Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

 1. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Wat ik me afvraag is of het marathon/mass start team van Reggeborgh wel eens meetraint met het langebaan team. Bij Jumbo-Visma deden ze dat niet terwijl Royal-Aware/Zaanlander dit wel altijd doet. Voor de ontwikkeling van Bart Hoolwerf op de mass start lijkt het me wel handig om met snelle mannen mee te trainen. Dat hij bij de team pursuit training was helpt natuurlijk ook.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Gerben Jorritsma is terug?
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Als het dat laatste is vind ik dat eigenlijk wel goede zaak. Kunnen schaatsers wennen aan het duwen, en kun je ook een beetje testen wie nou van nature goed in TP formaties kunnen rijden/in elkaars slag.

  Niet iedereen zal het goed kunnen, hoe goed ze als individuele schaatser ook zijn.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Wel ironisch dat de complete top drie van het OKT afzegt voor een duuronderdeel...
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Louis Hollaar en Wesly Dijs zijn er dan alsnog bij als echte milers. De rest zijn inderdaad allrounders/stayers/marathonners.
 6. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  leenstrafan, Nickel en Duif vinden dit leuk.
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Paar oorzaken, denk ik
  - Al genoemd: het maximale aantal plekken. Nederland heeft daar het meeste last van van alle landen. Op de TP reed daardoor niet altijd het sterkste mogelijke trio, of het meest op elkaar ingespeelde trio. Geen Verheijen en Olde Heuvel in Vancouver 2010, bijvoorbeeld.
  - Meer races in het toernooi, dus ook meer kans op fouten. Een team met veel individuele klasse dat minder geoefend is, maakt sneller fouten. Met één race kan dat nog goed gaan, maar drie of vier races zonder fouten is lastiger. Vancouver 2010 halve finale bij de mannen bijvoorbeeld. In de strijd om het brons, was Nederland het snelst van iedereen.
  - Meerdere races, dus een grotere rol voor de bondscoach. Wie rijdt wanneer en wie spaar je? Nederland heeft vaak matige tot slechte bondscoaches gehad die dit spelletje niet snapten.
  - Andere landen zijn innovatiever, maar bewaren die innovaties vaak tot (vlak voor) de Spelen. Daardoor wordt Nederland dan verrast. Het duwen is misschien niet zo'n goed voorbeeld, want dat werd twee jaar voor de Spelen van dit jaar al gedaan, maar toch werd Nederland verrast.
  - Gevoelsmatig denk ik ook dat de media-aandacht in Nederland een rol speelt. Groot schaatsland, hoge verwachtingen, veel negatieve druk. Ook is er vooraf vaak al wel cynisme omdat het al vaker mis is gegaan op de Spelen.
  - Deels ook gewoon pech (het blokje in Turijn, bijvoorbeeld. Of de gebroken veer van Blokhuijsen). En andersom zijn de WK-cijfers een beetje geflatteerd de andere kant op. Want Nederland was daar niet altijd favoriet, maar toen viel het kwartje vaak wel nét goed.
  Laatst bewerkt: 19 okt 2022
 8. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Wat vinden we trouwens van het afmelden van Nuis? Ik had het idee dat Ritsma niet helemaal happy was. Hij staat wel met 1-0 achter voor mijn gevoel.

  Het is makkelijk roepen op de Spelen, als je het zelf goed hebt gedaan en de TP-ploeg niet, dat jij de reddende engel gaat zijn. Maar als puntje bij paaltje komt en er opofferingen nodig zijn, wordt het een ander verhaal, zo blijkt vaak.
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik kan er nog weinig over zeggen. Hij was niet helemaal fit en heeft zich netjes afgemeld. Met het OKT voor de deur waar hij zich toch gewoon moet plaatsen kan ik het wel snappen. Het is zien wat hij in de toekomst gaat doen.
  G1ant vindt dit leuk.
 10. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Nuis kwam niet fit uit Inzell terug en reed op zaterdag én zondag nog een trainingswedstrijd. Ik vind het begrijpelijk als hij dan afzegt voor de TP-training. Ik mag hopen dat hij dat dan wel aan Rintje heeft doorgegeven.

  (als Nuis niet fit is en dan al 1.08,92 rijdt, hoe hard gaat hij dan als hij wél fit is?)
  G1ant vindt dit leuk.
 11. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  De vraag is of hij dan op z'n minst naar de meeting had kunnen komen.
  G1ant vindt dit leuk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In het filmpje zie je Nuis rijden met van Velde. Dat moet dan ook van gisteren zijn...
  G1ant vindt dit leuk.
 13. diploma

  diploma Active Member

  Precies dat. Nuis had op z'n minst zijn opwachting kunnen maken bij de meeting vooraf. Hij was toch al in Thialf.
  Ik ben echt een heel groot fan van Nuis, maar wat mij betreft heeft hij gisteren meteen een héle grote steek laten vallen. Niet omdat hij niet mee wilde/kon trainen (dat is begrijpelijk), maar door ook de meeting vooraf te skippen. Dat zet zijn grote woorden voorafgaand aan dit seizoen wel direct in een ander perspectief.
  G1ant en Duif vinden dit leuk.
 14. mi

  mi Well-Known Member

  En Ritsma reageert daar adequaat op. Anders dan de eerdere bondscoaches. Ik snap Nuis, voorheen was dit never een probleem en als hij zich individueel niet plaats (hallo OKT vorig jaar!) rijdt hij ook geen TP. Koffie drinken, niet meer doen en vanaf nu kop erbij!
  G1ant, proeme, SprintMaster en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 15. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik kon me wel vinden in wat Ritsma ook zei: als je ziek bent geweest is het logisch dat je daar in je trainingen rekening mee houdt. Maar hij had wel gewoon bij de bespreking kunnen zitten, en daar was hij ook niet. Da's niet ok, dus dat gaat Nuis horen (bij een kop koffie).
  mi, G1ant en Duif vinden dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In de podcast van de Barre Beukers was Bart Swings te gast. Daarin kwam ook de mass start aan de orde, zowel hoe het afgelopen jaar liep bij Nederland als de toekomst. Hij vind dat iemand zich helemaal moet richten op het onderdeel en niet er bij moet pakken. Ook vind hij het niet noodzakelijk dat iemand een snelle 1500m kan rijden met als tegenvoorbeelden Lee en Stroetinga. Veel belangrijker zijn het omgaan met tempowisselingen en stabiliteit op hoge snelheid in de bochten. Hij zou graag hebben dat hij een teamgenoot krijgt de komende jaren en noemde daarin Jason Suttels en Indra Médard.

  Barre Beukers #19 | Bart Swings is niet bang voor Nuis - Barre Beukers | Podcast op Spotify
  vanaf 49:36 tot 58 min.
  ZeeKoei en Lorca vinden dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mijn two cents voor de eerste Wereldbeker-selectie na het afgelopen Wereldbekerkwalificatietoernooi:

  TP heren:
  Roest, Bosker, Hollaar, Snellink, Bergsma (Wennemars? Jansman?)

  TP dames:
  Schouten, Groenewoud, Rijpma-De Jong, Beune (+ Anema aangezien ze meer op snelheid moet trainen nu ze alleen de 1500m in de WB rijdt? Of nemen we een specialist mee?)

  MS heren:
  Bergsma/Visser

  MS dames:
  Schouten/Groenewoud

  Om vanuit de geplaatsten een aardige heren TP-selectie samen te stellen zal niet zo moeilijk zijn. De eerste vier namen moeten Roest, Bosker, Hollaar en Snellink zijn. Dat kun je, zekerheidshalve en als hij wil, opvullen met Bergsma. Nuis is afwachten, maar gaat natuurlijk niet direct de eerste de beste TP rijden na zijn blessure. Wat mij betreft kunnen ze ook Wennemars meenemen als 5e man. Lijkt mij in de toekomst een welkome aanvulling en kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen (idem dito voor Wierda). Bij de dames iets lastiger. Je hebt vier namen die nu al een tweetal jaar samen een selectie vormen. Beune had bij de eerste training flink moeite met het duwen in de TP-trein, maar kan op termijn een welkome kracht zijn. Als 5e naam kan Anema in de selectie worden opgenomen nu ze wat meer op snelheid moet gaan trainen. Een specialist als Wijfje meenemen kan eventueel nog in Noord-Amerika, maar kan voorlopig beter in Nederland doortrainen voor de vorm.

  Bij de MS heren kun je heel wat kanten op. Bergsma's selectie is wel duidelijk. De tweede man is afwachten. Bart Hoolwerf verdient sowieso een tweede kans, maar laat je hem gelijk naast Bergsma starten of selecteer je hem op een later moment samen met broer Evert (bijvoorbeeld wanneer Bergsma in Noord-Amerika een 10km op het programma heeft staan)? In dat tweede scenario is Harm Visser de meest logische man naast Bergsma in het stramien Bergsma/Stroetinga. Anderzijds kan Chris Huizinga maar zo een reddingsboei krijgen toegeworpen en eerlijk gezegd dacht ik daar zondag in Thialf ook even aan. Het is een slim koersdier, dat staat buiten kijf. Helaas heeft hij echter net te weinig individuele wapens op zo'n Mass Start. Net te weinig snelheid om te strijden tegen de top sprinters en vermoedelijk net te weinig inhoud om een lange solo af te wikkelen na een harde wedstrijd. Dat moet dus een sprintje uit een kopgroep worden of een demarrage die verrassend veel ruimte krijgt (zoals zondag). Maar of zo'n scenario wil lukken in een internationale wedstrijd.... I doubt it.

  MS dames: duh. Eventueel kan in andere World Cups nog Wijfje/Dul of Conijn/Vijn uitgeprobeerd worden om Schouten en Groenewoud wat rust te gunnen.
  SprintMaster en mi vinden dit leuk.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  De team pursuit is steeds op dezelfde dag als de 1500m. Daar zal je ook wat rekening mee moeten houden: ik verwacht dat rijders als Roest en Rijpma met een vol programma niet 2x gaan rijden. Verder met wie er goed kan duwen bij het bepalen van de startvolgorde. Bij de heren zou ik de eerste race gaan voor Bosker-Roest-Hollaar en de tweede race Bosker-Snellink-Bergsma/Jansman. Beide races 1x wisselen na 3 rondes. Hollaar schijnt goed te kunnen duwen, die zal dan Roest op het eind er door moeten slepen. Eventueel zou je in Calgary kunnen kijken of een race met steeds dezelfde man op kop te doen is. Maar dan moet je op plek twee wel een goede duwer hebben.
  Bij de dames zou ik gaan voor Rijpma-Schouten-Groenewoud en de tweede race voor Beune-Schouten-Groenewoud. Beide races 1x wisselen na 2-2.5 ronde. Groenewoud is een goede duwer, dus dat komt mooi uit.

  Voor de mass start denk ik dat Ritsma op zeker moet spelen en een duo uit één team moet opstellen. Omdat Bergsma duidelijk zijn ambities heeft laten zien kun je niet om hem heen en hem een ploeggenoot geven. Dan zal het er om gaan hoe goed Bergsma Visser zal kunnen afzetten in een eventuele sprint. Dat zou je dan de eerste twee wedstrijden kunnen uit testen. In Calgary zou je dan het duo Bart en Evert Hoolwerf kunnen testen.
  Bij de dames een duidelijke zaak. In tenminste één wedstrijd zou je het duo Vijn/Conijn kunnen laten starten met als opdracht zoveel mogelijk aanvallen en tussensprint punten binnenhalen. Ik zie geen sprintster buiten het favoriete tweetal die die rol internationaal kan overnemen.
  Lorca vindt dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Elisa Dul. Reed afgelopen weekend als aanvaller/knecht in de Mass Start, maar is de derde sprinter van Nederland. Kan naar ik inschat zeker podium rijden in internationaal verband.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik weet niet of de inzet van Bergsma iets op gaat leveren. Vorig jaar heeft het ook niets opgeleverd ondanks dat Bergsma wel een prima vorm had.

  Swings weet dat Bergsma moet aanvallen, weet ook hoe Bergsma aanvalt en hoe hij het moet neutraliseren. Voor Nederland is het wel de man met de grootste motor.

Deel Deze Pagina