Poll: Wat te doen met de 3e plek op de 3000m

Discussie in 'Lange baan' gestart door dedeut, 28 dec 2013.

?

Wat te doen met de 3e plek op de 3000 meter?

  1. Van de Weijden krijgt gewoon de plek.

    26 stem(men)
    31,3%
  2. Nauta (gehinderd) moet worden aangewezen op grond van de calamiteitenregel.

    14 stem(men)
    16,9%
  3. ter Mors (ziek) moet worden aangewezen op grond van de calamiteitenregel.

    7 stem(men)
    8,4%
  4. Skate-off van der Weijden en Nauta.

    13 stem(men)
    15,7%
  5. Skate-off van der Weijden en ter Mors

    0 stem(men)
    0,0%
  6. Skate-off van der Weijden, Nauta en ter Mors.

    23 stem(men)
    27,7%
  1. Unplugged

    Unplugged Active Member

    Volgens mij trek jij een verkeerde conclusie. De calamiteitenuitzondering is gekoppeld aan het begrip absolute wereldtop. Met andere woorden: eerst de vraag stellen of iemand daartoe behoort, en zo ja, of er sprake is van een calamiteit. Maar ook als je dat niet doet: het ene kan niet zonder het ander. Omdat Nauta door de SCL niet als absolute wereldtop wordt gezien, hoeft de vraag naar de calamiteit niet eens beantwoord te worden. Dus wat je zegt over waaraan gedacht is met calamiteiten, is discutabel. Als dit Wüst was overkomen, reken er maar op dat ze dan was aangewezen. Zij behoort namelijk absolute wereldtop. En ja, er is sprake van een calamiteit. Dat is het bij Nauta vast ook, maar omdat zij niet tot de absolute wereldtop behoort (vindt de SCL) doet de calamiteit niet ter zake. Dit is vervelend voor Nauta, maar ik ben het niet met je eens dat hier sprake is van prutswerk.
  2. Fritsie

    Fritsie Member

    Nogevendit bedoeld volgens mij dat er totaal geen rekening mee is gehouden dat een schaatser gehinderd kan worden door iemand anders en daardoor de spelen mis loopt. Dit is een anders soort calamiteit als bijvoorbeeld een val, dq of ziekte, omdat zulke dingen je eigen schuld zijn (met uitzondering van ziekte dan misschien). Er had dus een onderscheid gemaakt moeten worden in het soort calamiteit. Een eigen fout zou alleen als calamiteit voor de absolute wereldtop moeten gelden. Echter als je door een fout van iemand anders gehinderd wordt, zou dit als calamiteit moeten gelden voor iedereen. Dit zou ik persoonlijk veel rechtvaardiger vinden. Ik vindt het echt onterecht dat je piekt op het juiste moment, maar vervolgens de spelen mist omdat iemand je van de kruising rijdt. Omdat dit scenario mogelijk is binnen deze matrix, en dus ook gebeurd is, zou je kunnen stellen dat de matrix niet goed is (of zoals Nogevendit het zegt: prutswerk).
    kernploegfusie en Payday vinden dit leuk.
  3. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Nauta zou 4.02 hebben gereden.
  4. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Vandaag in de Volkskrant een interview met Nauta. Ze zegt jammergenoeg dat de affaire haar "bakken met energie" kost, maar ook dat ze VDW zelf niets verwijt (gelukkig).

    Team Liga zet bij de commissie in op een skate-off in twee ritten. Op de vraag waarom zegt Nauta: "Annouk en ik kunnen beter niet tegen elkaar rijden. Je weet maar nooit hoe een kruising uitpakt."


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Sabine en leenstrafan vinden dit leuk.
  5. corzijlstra

    corzijlstra Member

    Het gaat over de 3000 meter dames van de KNSB kwalificatiewedstrijden voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. Anouk van der Weijden had part noch deel aan de ongelukkige kruisingen tussen Linda de Vries en Yvonne Nauta, waar Yvonne nadeel van had. Verder heb ik google nagekeken. Daaruit bleek, dat Anouk later startte dan Yvonne en Linda. Iemand die later start kan zich richten op de tijd van iemand die eerder start. In dit geval konden Anouk en haar coach zich richten op de tijd van Yvonne. En niet op de tijd die Yvonne gereden zou hebben als de kruisingen goed waren verlopen. Dus, hoe spijtig het is voor Yvonne, ik vind, dat Anouk zich terecht geplaatst heeft voor Sotsji. Toch ook wel weer leuk, dat Yvonne en Anouk beiden naar Sotsji gaan. Jammer, dat dat ten koste van een ander is. Is dat niet Kleiske Oenema?

    Modbreak SprintMaster: topic toegevoegd aan bestaande topic.
    Laatst bewerkt door een moderator: 3 jan 2014
  6. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ik snap niet dat Liga zo laag inzet. Stel dat ze het winnen dan nog moet Nauta een extra inspanning doen. Lijkt me totaal niet gunstig voor haar. Als ze dan alsnog verliest ben je nog verder van huis.

    @corzijlstra: Later. Ik heb haar race terug gekeken en je ziet dat Van der Weijden de hele race meters achter Joling rijd. Ze kan dus ook niet profiteren van Joling door vlak achter haar te kruisen. Als ze beweert sneller te zijn gestart als Nauta een snellere tijd had gereden, dan is dat een leugen om bestwil.

    Kijk maar naar het schema: om net onder de 4.04 te rijden had ze gemiddelde rondes nodig van 32.0. In het begin zit ze er net onder en aan het eind zit ze er, ondanks haar versnelling, net boven: 31.29- 31.65 - 31.83 - 32.14 - 32.20 - 32.52 - 32.28
    Laatst bewerkt: 3 jan 2014
  7. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Als je 0,03 seconde onder de bestaande beste tijd rijdt, met nog vier dames te gaan en dan zegt dat "je op iemand tijd weg bent gegaan" dan lijkt me dat iets voor "Wedden Dat". Of voor de Honeymoon-quiz/Ik hou van Holland waarbij je precies 30,00 seconde met iemand moet zoenen. Annouk is blijkbaar supergoed in dat soort timing.
    Daniel vindt dit leuk.
  8. phicoh

    phicoh New Member

    Mischien een naive vraag, maar zou je als je met de wereldtop mee wil doen niet gewoon zo'n verkeerde wissel moeten kunnen rijden zonder teveel tijd te verliezen?
  9. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Hoeveel ritten worden er elk jaar gereden in een schaatsseizoen? Hoeveel daarvan kennen dit soort grote wisselproblemen? Hoe groot is de kans iets dergelijks je overkomt tijdens de Olympische Spelen?
  10. Basje

    Basje Active Member

    Nee. Nauta kon er niks aan doen. Je verliest je concentratie als iemand tegen je aan schaatst, zie daar meer weer eens terug te krijgen als je al helemaal kapot aan het gaan bent. Ze verliest ook duidelijk wat snelheid, zie ook daar maar weer eens te versnellen als je kapot bent.

    Wel eens het wereldrecord van Koskela gezien? Hij had voorrang en kreeg die. Dit ging ten koste van Morrison die ook evenveel snelheid had, misschien wel meer, maar kon er niet meer voorlangs. Hij was ook met een goede 1000m bezig. Hij besloot te stoppen, omdat hij weet dat, hoe goed hij op dat moment als wereldtopper ook was, hij nooit meer na het inhouden kon versnellen om vervolgens een goede tijd te rijden. Nu is dat tijdverschil op een 1000m wel belangrijker omdat het een wat kortere afstand is, maar ook op een 3000m geldt dit.
    dedeut vindt dit leuk.
  11. phicoh

    phicoh New Member

    Wat ik bedoel is dat je het gewoon mis ziet gaan.

    Toen ik nog niet zolang m'n rijbewijs had is iemand tegen mijn auto aangereden. Ik had voorrang en een oude auto, dus het leverde netto behoorlijk wat op. Ik weet nog dat ik eigenlijk machteloos stond om iets te doen. Nu, met veel meer ervaring zou ik denk ik moeiteloos dat ongeluk voorkomen hebben.

    Datzelfde gevoel heb ik bij die wissel. Dat Nauta nooit beseft heeft dat die wissel wel eens fout kon gaan tot het te laat was.

    Vergelijk dat met de nieuwe hofnar van de 1500m, die blijkbaar zoveel ervaring heeft dat ie een volkomen bizarre manoeuvre goed af kan ronden.
  12. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    ik neem aan dat je bedoeld dat Nauta die eerste lastige wissel beter had kunnen oplossen. En dat De Vries die tweede wissel beter had moeten oplossen.
  13. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Maar hoe had Yvonne Nauta het dan moeten oplossen? Meteen naar binnen gaan en tegen Linda de Vries aanbeuken? Of buiten blijven en je door Linda de Vries de baan uit laten beuken?

    Beuken of gebeukt worden, dat is de vraag.
    Sabine vindt dit leuk.
  14. phicoh

    phicoh New Member

    Ja, aan de binnenkant was die ruimte. Het duurde best wel even voordat Yvonne Nauta om het punt was dat ze tegen Linda de Vries aan botste. Al die tijd was er ruimte om naar binnen te gaan.
  15. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Zoals al eerder in dit ellenlange topic (of in het OKT-topic, of in het andere wisseltopic) gezegd is, en zoals ook duidelijk in de race te zien was, nam enkele ronden eerder Linda de Vries haar voorrang toen zij die had en moest Nauta inhouden en alsnog achterlangs kruisen naar de buitenbaan. Dit kan ook een rol gespeeld hebben in die zin dat Nauta geen zin had om weer De Vries voor te laten gaan nu ze zelf in haar recht stond. Nauta kwam uit de buitenbaan en had meer snelheid, ze had ook niet kunnen voorspellen dat De Vries zo onbesuisd naar buiten zou gaan.

    Bovendien is het maar de vraag of achterlangs kruisen goed was gegaan, als daar iets mis was gegaan dan was het bovendien haar eigen schuld en hadden we nu allemaal geroepen dat Yvonne Nauta niet kan sturen of dat ze Linda de Vries een smerige DQ wilde aansmeren (ja, dat wordt wel eens geroepen als mensen te snel naar binnen kruisen). Achteraf bekeken had ze misschien beter naar binnen kunnen gaan, maar hé, dat is makkelijk praten.

    Misschien moeten we maar een fly-over op de schaatsbaan aanleggen, dat gebeurt met snelwegen en treinen ook om botsingen te voorkomen.
    naomie70, Tsuki, Nogevendit en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  16. Daniel

    Daniel Active Member

    Met iedereen eens, die derde plek is heel belangrijk, dat er in Rusland ietsje anders gedacht wordt over homo's en lesbo's maakt hier niets uit.
    Gek hè?
    Mensenrechten hebben toch niets met schaatsen te maken, mensen hebben het recht om te winnen in Sotsji, vooral Nederlanders, de buitenlanders discrimineer ik wel een beetje. Een paar bronzen en een zilveren medaille gun ik ze nog wel, maar meer hoeft niet.
    Die buitenlanders moeten er geen potje van maken, het huis bij de schuur houden, daar hou ik van.
  17. Svenfan1

    Svenfan1 Active Member

    Ik zou haast blij zijn als een buitenlander de Olympische 10km wint. Maar niet door een fout van de Nederlanders :mad:
  18. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Volgens mij wordt er bij het schaatsen wel eens expres wat trager gewisseld. De actie van de Vries leek daar ook wel op, met voorsprong uit de buitenbocht komen, en dan net even et gas eraf. Dan moet de ander flink inhouden.

    Over de fly over: het is inderdaad wel een optie om zeker op het OKT, waar de rijzen zélf niet belangrijk zijn, maar de vergelijking tussen rijders wel, alleen maar soloritten te hebben. Ik heb het dan over de kortere afstanden, bij de langere zal dat qua publiek niet mogelijk zijn.
  19. Fritsie

    Fritsie Member

    Ben ik met je eens. Daar komt nog eens bij dat na vdr Weijden nog eens 2 ritten kwamen, waar 3 rijdsters in zaten die zeer waarschijnlijk ook onder die tijd zou rijden (ook al heeft Ter Mors dat uiteindelijk niet gedaan). Conclusie: Anouk moest gewoon zo hard mogelijk rijden om zich proberen te plaatsen en heeft dat ook gedaan. Veel harder had ze niet gekund, en Nauta natuurlijk wel als ze niet gehinderd was.
    Tsuki en dedeut vinden dit leuk.
  20. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik denk dat Liga daarop inzet omdat VdWeijden (denk ik) een betere racer is dan Nauta en in een direct gevecht betere kansen heeft. Ik ben wel benieuwd wat Liga's voorstel dan is om het voordeel van het later starten teniet te doen.

Deel Deze Pagina