Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Daar lijkt het wel op. Zie: https://storage.knsb.nl/2021/09/2f7cd7f7-knsb-selectieprocedure-langebaan-os-2022-def-versie.pdf

  De Selectievolgorde wordt uiterlijk tien (10) dagen vóór het OKT door de SCL opgesteld, gebruik makend van de informatie uit de Kansenmatrix en haar eigen analyse van de wedstrijddata uit 2021. De Selectievolgorde wordt vervolgens door de SCL toegelicht in een bijeenkomst met de coaches van de Topteams (één coach per team), de Bondscoach en een vertegenwoordiger van de Atletenvereniging. De uitgenodigde partijen kunnen hierna binnen 24 uur een schriftelijke reactie geven aan de SCL, waarop de SCL vervolgens binnen 48 uur na deze indiening schriftelijk zal reageren. Tenslotte wordt uiterlijk één (1) week voor het OKT de Selectievolgorde door de Technisch Directeur vastgesteld en gepubliceerd.

  Dan zou nu alleen nog een gang naar de Geschillencommissie open staan.
  Laatst bewerkt: 17 dec 2021
 2. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Als Roest 2x achter Bergsma eindigt, komt hij op plek 11 en 12 terecht... Dat is wel droevig, en laat wel iets zien...

  Wat betekent het dat Massastart niet opgesplitst is?

  Overigens vallen me ook een aantal dingen op bij de deelnemerslijst.
  Kjeld Nuis en Thomas Krol rijden als nr. 21 en nr.22 de 500m. Opmerkelijk.
  Merijn Schemerkamp rijdt de 1500m. Bijzonder, al heeft ie dat vorig jaar volgens mij ook wel gedaan...
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Nuis en Krol zullen zijn toegevoegd met het oog op de selectie voor het WK Sprint. Voor de Mass-start is afgesproken dat er 1 plek in de selectievolgorde komt. De tweede plek gaat naar een rijder die al in de selectievolgorde staat of ten koste van de 9e rijder in de selectievolgorde. (Of ten koste van niemand indien er überhaupt maar 8 namen of minder in de selectievolgorde staan.)
  Ikbenerweer en leenstrafan vinden dit leuk.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Even wat gerekend: ik heb een donkerbruin vermoeden dat men de World Cups vorig jaar even zwaar heeft mee geteld als die van dit jaar! En het lijkt er sterk op dat men het WK dubbel heeft geteld. Daarmee komt de 1500-3 plek voorbij de 10km-2 plek: het WK dubbel tellen heeft daar een enorme invloed. Echter blijft de 5000m-2 plek nog steeds duidelijk voor de 1500-3 plek! Erg raar om de meer recente resultaten niet zwaarder te laten wegen dan resultaten op een baan waar de Nederlanders ook nog eens erg in het voordeel waren.
  Nogevendit en Lorca vinden dit leuk.
 5. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Andersom net zo. Terwijl als je een lijstje opstelt met welke 9 mannen je naar de Spelen wilt, Bergsma en Roest geheid bij de eerste namen staan. Erg onhandig dus.

  Desniettemin hoeft het niet veel uit te maken. Als ik deze matrix invul aan de hand van het NK Afstanden krijg je:
  1000m-1: Kai Verbij (1)
  5000m-1: Jorrit Bergsma (2)
  1500m-1: Thomas Krol (3)
  1000m-2: Hein Otterspeer (4)
  10000m-1: Jorrit Bergsma (-)
  Mass Start-1: Jorrit Bergsma (-)
  1500m-2: Kjeld Nuis (5)
  500m-1: Kai Verbij (-)
  1000m-3: Thomas Krol (-)
  1500m-3: Chris Huizinga (6)
  5000m-2: Patrick Roest (7)
  10000m-2: Patrick Roest (-)
  500m-2: Merijn Scheperkamp (8)
  5000m-3: Marwin Talsma (9)
  500m-3: Hein Otterspeer (-)

  Dat zijn er precies 9. Wil je die MS-1 aanwijsplek gebruiken voor Bart Hoolwerf, dan verliest alleen Talsma op basis van de NK-uitslag zijn plekje. Dan krijg je echter het probleem dat er geen plek meer is voor de aangewezen TP-rijders aangezien zij niet ingezet kunnen worden op de 500m (geen limiettijden in zicht). Dan ligt het meer voor de hand dat Bergsma die MS-1 plek houdt. Dan heb je via MS-2 (helaas) en 5000m-3 alweer 2 aanwijsplekken voor de TP open staan. Toornen aan de 10km-plek voor een TP-aanwijsschaatser gaat heel gevoelig liggen en 1500m-3 ligt nu - onnozel genoeg - te ver weg om te gebruiken voor een TP-aanwijsschaatser.
 6. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Hier zie je wel duidelijk hoe gevoelig het kan komen te liggen. Voor de TP heb je dan Roest, Huizinga, Talsma. Wil je dan nog een 4e erbij dan geldt volgens de regels dat de laagste rijder afvalt zonder dat er verdringing van een andere TP-rijder optreedt. Eens kijken... Talsma dus, o nee wacht dat is een TP-rijder, dus verdringing. Scheperkamp dan: o nee, dat kan niet i.v.m. limiettijden. Roest, ehmmm nee, ook een TP-rijder. Nog verder omhoog dan maar. Huizinga? Jammer, ook een TP-rijder. Dan zou je dus helemaal uitkomen bij 1500-2, Nuis.
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Overigens zou met die vermoedelijke weging van de KNSB de 2e 500m plek weer boven de 2e 5000m plek komen ... Maar dat was ze blijkbaar te gortig.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Heel vervelend inderdaad. Het kan in dat voorbeeld nog krommer als Roest bijvoorbeeld 10000m-1 zou innemen. Dan zou je Bergsma, die al 10 jaar lang garant staat voor medailles op de 10km, op 10000m-2 moeten passeren voor een TP-rijder.

  Tegelijk is dat, zoals de verhoudingen nu liggen, onwaarschijnlijk. Het spreekt boekdelen dat de bondscoach, volgens de NOS, vandaag een verzegelde enveloppe heeft afgegeven bij de KNSB met daarin zijn ideale 3 mannen en 3 vrouwen voor de TP. En dus niet 4 mannen en 4 vrouwen. Voor een reserverol zal waarschijnlijk geen aanwijsplek worden gebruikt. Daarnaast mogen er ook niet te veel calamiteiten (val/DQ/coronabesmetting) plaatsvinden, want dat gaat ook weer ten koste van de TP-aanwijsplekken. Want: max 3 aanwijsplekken per sekse.
 9. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik moet er niet aan denken dat rijders als Huizinga, Hoolwerf en Talsma naar de Spelen gaan. Die hebben daar echt niets te zoeken. Dan heb ik liever dat Kramer, Bosker en Koen Verweij zich plaatsen.
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Talsma reed 12:50 in Thialf dit seizoen, dus die heeft zeker wel iets te zoeken op de spelen. Huizinga en Hoolwerf ben ik met je eens.
  chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Om het nog even ingewikkelder te maken, gaat het om maximaal drie aanwijsschaatsers, niet aanwijsplekken. Dus als De Jong, Wüst en Schouten alledrie ziek zijn, is het mogelijk om Schouten aan te wijzen voor de 3000, 5000, MS en TP, De Jong voor de 1500, 3000 en TP en Wüst voor de 1000 en 1500. Voor de TP kunnen dan weer maximaal twee aanwijsplekken worden gebruikt.

  Dus in theorie kunnen zo ongeveer de helft van alle startplekken gevuld worden met aanwijsplaatsen. :D
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat is niet iets ergs, want die aanwijsplekken verdienen Schouten en co dan ook (Wüst misschien niet per se).
 13. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Ik mag toch hopen dat Huizinga dan ingeruild wordt voor de MS en TP-rijder. Bosker ipv Huizinga en Kramer ipv Talsma denk ik dat het zou gaan worden, met deze uitslag.
 14. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Overigens is het voor Verbij en Otterspeer erg belangrijk dat ze zich plaatsen op de 1000 meter, dan is de kans best groot dat ze, zelfs met een slechte 500 meter op het OKT, zich plaatsen voor de OS.
 15. rhalbersma

  rhalbersma Well-Known Member

  Moet een TP aanwijsrijder die 10k-2 plek inneemt ook echt starten op de 10K om de TP te mogen rijden? Of mag je de 'bait-and-switch' doen van de ISU?
  En anders: waarom zou Bergsma geen goede TP kunnen rijden?
 16. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Wat raar! Waarom niet gewacht tot na het OKT om te bekijken wie hij in het team wil hebben? Dan zie je tenminste wie er goed in vorm is. En wat heeft zo'n verzegelde envelop voor zin? Ik neem aan dat Coopmans al lang bij Jumbo heeft gemeld wie er op dat lijstje staan en wie zich dus geen zorgen hoeven te maken. En eigenlijk kan ik die dan ook wel invullen: Roest, Kramer, Bosker.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Kennelijk om zo ''fair en transparant'' mogelijk te zijn, maar ik vind het ook nutteloos. Alsof hij nu nog uit de hoge hoed gaat toveren dat stiekem toch Roest-Kramer-Bergsma zijn favoriete opstelling is... Idem de situatie met de Mass Starts. Daar wordt net gedaan alsof het een groot raadsel is wie bijvoorbeeld MS-1 in gaat nemen bij de dames. Spannend zeg!

  Waarom wordt trouwens voor de Mass Start geen verzegelde envelop gebruikt? Telt daarop dan niet wat het ideale team is? Moeten zij, in tegenstelling tot de TP, dan wél vormbehoud tonen?
  Laatst bewerkt: 18 dec 2021
  SprintMaster vindt dit leuk.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Eens, maar dat wordt dus moeilijk met deze selectievolgorde. Stel dat Huizinga inderdaad opnieuw derde wordt en de bondscoach heeft liever een andere TP-rijder, dan is zijn plekje in eerste instantie niet in gevaar. Dan zal men dus eerst, gelet op de selectievolgorde, naar plekken 5000m-3 en 10.000m-2 moeten kijken voordat ze aan zijn plekje kunnen komen. Koekoek!
 19. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Bij de MS1 gaan ze kiezen voor Groenewoud als Schouten zich individueel plaatst. Omdat er maar één aanwijsplaats is voor de massastart (zo heb ik het tenminste begrepen).
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat zou wel mijn keuze zijn, maar zeker daarvan ben ik allerminst. Dan ben je in de eerste plaats toch afhankelijk van voldoende dubbelingen en of er al een goede TP-selectie kan worden gevormd (wat bij de dames in beginsel geen probleem zou moeten zijn).
  diploma vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina