Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

 2. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Twijfelen ze over Wijfje? Haar positie is een beetje dubbel geworden met de opkomst van Groenewoud, dus wellicht beetje overbodig geworden? O zich zou aanhaken bij Antoinette zou niet verkeerd zijn.. kunnen ze samen beter worden op de 1.500 m.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In de LC staat een interview met Jillert Anema (en Talsma en Wierda). Daar staat ook in dat Jos de Vos gestopt is met schaatsen. Daar sta ik toch van te kijken. Leek voor het eerst in jaren echt van het schaatsen te genieten en reed weer diverse PR's. Ook een sterke kracht in het marathonpeloton. Bovendien een gewaardeerde sparringspartner. Zonde.

  https://lc.nl/sport/Wie-graag-wil-k...ijgt-onderhand-weer-aardig-vorm-27588775.html

  In het artikel staat ook dat Melissa Wijfje, Sjoerd den Hertog, Jordy Harink en Ids Bouma blijven. Ze zijn nog op zoek naar een 5e rijder voor het herenmarathonteam. En het liefst nog een reserve voor de dames marathonploeg (maar daar geeft de KNSB geen akkoord voor). Talsma, De Boer en Wierda gaan in de beloftencompetitie rijden.
  Laatst bewerkt: 4 apr 2022
  alexander79, Marcel Vos en Duif vinden dit leuk.
 4. cifu

  cifu New Member

  Robin Groot naar team IKO.
  Robin Groot van Jumbo-Visma naar IKO | Schaatsen.nl
  Best wel grote uitspraken richting Jumbo Visma. Ook wordt hier weer genoemd dat Joy Beune naar team IKO gaat, maar ik heb nog nergens de officiële bevestiging gezien. (of ik heb het gemist natuurlijk).
  Laatst bewerkt door een moderator: 6 apr 2022
 5. mi

  mi Well-Known Member

  https://www.nu.nl/schaatsen/6193605...re-na-vier-jaar-jumbo-visma-bij-team-iko.html

  Mooie ontwikkelingen.
  Bijzonder dat Robin Groot suggereert dat ze wegmoet OMDAT ze aangaf dat het teveel was terwijl ze beter ging schaatsen nadat ze gas terug nam? Tot dan leest het verhaal namelijk als een klassieke:'jonge schaatser bij profploeg gaat over grenzen en raakt overtrained'. Lijkt mij een enorme kwaliteit als je op 19 jarige leeftijd dat al weet te signaleren (als je coaches de overduidelijke kans en verantwoordelijkheid laten liggen om dat te doen).

  Maar goed. Ik ben blij voor haar en voor Joy. Hoop dat de dames de goede vide pakken bij IKO en alledrie tot bloei komen de komende jaren!
  Laatst bewerkt: 6 apr 2022
  alexander79 en De Goudsche Doorloper vinden dit leuk.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat schaatsen.nl interview schetst geen fraai beeld. Ik vind de move, zoals ik al eerder aangaf, vanuit JV perspectief moeilijk te begrijpen. Groot heeft het afgelopen jaar duidelijk progressie geboekt. Zeker ten opzichte van het eerste jaar toen het inderdaad totaal niet liep. Daarnaast versterkt JV Development zich met Evelien Vijn. Een vergelijkbare rijder (in de zin dat ze een allrounder is die ook op de mass start goed uit de voeten kan). Ook een aanvullende factor daar Groot het naast de 3000m wat meer van de 1500m moet hebben, terwijl Vijn vanuit haar betere duurvermogen een goede 5000m naast die 3000m kan leggen. Die meiden zouden veel aan elkaar hebben, zou ik zeggen. Ook qua wisselwerking met ''het eerste'' (De Jong en Conijn).

  Goed in ieder geval dat Beune en Groot onderdak hebben. Ook onverwacht dat De Ponti een kans krijgt bij een profteam (en gelijk voor twee seizoenen). Het hele seizoen geblesseerd geweest, maar niettemin wel aardige PR's gereden aan het einde van het seizoen. Ik vermoed dat IKO op het gebied van de Nederlandse heren verder ook weinig keuze heeft dan te gokken op ruwe diamanten.

  Wat me wel zorgen baart is dat IKO in haar persbericht aangeeft dat Visser, Beune en Groot ''de damestak gaan vormen'' van IKO. Nog steeds maar drie dames?! Het vult elkaar veel beter aan dan Ter Mors, De Jong en Visser, maar er had nog wel wat bij gekund. En hoe zit het nu met In 't Hof en Achtereekte? JV (in het geval van die eerste)? Zaanlander? Het nog sponsorloze/stayersloze Worldstream? Of in het geval van Achtereekte: toch stoppen?
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Drie dames is op zich oke. Meer zou leuk zijn, maar er is ook wel wat voor te zeggen dat Iko het misschien juist klein moet houden. Achtereekte zou op zich nog naar Anema kunnen, weet alleen niet of hij ruimte heeft voor nog een dame. In t hof heeft het natuurlijk ooit geprobeerd bij JV (als stagiaire oke, maar toch), misschien heeft ze helemaal geen trek in weer een commercieel team?
  mi vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Drie dames is wel heel klein. Zeker nu Visser vast niet dezelfde omvang gaat draaien als pure allrounders Beune en Groot (terwijl Visser na haar burn-out ook niet teveel in het spoor van de heren zou moeten trainen). Maar goed, ze kunnen voor de dames de wat mindere heren gebruiken als aanvullende sparringspartners.

  Mijn kritiek behelst uiteindelijk vooral het gehele landschap aan merkenteams. Daarin bestaat al langer een wanverhouding tussen damesprofs en herenprofs (komt ook vaker terug op dit forum), maar die verhouding lijkt alleen maar schever te groeien. Laten we het op een rijtje zetten:
  - Reggeborgh 3 dames op een totaal van 19;
  - JV 4 dames op een totaal van 22;
  - IKO 3 dames (vorig seizoen op een totaal van 12);
  - Worldstream 5 dames op een totaal van 8 (maar daar heeft nog niemand een contract);
  - Zaanlander 6 dames op een totaal van 13.

  Nu zijn we nog lang niet klaar natuurlijk. Bij JV staat een hoop te gebeuren. Reggeborgh was in onderhandeling met Groenewoud, dus wellicht willen zij hun damesploeg toch nog uitbreiden. Rondom Worldstream blijft het stil, maar die zullen achter de schermen vast druk bezig zijn om toch een doorstart te kunnen maken. Ook in het geval Leerdam weg zou gaan. Anema had het liefst een dame of 2 erbij willen hebben, maar die kan hij geen plek geven in zijn marathonteam (ivm beperkt aantal reserves dat is toegestaan). Wellicht dat hij nog een plekje heeft voor Achtereekte of In 't Hof, maar Olympiërs zijn natuurlijk duurder dan marathonschaatsers.

  Nu snap ik dat het trainingstechnisch loont om meer mannen in dienst te hebben dan dames. Voor een 50-50 of zelfs een 60-40 heren-dames verhouding spring ik ook niet op de banken. Maar de verhoudingen zoals hierboven geschetst lijken mij wel heel scheef.
  chicagodude vindt dit leuk.
 9. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik vind het ook wel een tikje scheef, maar is het ook niet erg logisch, omdat veel vrouwen vooral baat hebben bij het trainen met mannen die duidelijk onder de heren-top zitten maar alsnog sterker/sneller zijn dan de vrouwen? Dat lijkt me de voornaamste reden dat er gewoon vrij veel mannelijke schaatsers een contractje krijgen, niet om zelf tot topper uit te groeien maar bijna puur bedoeld als sparringspartner voor de dames.
  kernploegfusie en Lorca vinden dit leuk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Uiteraard. Dat is wat ik ook bedoel met mijn laatste alinea. Je hebt - puur sportief - weinig aan een 50-50 verhouding. Om een goede uitgebalanceerde trainingsgroep te vormen heb je meer mannen dan vrouwen nodig. Niettemin denk ik dat de aantallen zoals hierboven uiteengezet er niet om liegen. Het groeit steeds schever.

  Volgend seizoen stroomt er een ontzettend getalenteerde generatie junioren door (Smit, Hoekstra, J. Groenewoud, Hoogendoorn, Kraaijeveld etc.). Wellicht dat men met het oog op die groep meiden nu zeer secuur/kritisch kijkt naar de beschikbare schaatsters.
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja die verhoudingen zijn scheef inderdaad, maar waar ik meer op doelde is dat je in een groepje van drie op zich prima kan trainen (mits de drie iets aan elkaar hebben). Met drie schaatsers een teampje vormen en de sfeer goed houden is vaak eenvoudiger dan met 5 of meer. Hoe kleiner de ploeg hoe hechter het team vaak ook is, het hebben van een kleinere ploeg heeft daarom niet alleen maar nadelen.

  De man/vrouw verhouding in het algemeen is wel gewoon een probleem, maar ik zie Reggeborgh in de komende jaren nog wel bijtrekken, zeker met de vrouwelijke sprint talenten in Nederland.

  Overigens wel hilarisch dat de coach die ooit over vrouwen zei dat hij ze niet leuk vond omdat ze te veel zeikten nu in verhouding tot de mannen en in totaal de meeste vrouwen in zijn team heeft haha.
  Camila vindt dit leuk.
 12. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Er is nu volgens mij nu een limiet van maximaal 14 schaatsers per team, in plaats van 14 zou de KNSB bijvoorbeeld kunnen zeggen maximaal 8 schaatsers per team per geslacht.
 13. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Ik ben echt diep teleurgesteld in Jumbo-Visma de afgelopen twee jaar. En niet alleen de laatste twee jaar, omdat het al veel langer speelt. Er lijkt daar een cultuur te heersen van: "Dit is de trainingsbelasting die nodig is om jou wereld/ Olympisch kampioen te maken en als je het niet aan kunt, dan ga je maar ergens anders heen", wat ertoe leidde dat veel schaatsers binnen Jumbo-Visma overtraind/overreached raakten. Natuurlijk willen ze allemaal voor het hoogst haalbare gaan. En als de resultaten tegenvallen, dan is dat duidelijk een teken dat je na een rustperiode nóg harder moet trainen. Het lijkt wel Peter Mueller-esque, met het verschil dat je elke minuut van elke dag wordt gemonitord.

  Het is hartstikke knap dat Robin Groot zelf aangeeft dat de trainingsbelasting voor haar te hoog is, maar in plaats van te investeren in het herstructureren van haar ontwikkelingstraject (met minder trainingsbelasting, rustig opbouwend naar meer), wordt haar maar de deur gewezen. Want ze kan het niveau niet aan. Wil je blijven, dan zul je je toch aan de voor jou opgelegde trainingsschema's moeten houden. Iets wat veel talenten (ik noem maar een paar voorbeelden: Sanneke de Neeling, Sanne in 't Hof, Joy Beune, Chris Huizinga) toch gewoon braaf hebben gedaan, ondanks dat het ze niet verder bracht.

  Begrijp me niet verkeerd: als je een toptalent bent dat elke race PR's rijdt, is er geen beter team om snel beter te groeien. Maar op het moment dat het tegenzit of de klad erin komt op een later moment in je carrière, dan zijn er ook niet veel slechtere.
  EenBrabander en alexander79 vinden dit leuk.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Valt Jumbo nou in dezelfde val als TVM een jaar of 14 geleden?
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Lijkt er bijna wel op, maar wel met het verschil dat TVM zijn leven gebeterd heeft na 2008. Sanneke de Neeling was voor JV eigenlijk al 2008 en ze zijn sinds dat moment alleen maar erger geworden. Na 2010 is bij TVM het roer echt omgegaan, die verandering heb ik bij JV nochtans niet gezien.
 16. mi

  mi Well-Known Member

  Iemand die al heel goed is succesvol laten zijn is veel minder moeilijk dan iemand met potentieel naar de top begeleiden.
  Bij bijvoorbeeld Achtereekte is dat overigens Orie wel degelijk gelukt. Nou snap ik ook heel goed dat de hoofdmacht van JV geen liefdadigheidsinstelling is. Maar als je ervoor kiest een talententeam op te richten zou je toch hopen op iets meer diepgang en ruimte voor individuele benadering dan ‘do or die’.
 17. ReneW

  ReneW Active Member

  Bij JV heeft alles veel te lang om Sven Kramer gedraaid en heeft hij een veel te bepalende rol gehad. Zelfs in de Olympische ploeg drukte zijn stempel veel te zwaar. Als je puur naar het belang van het Nederlandse schaatsen had gekeken dan had Sven niet eens mee gemoeten naar de OS. Iedereen danste overal nog naar de pijpen van Sven en dat heeft de ontwikkeling van andere, betere schaatsers in de weg gestaan. Typerend is vooral hoe Nuis het verschil heeft ervaren tussen Wust en Kramer als ploeggenoten. Met Kramer heerste er een macho cultuur waar het man voor man was. Naast Wust was er oog voor elkaar en teamspirit met elkaar.
 18. mi

  mi Well-Known Member

  En -frustratie modus aan- wie wordt er gezien als de grootste, de CEO in wording, de nieuwe minister van sport?

  -frustratie modus weer uit-
 19. ReneW

  ReneW Active Member

  Hoezo frustratie modus? Ik begrijp heel goed dat een Kramer aan de hand van zijn carrière gewoon mee is gegaan naar de OS. Maar als we nou gewoon eens even eerlijk kijken naar zijn kwaliteiten en zijn Olympische gouden medailles dan had er meer in gezeten. Veel teveel fysieke ongemakken. Had hij niet beter begeleid moeten worden? Heeft hij niet teveel roofbouw op zijn lichaam gepleegd. Kramer was zijn hele carrière allesbepalend op alle vlakken. Heeft hij genoeg tegengas gekregen van trainers en begeleiders?

  Minister van sport zie ik hem idd ook wel worden. Hij weet veel naar zijn hand te zetten en zal zo snel carrière kunnen maken. Maar de snelste weg is niet altijd de beste. Misschien is het beter dat hij eerst gaat leren dienstbaar te zijn. In topsport draaide het geheel logisch allemaal om hem. Een man met zoveel ervaring en opgedane kennis moet je ook koesteren maar tegelijkertijd ook blijven reflecteren en uitdagen om er elke dag het beste uit te blijven halen. Het is een man met mentaliteit dat staat buiten kijf maar vergeet niet hoe moeilijk het voor hem is doordat hij altijd aanbeden word. Zou eeuwig zonde zijn als dat zijn toekomstige carrière in de weg zou staan.
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 20. ZeeKoei

  ZeeKoei Well-Known Member

  exact, niet te snappen voor een ploeg die alles zo wetenschappelijk zou benaderen

Deel Deze Pagina