Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik vind het heel mooi voor Johan de Wit, hij zat toch best in een dip toen hij niet langer de Japanse coach kon zijn. Mooi dat hij en Takagi elkaar weer hebben gevonden.
 2. Zeg maar dag tegen je toekomstige titels, Jutta!
 3. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  "Het is Miho, een speciaal meisje" - sorry, Johan, ze is een 28-jarige vrouw.
  G1ant vindt dit leuk.
 4. mi

  mi Well-Known Member

  Och, als iemand Sven Kramer een speciale jongen noemt valt daar toch ook niemand over?
  Monique en proeme vinden dit leuk.
 5. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Welke trainer heeft Kramer sinds (pakweg) 2006 nog 'jongen' genoemd?

  De tijd dat Takagi als 'speciaal meisje' meedeed aan haar eerste OS (2010) en 2x het WK Junioren won (2012 & 2013) is al weer een decennium geleden.
  Laatst bewerkt: 18 jun 2022
  G1ant vindt dit leuk.
 6. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat is toch wel erg interessant nieuws! Klinkt idd als een opmaat richting een commerciële ploeg.
  Takagi een privé sponsor zou goed kunnen, hoewel het me ook niet zou verbazen als de Japanse bond haar erg veel de vrijheid geeft gezien haar belang voor het Japanse schaatsen. Maar goed…

  zou Sato er niet bij kunnen?
 7. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Johan de Wit kan als trainer toch wel schaatsers aantrekken die graag hopen een stapje extra te kunnen zetten, hoewel ook onder hem het een beetje hit-and-miss was binnen de Japanse selectie. Ik kan alleen zo snel geen middenafstanders bedenken die zonder ploeg zitten of met een hele kleine nationale selectie moeten werken.

  Misschien dat er een Poolse is die geen zin heeft in het poolse beleid, zoiets? Of een kazach, die hebben wel een paar redelijke schaatsers die niet echt verder komen. Zoejeva, gaat die nog door (??), zou nog kunnen, zeker omdat het nu natuurlijk geen feest is om in Wit-Rusland te moeten schaatsen. Alleen daarmee trek je met dat soort namen het geld ook niet aan natuurlijk.
 8. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Een hele dappere stap van Miho Takagi. Zo onderscheidt ze zich ook als persoonlijkheid van de subtoppers. Een beetje de Rintje Ritsma van Japan zo. En al even allround...
 9. tostiees-31

  tostiees-31 New Member

  Kersten, Voste, Geerdinck, Herzog, Voskamp, Tas, Smeding, Verkerk en Petutschnigg hebben de eerste week van hun trainingskamp erop zitten. Waarschijnlijk zonder sponsor dus. Mag je dan wat van dit clubje verwachten komend seizoen, of is dit een onwaarschijnlijk lastig scenario voor deze schaats(t)ers? Met Voste en Kersten toch twee mannen met 1.08 tijden en geregelde top 10 klasseringen. Zou mooi zijn als die de aansluiting weten te houden op die 1.000m.
 10. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik kan me voorstellen dat een aantal van deze schaatsers individuele sponsors heeft. En/of in aanmerking komt voor een toelage van een schaats- of Olympische bond. Dan denk ik met name aan de buitenlanders.
 11. Kristian

  Kristian Active Member

  So, as a danish cyclist from Jumbo-Visma wins the TdF, fewer foreigners take part in the dutch commercial speed skating teams. Much due to the fact that Team Worldstream-Corendon doesnt exist anymore.
  Wouldnt it be nice to see a multinational team coached by de Wit?
  (Visma, by the way a company of norwegian origin of course)
  https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220710_94483310
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  De voornaamste reden zal zijn dat schaatsers niet voor de sponsor maar voor het land rijden bij internationale wedstrijden. Ik zou bijvoorbeeld nooit geweten hebben dat Swings voor IKO reed als ik niet op dit forum zat. Toen Swings de massastart won hebben we ook weinig over IKO gehoord, dus hoeveel hebben ze er nou aan om buitenlanders te sponsoren? De Nederlanders rijden tenminste nog in de sponsorpakken bij de goedbekeken nationale wedstrijden.

  Google op Jonas Vingegaard en in bijna elke foto is hij in het geel-zwart en in bijna elk nieuws artikel wordt Jumbo genoemd. Google op Bart Swings en buiten enkele foto's en een link naar de site van team IKO gaat het alleen om "de Belg die wint" en zie je hem in Belgische kleding.
  De Keizer en Kristian vinden dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat speelt uiteraard mee. Ook een van de redenen om door te blijven lobbyen om in de eigen sponsorpakken te mogen rijden in de World Cup-cyclus.

  Swings en IKO is overigens wel een bijzondere situatie. Niet echt vergelijkbaar met andere prominenten die voor een Nederlandse ploeg uit zijn gekomen, zoals Heather Bergsma. Die had Clafis als hoofdsponsor, maakte volledig deel uit van dat team en werd alleen gecoacht door Anema. Met Swings en IKO ligt dat anders. Swings heeft zijn eigen begeleidingsstaf en coach (Jelle Spruyt). Zijn hoofdsponsor is ATOS en die zien we ook fier op zijn nationale pakken staan. Niet denkbaar bij de Nederlandse rijders die in de pakken van hun land met het logo van de teamnaamsponsor op hun borst rijden. Zo komt er ook niet bijster veel van de aandacht voor Swings bij IKO terecht. Het is uiteindelijk, in mijn beleving, meer een samenwerkingsverband (zoals Reggeborgh en Vanessa Herzog een paar jaar terug). IKO is slechts één van de sponsoren en vormt voornamelijk op het ijs zijn begeleiding (techniekcoaching). Volgens mij heeft Swings dit seizoen, qua droogtraining, ook nog niet echt met IKO getraind. Langer dan een paar weken apart trainen is voor schaatsers met een contract bij een commerciële ploeg normaliter niet weggelegd.

  Dat terzijde; ik vraag mij af of die buitenlanders ''ons'' überhaupt nodig hebben. Is er zoveel vraag naar een internationaal team naar Nederlands model? Dat nieuwe internationale team van Rutger Tijssen vind ik qua niveau best prima (stuk voor stuk degelijke World Cup-rijders), maar is ook dun bezaaid met potentiële toppers. Misschien dat De Wit meer wereldtoppers zou kunnen aantrekken, maar ik waag te betwijfelen of veel goede internationale rijders daar zin in hebben. De Amerikanen, Canadezen, Japanners, Russen, Polen, Noren, Italianen... en vooruit, misschien ook de Duitsers. Ze hebben allemaal eigen, en zeer degelijke, nationale teams met de juiste randvoorwaarden om topsport te bedrijven. Belangrijker nog; dat kunnen ze blijven doen in eigen land. Waar dikwijls de zomertrainingen een stuk eenvoudiger uit te voeren zijn (beter dan in ons platte landje). Dan moet het financieel wel heel aanlokkelijk zijn om over te komen naar zo'n internationaal in Nederland gelokaliseerd team, maar blijft de vraag of er een principiële behoefte is aan een dergelijk internationaal team. Bovendien steekt Nederland in de top ook helemaal niet meer zoveel boven de genoemde landen uit. Dan hebben we nog niet eens de lastige sponsoringvraagstelling behandeld... Voor de lone wolfs uit de kleinste schaatslanden is zo'n team misschien wel een uitkomst, maar de realiteit is dat zij nu al 9 van de 10 keer ergens terecht kunnen. Dan wel bij een commercieel (marathon)team in Nederland (Liiv, Swings, Michael en P. Due Schmidt - al zijn Liiv en Michael dus de enige die voltijd deel uitmaken van die teams), dan wel bij andere nationale teams (Van Elst en In 't Hof bij Noorwegen, Odor in Canada en het clubje inliners in Geisingen en Inzell) of bij gesubsidieerde projecten (Thialf Academy, of de Colombianen in SLC). Maar goed, voor die laatste twee categorieën geldt natuurlijk wel de nodige afhankelijkheid van toelages en privésponsoring.
  Laatst bewerkt: 26 jul 2022
  Marcel Vos, Kristian en strawbale vinden dit leuk.
 14. Kristian

  Kristian Active Member

  I have missed out on Rutger Tijssen: What kind of group is he training?
  Nice summary from Lorca. I think it would be a good idea to open up for commercial jerseys/teams in the World Cup. -- among other certain changes to the World Cup. Proactive steps meeting the recent challenges from the Kerstholt case. The World Cup doesnt have any main sponsor. Let Jumbo -Visma profile themselves better by engaging foreign skaters with visability in the World Cup. Not an unlimited number of skaters of course. Imagine for instance Nils van der Poel in Jumbo-Visma clothings. Visma is into the sponsorship because of the Be-Ne-Lux. Still van der Poel is a big name there as Vingegaard is in cycling. You dont have to be dutch.
 15. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik vermoed dat behalve bij teamsporten het gewone grote publiek zich vooral traditioneel identificeert met sporters uit het eigen land. Ter verduidelijking, wij zijn niet het grote publiek. Het grote publiek schrijft niet in augustus over schaatsen, maar kijkt naar het WK afstanden en vraagt zich af wanneer het WK en EK allround zijn.

  Het rijden van internationale schaatswedstrijden in een landenpak draagt bij aan deze identificatie met het publiek. Dat zien we niet alleen in het schaatsen, maar in de meeste wintersporten. Het werken met internationale teams tijdens internationale wedstrijden is denk ik vermoedelijk niet goed voor de herkenbaarheid en populariteit van de sport bij het grote publiek.

  Wielrennen is een uitzonderlijke sport. Het is een individuele sport die in teamverband wordt uitgeoefend. Daarbij heeft de wielersport een traditie van een eeuw om met commerciële teams te werken. Het publiek weet niet beter. Desalniettemin supportert het grote publiek ook daar zelden voor teams, maar vooral voor renners van de eigen nationaliteit. Ik ben er zeker van dat indien Jumbo-Visma met een Nederlander i.p.v. een Deen de Tour gewonnen zou hebben, daar het enthousiasme in Nederland onvergelijkbaar veel grote over geweest zou zijn. Dit zou zelfs het geval geweest zijn indien een Nederlander in dienst van een buitenlandse formatie de Tour zou hebben gewonnen.
  Kristian, Lorca, Mjøsaman en 2 anderen vinden dit leuk.
 16. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Meisje is niet het equivalent van jongen. Meisje is een verkleinwoord.

  meisje = jongetje
  meid = jongen

  Ik snap het gebruik van meisje ook niet als het om volwassen vrouwen gaat. De Belgische tv heeft daar een handje van bij wielerwedstrijden. Maar ook in andere sporten zie en hoor ik het vaak.
 17. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Jongen - meisje... ik denk dat zoiets heel intuïtief gaat. Aantal lettergrepen onbewust hetzelfde willen houden.
 18. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  The group mentioned below by tostiees-31 (though I'm not sure everybody is a full time member of the team; there's not much details out yet).

  It's provisional name is International Team Tijssen (per LinkedIn). Another coach is Daniel Greig, so it's a continuation of Worldstream-Corendon of sorts.

  Kristian vindt dit leuk.
 19. Kristian

  Kristian Active Member

  Ah,so! A kind of continuation of Worldstream-Corendon.

  I dont disagree on the support of skaters from your own country. The main thing about allowing Jumbo-Visma and other commercial jerseys in the World Cup is to strengheten that series. I imagine a mix of commercial outfits and national ones based on who is financing. Then You could see a mix of norwegian and other national outfits, Reggeborgh, Jumbo Visma, New «worldstream-corendon» and other New multinational constellations. So my example of Nils van der Poel maybe a little bit misleading. He COULD be engaged by teams like JV, but has also other options.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Op de Instagram van IKO stellen Joy Beune en Robin Groot het nieuwe team IKO voor:
  Joy Beune, Robin Groot, Esmee Visser, Kim Talsma, Jesse Speijers, Yves Vergeer, Bart Swings, Marten Liiv, Gijs Esders, Kayo Vos, Sebas Diniz, Zeno de Ponti (blijft deels bij KTT Noordwest trainen), Armand Broos.

  Nieuwe namen daartussen zijn Armand Broos en Kim Talsma. Jan Blokhuijsen ontbreekt. Broos is een 21-jarige sprinter afkomstig van KTT Zuidwest en ook Kim Talsma (22) komt over, na slechts enkele maanden Gewest Fryslan. In de jeugd (vooral bij de B's) was zij misschien wel het grootste stayerstalent van Nederland, maar ze kreeg een flinke terugslag na overtraining. Ik zie het er nog steeds wel in zitten, dus mooi dat ze onverwachts in extremis een kans krijgt bij een commerciële ploeg. IKO is behoorlijk jong geworden. Swings en Esders zijn de enige 30-ers. Visser (26) en Liiv (25) zijn daarna de dorpoudsten. De rest is begin 20 of zelfs nog tiener. Gemiddeld: 23 jaar. Veel onervarenheid dus, maar het kan zeker een verbetering zijn t.o.v. de wat broze oudere kliek van vorig seizoen (Ter Mors, Blokhuijsen, Velema, De Jong, Romeijn).

  Wat dat betreft heeft er sowieso wel een flinke verjongingsronde plaatsgevonden. Zo kent Zaanlander (ooit een bastion van voornamelijk dertigers) nog maar twee dertigers (Schouten en Den Hertog zijn 30) en varieert de rest van leeftijd tussen de 19 en 27 jaar. Gemiddelde leeftijd: 24 jaar. JV heeft ook maar twee dertigers (Bergsma is met zijn 36 veruit de oudste prof; Krol wordt binnenkort 30). Gemiddelde leeftijd 24,5 jaar (alle teams meegerekend). De meeste dertigers rijden bij Reggeborgh, maar dat zijn er ook maar vier (Nuis, Otterspeer en Ariëns zijn 33, Hekman is 34). Gemiddelde leeftijd: 26 jaar. Ik heb de leeftijden vanaf de start van komend schaatsseizoen gerekend.
  diploma, De Keizer, Duif en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina