Teamonderdelen en MS 2022-2023

Discussie in 'Lange baan' gestart door mi, 13 mrt 2022.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Klopt. Toen was ze de dwarsligger. Maar we weten niet wat daar aan vooraf is gegaan. Daarom mijn vergelijking met Bergsma in 2014. Dat verhaal is ook complexer dan alleen die laatste weken voor de Spelen. AdJ lijkt mij ook niet echt een teamplayer, daar niet van, maar ze verdient wel een tweede kans nu.

  Dit bevestigt inderdaad mijn beeld over Orie. Verder: erg opvallend dat Anema blijkbaar bij vrouwen langs is geweest om met ze over de TP te praten. Ultieme brevet van onvermogen voor Coopmans. Van de ene kant nobel van Anema. Goedbedoeld, daar twijfel ik nu niet aan. Van de andere kant lijkt hij me daar niet zo'n geschikte persoon voor. Het is zijn taak ook niet. Relatie tussen hem en AdJ is volgens mij sowieso niet heel lekker. Tussen hem en Orie ook niet. Hoe had Anema het gevonden als Orie bij Bergsma langs was gegaan om hem te overtuigen om zich meer op de te TP te richten? Dan had hij waarschijnlijk gezegd: 'Bemoei je met je eigen rijders'.

  Hopelijk blijkt Ritsma een echte leider en zorgt hij ervoor dat de losse coaches hun rijders motiveren voor de teamonderdelen, maar dat ze zich er inhoudelijk niet mee gaan bemoeien. Ik denk wel dat hij het in zich heeft. Hij is ook neutraal. Heeft een goede band met Anema en Van Velde. Ik hoorde iemand zeggen dat het met Orie lastiger ligt. Zou kunnen, weet ik niet. Ben benieuwd.
 2. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hier zat ik vanochtend ook over na te denken. Ritsma lijkt één van de meeste geschikte kandidaten. Als hij stond te springen, dan hadden ze dit in de lente al rond kunnen krijgen, toch? Dus, óf: ze hadden hun pijlen eerst op iemand anders gericht. Óf: het ging over geld en de KNSB heeft flink de portemonnee moeten trekken. Denk ik.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat hij dit alleen deed nadat Coopmans 2 jaar lang niets had gedaan, en hij het dus maar zelf ging proberen op te lossen want niemand anders deed het.
 4. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Het verschil is iig dat ADJ altijd vaste basisrijder is geweest (wellicht niet altijd terecht) en Bergsma in de periode richting Sochi duidelijk niet. Dat hele Sochi gebeuren hing gewoon in de lucht en dat wist Koops ook wel. Dat ADJ het afgelopen jaar niet mocht van Orie vind ik wel erg kwalijk en daar had Coopmans korte metten mee moeten maken of anders moeten opstappen. Dan was de boel maar geëxplodeerd maar was er wel duidelijkheid geweest.

  Met de start van een nieuwe Olympische cyclus en het afscheid van Kramer en Wüst is het wel het ideale instapmoment voor Ritsma. De schaatsers en coaches zullen nu moeten beseffen dat ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen. De KNSB heeft nog geprobeerd iemand anders aan te trekken en nu dat niet lukte kon Ritsma ook best veel eisen, m.n. rugdekking vanuit de KNSB. Op schaatsen.nl wordt dan ook benadrukt dat hij het samen met Remy de Wit doet.
 5. mi

  mi Well-Known Member

  Als ik de nos mag geloven gaat Remy de Wit de lastige gesprekken doen (?) en doet Ritsma de lusten van het verhaal:
  https://nos.nl/l/2447122

  En heeft de KNSB eerst Remmelt Eldering en Johan de Wit benadert. Maar dat was niet omdat zij bovenaan het prioriteitenlijstje stonden (?)

  Wonderlijke tekst dit.
 6. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat vind ik raar. Is niet het hele punt van het aanstellen van Ritsma dat hij het respect en de durf heeft om lastige gesprekken te voeren? Waarom doet Remy de Wit dat? Waarom zouden de schaatsers en coaches wel naar hem luisteren als ze niet naar Coopmans luisterden?

  We moeten De Wit een kans geven en misschien kan hij het prima, maar ik heb twijfels.
 7. Elina

  Elina Well-Known Member

  Ik vind het mooi dat hij bondscoach wordt. De vacature bij de NOS is zo weer in te vullen.
 8. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik ben benieuwd wat Rintje ervan kan maken!

  Schermafbeelding 2022-10-05 om 20.47.39.png
  G1ant, Palko, TdH en 4 anderen vinden dit leuk.
 9. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Haha @ Chris Huizinga :D
  EenBrabander vindt dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik denk sowieso dat de KNSB best de portemonnee heeft moeten trekken om RItsma aan te stellen. Ik geloof nooit dat hij dit baantje (toch een beetje hondenbaan) doet zonder er flink voor betaald te worden.
  G1ant vindt dit leuk.
 11. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dat klinkt eerder als een teskt om Ritsma niet voor het hoofd te stoten. Het is natuurlijk flauwekul dat je een lijstje van meerdere kandidaten hebt zonder pikorde, want je moet altijd kiezen met wie je het eerste gaat praten.
  Het laatste deel is wel apart ja, dat De Wit alle moeilijke dingen doet. Wat moet Ritsma dan eigenlijk nog doen? Alleen zeggen wie hij erbij wil hebben en dan de trainingen leiden en tactiek bepalen?
  Heeft die goed bedongen dan! "He Remy, ik wil schaatser X er niet meer bij hebben, vervelende gozer is dat. Ga jij het hem maar vertellen. Thanks man!"
  Duif vindt dit leuk.
 12. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ik denk dat Remy de Wit er bij betrokken wordt om de boel weer uit het slop te trekken (als stok achter de deur) omdat het de laatste jaren totaal niet liep. Het is een signaal naar de rijders en zeker ook de coaches dat men nu eens moet gaan meewerken, anders lig je er meteen uit.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Het enige waar ik nog aan moest denken bij Rintje Ritsma, wat jullie niet genoemd hebben valt me op, was dat hij als commentator hier op het forum vaak de kritiek kreeg dat hij bij het mannen-schaatsen meer op de hoogte leek te zijn dan bij de vrouwen.
 14. Palko

  Palko Active Member

  Hij kan daarin groeien toch? Mocht hij daarin inderdaad wat minder op de hoogte zijn.

  Ik ben benieuwd hoe Ritsma het gaat doen. Ik hoop dat iedereen hem de tijd gunt. Dus laten wij als supporters en ook de pers hem niet dit seizoen al afrekenen op de resultaten. Ook niet als we toevallig alles winnen, want de andere landen zullen pas over 3 jaar weer op hun top zijn richting de volgende Spelen.
  mi en Marcel Vos vinden dit leuk.
 15. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Coopmans won in zijn eerste jaar als bondscoach het WK team pursuit mannen, het WK team sprint mannen en vrouwen en het WK massastart vrouwen. Nederland werd tweede op het WK team pursuit vrouwen. Alleen op de massastart mannen lukte het niet, met een 13e en 14e plaats.
 16. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Op de ploegenachtervolging zijn de statistieken van de WK's en Olympische Spelen wel interessant. Bij de vrouwen won Nedeland 6 van de 13 wk's en 1 van de 5 op de Olympische Spelen. Bij de mannen won Nederland 12 van de 13 wk's en 1 van de 5 op de Olympische Spelen.

  Nederland scoort op de wk's dus beter dan op de Spelen en het aantal resultaten is inmiddels zo groot dat je nauwelijks meer van toeval kan spreken. Zeker bij de mannen is dat zo.

  Wat is hier de oorzaak van? Zou het kunnen dat buitenlandse teams na de Olympische Spelen meer uit elkaar vallen? In Japan is nu 1 Takagi gestopt en de andere is geëmigreerd. In Canada trainen de dames minder samen.
  In Nederland traint men sowieso zelden samen, maar houdt wel een grote vijver met goede schaatsers. Misschien dat de concurrentie in de na-Olympische jaren juist op de ploegenachtervolging kleiner is, waardoor Nederland wint en in slaap gesust wordt. In het buitenland bouwt men aan een team dat richting de Spelen langzaam steeds beter wordt.
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat de matrix voor de OS ook een rol speelt hierin. Door de matrix wordt de plaatsingsdruk veel hoger en willen schaatsers nog minder tijd uitbesteden aan de ploegenachtervolging omdat het wel eens invloed op hun individuele prestaties zou hebben. Daarbij komt ook nog eens het probleem dat iemand als Bosker niet alleen voor de TP mee mag als 14e schaatser ofzo, dus je weet niet eens zeker of hij wel naar de OS gaat. Hardcore met iemand trainen waarvan je niet zeker weet of ie de wedstrijd waarvoor je aan het trainen bent überhaupt mag rijden lijkt me lastig. Roest was bij de mannen de enige die praktisch zeker was van de OS, bij Kramer en Bosker was het lang niet zeker.
  G1ant en mi vinden dit leuk.
 18. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Snel uitgewerkt kom ik tot de volgende lijst (klassement is nog niet bijgewerkt op schaatsen.nl, daarom alleen top 3 genomen en top 8 per wedstrijd):

  Deelnemers_WCKT_massstart.jpg

  Stoltenborg is de 5e man van Jumbo-Visma en valt er daarom uit. De bondscoach zou wildcards kunnen geven aan een duo van IKO.
  Mogelijke wildcard kandidaten voor de ploegen: Nuis (Reggeborgh) en Sjoerd den Hertog (Royal Aware).
  G1ant en Lorca vinden dit leuk.
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Mijn selecties n.a.v. de laatste wedstrijden:
  TP dames: Schouten / Groenewoud / Dul / Wijfje. Eventueel aanvullen met Rijpma-de Jong en Beune. Schaduwselectie (neo's en junioren): De Boer / Groot / Jade Groenewoud / Conijn.
  TP heren: Roest / Bosker / Nuis / Hollaar / Ramler. Aanvullen met Snellink. Schaduwselectie (neo's): Wierda / Wennemars / Vos / De Boer.
  MS dames: Schouten / Groenewoud. Schaduwselectie: Dul / Wijfje. Eventueel nog aan te vullen met Verweij.
  MS heren: Bergsma / Visser. Schaduwselectie B. Hoolwerf / E. Hoolwerf (ik zou Ramler willen noemen, maar die rijdt echt nog niet goed genoeg dit seizoen).

  Ondertussen kijken hoe De Boer, Wierda, Vergeer en Vos zich blijven ontwikkelen op de Mass Start (en evt. TP). Ik zou ook Den Hertog weleens willen zien in een internationale MS. Qua topsnelheid misschien niet de allersnelste, maar wel de slimste rijder van het marathonpeloton.

  Het WCKT kan voor de MS heren nog verschil maken; de afgelopen deelnemersvelden doen vermoeden dat men weer vooral op het WCKT mikt om te scoren. Niet heel handig mijn inziens, aangezien Reggeborgh daar met zo'n lange trein gaat starten dat het moeilijk wordt om een voor hen perfecte massasprint te ontlopen (copy+paste het NK Mass Start van vorig jaar). Bovendien hebben ze zoveel goede sprinters dat ze ook iedere aanval kunnen neutraliseren.
  G1ant vindt dit leuk.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het begint voor mij toch wel steeds duidelijker te worden dat je voor Hoolwerf+Hoolwerf moet gaan op de mass-start op dit moment.

Deel Deze Pagina