Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

 1. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Gezien de puntentelling in de wereldbeker is het echt niet handig om op de massastart zomaar te gaan wisselen. Zeker niet als je een internationaal matige rijder opstelt, waarvan je maar moet wachten of hij in zijn eentje, zonder ploeggenoten door de halve finale heen komt.
  Ben vooral benieuwd of Ritsma al gaat voorsorteren op de Olympische Spelen, waar een losse massastarter toch niet door de matrix heen zal komen, en dus al gaat kiezen voor een langebaner die ook op een individuele afstand kan uitkomen. Naast Bergsma, want die lijkt me voorlopig nog hors categorie.
 2. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is theoretisch wel mogelijk, maar dan moet je echt van niveautje Schouten zijn, en dan is de kans dat je bij een individuele afstand al bij de top 3 zit wel groot.
 3. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Bij alle zes World Cups is een mass start, dus dit jaar is het zeker mogelijk. M.b.t. het tweede punt denk ik dat er de komende twee jaar best wat duo's uitgeprobeerd mogen worden. Dan kun je op zijn laatst in het voor- Olympische jaar alsnog beslissen om alleen nog maar langebaners op te stellen die op een klassieke afstand plaatsingskansen hebben of mee kunnen voor de team pursuit. Die langebaners moeten dan ook maar eens hun verantwoordelijkheid nemen, iets wat ze eerder nooit deden (Bergsma uitgezonderd). Qua langebaners waren er maar twee die dit seizoen als sprinter een top 5 plek scoorden in de mass start competitie: Louis Hollaar 3e in wedstrijd 1 en Victor Ramler 5e in wedstrijd 2. Chris Huizinga tel ik niet mee omdat hij in een ontsnapping zat.

  Zie https://www.schaatsforum.nl/index.p...oktober-2022-thialf.11333/page-29#post-342403
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Verantwoorderlijkheid nemen voor wat? Als de langebaners geen massastart willen rijden dan hoeven ze dat niet te doen.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Veel mensen herinneren zich het niet meer, maar dit is al gebeurd. Schouten reed in 2018 uitsluitend de Mass-start op de Spelen. Letitia de Jong werd door de matrix thuisgelaten. Als iemand vier jaar geleden (november 2018) gezegd had dat we op de mass-start andere smaken dan Schouten moesten uitproberen, omdat de kans klein was dat die zich bij de Spelen van 2022 individueel zou plaatsen, zou daar op dat moment nog een kern van waarheid inzitten zelfs.

  En in het fictieve scenario dat Swings een Nederlander was geweest. Had die zich bij het OKT geplaatst op een individuele afstand? Het zou hebben afgehangen van de vorm van de dag denk ik.
  mi, RodyTur10, SprintMaster en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dan sturen we niemand op de mass start, dan gaat het aantal Olympische tickets omlaag.
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  We hebben niet veel smaken als we moeten kiezen uit mannen die Swings niet kent ;) Hij rijdt al jaren marathons in Nederland en zit in een Nederlandse langebaanploeg - hij kan op de topsporturen zo de concurrentie aan het werk zien. Hij weet zo nu en dan nog beter te vertellen over de kwaliteiten van de Nederlandse marathonners en massastart-mannen dan Nederlanders zelf (zoals laatst in de Barre Beukers-podcast).

  Dat daargelaten: Swings weet al 10 jaar hoe Bergsma moet winnen (dat wist iedereen in Thialf zondag ook). Nochtans won Bergsma er in dat tijdsbestek een heel aantal. Met en zonder Stroetinga. Het hangt bij Bergsma wel een beetje af van zijn partner. Als die in de sprint serieus mee kan doen, dan aarzelt de concurrentie vanzelf om op zijn ontsnappingspogingen te reageren (of onze sprinters zover zijn is de vraag, maar ze hebben hun leeftijd tenminste mee om over een paar jaar in de internationale top mee te draaien). Voorts hangt het ook van de internationale sprintconcurrentie af. Swings wist op de Spelen al dat zijn concurrentie niet in de grootste vorm verkeerden en dat hij het zich kon veroorloven om steeds kort explosief te reageren op ontsnappingen van de Nederlanders. Maar of hij die luxe dit seizoen ook weer heeft? Stel: zo'n Jordan Stolz zit in zijn rug met drie ronden te gaan en Bergsma demarreert. Gaat Swings dan direct reageren? Iedereen gaat daar vanuit, maar hij heeft er met het oog op de belangrijkste wedstrijden ook belang bij dat hij zo nu en dan anderen laat rijden. Hij kan het niet steeds voor de concurrentie opknappen.
  Laatst bewerkt: 1 nov 2022
 8. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Over die Barre Beukers-podcast gesproken. Jordy Harink (AH Zaanlander) gaf in de vandaag verschenen uitzending aan dat aanstaande vrijdagmorgen voor het eerst - o.l.v. Rintje Ritsma - een nationale Mass Start training plaatsvindt. Met verschillende schaatsers uit verschillende teams dus. Op uitnodiging van de bondscoach/SLC. Daar worden minstens twee sessies á 12 ronden met verschillende duo's verreden, zo begreep ik.

  Mooie ontwikkeling.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Als Bergsma met drie ronden te gaan demarreert, zegt Swings 'dank je wel'. Die gaat lekker in de rug van Bergsma zitten en geniet van het voordeel dat hij t.o.v. van Stolz en anderen heeft bij een lange sprint. Bergsma zal niet zomaar meer wegkomen van Swings. Het heeft wat jaren geduurd, maar het lijkt erop dat Swings de truc van Bergsma doorheeft.

  Bergsma wacht altijd op een moment dat het stilvalt om van achteruit met een sprong direct een gat te slaan. Swings weet dat Bergsma het grootste gevaar is om vanuit een ontsnapping te winnen. Dus als het tempo eruit gaat, gaat Swings ergens in de voorste gelederen zitten en om kijken met het vizier op Bergsma. Dan zit hij een jump van Bergsma aankomen en heeft hij zeeën van tijd om daarop te reageren. Bij de Spelen was dat zeer effectief. Zo lang Bergsma de meest gevaarlijke man is qua demarrages is het een zeer lastige zaak.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Totdat hij een keer reageert en wordt verslagen in de sprint. Daarna aarzelt ook Swings om te counteren en is het ''de beurt'' aan een ander. Bij een felle concurrentiestrijd tussen de sprinters komt ook het gepoker weer om de hoek kijken. Dat was er niet op de Spelen. Lee heeft betere dagen gekend en Mantia was geblesseerd (zat veel te ver en reageerde te laat in de sprint -> had wel veruit het snelste rondje en was waarschijnlijk beter dan gedacht). Bergsma, al niet in topvorm, oogde vermoeid na die halve finale en had niet genoeg in de tank om echt splijtende demarrages eruit te gooien. Swings kon daar inderdaad eenvoudig op reageren en tegelijk vertrouwen op zijn eindsprint. Dat zal niet altijd zo zijn.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Bergsma was echt niet zo slecht op de Spelen. Iedereen weet inmiddels dat je hem niet mag laten rijden, dat is een nadeel. Wordt er op hem gelet, dan is hij kansloos. Daar huist een groot verschil met bijvoorbeeld Schouten en Groenewoud bij de dames. Daarvan weet iedereen ook dat die de in de gaten moeten worden gehouden, maar het verschil is dat die iedereen verslaan in de sprint, zelfs alle plakkers.

  Daarnaast is Bergsma ook al op leeftijd. Zoveel kansen om anderen te laten rijden in een internationaal veld zijn er niet, de noodzaak is er wel. De combinatie van die zaken maken dat Bergsma voor mij geen vanzelfsprekend meer is in de mass-startselectie, al blijft hij voorlopig 1 van de kandidaten.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat was in 2017 ook een argument tegen Stroetinga die 4 jaar later nog doodleuk een World Cup wint en tweede op het WK... En als je Bergsma niet opstelt als aanvaller, wie dan wel? Zeker als je de keuze nog gaat beperken tot kandidaten voor plaatsing op een klassieke afstand. Roest? Snellink?
 13. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Uiteindelijk moet Nederland mee doen om de prijzen. Bergsma staat nu op 4 internationale wedstrijden op rij zonder medaille. Hoeveel kansen krijgt hij nog? Er komt toch een moment dat je dan naar andere opties gaat kijken. Vast willen houden aan iets dat comfortabel lijkt, is aanlokkelijk maar niet altijd verstandig. Wat niet wegneemt dat Bergsma veel betekent heeft.

  Dat Stroetinga met bijna 40 nog medailles wint, lijkt me een uitzondering. Het is in het schaatsen in ieder geval ongebruikelijk. Je kan er niet zomaar vanuit gaan dat Bergsma dat ook voor elkaar krijgt, ook al heeft hij een erelijst om u tegen te zeggen.
 14. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Van die 4 wedstrijden reed hij twee World Cups alleen en haalde daarin een 8e en 6e plek terwijl hij het in die finale alleen moest doen. En dat waren niet de makkelijkste wedstrijden omdat iedereen zich nog moest kwalificeren voor de OS. Op het EK reed hij met een koekenbakker en op de OS moest hij al maximaal in de halve finale. Kortom nooit momenten dat je verwacht dat hij om de prijzen mee kan doen. Zijn waarde kan ook zitten in een perfecte samenwerking met een snelle sprinter die hij goed kan afzetten in de finale. Alleen moet die samenwerking dan wel tot stand komen en die sprinter naar een hoger niveau gegroeid zijn. Met weer een gelegenheidskoppel (Roest-Nuis???) op de OS ga je het echt niet meer redden. Ik vond het wel typerend dat zondag Roest afzegde voor dit onderdeel ...
 15. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Voorlopig eerst maar eens zorgen dat er 2 mannen op het WK afstanden komen. Dat was vorig jaar met Hoolwerf al moeilijk genoeg, en ik heb niet de indruk dat we er nu beter voor staan dan vorig jaar. Nu komt dat ook, omdat we in Nederland massastarts rijden met veel te veel rijders van 1 ploeg, zodat je geen zicht hebt op wat die marathon-sprinters kunnen in wereldbekers als ze in hun eentje de halve finale moeten rijden. Zolang je dat internationale format niet serieus neemt, is het niks en wordt het niks. Net als bij de ploegenachtervolging.

  En dan lijkt me een scenario als vorig jaar best reëel. Iemand komt in de eerste massastart niet door de halve finale vanwege de nieuwigheid, krijgt dan een 2e kans die ook niet denderend verloopt. En dan moet je hem eigenlijk wel blijven opstellen, omdat hij in ieder geval al wat puntjes heeft, terwijl een verse kracht, waarvan je ook niet weet wat die kan brengen, op 0 punten moet beginnen.
  G1ant vindt dit leuk.
 16. mi

  mi Well-Known Member

  Dit!
  En daarbij geldt ook de indeling van het wedstrijdweekend. Hiervoor werd genoemd dat het afzeggen van Roest veelzeggend was maar heel raar is dat niet: die gaat straks het circuit in voor de 1500, 5km/10km en TP. Om dan een gokje erbij (want meer is het niet gezien gebrek aan ervaring) te nemen op de MS is nogal wat. En als je die wens niet hebt, waarom zou je dan op het WCKT wel starten?
  Op de OS is het een aparte dag en is de prijs groter. Logisch dat er dan meer een gokje willen wagen toch?
  G1ant, proeme, chicagodude en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 17. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  In de eerste mass start wedstrijd waren er liefst 3 (!) halve finales. Daar waren de meeste toppers (ook langebaan) wel aanwezig. Wat nu belangrijk is dat het onderdeel verder gestructureerd wordt en daar zie ik met een eerste nationale mass start training een goede ontwikkeling.
  G1ant vindt dit leuk.
 18. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Eerlijk gezegd geloof ik er niet zo in dat het (voor)selecteren via nationale MS wedstrijden ooit iets wordt. Te veel ploeggenoten die samen (kunnen) werken, wat logisch is. Het internationale format met slechts 2 personen die eventueel kunnen samenwerken (op papier dan, er kunnen natuurlijk combines met andere landen ontstaan) is in de praktijk niet tot nauwelijks haalbaar, en al helemaal niet halve finales met eenlingen.

  Ik vermoed dat het altijd puur een persoonlijke keus/visie van de bondscoach gaat blijven wie hij/zij zal willen uitproberen, in ieder geval voor de MS. Met selecteren wie er toevallig in nationale wedstrijden vooraan eindigen, zal het altijd de vraag blijven of die personen zich ook in internationale wedstrijden goed kan meten. Op dit moment werkt het bij de vrouwen vrij goed omdat er enkel zover boevnuit steken dat ze ook nationaal makkelijk winnen, maar dat kan in de toekomst zomaar anders worden.

  Overigens vind ik beide aanpakken prima. Als we besluiten dat de BC gewoon stuur wie hij wil, prima. Als we puur kijken naar uitslagen van nationale wedstrijden? ook prima.
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Geen Nuis en Verbij in Stavanger. Bart Hoolwerf is massastartman 2. Bergsma zit in de selectie TP. Bron: Twitter Robbert de Rijk.

  Selectie klassieke afstanden:
  upload_2022-11-2_23-12-14.png

  Selectie teamonderdelen:

  upload_2022-11-2_23-13-46.png
 20. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat is wel heel duidelijk een compromis bij de heren: mass start 1 van Jumbo en 1 van Reggeborgh. team pursuit 2 van Reggeborgh, 2 van Jumbo.

Deel Deze Pagina