Ik ben er ook wel een beetje klaar mee. Het lijkt soms wel alsof het Nederlandse schaatsen via de overlegtafels steeds meer wordt tegengewerkt door quota in te perken of andere voorstellen tegen te houden. Als je bij elkaar optelt wat er de afgelopen 10 jaar is gebeurd, komt je tot een vrij lang lijstje:
- Aantal startplekken op de allround- en sprinttoernooien terug van vier naar drie.
- Aantal deelnemers op de 500, 1000 en 1500 meter bij de Olympische Spelen terug van vier naar drie.
- Aantal deelnemers op de langste afstand bij WK Afstanden en Olympische Spelen terug van drie naar twee.
- Voorstel om voortaan in sponsorpakken te kunnen rijden bij wereldbekers wordt afgeschoten.
- Vernieuwde telling van de wereldbekerpunten. Van 100-80-70, etc. naar 60-58-56, etc.
- Aan de ploegenachtervolging op de Olympische Spelen mogen nog maar 4 schaatsers per land meedoen in plaats van 5.
En nu dus ook:
- Maximaal aantal schaatsers per land op de Olympische Spelen van 10 naar 9.
- Om het maximaal aantal startplaatsen op de Olympische Spelen te halen moeten drie schaatsers in de points ranking staan en niet meer in de time-ranking.
Allemaal besluiten die nadelig zijn voor Nederland, maar waar kleine schaatslanden niets van merken. Het lijkt wel een anti-Nederland agenda. Tot nu toe heeft de KNSB dat allemaal geslikt, maar misschien is het eens tijd om een statement te maken. De KNSB heeft best wel wat machtsmiddelen. Ze kunnen bijvoorbeeld voortaan alleen Nederlanders toelaten op topsporturen in Thialf. Dan hebben Michael, Swings en Vosté pech gehad. Denk niet dat de ISU dat graag zou zien. Michael, Swings en Vosté hebben het Nederlandse schaatsen harder nodig om beter te worden dan dat de Nederlandse schaatsers Swings, Michael en Vosté nodig hebben. De ISU lijkt af en toe niet te beseffen dat Nederland van groot belang is voor de schaatsgemeenschap. Veel schaatsers trainen in Nederland en weer anderen (zoals de Canadezen en Japanners) krijgen training van coaches die opgeleid zijn door de KNSB.
Verder geloof ik er niet in dat het alsmaar inperken van quota goed is voor de schaatssport. Wedstrijden moeten wel spannend blijven en af en toe heb je daar gewoon meerdere schaatsers uit één land voor nodig. Het uitgangspunt moet gewoon zijn dat het buitenland de concurrentie moet aangaan door zelf beter te worden, niet door de Nederlandse concurrentie zwakker te maken via quotarestricties. Nu lijkt het erop dat Nederland gestraft wordt voor het behalen van succes.
Tot slot is het helemaal niet nodig om het totaal aantal langebaanschaatsers op de Olympische Spelen te verkleinen. Je moet op de 5000 meter bijvoorbeeld al onder de 6:30 kunnen rijden om mee te mogen doen, dan ben je gewoon een professional. In tegenstelling tot andere sporten, waar fotomodellen mogen meedoen om vervolgens op een lichtjaar achterstand van de winnaar te eindigen:
https://nos.nl/artikel/2217573-opgeluchte-langlaufer-uit-tonga-blijft-overeind-op-15-kilometer.html