Pavel Koelizjnikov betrapt op het gebruik van meldonium

Discussie in 'Lange baan' gestart door MasterAJA29, 8 mrt 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    TT673. Ook zwemmen in Rusland gedopet. Na atletiek de tweede grote sport waarin systematisch wordt. Het is inderdaad Rusland pesten. Vraag is eerder wie is er niet gedopet in Rusland.
  2. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Dat van Rusland is toch aan het rollen gebracht door die ARD-documentaire? Wat ik me daarvan herinner was niet zozeer dat er veel doping gebruikt werd in Rusland. Het nieuwe in die documentaire vooral dat positieve controles op veel manieren, tot aan de hoogste regionen van de internationale atletiekfederatie aan toe, in de doofpot belandden. Het lijkt er mij op dat die beschermingsconstructies voor de Russen weggevallen zijn, maar dat dat nog niet voldoende is doorgedrongen tot de begeleiders.
  3. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @gerrit stevens: die 'inhaler' die Sven gebruikt is gewoon een astmamiddel en staat op de dopinglijst. Het is wat anders dan het zuurstofmasker wat je de schaatsers ziet gebruiken in het stadion, daar zit pure zuurstof in en dat staat natuurlijk niet op de dopinglijst. Dus nee, ik doel niet op dat ding wat je vaak in beeld ziet, onder andere vaak bij Wüst. Ik doel op het medicijn voor de chronische astma die Kramer, net als minstens 20% van de schaatsers, heeft.

    En veel wielrenners gebruiken ook astmamiddelen, vanwege het trainen op hoogte hebben die namelijk ook vaak astma.
  4. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Er zijn vast ook sporters die het niet vervelend vinden wanneer hun arts bereid is om een diagnose te stellen, die het mogelijk maakt om een prestatiebevorderend dopingproduct te mogen gebruiken.....
    EenBrabander vindt dit leuk.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ja, maar op een attest moeten volgens mij meerdere dokters staan. In België in elk geval 3. Dus dan zou je al 3 dokters die het niet zo nauw nemen met de regels en zo het risico nemen hun licentie kwijt te raken kunnen vinden. Dat lijkt me niet zo makkelijk.
  6. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    en de teller staat op:
    123 meldonium gevallen

    er zit trouwens ook een Zweedse bij:
    loopster Abeba Aregawi
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Ja, die met een Nederlandse coach. Ze had medicijnen uit Turkmenistan gehaald en die genomen zonder de bijsluiter te lezen (die waarschijnlijk in het Turkmeens was). Hoe dom kan je zijn dat je zomaar Turkmeense medicijnen gaat slikken.
    JohnZero vindt dit leuk.
  8. strawbale

    strawbale Well-Known Member

  9. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dat is inderdaad wel erg stom.

    En toch, ik zou niet onderschatten hoeveel atleten er rondlopen die zo onder invloed staan van hun trainer dat ze alles pakken wat ze wordt aangeboden, zonder vragen te stellen.

    Laten we niet vergeten hoeveel sporters er zijn die van jongs af aan al onder invloed staan van hun trainer(s), zelfs express afhankelijk en/of dom worden gehouden, wellicht weinig tot geen secundaire educatie hebben genoten, en puur en alleen met het sporten zelf bezig zijn en verder zich nergens mee bezig houden. Velen zijn wellicht niet eens goed in staat om zelf te beoordelen wat ze kunnen nemen, dus dan zijn ze vanzelf afhankelijk van hun trainer(s).

    Als jou van jongs af aan al wordt ingeprent je alleen met het presteren bezig te houden en verder niets (nee hoor, je voeding enzo daar zorgen wij als trainer/coach wel voor...je vertrouwt ons toch?), zeker als dat je uitweg is vanuit een moeilijk land/leefomgeving, dan vind ik het eigenlijk niet zo verbazingwekkend als je inderdaad zonder vragen te stellen neemt wat je wordt gegeven. Het wordt hier af en toe denk ik onderschat hoe moeilijk het is voor sporters om zelf voor alles wat je inneemt de verantwoordelijkheid te dragen.

    Voor de duidelijkheid: bij deze Zweedse sporter geldt bovenstaande niet, want zij had een management wat hele duidelijke richtlijnen had vwb checken van alles wat ze innam.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    De gevolgen van doping zijn zo groot dat ik ten alle tijden zelf zou checken wat ik zou nemen en de WADA lijst altijd in mijn tas zou zitten. Zo dom dat je maar wat slikt zonder je af te vragen of het op die lijst staat.
    Bastiaan83 en jaap vinden dit leuk.
  11. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Ja. maar met een medisch attest mag het gebruikt worden.
  12. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Sport&Strategie: Wat is de gemene deler van de recente dopinggevallen in de sportwereld?

    In het laatste deel ("Gevolgen") lijkt het er op dat het nu vooral gaat over de vraag hoelang meldonium na inname nog traceerbaar is.
    De vervolgvragen dringen zich bij mij dan ook direct op: was de marge van drie maanden die het WADA hanteerde voor de invoering aantoonbaar voldoende of moeten we de sporters geloven die wel betrapt zijn maar (eendrachtig?) beweren dat ze het na september 2015 niet meer gebuikt hebben?


    Ik ben wantrouwig en voel onder druk een discutabele oplossing aankomen: de invoeringsdatum wordt met terugwerkende kracht veplaatst naar 1 juli 2016. Zoiets.
    Ik hoop wel dat het WADA met overtuigend wetenschappelijk bewijs kan komen, wil ze zichzelf niet ongeloofwaardig maken.


    Nog wat politieke achtergronden in de link die in het artikel wordt genoemd: Tijd winnen.
    Laatst bewerkt: 6 apr 2016
  13. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member


    Eigenlijk hoop ik daar al vanaf het begin van dit gedoe op. Nu is het voor iedereen in elk geval duidelijk, als je nu nog betrapt wordt is het zeker eigen schuld. Zou wat mij betreft een prima oplossing zijn.
    ZeeKoei en EenBrabander vinden dit leuk.
  14. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Zou ik echt een slappe knieën oplossing vinden. Natuurlijk omdat de Olympische Spelen er aan komen.
  15. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Slappe knieën? Als ze fout zaten qua duur van traceerbaarheid dan zijn de sporters die ter goeder trouw waren en na september niets meer namen niet schuldig, punt.
    Dat geldt natuurlijk niet voor iemand die bekend heeft dat ze de nieuwe lijst gewoon niet gelezen heeft, ik betwijfel of dit voor Sharapova een reddingsboei is.

    http://www.france24.com/en/20160406-new-study-forces-delay-biathlon-meldonium-cases

    The International Biathlon Union (IBU) has delayed doping rulings regarding meldonium while they wait for the results of a new study into how long it takes the drug to leave the body.
    (...)
    "The matter of how long it may take for meldonium to be excreted from the body was essential, as the results of a pilot study conducted by the expert called by the panel contradicted the present state of literature on meldonium"
  16. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Er zijn nu tegenstrijdige berichten in omloop:
    - de halfwaardetijd van meldonium is een aantal uur, dus kan het nooit lang in het lichaam zitten.
    Duidelijk. Maar:
    - de fabrikant meld dat restjes nog lang in het lichaam kunnen blijven zitten.
    Probeert de fabrikant hier verwarring te zaaien omdat zijn produkt onder vuur ligt en minder onschuldig is dan eerst gedacht?

    Dit dus: ik geloof die sporters niet. Sporters schieten meteen in de ontkenningsmodus als ze betrapt worden, alleen Sharapova is eerlijk. De makkelijkste weg uit is dan te zeggen dat je het de laatste paar maanden niet meer gebruikt hebt want dan is er geen discussie meer. Jaja, maar het wel eerder gebruiken omdat ze er voordeel bij dachten te hebben.
    Ik vermoed dat de betrapten het er gewoon op gewaagd hebben omdat het een voor hun gevoel onschuldig middel was (te koop immers bij de apotheek). En krijgen nu steun van de fabrikant die een deel van zijn afzetmarkt gaat verliezen.
    De WADA heeft het middel niet voor niets op de verboden lijst gezet, dan moeten ze ook consequent zijn en alle betrapten schorsen en iig niet naar de OS laten gaan.
    Sidekick vindt dit leuk.
  17. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Je kunt een bepaalde hoeveelheid eindeloos halveren: je houdt altijd een helft over totdat je bij het laatste molucuul bent waaraan de stof herkenbaar is.
    Maar inderdaad, net als SprintMaster heb ik de uitspraak van die fabrikant altijd met een korrel zout genomen, net als de sporters die samen met de woordvoerders van de autoriteiten braaf beweren dat ze na sept. 2015 niet meer geslikt hebben. Dat klinkt wel erg unisono.

    Het WADA moet formulieren hebben van vóór september 2015, waarop sporters -als het goed is- netjes hebben ingevuld welke hoeveelheid Meldonium ze geslikt hebben. Dan moet het WADA ook (met een bepaalde marge) kunnen berekenen hoeveel er van die stof na drie maanden nog over is in het lichaam. Leg die waarden naast de gevonden hoeveelheden van jan/feb 2016 en dan zou je toch een zinnige conclusie moeten kunnen trekken? Of zie ik dat te simpel?
  18. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    Ik zal het voor je uitrekenen. Stel dat je volledige volume bloed van ongeveer 5 liter als meldonium hebt. Met een halfwaardetijd van 6 uur en 3 maanden (90 dagen niet slikken) zal de hoeveelheid meldonium na deze periode 5*(1/2)^(90*4) = heel erg klein (2 tot de macht -108) liter zijn. Die hoeveelheid is zo klein dat dit nooit dit aantoonbaar in het bloed kan zitten. Zelf als de halfwaardetijd 1 dag zou zijn dan nog is er sprake van 5*(1/2)^90 = niet waarneembaar klein (4^-27 liter = een 4 op 27 getallen achter de komma). Ik denk niet dat je er dan nog over kan spreken dat het aantoonbaar aanwezig is.

    Tenzij er andere processen spelen zijn ze nooit op het aangegeven tijdstip gestopt.
  19. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Een week of twee geleden had ik het op mijn manier ook al uitgerekend.
    Ik doe slechts een poging om objectief te zijn maar dat valt niet mee want ik ben net zo sceptisch als vele anderen.
    Eelco vindt dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dat de fabrikant dat beweert is niet zo gek, die ziet met alle negatieve publiciteit zijn afzetmarkt flink slinken en probeert nog wat te redden. Er is gepublicieerd onderzoek in wetnschappelijke tijdschriften aangaande de halfwaardetijd, maar de fabrikant zou zelf andere info hebben? ALs dat zo is dan moet het op z'n minst bij regulatoire instanties bekend zijn gemaakt dat Meldonium restanten langdurig in het lichaam achterblijven. Indien niet gebeurd, dan heeft de fabrikant hele andere problemen.

    Desondanks blijft het natuurlijk wel vreemd hoeveel sporters er positief zijn bevonden. ZIjn er echt zoveel geweest die OF niet wisten dat het niet meer toegestaan was OF dachten dat het niet opgespoord zou kunnen worden?

    Vanwege het hoge aantal sporters ben ik bang dat het inderdaad met een soort "wagging finger"-uitspraak afloopt, zo van "niet meer doen, jullie zijn gewaarschuwd".
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina