buiten het schaatsseizoen om profwielrenner, dus ik ben wel benieuwd in hoeverre ze vrij is om steeds met de schaatsploeg mee te trainen.

  In de laatste alinea wordt nog aangegeven dat naast Irene Schouten en Marijke Groenewoud ook Tjerk de Boer, Elisa Dul en Maaike Verweij bij Zaanlander blijven. Daar ontbreken echter (nog) wat namen. Het gehele heren marathonteam en Melissa Wijfje. Even een overzichtje:

  - Melissa Wijfje: we weten dat JV en Reggeborgh op zoek zijn naar een miler, dus daar zal zeker interesse in zijn. Helemaal nu Groenewoud en Dul hebben verlengd;

  - Jordy Harink en Sjoerd den Hertog: nu Bergsma is vertrokken de kopmannen van de marathonploeg. De andere topploegen zijn al gevuld, dus het lijkt me heel sterk dat zij vertrekken;

  - Jos de Vos: bezig aan een carrière-renaissance via de marathons. Ik heb niet het idee dat hij vertrekt, maar misschien dat hij toch weer in beeld is bij een grote langebaanploeg. JV? Daar zijn drie stayers vertrokken en ze hebben met Bergsma slechts 1 plekje opgevuld. Naast De Vos en Blokkie heeft verder niemand in Nederland onder de 6.20 gereden dit seizoen. Ook niet in de buurt daarvan en dat zal toch het niveau zijn waar de hoofdmacht van JV op aast;

  - Ids Bouma: jong marathontalent met een aardig debuutjaar. Misschien kijkt hij rond bij de kleinere marathonploegen voor een grotere/vrijere rol, maar ik neem aan dat hij blijft;

  - Philip Due Schmidt: dat zal toch exit zijn. Meer een samenwerking ook, met het oog op de mass start. Moet gezegd worden dat hij het echt goed deed op het natuurijs in Zweden. Daar was hij zeker 1 van de beste 20 rijders. Maar verder was het niet veel. Hopelijk blijft hij wel marathons rijden.
  alexander79 en Marcel Vos vinden dit leuk.
 10. sysya

  sysya Well-Known Member

 11. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Twijfelen ze over Wijfje? Haar positie is een beetje dubbel geworden met de opkomst van Groenewoud, dus wellicht beetje overbodig geworden? O zich zou aanhaken bij Antoinette zou niet verkeerd zijn.. kunnen ze samen beter worden op de 1.500 m.
 12. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In de LC staat een interview met Jillert Anema (en Talsma en Wierda). Daar staat ook in dat Jos de Vos gestopt is met schaatsen. Daar sta ik toch van te kijken. Leek voor het eerst in jaren echt van het schaatsen te genieten en reed weer diverse PR's. Ook een sterke kracht in het marathonpeloton. Bovendien een gewaardeerde sparringspartner. Zonde.

  https://lc.nl/sport/Wie-graag-wil-k...ijgt-onderhand-weer-aardig-vorm-27588775.html

  In het artikel staat ook dat Melissa Wijfje, Sjoerd den Hertog, Jordy Harink en Ids Bouma blijven. Ze zijn nog op zoek naar een 5e rijder voor het herenmarathonteam. En het liefst nog een reserve voor de dames marathonploeg (maar daar geeft de KNSB geen akkoord voor). Talsma, De Boer en Wierda gaan in de beloftencompetitie rijden.
  Laatst bewerkt: 4 apr 2022
  alexander79, Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
 13. cifu

  cifu New Member

  Robin Groot naar team IKO.
  Robin Groot van Jumbo-Visma naar IKO | Schaatsen.nl
  Best wel grote uitspraken richting Jumbo Visma. Ook wordt hier weer genoemd dat Joy Beune naar team IKO gaat, maar ik heb nog nergens de officiële bevestiging gezien. (of ik heb het gemist natuurlijk).
  Laatst bewerkt door een moderator: 6 apr 2022
 14. mi

  mi Well-Known Member

  https://www.nu.nl/schaatsen/6193605...re-na-vier-jaar-jumbo-visma-bij-team-iko.html

  Mooie ontwikkelingen.
  Bijzonder dat Robin Groot suggereert dat ze wegmoet OMDAT ze aangaf dat het teveel was terwijl ze beter ging schaatsen nadat ze gas terug nam? Tot dan leest het verhaal namelijk als een klassieke:'jonge schaatser bij profploeg gaat over grenzen en raakt overtrained'. Lijkt mij een enorme kwaliteit als je op 19 jarige leeftijd dat al weet te signaleren (als je coaches de overduidelijke kans en verantwoordelijkheid laten liggen om dat te doen).

  Maar goed. Ik ben blij voor haar en voor Joy. Hoop dat de dames de goede vide pakken bij IKO en alledrie tot bloei komen de komende jaren!
  Laatst bewerkt: 6 apr 2022
  alexander79 en De Goudsche Doorloper vinden dit leuk.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat schaatsen.nl interview schetst geen fraai beeld. Ik vind de move, zoals ik al eerder aangaf, vanuit JV perspectief moeilijk te begrijpen. Groot heeft het afgelopen jaar duidelijk progressie geboekt. Zeker ten opzichte van het eerste jaar toen het inderdaad totaal niet liep. Daarnaast versterkt JV Development zich met Evelien Vijn. Een vergelijkbare rijder (in de zin dat ze een allrounder is die ook op de mass start goed uit de voeten kan). Ook een aanvullende factor daar Groot het naast de 3000m wat meer van de 1500m moet hebben, terwijl Vijn vanuit haar betere duurvermogen een goede 5000m naast die 3000m kan leggen. Die meiden zouden veel aan elkaar hebben, zou ik zeggen. Ook qua wisselwerking met ''het eerste'' (De Jong en Conijn).

  Goed in ieder geval dat Beune en Groot onderdak hebben. Ook onverwacht dat De Ponti een kans krijgt bij een profteam (en gelijk voor twee seizoenen). Het hele seizoen geblesseerd geweest, maar niettemin wel aardige PR's gereden aan het einde van het seizoen. Ik vermoed dat IKO op het gebied van de Nederlandse heren verder ook weinig keuze heeft dan te gokken op ruwe diamanten.

  Wat me wel zorgen baart is dat IKO in haar persbericht aangeeft dat Visser, Beune en Groot ''de damestak gaan vormen'' van IKO. Nog steeds maar drie dames?! Het vult elkaar veel beter aan dan Ter Mors, De Jong en Visser, maar er had nog wel wat bij gekund. En hoe zit het nu met In 't Hof en Achtereekte? JV (in het geval van die eerste)? Zaanlander? Het nog sponsorloze/stayersloze Worldstream? Of in het geval van Achtereekte: toch stoppen?
 16. sysya

  sysya Well-Known Member

  Drie dames is op zich oke. Meer zou leuk zijn, maar er is ook wel wat voor te zeggen dat Iko het misschien juist klein moet houden. Achtereekte zou op zich nog naar Anema kunnen, weet alleen niet of hij ruimte heeft voor nog een dame. In t hof heeft het natuurlijk ooit geprobeerd bij JV (als stagiaire oke, maar toch), misschien heeft ze helemaal geen trek in weer een commercieel team?
  mi vindt dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Drie dames is wel heel klein. Zeker nu Visser vast niet dezelfde omvang gaat draaien als pure allrounders Beune en Groot (terwijl Visser na haar burn-out ook niet teveel in het spoor van de heren zou moeten trainen). Maar goed, ze kunnen voor de dames de wat mindere heren gebruiken als aanvullende sparringspartners.

  Mijn kritiek behelst uiteindelijk vooral het gehele landschap aan merkenteams. Daarin bestaat al langer een wanverhouding tussen damesprofs en herenprofs (komt ook vaker terug op dit forum), maar die verhouding lijkt alleen maar schever te groeien. Laten we het op een rijtje zetten:
  - Reggeborgh 3 dames op een totaal van 19;
  - JV 4 dames op een totaal van 22;
  - IKO 3 dames (vorig seizoen op een totaal van 12);
  - Worldstream 5 dames op een totaal van 8 (maar daar heeft nog niemand een contract);
  - Zaanlander 6 dames op een totaal van 13.

  Nu zijn we nog lang niet klaar natuurlijk. Bij JV staat een hoop te gebeuren. Reggeborgh was in onderhandeling met Groenewoud, dus wellicht willen zij hun damesploeg toch nog uitbreiden. Rondom Worldstream blijft het stil, maar die zullen achter de schermen vast druk bezig zijn om toch een doorstart te kunnen maken. Ook in het geval Leerdam weg zou gaan. Anema had het liefst een dame of 2 erbij willen hebben, maar die kan hij geen plek geven in zijn marathonteam (ivm beperkt aantal reserves dat is toegestaan). Wellicht dat hij nog een plekje heeft voor Achtereekte of In 't Hof, maar Olympiërs zijn natuurlijk duurder dan marathonschaatsers.

  Nu snap ik dat het trainingstechnisch loont om meer mannen in dienst te hebben dan dames. Voor een 50-50 of zelfs een 60-40 heren-dames verhouding spring ik ook niet op de banken. Maar de verhoudingen zoals hierboven geschetst lijken mij wel heel scheef.
  chicagodude vindt dit leuk.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik vind het ook wel een tikje scheef, maar is het ook niet erg logisch, omdat veel vrouwen vooral baat hebben bij het trainen met mannen die duidelijk onder de heren-top zitten maar alsnog sterker/sneller zijn dan de vrouwen? Dat lijkt me de voornaamste reden dat er gewoon vrij veel mannelijke schaatsers een contractje krijgen, niet om zelf tot topper uit te groeien maar bijna puur bedoeld als sparringspartner voor de dames.
  kernploegfusie en Lorca vinden dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Uiteraard. Dat is wat ik ook bedoel met mijn laatste alinea. Je hebt - puur sportief - weinig aan een 50-50 verhouding. Om een goede uitgebalanceerde trainingsgroep te vormen heb je meer mannen dan vrouwen nodig. Niettemin denk ik dat de aantallen zoals hierboven uiteengezet er niet om liegen. Het groeit steeds schever.

  Volgend seizoen stroomt er een ontzettend getalenteerde generatie junioren door (Smit, Hoekstra, J. Groenewoud, Hoogendoorn, Kraaijeveld etc.). Wellicht dat men met het oog op die groep meiden nu zeer secuur/kritisch kijkt naar de beschikbare schaatsters.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja die verhoudingen zijn scheef inderdaad, maar waar ik meer op doelde is dat je in een groepje van drie op zich prima kan trainen (mits de drie iets aan elkaar hebben). Met drie schaatsers een teampje vormen en de sfeer goed houden is vaak eenvoudiger dan met 5 of meer. Hoe kleiner de ploeg hoe hechter het team vaak ook is, het hebben van een kleinere ploeg heeft daarom niet alleen maar nadelen.

  De man/vrouw verhouding in het algemeen is wel gewoon een probleem, maar ik zie Reggeborgh in de komende jaren nog wel bijtrekken, zeker met de vrouwelijke sprint talenten in Nederland.

  Overigens wel hilarisch dat de coach die ooit over vrouwen zei dat hij ze niet leuk vond omdat ze te veel zeikten nu in verhouding tot de mannen en in totaal de meeste vrouwen in zijn team heeft haha.
  Camila vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina