Transfertopic 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 19 jan 2022.

 1. Marcel van Dieren

  Marcel van Dieren New Member

  Een sprinter? Misschien ook goed nieuws voor de mass start dan?
 2. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dat zal vast meespelen bij deze transfer, al lijkt dat voorlopig iets voor de lange termijn. In de marathons waren mannen als Bart en Evert Hoolwerf, Den Hertog en Visser dit jaar nog een stukje sneller dan Gelling. Maar Bart viel internationaal enorm tegen in de mass starts, Visser heeft in de Nederlandse mass starts nog geen potten kunnen breken en Evert Hoolwerf heeft zich ook al een tijdje niet meer op de mass start gefocust. Er liggen dus wel kansen. Het duurvermogen heeft hij al, dus het zal vooral zaak zijn om hem sneller te maken en hem tactisch goede finales te leren rijden. En iemand een mass start leren rijden, dat kan Anema wel.

  Wordt in ieder geval een leuke concurrentiestrijd komend seizoen mbt die mass start. Reggeborgh komt om in specialisten (met de Hoolwerfjes, Hekman en Ramler) en dan willen Dijs en Nuis zich ook nog gaan bemoeien met de MS. Jumbo heeft een aantal specialisten en Anema stelt ook altijd een competitief team op.
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Duif en mi vinden dit leuk.
 4. TdH

  TdH Member

 5. mi

  mi Well-Known Member

  Twee jaar zelfs! Dan is hij 38!
 6. Daniel17

  Daniel17 Active Member

 7. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Lorca vindt dit leuk.
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Hij zal vast op gesprek mogen komen als hij solliciteert ;) Maar ik denk eerder dat Arjen Wolters naar voren wordt geschoven (met Ykema en Jesper Hospes als assistenten). Of misschien Peter Kolder die daar nu het Talent Team runt (en daarnaast bondscoach van de junioren is).

  Kan nog een gewild baantje worden nu de De Wit, Van der Gun en Mulder werkloos zijn en ook de coaches van Worldstream nog geen zekerheid hebben voor volgend seizoen.
 9. mi

  mi Well-Known Member

  Merel Conijn naar JV!
  (Bron: insta van JV)
  Is dit een slecht voorteken voor worldstream of is zij als lange afstandster gewoon beter af bij een allround gefocust team? Of allebei?
 10. Duif

  Duif Well-Known Member

  Jumbo Visma lijkt de aandacht te verleggen van een heren naar een sterke dames allroundploeg. Benieuwd of Joy Beune nog blijft.
 11. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Volgens schaatsen.nl is Conijn juist de vervanger van Beune. Zij zou dichtbij een overeenkomst zijn met, jawel, Team IKO(!).
 12. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Als Beune naar IKO gaat zie ik het somber in voor haar komende seizoen. Of ben ik nu te negatief over IKO?
 13. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ja, dat begrijp ik ook niet. Wat moet je bij IKO ? Op Swings na, was iedereen daar de afgelopen 2 jaar geblesseerd, overtraind en compleet uit vorm. Dit lijkt me echt geen goede move voor Beune.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  In die JV docu maakte ze al geen gelukkige indruk, dus dat ze weggaat komt niet echt als een verrassing. Er zijn verder echter geen andere smaken dan IKO. Reggeborgh lijkt het bij een mannen allroundploeg te houden (en dan nog zou Beune als partner van Nuis tricky zijn). De toekomst van Worldstream is ongewis (vertrekt ook Leerdam, dan stort die ploeg in). Dan blijft over Anema. Anema zou met zijn alternatieve (zware) trainingsmethode voor een pure langebaner als Beune een hele grote sprong in het diepe zijn (sportief gezien geen slechte sprong i.m.o), dus IKO is als volledig op de langebaan gerichte ploeg een veiligere keuze. Of nou ja "veilig". Die hele ploeg reed dit seizoen op een uitzondering na achteruit natuurlijk. Hollaar liet in zijn interview met schaatsen.nl niet voor niets merken blij te zijn te kunnen vertrekken.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  IKO zou eigenlijk eerst de begeleiding eens grondig tegen het licht moeten houden en daar investeringen in moeten doen om de gemaakte fouten van de afgelopen twee jaar er uit te halen. Misschien hebben ze dat wel gedaan inmiddels en er van geleerd, maar voor Beune lijkt me dit een enorme sprong in het duister.
  Ik zou haar het liefst met Leerdam bij Worldstream zien. Maar inderdaad, als Leerdam daar vertrekt valt het fundament onder die ploeg weg en is het maar de vraag of de ploeg wel door zal gaan.
 16. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Zeer somber. Team IKO is niet echt een succes gebleken de afgelopen 3/4 jaar. We zullen het zien.. maar voor Beune is dit wel een grote stap terug.
 17. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Als je contract niet wordt verlengd is elk contract een stap voorwaarts.

  Ik snap trouwens niet wat mensen zeggen over Anema. Jillert heeft (in de tijd dat allrounden nog het belangrijkste was) de grootste allrounder aller tijden onder zijn vleugels gehad. Met Schouten heeft hij een groot talent op de marathon naar het allrounden gebracht en Marijke Groenewoud is een prima 1500 meter rijdster. Ik zie niet in waarom Joy het bij Anema minder zou doen.

  Team IKO heeft Bart Swings weer op de rails gekregen. Bij Jorien zat het er helaas niet helemaal meer in. Als je kijkt naar het budget dan vind ik dat ze het niet slecht doen. Je kan en mag niet verwachten dat ze dezelfde prestaties neerzetten als Reggeborgh, Zaanlander en JV. Dat heeft ook te maken met dat ze geen toppers aan kunnen trekken.
  mi vindt dit leuk.
 18. Daniel17

  Daniel17 Active Member

  Bij IKO heeft Swings een andere trainer heeft dan de rest van de ploeg, eigenlijk gewoon zijn individuele trainer. En Swings is eigenlijk de enige die goed heeft gepresteerd dus ik hoop dat ze daar wijzigingen gaan doorvoeren in de staf, want anders zie ik het somber in.

  Ik denk dat Beune liever naar Worldstream ging als die geïnteresseerd waren, maar er blijft heel weinig over van die ploeg, dus ik betwijfel of ze uberhaupt doorgaan. En als ze doorgaan zal het in nog kleinere vorm zijn dan het afgelopen jaar.
 19. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Marten Liiv haalde ook een erg goed niveau bij team IKO, zeker een stap voorwaarts. Het lijkt me dat hij niet de zelfde trainer heeft als Bart Swings.

  Overigens stond in het artikel over Merel Conijn ook dat Letitia de jong gestopt zou zijn. Was bij mij in elk geval nog niet bekend.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Zo zie ik het ook hoor. Sportief zou ik het Beune dan ook aanbevelen om met hem te gaan praten (en misschien heeft ze dat ook wel gedaan), maar tegelijkertijd is het niet moeilijk om te zien waarom pure langebaners die overstap niet snel durven te maken. De trainingsaanpak is radicaal anders. Waar langebaners 3-4x in de week flinke krachttraining doen, is dat bij Anema minimaal (voornamelijk lichaamsgewicht). Men is vaak toch bang om de daarin geboekte progressie ''te verwaarlozen''. Er wordt veel meer gefietst (veel solo, en dat vind ook niet iedereen leuk) en de lange skeelertrainingen met intervals zijn berucht. Je hoeft er geen marathonschaatser te worden, maar het lijkt me dat wel wordt verwacht dat je meedoet in die specifieke trainingen (het is eenmaal onderdeel van zijn filosofie). Ik snap best dat niet iedereen daar direct enthousiast van wordt. Feit blijft wel dat het een bijzonder succesvolle trainingsmethode is gebleken. Iedereen rijdt daar PR's.

  Ik weet niet van alle ins-en-outs, maar je hebt voor een topteamlicentie volgens mij een bedrag van 7 tot 8 ton nodig. Een miljoen op jaarbasis lijkt mij dan wel het minimum dat nodig is om een topteam te leiden. Om buitenlandse reizen en trainingskampen te kunnen bekostigen zal het zelfs ietsje meer moeten zijn. Anema zit al jaren op 1 tot 1,5 miljoen (die 1,5 miljoen is ruim genomen, maar ik gok dat hij daar in een Olympisch jaar op uitkomt) op jaarbasis, dus IKO, Worldstream en Zaanlander zullen elkaar niet veel ontlopen. Worldstream presteerde als klein zeer jong team in de breedte al beter dan IKO. Het verschil is hoe dan ook aanzienlijk kleiner dan met de 2 grote teams. Vergis je niet, Anema beconcurreert die topteams al jaren met een budgetteam. 2 jaar geleden kwam ik in een artikel tegen dat JV toen (in de tussentijd weer flink gegroeid) uitkwam op een budget tussen de 5 en 6 miljoen. Aangezien Reggeborgh aardig de concurrentie kan aangaan met grote namen verwacht ik dat ze op een soortgelijke budget reikwijdte uitkomen.

  Swings deed het goed vorig seizoen, maar vergeet niet dat dat een samenwerkingsverband is. IKO staat zelfs niet op zijn borst bij internationale wedstrijden. Daar staan zijn privésponsoren. IKO is zijn trainingsuitvalbasis en ze hebben zeker een hand in zijn verbeterde techniek, maar hij wordt nog altijd getraind door Ferre Spruyt en hij volgt in de zomer nog altijd zijn eigen route met skeelerwedstrijden en trainingen met Spruyt. Streep je Swings weg en van de meer dan 10 namen reed niemand de pannen van het dak. Over Liiv ben ik positief, maar als Est niet direct de meest belangrijke schaatser in een Nederlands topteam. Voor de rest ontwikkelde Speijers zich wel aardig qua PR's, maar gelet op zijn niveau is dat niet direct een toekomstige topper. Dat is het. Ter Mors, Visser, Blokhuijsen, Hollaar, Velema, De Jong, Vergeer, De Hair, Romeijn; allemaal geblesseerd, uit vorm, overtraind, niet goed genoeg of gestagneerd dit seizoen. Dat is hard, maar wel de waarheid.
  Laatst bewerkt: 31 mrt 2022
  Duif, alexander79, Marcel Vos en 2 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina