NK Afstanden 29, 30 en 31 okt

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 27 okt 2021.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Vanaf vrijdag toch de eerste echte wedstrijd van het jaar. Met alle respect voor nationale kampioenschappen in andere landen natuurlijk, maar daar zijn de belangen toch een stuk minder groot.

  De deelnemers zijn hier te vinden: https://www.schaatsen.nl/kalender/2021/10/daikin-nk-afstanden/#!#deelnemerslijst

  Heeft Kok nog een klein stapje erbij gemaakt? Is Leerdam nog steeds ongenaakbaar op de 1000 meter en kan ze ook op de 1500 serieus mee gaan doen? Hoe staat Schouten ervoor? En Wüst natuurlijk, die al mooie tijden liet zien? Wie wint de strijd tussen Reggeborgh en Jumbo op de sprintafstanden bij de mannen? Is Roest zo goed zoals de laatste jaren altijd bij dit toernooi? Kan Kramer het dit seizoen nog één keer? Is Bergsma echt beter dan de laatste jaren? En nog honderd andere vragen...

  Ben ook wel benieuwd naar Joep Wennemars die drie afstanden rijdt. Heb hem nog niet zien rijden op tv of irl, dus ik ga kijken of ik zijn vader erin terug ga zien.
  ZeeKoei, Monique, Camila en 5 anderen vinden dit leuk.
 2. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Programma:
  • Vrijdag 29 oktober 16.30u-20.40u: 1e 500m Heren | 1.500m Dames | 2e 500m Heren | 5.000m Heren
  • Zaterdag 30 oktober 14.10u-17.45u: 1e 500m Dames | 1.500m Heren | 2e 500m Dames | 3.000m Dames
  • Zondag 31 oktober 12.15u-18.10u: 10.000m Heren | 5.000m Dames | 1.000m Heren | 1.000m Dames | Mass Start Dames & Heren
  Oud-Kampioenen:
  Gewoon even kijken wie er wel eens gewonnen hebben. Vet de titelverdedigers.
  • 500m: 4× Dai Dai Ntab, 2× Ronald Mulder, 1× Kai Verbij
  • 1000m: 5× Kjeld Nuis, 2× Thomas Krol, 2× Kai Verbij
  • 1500m: 3× Kjeld Nuis, 2× Thomas Krol, 2× Koen Verweij
  • 5000m: 10× Sven Kramer, 3× Patrick Roest, 1× Jorrit Bergsma
  • 10.000m: 6× Jorrit Bergsma, (6× Sven Kramer), 1× Marwin Talsma
  • Massastart: 1× Gary Hekman
  • 500m: 2× Jorien ter Mors, 1× Femke Kok, 1× Jutta Leerdam
  • 1000m: 3× Ireen Wüst, 3× Jorien ter Mors, 2× Jutta Leerdam
  • 1500m: 8× Ireen Wüst, 4× Jorien ter Mors, 1× Melissa Wijfje
  • 3000m: 7× Ireen Wüst, 2× Antoinette de Jong, 1× Irene Schouten, 1× Esmee Visser
  • 5000m: 2× Esmee Visser, 1× Irene Schouten, 1× Antoinette de Jong
  • Massastart: 7× Irene Schouten
  Noot 1: Sven Kramer doet niet mee aan de 1500 meter, en staat ook nog niet op de startlijst voor de 10.000 meter, maar zou zich via de 5000 meter voor de 10.000 meter kunnen plaatsen.
  Noot 2: Titelverdediger op de Massastart mannen is Arjan Stroetinga en die is gestopt.
  Laatst bewerkt: 27 okt 2021
  ZeeKoei, Camila, G1ant en 1 andere persoon vinden dit leuk.
 3. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Als hij het zelfde schaatst als ome Freddy dan toch zeker wel...
  G1ant vindt dit leuk.
 4. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Nooit bij stilgestaan, maar eigenlijk wel absurd dat Schouten momenteel dus regerend Nederlands kampioen 3000m, 5000m, Mass Start en Marathon is.
  Camila, proeme en G1ant vinden dit leuk.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Schouten is momenteel de beste die Nederland heeft in mijn ogen. Als ik op dit moment 1 schaatser al zou moeten aanwijzen voor de Olympische Spelen zou dat Schouten zijn.
  diploma vindt dit leuk.
 6. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  Wat ik begrijp uit het Zweeler-spel is dat Schulting en Poutsma niet mee doen. Klopt dat?
  Wel jammer als dat zo is. Schulting had zeker niet misstaan op de 1000 en 1500 meter.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Klopt. Die doen niet mee als er shorttrackwedstrijden zijn zoals nu.
 8. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

 9. Kristian

  Kristian Active Member

 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Vorig seizoen absoluut. Toen was ze de beste Nederlandse schaatsster. Misschien wel de beste ter wereld. Maar bij Schouten hou ik toch altijd gevoel dat het op de traditionele langebaannummers ook zomaar weer een stuk minder kan zijn. Als ik mijn geld nu zou moeten zetten op iemand die zich zeker plaatst voor een individuele afstand (los van de massastart) dan zou ik niet als eerste voor Schouten gaan.
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ze heeft al wel laten zien dat ze op niveau is dit seizoen in trainingswedstrijden.
  gastje vindt dit leuk.
 12. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dit kan natuurlijk voor iedereen gelden, je hebt nooit zekerheid. De tijden in voorseizoen zijn wel hoopvol, vooral hoe de tijden tot stand komen.
  Lorca vindt dit leuk.
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ongeacht de achterliggende redenen; die wisselvalligheid op de langere afstanden is de dames ook wel eigen. Vorig seizoen plaatste Achtereekte zich voor het eerst in jaren niet op de 3000m. Idem met Visser op de 3000m én 5000m. Het seizoen daarvoor gebeurde hetzelfde met Antoinette de Jong. Het wedstrijdverloop is bij de dames niet zo vanzelfsprekend als bij de heren waar het steeds dezelfde 3 mannen zijn die zich plaatsen. Wat dat betreft is het een goed teken dat Irene Schouten nu al twee achtereenvolgende WK's de 3- en 5km rijdt en er steeds een stijgende lijn inzit. En die lijn lijkt ook dit seizoen in de lift te zitten, getuige haar 1500m verleden week en haar baanrecord in Deventer.
  G1ant, Camila en Duif vinden dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  De lotingen zijn inmiddels geweest. Zie onderaan deze pagina: https://www.schaatsen.nl/kalender/2021/10/daikin-nk-afstanden/

  Op de 5000m zijn Bergsma en Roest de eerste favorieten die van start mogen. Zij rijden tegen elkaar. In de ritten daarna: Talsma - Kramer en in de slotrit Bosker - Snellink. Blokhuijsen start al in de eerste helft.

  Bij de 1500m dames een hoop interessante ritten, maar de 3 slotritten op voorhand het meest boeiend. Schouten - Ter Mors, Wüst - De Jong en tenslotte Beune - Wijfje.
 15. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Wordt het morgen weer bijna alles via nos.nl? Ik zie maar weinig op tv aangekondigd.
 16. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Dingen waar ik vandaag naar uitkijk:

  - de hevige concurrentiestrijd op de 5000m. De prestatiedichtheid is zelden zo groot geweest. Vorig seizoen was Roest ver boven de rest verheven, maar reden Kramer, Bergsma, Talsma en Bosker continu binnen enkele seconden of tienden van elkaar. Gelet op hun 3km's dit seizoen liggen die verhoudingen nog hetzelfde (sterker: de 3km-tijden liggen tussen die vier dichter bij elkaar dan ooit). En misschien voegen zich nog twee figuren bij die vijf in de vorm van Blokhuijsen en Snellink die beiden al 6.15 reden. Natuurlijk is een kwartetstart-5km in Inzell andere koek dan een duo-rit in Thialf met een hoop publiek, maar goede tijden mogen we verwachten. De formule is aanwezig voor een intense 5km-strijd.

  - de duels Bergsma/Roest en Kramer/Talsma. Bij Bergsma tegen Roest is het vooral de vraag hoe hard Roest in de openingsfase van Bergsma wegrijdt en of Bergsma koel blijft en zich niet over de kop jaagt. Bergsma moet een goede tijd neerzetten met nog 4 man die na hem komen. Bij Kramer/Talsma hebben we vorig seizoen al eens gezien dat dat een mooi puur duel kan gaan worden met enkele ferme tempoversnellingen. Dat zijn mooie ritjes.

  - de open strijd op de 1500m. Er reden dit seizoen al 4 dames onder de 1.56 (Wüst, De Jong, Schouten en Ter Mors). Beune en Leerdam reden al onder de 1.57. Van Wijfje mogen we dat (al heeft ze problemen met haar linkervoet) ook verwachten. Dan heb je nog Marijke Groenewoud die op het vorige NK verrassend 5e werd en een ervaren rot als Van Beek die een soort renaissance heeft en haar oude vorm terug begint te krijgen. Ook Reina Anema wil zo nu en dan een uitschieter hebben op de 1500m. Dat zijn een hoop namen en dat lijkt mij het recept voor een mooie open strijd om de 5 World Cup tickets waar verrassingen zeker op de loer liggen. Ook de strijd om het podium is er een zonder zekerheden. Mooi!

  - twee omlopen op de 500m. Gaan de schaatsers voor minder risico's nu er twee omlopen zijn, of gaat men juist in die tweede omloop alles of niets spelen? We zullen zien. In ieder geval hebben we zo meer kans dat de besten de World Cups in gaan: de snelste tijden over de twee omlopen gelden.
  SprintMaster, HaagscheBluf en Marcel Vos vinden dit leuk.
 17. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik vergat nog het belangrijkste:

  - PUBLIEK IN THIALF!
  Camila, leenstrafan en HaagscheBluf vinden dit leuk.
 18. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Zitten we er allemaal klaar voor?
  Voor een nieuw schaatsseizoen, voor de Olympische Spelen, voor de Killing Game vlak voor de Kerst als ze zich moeten plaatsen voor diezelfde OS?
  Zijn we klaar voor een stampend en zwalkend en kolkend Thialf?
  Klaar voor de zwabberarm van Patrick, de dutjes van Nils van der Poel, ons frèle Vrouwtje Appelwang en de sequioa-dijen van Shinhama?
  Ik wel in ieder geval!
  Camila, mi en EenBrabander vinden dit leuk.
 19. sysya

  sysya Well-Known Member

  Lekker PR voor de jonge Wennemars, van 36.18 naar 35.71, oude PR stond pas 3 weken
  Camila vindt dit leuk.
 20. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Erben versie 2.0 heeft in ieder geval niet het venijnige prikslagje van zijn vader. Wel heel mooi nieuw PB!
  Weet iemand waarom Mika van Essen hier niet rijdt? Is helaas alweer weg bij Reggborgh, maar met een PB van 35.8 zou hij hier toch wel mogen staan gezien het feit dat er mannen met hogere pb's bij zitten.
  Bovendien reed hij voor zo'n jong ventje echt megamooie bochten.
  Laatst bewerkt: 29 okt 2021

Deel Deze Pagina