NK Afstanden 29, 30 en 31 okt

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 27 okt 2021.

 1. sysya

  sysya Well-Known Member

  Echt serieus, wat is het nut van een NK MS als je het op dusdanige manier laat verpesten? Doe dan geen NK en wijs dan gewoon op voorhand de tweetallen aan voor de wereldbekers.
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Bart Hoolwerf doet wat hij moet doen. Nu nog internationaal. Van Zaanlander had ik een grote aanval na de laatste tussensprint verwacht maar die kwam niet meer. Tempo viel nooit stil wat enorm in het voordeel van de sprinters was. Tijd was 6:45 over 15 rondes.
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Rijden in duo's is lastig omdat veel toppers dam niet kunnen starten. Maar ik ben het met je eens dat het op deze manier een ander spelletje wordt. Bosker had 1 taak en dat was Bergsma neutraliseren. Die heeft rondes lang direct achter Bergsma gezeten.

  In een wedstrijd met duo's is het niet zo slim om 1 rijder op te offeren om iemand anders in de gaten te houden.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  Tja ik snap dat het lastig is, maar ze zullen toch iets moeten doen want zo maak je het ook onmogelijk om echt te oefenen voor internationale wedstrijden. Als teams niet willen luisteren naar regels die je stelt (zoals dus in duo's rijden) dan moet je maar streng gaan kijken naar samenwerkingen tussen mensen buiten de bekende duo's. Je kunt namelijk prima zien wanneer een team samenwerkt door bijvoorbeeld het tempo hoog te houden of specifieke rijders vast te zetten.

  Het is op deze manier ook gewoon niet eerlijk voor de eenlingen, die rijden er een beetje voor spek en bonen bij want zelfs in een duo is het bijna onmogelijk om tegen JV of Zaanlander te rijden.

  Edit: met die duo's kun je toch prima afspreken dat een team meerdere duo's mak afvaardigen maar dat ze niet samen mogen werken?
 5. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Veel late afzeggers bij de MS vrouwen zo te zien, denk wel 30%.
 6. Inimene

  Inimene Well-Known Member

  Insane, this is insane, Irene is ON FIRE
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dit was al een stuk beter. Hoewel het nog steeds teams van drie zijn, maar er is niet 1 team die alles domineerde simpelweg omdat ze meer mensen in de baan hebben
 8. Rondje27 9

  Rondje27 9 Active Member

  Ik begrijp die aversie richting Leerdam niet. Ik vind haar juist altijd heel eerlijk en kritisch op haar eigen rijden.
  Duif en kernploegfusie vinden dit leuk.
 9. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Tis geen aversie, meer dat alles bij haar meteen lukt waardoor ze een Miss Perfect is. Als ze zou tennissen zou ze ook meteen winnen bij wijze van.
 10. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het voelt een beetje als iemand die na een proefwerk zegt "Dit wist ik niet en dat heb ik gegokt en ik verwacht een 6" en dan een 10 haalt.
  proeme vindt dit leuk.
 11. Rondje27 9

  Rondje27 9 Active Member

  I’ll rest my case :rolleyes:
 12. mi

  mi Well-Known Member

  :eek:Nog even een klein verslagje uit Thialf!
  Wat een mooie dag weer! Met de 10 km van een magistrale Bergsma waar Roest zich duidelijk op stukbeet, de 5 van een onklopbare Schouten maar met Sanne in ‘t Hof als 1 van de weinige verrassingen van dit weekend. De 1000 van Jutta met die 1.13.1! Wow! En het is pas oktober!
  En natuurlijk de MS van de dames en aan het einde wint ‘La Schouten’ opnieuw. Heel leuk om te zien dat er steeds meer publiek is bij de massstart, inmiddels blijft>50% gewoon hangen en dat was een paar jaar terug wel anders.

  Wat viel op: de sfeer zat er goed -house of sports achtig- in en de schaatsers genieten er duidelijk van! Al vond ik het zelf toch ook heel dubbel: toen ik kaarten kocht leek het er op alsof we een redelijk vrolijke herfst tegemoet konden gaan maar met vandaag 9000 besmettingen moet je maar weer hopen dat het OKT straks ook nog met publiek kan worden afgewerkt.
  Schouten en Leerdam stralen allebei al zelfvertrouwen uit zodra ze de catacomben uitkomen. Ireen werkt op routine dit toernooi af en doet weer eens wat ze doet. Dat is ongelofelijk natuurlijk (medaille 41 o_O en de laatste van het NK, werd trouwens bij Gerard van Velde om de nek gehangen) maar qua spanning zag het er niet veel heftiger uit dan een pak melk kopen bij de supermarkt.
  Hoe anders is dat bij een Wijfje, op wie voor de 5 km nog uitgebreid werd ingepraat door Anema. En ook bij een Visser, die met een koptelefoon zich trachtte af te sluiten. Al heb ik bij Visser nog wel vertrouwen in een Wüstiaanse comeback strakjes.
  Wat opvalt is dat de 3 IKO dames alledrie niet draaien, het oogt ook niet alsof ze er zelf echt geloof in hebben als ze op het ijs stappen. Ter Mors plaatst zich nog wel voor de 1500m maar, ik mis een beetje vuur bij hen! Zou van alledrie echt hopen dat ze richting OKT de stap zetten die ze nodig hebben.
  1000m van de mannen was misschien nog het meesr verrassend dat Nuis niet op het podium stond, maar ach, geplaatst en het seizoen is nog lang.
  Is meteen ook wat me opvalt: het eerste weekend van het seizoen ben ik graag in Thialf want er gebeuren altijd dingen, er staan talenten op, er worden dingen duidelijk over hoe het seizoen gaat zijn.
  Behalve in ‘t Hof zijn er dit weekend echter nauwelijks verrassingen te bespeuren (behalve dat Kramer een marathon in Enschede verkiest boven een 10 km in wat op tv toch steevast als zijn huiskamer wordt omschreven, ik had gedacht dat hij die wel mee wilde pikken).

  Wat u wellicht niet zag op tv (maar waarschijnlijk wel): Brent Bergsma met de rondebel, een nerveuze Erben die naar zijn zoon keek en moeder Schouten op de tribune waar Irene duidelijk heel blij mee was.

  Al met al mooie dag met een beetje een narig bijsmaakje…hopelijk kunnen we ook van een OKT met publiek genieten straks!
  Camila, Lorca, sysya en 4 anderen vinden dit leuk.
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Marrit Fledderus is natuurlijk ook een schoonheidsspecialiste.
 14. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Over Marrits gesproken, Marrit Fledderus is nu 3 honderdste sneller op de 1000 meter op laagland dan Marrit Leenstra:
  upload_2021-10-31_19-47-30.png
  Camila, proeme, RodyTur10 en 5 anderen vinden dit leuk.
 15. mi

  mi Well-Known Member

  Nog even een opvallendheidje: Nuis en bijna alle dames rijden hun 1000m op icon ijzers? Zijn de sapphires weer uit?
  (Kai, Hein, Thomas wel overigens)
 16. SchaatsDaan

  SchaatsDaan Active Member

  Nuis rijdt op Sapphires met een gouden verflaagje in plaats van de kenmerkende blauwe kleur. De icons worden over het algemeen iets meer als een lange afstand ijzer gezien waar de Sapphire meer voor de sprinters zou zijn, maar uiteindelijk is het toch een persoonlijke voorkeur en rijden een aantal sprinters op de icons en stayers op de Sapphires.

  Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 9 Pro met Tapatalk
  mi vindt dit leuk.
 17. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Er is hoeft geen verschil te zijn qua waardering/ qua wel of niet voor klappen of je fan bent of niet. Ter Mors is een kampioene en als haar prestaties echt gewaardeerd zouden worden dan zou er niet lacherig/gekscherend gedaan hoeven te worden dat het publiek niet voor haar zou hebben geklapt... en dat men dan ook nog Sablikova (één van de grootste schaatsers van de afgelopen jaren) erbij haalt om een voorbeeld te noemen. Blijft apart.
 18. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  De prestatie moet de applaus leiden niet of je iemand leuk vindt of niet. Dus als Ter Mors een WR zou rijden i.p.v. Wust zou jij niet klappen? Da's toch belachelijk?
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ik noem Thialf dit weekend Salt Lake Cithialf. Maar is dat gerechtvaardigd? Ik heb onderzocht wanneer er voor het laatst een mondiale wedstrijd in Calgary of SLC was met een winnende tijd langzamer dan die van het NK afstanden.

  37,49: Beixing Wang, november 2005, SLC, 37,52
  1.13,15: Heather Bergsma, december 2017, Calgary, 1.13,37
  1.53,20: Marrit Leenstra, februari 2011, SLC: 1.53,38
  3.54,59: Martina Sablikova, februari 2020, Calgary, 3.54,93
  6.45,69: Martina Sablikova, november 2015, SLC, 6.47,42

  34,71: Joey Cheek, januari 2005, Calgary: 34,81
  1.07,69: Hein Otterspeer, januari 2013, Calgary, 1.07,76
  1.44,27: Ådne Søndrål, december 2001, Calgary 1.45,81
  6.07,30: Patrick Roest, februari 2020, Calgary, 6.07,40
  12.39,67: Patrick Roest, maart 2019, Calgary, 12.51,17

  Kanttekeningen:
  - de 500 meters op de WKs allround heb ik niet meegerekend
  - continentale kampioenschappen heb ik niet meegerekend
  - bij de 5km vrouwen was Kleibeuker sneller in de B-groep, daar reed ze het NR van 6.45,04.

  We komen dus uit op de seizoenen:
  01/02 1x
  04/05 1x
  05/06 1x
  10/11 1x
  12/13 1x
  15/16 1x
  17/18 1x
  18/19 1x
  19/20 2x

  Is daar een touw aan vast te knopen?
  - De helft is van 2015 of later, dat is een goede score
  - De 3km vrouwen en 5km mannen zijn sneller dan bij de laatste WB in Calgary
  - De 500 meters scoren slecht, maar de Nederlandse top rijdt dan ook ver boven de BRs
  - De 1500m mannen scoort het slechtst. Wanneer komt er een vette 1.42 in Thialf?
  - Ik zou denken dat hoogland een enorm voordeel is op de 1000, maar dat lijkt juist op de 1500 de grootste rol te spelen
  - We zien toch voornamelijk Calgary in dit lijstje. Maar Calgarialf klinkt niet en Thialgary evenmin. Ik houd het op Salt Lake Cithialf.

  En is dat label gerechtvaardigd? Ik denk op de lange afstanden bijna, op de kortere afstanden duidelijk nog niet. Wat denken jullie?
  Camila en Duif vinden dit leuk.
 20. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb dit wel eens onderzocht. Op de 1500 meter is het percentage verschil tussen hoog en laagland het grootst. Op de kortere afstanden speelt pure kracht nog meer een rol (de snelste 500m opening is op laagland gereden) en op langere afstanden speelt zuurstof een grotere rol (12:32 in Thialf). De 1500 lijkt precies in het midden te liggen waar het "doorglijden" effect van hoogland het grootst is.

  Ik denk dat we met "Salt Lake Cithialf" moeten afwachten wat er in SLC gereden gaat worden. Als Schouten 3:49 rijdt dan komt het niet door Thialf. Komt ze niet verder dan 3:52 dan kan het wel aan Thialf liggen, al kunnen andere oorzaken zoals slecht rijden op hoogte (a la Wüst) of gewoon een slechte rit rijden die dag ook de oorzaak zijn.
  G1ant vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina