Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Zoals ik ernaar kijk is een lagere positie van de 5000m-2, 5000m-3 en de 10000m-2 juist in het nadeel van Jumbo en in het voordeel van met name Bergsma.

  Bergsma zal met zekerheid de MS-1 plek krijgen en gaat dus sowieso naar de Spelen. Bergsma heeft er dus geen belang bij dat de 5000m-2, 5000m-3 en de 10000m-2 hoog in de matrix staan. Als hij gewoon zijn ding doet op het OKT, dan rijdt hij die afstanden ook op de Spelen, wat de plek op de matrix ook is. Ook als hij derde wordt op de 5000 meter en tweede op de 10000 meter en daarmee niet bij de eerste negen in de matrix zit. Zijn MS-plek is dan goud waard, ook voor die andere twee afstanden.

  Maar stel dat hij tijdens het OKT ziek, zwak of misselijk is, of gewoon totaal uit vorm en niet bij de beste drie op de 5000 meter of de beste twee op de 10000 meter rijdt... Dan is het in zijn belang dat die plekken zo laag mogelijk in de matrix staan. Als bijvoorbeeld Talsma derde wordt op de 5000 meter en tweede op de 10000 meter dan is het voor Bergsma te hopen dat hij daarmee buiten de top-9 valt. Dan zal Talsma (die ook niet in de TP-enveloppe van Coopmans zal zitten) thuis moeten blijven en is de kans zeer groot dat Bergsma de 5 en de 10 alsnog rijdt.

  Voor andere Zaanlander-mannen met kansen op de lange afstanden is het wel een nadeel, maar behalve Bergsma zitten er hoogstens outsiders in de ploeg. De meeste kanshebbers voor de plekken 5000m-2, 5000m-3 en de 10000m-2 zitten toch bij andere ploegen, met name Jumbo.
  Giel1 en Lorca vinden dit leuk.
 2. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik denk dat jij die extra winstkans enorm onderschat. Met Roest/Bosker/Kramer won Nederland de wereldbeker in Polen. Met Snellink ipv Kramer won Nederland het laatste WK. Die eerste drie zullen (gok ik) in de enveloppe van Coopmans zitten. Daarmee zou ik Nederland niet als topfavoriet noemen, maar zeker als kanshebber op goud. Een medaille moet zeker lukken.

  Met Bergsma in de ploeg wordt het waarschijnlijk al moeilijker. Daar moet je veel mee gaan trainen. Is een ander type rijder en zit niet bij die anderen in de ploeg. Maar het kan wel, verwacht ik. Zeker omdat Bergsma ijzersterk is.

  Met Krol, Nuis of Dijs erbij wordt goud winnen naar mijn mening echt onmogelijk. En een medaille ook. Ik zou grofweg gokken op 0,1% kans op goud en 2% op een medaille. Wennemars is geen goed voorbeeld. Dat is echt dé uitzondering op de regel van een sprinter die (later in zijn carrière) ook de lange afstanden aankon. Als Krol, Nuis of Dijs vanaf nu zes weken lang gaan trainen voor langere afstanden, wordt het een ander verhaal. Maar dat gaan ze niet doen. In het huidige schaatsen zit er gewoon een enorm verschil tussen de manier van trainen van echte sprinters, rijders die tot en met 1500 meter rijden, de allrounders, en de jongens van de lange afstanden en marathons.
  rhalbersma vindt dit leuk.
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Mooie bespiegeling hoor, maar het basisscenario lijkt me toch dat Bergsma + 3 Jumbomannen alle plekken op 5000, 10000, TP en MS verdelen. Tenzij Huizinga en/of Snellink zich er ergens tussenrijden, zijn de 3 Jumbomannen Roest, Bosker en Kramer. Mochten daar 2 aanwijsplekken voor nodig zijn, dan zullen die ook gebruikt worden. De aangewezenen zullen dan starten op de MS en naar de onderste plek in de matrix, dwz 5000-3. Zowel Bosker als Kramer zitten niet te wachten op een 1500-meter plek; daarom staat die niet zoals verwacht op een van de onderste plekken, maar belachelijk hoog in de selectievolgorde.
  Het OKT is op de lange afstanden dan ook helemaal niet spannend.
  Giel1 vindt dit leuk.
 4. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Als dat zo gebeurt, is Coopmans eigenlijk aan het sjoemelen. Tenzij hij oprecht vindt dat Groenewoud een betere kracht is dan Schouten, maar dat lijkt me sterk. De MS-1 plaats hoort te gaan naar de beste rijder op dat onderdeel, zoals dat ook op andere afstanden zo is. Groenewoud moet dan de MS-2 plek krijgen. Net als bijvoorbeeld Bergsma bij de mannen MS-1 moet krijgen en Ramler MS-2. Niet andersom, ook al zou dat voor alleen de MS beter uitpakken. Waarom die MS-2 niet in de matrix staat, snap ik niet. Maar strategisch kiezen door Coopmans zou niet moeten kunnen, dat gaat weer ten koste van andere rijders.

  Precies om die reden wordt er denk ik op de TP met een enveloppe gewerkt. Zodat Coopmans niet strategisch kan kiezen na afloop. Bijvoorbeeld nadat Bosker en Roest zich individueel plaatsen, door te zeggen dat hij per sé ook Kramer en Blokhuijsen nodig heeft, omdat zij allebei in zijn ideale basistrio zitten. Op die manier kan hij er altijd voor zorgen dat hij vier geschikte TP-rijders mee krijgt naar China.
 5. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  't Is wel de wereldkampioene ;) Maar bij de dames verwacht ik sowieso geen matrixproblemen en zal Groenewegen vast makkelijk aangewezen kunnen worden. Dat verdient zowel zij als Schouten ook.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Je vergeet dat een rijder dus alleen maar aangemeld hoeft te zijn op een individuele afstand. Net voor de wedstrijd trek je hem terug en laat alsnog Roest starten. Dus er is een andere reden waarom de 1500-3 plek zo hoog staat. Naar de cijfers kijkend, lijkt het erop dat de KNSB selectief heeft gewinkeld en de scores van vorig jaar heeft overgenomen m.b.t. de 500-1, 1500-3 en 5000-2 plekken.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ik zou het als KNSB er niet op gokken, dat dat zomaar toegestaan wordt als je dat zo opzichtig vantevoren noemt. Bovendien kun je Kramer niet op de 1500 meter inschrijven, omdat hij de limiettijd niet heeft gereden. Ik denk eerlijk gezegd expres niet.
  Selectievolgorde is inderdaad een raadsel: naast een zeer domme weging vorig jaar/dit jaar denk ik ook dat ze de B-groepen 5000 meters van Bosker hebben weggemoffeld.
 8. proeme

  proeme Well-Known Member

  Groenewegen is snel in de sprint op 2 wielen, maar ook op schaatsen?
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bij de dames hoeft Coopmans gelukkig ook niet te sjoemelen. Als het toernooi daar een beetje normaal verloopt zijn er zoveel dubbelaars dat Groenewoud eenvoudig met MS-2 kan worden aangewezen. Het zou immers maar zo kunnen dat hoogstens 7-8 dames de eerste 14 plekken in de matrix bezetten. Misschien dat alleen iemand die op de allerlaatste plek in de matrix staat (500m-3) moet worden opgeofferd. Nou, prima.


  *Overigens las ik vandaag in de ProSkating dat Coopmans ook voor de Mass Start een enveloppe met zijn beoogde opstelling moet afgeven bij de KNSB voordat het OKT begint. Net zoals bij de TP. Dit, in tegenstelling tot wat ik eerder deze week hier berichtte (aan de hand van een - klaarblijkelijk onvolledig - NOS-artikel).
  G1ant vindt dit leuk.
 10. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Gewoon de concurrentie omver beuken, komt goed dat goud.
 11. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Wennemars heeft zijn hele carrière al een goede 3k in de benen gehad (top-10 tijden al voor de eeuwwisseling) en stond als wereldkampioen sprint al in de top 16 Adelskalender met 6.39 en later 6.34 op de 5K. Hij zag z’n kans schoon op de TP achter zijn idool Sven.
  G1ant vindt dit leuk.
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dat eerste verwacht ik ook. Maar het OKT heeft ook altijd verrassingen, zeker bij de vrouwen.

  Dat tweede is zeer terecht. Het kan bijna niet anders dan dat Schouten en Bergsma de plekken 1 hebben en Groenewoud plek 2. Hopelijk heeft Ramler plek 2 bij de mannen. Maar ik vrees toch dat de kans dat hij naar de Spelen gaat, minimaal is. Of hij moet stunten op de 5km.
 13. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Zou het kunnen (gewoon een open vraag) dat ze het op een andere manier berekenen dat jij denkt? Dat niet alleen de posities in de Wereldbekers en op het WK, maar ook tijdsverschillen een rol spelen? (Of is dat in jouw berekeningen ook zo?) Er zitten toch econometristen achter het model? Het lijkt me, dat als zij de berekenen, dat er veel factoren een rol spelen.

  Ik vind trouwens dat de manier van berekenen ruim van de voren bekend moet worden gemaakt en voor iedereen na te rekenen moet zijn. Dan voorkom je dit soort speculaties over mogelijk gesjoemel. Er hangt te veel vanaf. Ik denk dat iemand die straks in de matrix net te laag uitkomt, juridisch best sterk kan staan in een rechtszaak.
 14. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik wil nog wel een opmerking maken over de Mass-start. Het is terecht dat die zo hoog staat want het is verdiend. Het is alleen wel een combi van het duo Stroetinga-Bergsma. Met het wegvallen van Stroetinga en dat de buitenlanders op de Nederlanders rijden stel ik me de vraag of de combi Bergsma - ? wel goed genoeg is om deze plek in de matrix nog te rechtvaardigen. Ik mag Bergsma graag maar moet tot mijn spijt constateren dat zonder Stroet de oogst op zijn zachtst mager is geweest.
 15. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Daar maak ik me niet zo druk om. Vorig jaar reed Bergsma 1x met Ramler en die wedstrijd won hij direct. Hij heeft ook in andere samenstellingen (zonder Stroetinga) wedstrijden gewonnen. Daar ligt het niet aan. De afgelopen twee World Cups reed hij alleen. Als je voor de quotaplekken een klassement moet rijden dan kun je in dat geval niet vrijuit rijden. Het was immers aan hem om die Olympische startplek te verdedigen aangezien Hoolwerf in die 2 wedstrijden de finale niet haalde. Als hij in die wedstrijden risico's had genomen en daardoor 2x buiten de top 10 was gevallen had hij mogelijk nog in Calgary moeten starten om zijn startplek te verdedigen.

  Op de Spelen wordt het alles of niets. En als hij met een andere Nederlander de finale haalt kunnen ze het spelletje gaan spelen. En dan is Bergsma gewoon super gevaarlijk. Met wie hij ook rijdt.
  Laatst bewerkt: 22 dec 2021
  G1ant vindt dit leuk.
 16. Kristian

  Kristian Active Member

  First selection, norwegian team:
  Women: Wiklund, Haugen, Bøhm
  Men: Lorentzen, Magnussen, SLP, Kongshaug, Ulekleiv, ADJ, Engebråten (i.e. These seven will represent Norway)
  The NSF also wanted Samsonsen and Ripsrud. The norwegian Olympic comittee put that on a hold: the two will have to preform during the EK.
  Engebråten and SLP will do a «skate off»in the EK regarding who will be Norways sole skater on the 5k in the Olympics.
  Camila, Giel1 en De Keizer vinden dit leuk.
 17. CasperW

  CasperW Active Member

  Zonder Samsonsen en Ripsrud (en wss ook Warmuth) wordt de toch al in de breedte zwak bezette 500m vrouwen aan de ene kant zwakker, maar ook sterker. De eersten op de reservelijst zijn Tas (38.66) en Smeding (38.98) en omdat de mogelijke landen dan op zijn, zou de nummer 3 gewoon de derde Amerikaanse zijn (Jackson, Goetz en Bowe dus)
  Laatst bewerkt: 22 dec 2021
  De Keizer vindt dit leuk.
 18. Kristian

  Kristian Active Member

  Canada: Olympic Skate Off cancelled due to omikron outbreak in Québec. Change in selection criteria to be published soon…
 19. Palko

  Palko Active Member

  https://isu.org/docman-documents-li...ification-for-allocation-of-quota-places/file
  De ISU heeft ook de definitieve kwalificaties online gezet. Nu is het aan de landen om de poppetjes in te vullen.

  De aantallen kun je ook terugvinden in dit document: https://isu.org/docman-documents-li...ntation-1/26783-isu-communication-2449-1/file
  Ik heb niet gecheckt of het helemaal klopt met jouw aantallen Mjøsaman.
  We zien wel dat er teveel schaatsers en schaatsters zouden zijn, dus ben benieuwd hoe dat gaat aflopen. Iemand enig idee hoe dit precies gaat gebeuren?
  Giel1 vindt dit leuk.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Ja, ik zie in het ISU-bericht dat mijn interpretatie klopte. Dat wil zeggen dat de plekken die vrijkomen, omdat sommige landen niet met 3 schaatsers mogen komen, NIET automatisch worden opgevuld. Dat gebeurt pas als blijkt dat er minder dan 166 schaatsers in totaal zijn ingeschreven, via de reservelijst en dan met voorrang voor landen die nog geen gekwalificeerde schaatser hebben, en uiteindelijk met schaatsers die al op andere afstanden staan ingeschreven.
  Laatst bewerkt: 22 dec 2021
  Giel1 en Kristian vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina