Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Als het moet zijn er twee aanwijsplaatsen voor de mass-start mogelijk.
 2. Wolfman

  Wolfman Active Member

  Dit scenario is nog 'rampzaliger'

  1000m-1: Hein Otterspeer(1)
  5000m-1: Jorrit Bergsma (2)
  1500m-1: Thomas Krol (3)
  1000m-2: Kjeld Nuis (4)
  10000m-1: Jorrit Bergsma (-)
  Mass Start-1: Jorrit Bergsma (-)
  1500m-2: Kjeld Nuis (-)
  500m-1: Dai Dai Ntab (5)
  1000m-3: Kai Verbij (6)
  1500m-3: Wesley Dijs (7)
  5000m-2: Patrick Roest (8)
  10000m-2: Patrick Roest (8)
  500m-2: Merijn Scheperkamp (9)
  5000m-3: Sven Kramer (10)
  500m-3: Kai Verbij(-)


  Mass Start-2 ? Hoolwerf of Bosker/Huizinga ?
  TP? Roest + (Bosker/Huizinga)? + ?
  500m-2/3? Krol/Nuis?

  Roest (o.o2 achter Bergsma op de 5km en 0.05 achter op de 10km) is wel zeker, tenzij Talsma de 10km wint (voor Bergsma) en Bosker/Huizinga 2e wordt 0p de 1500m i.p.v. Nuis

  TP lukt alleen met veel dubbelaars
  Dus Ntab + (4 van de 5 - Verbij/Otterspeer/Nuis/Krol - 1000/1500 en Hoolwerf MS) + Roest + Bergsma + 2 x TP (Huizinga/Talsma/Bosker/Kramer/Blokhuizen)
  Lorca vindt dit leuk.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het lijkt me dat Nederland in dat geval de laatste startplekken op de 500m uitsluitend met 1000/1500m-dubbelaars gaat opvullen. Dan valt Scheperkamp weg en schuift Kramer door als 9e man. Aangezien Roest voor de TP te belangrijk is schuiven ze door naar 1500m-3 (de plek van Dijs): dan kan daarop bijv. Roest worden ingezet zodat de tweede Mass Start plek voor de derde TP-rijder is. Dat lijkt mij dan de polderoptie die de SCL het meest aanspreekt. Ik kan mij bijna niet voorstellen dat ze in een dergelijk scenario de plek van Roest op 10000m-2 zouden innemen en vergeven aan de derde TP-rijder (al zou dat op basis van de volgorde eigenlijk wel moeten). Het illustreert hoe problematisch deze selectievolgorde is.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Terug naar het onderwerp: de vorige keer werden de World Cups in het Olympische seizoen met een factor twee meegenomen. Nu dus zeer waarschijnlijk met een factor 1. Gekeken naar de representatieve World Cups zou dit staatje erbij horen (aantal World Cups, WK afstanden = 2):

  Matrix_weegfactoren.jpg

  Vier jaar geleden werd het Olympische seizoen over de hele linie meer meegenomen terwijl er toen minder World Cups waren dan het seizoen ervoor. Nogmaals: de twee World Cups van vorig jaar zijn qua uitslagen vrijwel identiek, dus je kunt eigenlijk niet spreken van twee wedstrijden ... Zeer problematisch en totaal niet te verkopen naar de ploegen.
 5. Forza

  Forza Active Member

  Het lijkt me wat onzinnig om inwisselbare rijders zoals Kramer en Bosker plaatsen te geven voor de TP als ze zich niet zelf plaatsen. Die zijn individueel zo matig dat je er niet een hogere winstkans mee kan verwachten dan wanneer je bijvoorbeeld een Bergsma, Krol of Nuis mee laat rijden. Enige rijder op dit moment die niet inwisselbaar is voor de TP lijkt me Roest.
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Krol en Nuis gaan en kunnen echt geen TP rijden. Die hebben dat nog nooit gedaan en zouden hoogstwaarschijnlijk compleet kapot gaan.
  Nogevendit, G1ant en strawbale vinden dit leuk.
 7. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  En Dijs?
 8. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Dijs zou het intrinsiek nog wel het beste kunnen van die 3
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik ben blij dat jij geen bondscoach bent :D
  G1ant, Marcel Vos en EenBrabander vinden dit leuk.
 10. Forza

  Forza Active Member

  Het is niet onmogelijk om met een goede 1000/1500m rijder een goede TP te rijden. Met Wennemars kon het destijds ook. Ze niet te lang op kop zetten, dan kan het prima.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Wennemars heeft 6:29 in Thialf gereden, dat zie ik Krol en Nuis nu, 15 jaar later met een baanrecord dat 7 seconden sneller is, niet doen. Wennemars was er ook op geoefend, en dat zijn Krol en Nuis op dit moment niet. Ik geloof best dat Krol en Nuis aardige TP rijders zouden kunnen worden als ze een zomer iets meer op duur trainen, maar voor deze OS heeft dat geen kans.
  G1ant, mi en Duif vinden dit leuk.
 12. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Als Nuis en Krol de TP hadden willen rijden, hadden ze er eerder op moeten gaan trainen.
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Klopt, maar dan wel graag een 1000/1500-rijder die zich in de TP bewezen heeft en commitment toont, zoals Wennemars destijds. Ik heb de laatste tijd behoorlijk geageerd tegen de wil van de bondscoach om zo kort voor de Olympische Spelen nieuwe formaties te proberen. Blijkbaar zijn er ook nog mensen die een stap verder gaan en het geen probleem vinden om op de Olympische Spelen zelf nog te experimenteren.

  Ik kan daar echt met mijn pet niet bij. Nederland is kanshebber voor Olympisch goud, won dit seizoen nog een wereldbekerwedstrijd. Dan ga je daar toch serieus mee om? Het is ook niet zo dat er een gebrek aan keus is. Volgens mij zijn er nog 7 Nederlandse schaatsers actief die ooit een ploegenachtervolging wonnen: Kramer, Blokhuijsen, Verweij, Bosker, Bergsma, Snellink, Roest. Dat zijn genoeg smaken. Voor mij is het een uitgemaakte zaak. Drie rijders uit dat rijtje moeten in Beijing de TP gaan rijden (het liefst 4). En als er dan elders ruimte gemaakt moet worden, is dat maar zo. De kans op goud is op de 1000 en TP het grootst.
  G1ant, mi, rhalbersma en 2 anderen vinden dit leuk.
 14. diploma

  diploma Active Member

  En zo is het maar net!
 15. mi

  mi Well-Known Member

  helemaal eens op 1 ding na: voor Verweij en Blokhuijsen was dat in een ander schaatsleven. Verweij is geen reeele optie, Blokhuijsen een zeer groot twijfelgeval in mijn optiek.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Laat ik het zo zeggen: in het (niet te verwachten) scenario dat Krol de 1500 wint en Verweij 2e wordt, zou ik eerder Verweij dan Krol inzitten op de TP.

  Blokhuijsen deed het op zich prima bij de TP in SLC. Het was Talsma die daar kraakte.
 17. Forza

  Forza Active Member

  Bij de meeste van de genoemde namen vind ik de extra winstkans door aanwijzen te marginaal om daarvoor andere mensen een plaats op de spelen te ontzeggen die best een goed resultaat kunnen behalen. Mijn punt is vooral dat je die kansen in ieder geval tegen elkaar moet afwegen en daarbij alle alternatieven moet meenemen.
 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Natuurlijk moet je die kansen afwegen. Ik denk dat de winstkans van een team Roest/Bosker/Dijs onder de 10% procent ligt en die van een team Roest/Bosker/Kramer misschien wel op 30 à 40%. De individuele winstkans van Dijs op de 1500 meter acht ik ook onder de 10%. Dan is de keus voor mij duidelijk.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  De winstkans van Roest/Bosker/Dijs had groter kunnen zijn ALS Dijs vanaf deze zomer bij de selectie had gehoord en consistent op de ploegenachtervolging had getraind.
 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Laten we eens kijken welke ploegen er belang bij hebben om de 1500-3 plek zo hoog mogelijk te krijgen ten koste van de lange afstand tweede plekken. Er zijn denk ik tien schaatsers die zich via de 1500m kunnen kwalificeren. Dit zijn:

  Jumbo-Visma: Krol, Roest, Huizinga, Bosker, Snel
  Reggeborgh: Nuis, Dijs
  IKO: Hollaar, Blokhuijsen
  Worldstream: Verweij
  Zaanlander: -
  Frysk: -

  Er zullen sowieso twee ploegen tegen zijn. Reggeborgh en Worldstream zullen erg voor zijn omdat zij, realistisch gezien, met name op de derde plek azen met Dijs en Verweij. Blijven twee ploegen over: IKO heeft geen hele sterke kandidaten omdat Blokhuijsen (één keer 5e op het afgelopen NK) het toch van zijn 5000m moeten hebben. Hollaars beste prestatie was 5e bij de eerste World Cup vorig jaar, naast twee keer 5e op de selectiewedstrijden. Maar toen waren er dus 4 Nederlanders sneller. Misschien zijn ze niet duidellijk voor maar waarschijnlijk ook niet duidelijk tegen. Stand na 5 ploegen zou dan zijn twee voor, twee tegen, één neutraal.
  Blijft over JV: hebben zij er belang bij om hier voor te zijn? Krol zal normaal gesproken wel 1e of 2e worden en zal ook een eventuele aanwijsplek kunnen krijgen. Mits in vorm is Roest normaal gesproken hun tweede kandidaat. Huizinga reed precies één keer in de top drie en heeft verder een 5e en drie 8e plekken staan bij de kwalificatiewedstrijden in de afgelopen 3 seizoenen. Bosker heeft staan een 4e, 6e en twee 7e plekken. Snel heeft staan een 4e, 7e en 8e plek. Wat gaat JV doen? De kans op een extra schaatser op de Spelen met Huizinga lijkt me erg klein. Maar het is voor hen tactisch gezien wellicht handig om er voor te zijn... Hoe zou de besluitvorming gaan?

Deel Deze Pagina