Dit is wel een goede en belangrijke nuance. Anema wordt regelmatig (niet bij het grote publiek, maar hier wel) gezien als iemand die het Nederlandse belang op de TP heel hoog in het vaandeel heeft en die daarin steeds tegengewerkt door allerlei andere ploegen. Maar mijn beeld is dat het hem echt enkel en alleen om zijn eigen rijders gaat. Ik denk oprecht dat hij de TP en de MS mooie onderdelen vindt en dat heeft hij voor op Orie, maar we moeten niet gaan doen alsof hij een soort bruggenbouwer is, want dat is hij gewoon niet. Met zijn eigenzinnige karakter heeft hij door de jaren heen veel vaker voor onrust dan voor verbinding gezorgd. IKO is voor mijn gevoel wel een ploeg waar coaches en rijders over hun eigen schaduw heen willen stappen.
Hoe meer ik erover nadenk (en dat heb ik afgelopen zomer af en toe gedaan) hoe meer ik ervan overtuig ben geraakt dat de sleutel van Nederlands ploegenachtervolgings-succes in de jeugd ligt. Bij het tennis tijdens de Olympische Spelen zag ik bij het dubbelspel succesvolle combinaties die nooit eerder samen hadden gedubbeld. Sommigen hadden zelfs al jarenlang helemaal geen dubbelspel meer gespeeld (Alcaraz). Dat terwijl dubbelspel echt iets heel anders is dan enkelspel. Ik denk dat het verschil een stuk groter is dan tussen een TP en een individuele afstand schaatsen. Waarom werkte dat heel vaak dan wel? Omdat bijna alle tennissers in de jeugd heel vaak dubbelen. Ze kennen de tactieken en weten wat ze wanneer moeten doen. Als je dan richting de Spelen een paar keer samen oefent, dan is dat misschien niet ideaal vergeleken met koppels die elkaar door en door kennen, maar dan kan dat toch genoeg zijn om succesvol te zijn. We moeten accepteren dat onze topschaatsers nooit heel veel samen gaan trainen op een TP. Dat ga je niet veranderen met onze structuur van commerciële ploegen. Maar als we ervoor zorgen dat onze schaatsers in de jeugd heel vaak ploegenachtervolgingen rijden, dan ben ik ervan overtuigd dat er heel veel kennis ontstaat bij de rijders zelf. Ze leren in de slag van anderen te rijden, leren duwen, leren de rit indelen en leren zich aan te passen als een scenario in een race daarom vraagt. Als alle schaatsers dat kunnen, dan kun je veel makkelijker gewoon drie goede schaatsers samen aan de start zetten en succesvol zijn. Natuurlijk is het dan nog steeds zo dat sommige combinaties wel en niet goed samengaan in een race, maar daar kom je wel achter door de extra kennis die je hebt. Dit is wel een lange-termijn-plan. Je gaat er niet direct de vruchten van plukken. Bijkomend voordeel: door veel meer TP-wedstrijden te organiseren in de jeugd, maak je schaatsen ook wat meer een teamsport. En dat is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Mijn eigen dochter doet ook heel bewust een teamsport en geen individuele sport.
Rijpma-De Jong en Nuis hebben een mening: https://sportnieuws.nl/schaatsen/ni...volging-ze-luisteren-niet-2024100415592527380
Thats the pot calling the kettle black! Hilarisch dat ARDJ nu ze in het groen rijdt licht ziet wat in het geel zwart nog onzichtbaar was. Of fijn dat ze meeleest op het forum? @G1ant heeft volkomen gelijk dat Anema met twee maten meet, vorig jaar vergelijkbaar toen het over Elisa Dul ging als ik me niet vergis. Hij lijkt de onderdelen heel belangrijk te vinden (itt Orie) maar wel uitsluitend het belang van zijn eigen sporters daarin te willen dienen. Eigenlijk is dat ook wat een teamcoach moet doen natuurlijk (alleen moet je niet doen of het in het landsbelang is).
Ik denk wel dat Anema met zijn huidige opstelling niet het belang dient van Groenewoud en Dul, maar goed, dat is mijn mening.
Vandaag ging het bij de perspresentatie van AH Zaanlander uiteraard ook nog even over de Team Pursuit. https://www.schaatsen.nl/nieuws/opschudding-bij-de-ploegenachtervolging-waar-maak-je-je-druk-over/ Een aantal veelzeggende quotes, maar de meest veelzeggende constatering is toch wel dat de Zaanlanders kennelijk slechts 2-3 gezamenlijke trainingen zouden hebben gemist. Ging daar de ophef over? De Zaanlanders zijn notabene 5 weken van het ijs geweest, maar hebben kennelijk niets gemist in de tussentijd. Dan kunnen ze inderdaad beter op eigen houtje trainen voor het onderdeel en wel gewoon variëren op verschillende posities. Je moet het vooral niet aan de KNSB laten zo (b)lijkt maar weer...
Ik vind deze quote van Groenewoud wel sterk: "In de zomer trainen we vaak met een groep van weet ik hoeveel rijdsters. Dat voegt weinig toe. Als je met vrouwen traint met wie je geen wedstrijden schaatst, kun je net zo goed met je eigen team rijden." Ik ben dit volledig met haar eens. Leuk dat een schaatser als Reina Anema of Esther Kiel meetraint, maar de kans dat die in de wedstrijden daadwerkelijk gaan rijden is zeer klein, dus je kunt die tijd beter gebruiken om een kleiner hecht team op te bouwen. Natuurlijk wel iets meer dan 3 schaatsers, 5 ofzo, maar geen 12. Zeker na dit seizoen moet dat kleine team vaststaan. Als volgende zomer nog een team samengesteld moet worden voor de OS is het eigenlijk al te laat.
Interessant is ook het punt wat Anema in het artikel aankaart: "Zodra er een World Cup aankomt, is Team Albert Heijn Zaanlander beschikbaar, in tegenstelling tot andere teams waar de afgelopen jaren rijders zich consequent hebben teruggetrokken.” Hierbij moet ik ook denken aan de heren waar vorig jaar Roest zich al in de zomer terugtrok. Vervolgens wilden andere topschaatsers van RB en JV niet de gaten opvullen.
Ik vind het interessant wat Roest gaat doen. Vorig seizoen heeft hij zich vroeg teruggetrokken met een duidelijke reden waarom en heeft dus geen enkele TP gereden. Daar had ik geen problemen mee. Deze zomer traint hij wel weer mee, maar afgelopen jaren hebben bewezen dat dat geen garantie is dat ie zich niet terugtrekt. Dus, gaat hij dit seizoen er wel staan? Als niet, dat heeft heeft meetrainen ook weinig nut.
Vorig jaar was de achtervolging op dezelfde dag als de 1500 meter. Dus ergens logisch dat Roest vantevoren al zei dat hij geen achtervolging wilde rijden. Dit jaar is de achtervolging op dezelfde dag als de massastart. Dus wellicht beter te doen voor Roest. Waarbij meteen aangetekend dat de massastart-mensen uit andere landen de achtervolging weleens zouden kunnen laten schieten/niet hun best doen. Maar ja, teveel onderdelen in 1 weekend willen proppen, geeft nu eenmaal dit soort keuzes. Bij de vrouwen zit de sfeer er gelukkig alweer helemaal in, gezien het moddergegooi over en weer. Interessant is of Rintje bij de mannen al gaat voorsorteren op de beperkte keuze die hij gaat hebben bij de Olympische Spelen volgend jaar. Zo ja, dan zal hij toch iemand moeten laten dubbelen, die zowel massastart als ploegenachtervolging rijdt.
Jammer dat ze hier nooit op hebben doorgevraagd, want Jillert slaat natuurlijk ook weleens een World Cup over als de reis hem niet aanstaat. En dan kan het bijgevolg zijn dat ook zijn team geen TP kan rijden. Ze trekken zich dan wel niet terug vanwege de TP - en dat doen anderen inderdaad vaak genoeg wel - maar zijn evenmin aanwezig om dan wel die TP te rijden. Suggereert hij hiermee min of meer dat ze toezeggen er dit jaar altijd bij te zijn, mits ze gevraagd worden? Of doelt hij er simpelweg op dat rijders zich consequent voor TP's hebben teruggetrokken ook al zijn ze wel gewoon bij die World Cups aanwezig? Kortom, rijders die de TP niet dezelfde prioriteit geven tijdens World Cups als eigen afstanden.
Ik snap dit vanuit het indviduele oogpunt van Groenewoud wel. Maar het is een teamonderdeel en dan heb je een vaste kern nodig van ongeveer 5/6 schaatsers. Dan lijkt het mij niet raar om af en toe met een mannetje of 8 op het ijs te staan (gezien de vele afzeggingen, blessures, vormdipjes, matrixen). Vergelijkend met het heren Shorttrack team, daar heb je na Jens een stuk of 7 rijders die vrij gelijkwaardig zijn. Nu snap ik wel dat de vergelijking wat scheef gaat omdat de shorttrackers vrijwel allemaal in 1 team zitten en samen trainen. Toch bekruipt mij dan het gevoel dat het toch niet zo lastig moet zijn om een paar keer in de zomer met een wat grotere groep samen te komen voor de TP.
MS heren: Bart Hoolwerf + Harm Visser in de World Cups. Halen gemakkelijk punten binnen met z'n tweeën. Afhankelijk van hoe goed dit tandem samen uitpakt kun je altijd nog Jorrit Bergsma inschuiven voor het WK. Die reed gisteren met een rondje 24,1 ná een 10km ook weer fluitend rond. MS dames Marijke Groenewoud + een rijdster naar haar keuze. Er staat geen instapklare vervanger van Schouten bij en dus moet je Groenewoud zo goed mogelijk faciliteren. Bente Kerkhoff komt in rap tempo opzetten en ze wint die nationale MS-wedstrijden wel steeds. Ik weet alleen niet of ze het niveau heeft om internationaal te winnen. In veel kopgroepen wel, maar in een massasprint verwacht ik van niet. Merel Conijn heeft ook punch om in een aanval weg te geraken; heeft ook goede Mass Starts gereden in Nederland en is een logische - zij het traditionele aanvulling op Groenewoud. Dat geldt ook voor Melissa Wijfje. Elisa Dul komt nog het meest in de buurt als je het rijdersprofiel van Schouten zoveel mogelijk wil nabootsen met duurvermogen en een sterk eindschot. Esther Kiel is wat mij betreft de enige non-Zaanlander mogelijkheid, maar er valt eigenlijk geen argument te bedenken waarom je haar zou verkiezen boven de hierboven genoemde namen. TP heren Roest is er niet bij tijdens de eerste twee World Cups. Marcel Bosker heeft in de Schaatspodcast laten weten er geen behoefte aan te hebben om Ritsma en de KNSB nog langer uit de brand te helpen nu hij zonder mededeling buiten de TP-selectie is gelaten en ''geghost'' werd. Kortom; geen idee. Van der Ham - Huizinga - Snellink lijkt een logische keuze. TP dames De Zaanlander dames + Beune maken met vier een sterke selectie. Dit moeten we niet moeilijker maken dan het is. De Zaanlanders zijn als collectief gewoon super bedreven op het onderdeel en trainen er keihard op. Die kun je zonder moeite inschuiven en wat mij betreft tonen zij juist commitment aan het onderdeel. Ze rijden niet voor niets in een superdruk weekend ook nog even die TP in een hele strakke rit met dito tijd. Het hele weekend wordt de suggestie gewekt dat de Zaanlanders werkweigeraars zijn en dat het trio Beune - Groot-Rijpma-de Jong ''de héle zomer met elkaar heeft getraind'' en dus wel samen de wereldbekers moeten gaan rijden, maar dat beeld klopt gewoonweg niet. De nationale selectie heeft maar een handvol trainingen met elkaar gedaan, terwijl de Zaanlanders veel vaker op het onderdeel trainen - in wisselende samenstellingen en startopstellingen. Ja, ze hebben er inderdaad de dames voor, maar ze doen het ook. Dan kun je het over commitment hebben en lijkt het voor de gemiddelde kijker volkomen terecht om schaatsers die ''niet mee willen trainen'' buiten de selectie te laten, maar dat is flauwekul. Maar of Ritsma dat gezichtsverlies gaat nemen.... ik vraag het mij af. Hopelijk stapt hij over zijn schaduw heen en doet ie deze week nog even een bakkie met Anema.