NK Afstanden 29, 30 en 31 okt

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 27 okt 2021.

 1. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Meerdere reserves kan natuurlijk ook inhouden: één bij de mannen één bij de vrouwen.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Als de BC bij de mannen een TP team presenteert met Kramer, Bosker, Roest, Huizinga en Snellink dan ga ik hem persoonlijk een schop onder zijn kont geven.
  HaagscheBluf vindt dit leuk.
 3. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Dan moet Coopmans gaan oppassen voor je. Het staat nu op schaatsen.nl.
  - Zoals verwacht geen Leerdam op de 1500 meter, daarvoor Groenewoud.
  - Wijfje mag meetrainen en is daarvoor toegevoegd aan het achtervolgingsteam.
  - Hoolwerf krijgt de 2e plek op de massastart. Daardoor zal er ook geen gedoe ontstaan: hij haalt netjes de 2e plek op de massastart binnen voor Nederland, om die uiteindelijk af te staan bij een aanwijsplek voor een ploeggenoot voor de ploegenachtervolging.

  World Cup 1 - Tomaszów Mazowiecki
  Vrouwen
  500 meter (1 en 2): Jutta Leerdam, Femke Kok, Michelle de Jong, Dione Voskamp, Marrit Fledderus.
  1000 meter: Jutta Leerdam, Femke Kok, Ireen Wüst, Marrit Fledderus, Antoinette de Jong.
  1500 meter: Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Irene Schouten, Jorien ter Mors, Marijke Groenewoud.
  3000 meter: Irene Schouten, Antoinette de Jong, Carlijn Achtereekte, Joy Beune, Sanne in ’t Hof.
  Ploegenachtervolging: Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Irene Schouten, Joy Beune, Melissa Wijfje.
  Mass start: Irene Schouten, Marijke Groenewoud.

  Mannen
  500 meter (1 en 2): Kai Verbij, Merijn Scheperkamp, Hein Otterspeer, Dai Dai N’tab, Janno Botman
  1000 meter: Kai Verbij, Hein Otterspeer, Thomas Krol, Kjeld Nuis, Merijn Scheperkamp.
  1500 meter: Thomas Krol, Kjeld Nuis, Chris Huizinga, Patrick Roest, Jan Blokhuijsen.
  5000 meter: Jorrit Bergsma, Patrick Roest, Marwin Talsma, Marcel Bosker, Sven Kramer.
  Ploegenachtervolging: Sven Kramer, Patrick Roest, Marcel Bosker, Chris Huizinga, Beau Snellink.
  Mass start: Jorrit Bergsma, Bart Hoolwerf.
 4. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Was te verwachten. Hoe begrijpelijk ook, de kaarten kunnen na het OKT heel anders liggen en daar dient men ook rekening mee te houden. Denk dat de andere coaches nu scherp gaan zijn. De maximaal twee aanwijsplekken voor de team pursuit zijn echt van de zotte. Hier gaat, als het moet, gewoon één team zwaar bevoordeeld worden t.o.v. de overige ploegen.
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  EDIT:
  Wijfje was al lid van het in de zomer geformeerde achtervolgingsteam. Die is niet toegevoegd. Ongeacht je huidige vorm blijf je in het team zo te zien.
  Tja, Coopmans wordt alleen afgerekend op de prestaties van de achtervolgingsteams, en hij heeft er alles aan gedaan om de kansen op goud zo groot mogelijk te maken. Daarom alleen maar schaaters uit 1 team, die veel met elkaar kunnen trainen. Hij heeft in de selectieprocedure de vrije hand gekregen om zijn beoogde team naar de OS te sturen en hij geeft ze nu het vertrouwen, dat hij dat ook gaat doen.
 6. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Dan moet hij het zo laten.. JV de TP, Zaanlander de MS... geen gedoe of gezeur meer.
 7. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Eén ding dat duidelijk is voor de 500 meter specialist (Ntab): zorg dat je hem wint tijdens het OKT, want anders moet je waarschijnlijk thuis blijven.
  Opvallend ook hoe er geen enkele ontwikkeling is gekomen in de 500 meter bij de Nederlandse mannen sinds het Sochi-trio (Mulder, Smeekens, Mulder).
  Als je dat vergelijkt met alle andere afstanden :eek:.
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Echt jongens, als die klaploper Talsma en Bergsma niet gevraagd heeft dan flip ik hem echt. Als ze nee hebben gezegd dan kun je deze selectie enigszins verdedigen, maar als ze niet gevraagd zijn dan maakt hij bij deze gewoon de beslissing om niet alleen JV gigantisch voor te trekken, maar ook om nu al te besluiten dat misschien zelfs twee schaatsers worden opgeofferd voor een teamonderdeel die schaatsers niet eens serieus nemen.
  RodyTur10, proeme, mi en 3 anderen vinden dit leuk.
 9. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Inderdaad... want Bosker kan zich mogelijk nog individueel plaatsen, Snellink en Huizinga.. yikes.
 10. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  En de sleutel tot succes ligt dus ALLEEN bij de mannen van JV, ongeacht hun vorm? :confused:
  Maar aan de andere kant: moeten de marathonmannen zich toch bewijzen op de MS... maar zij krijgen geen kans op de TP. Beetje apart.
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja klopt. De enige manier waarop je van deze selectie een ploeg kan maken zonder aanwijsplekken is als Kramer, Roest en Bosker 1, 2 en 3 worden (en Bergsma en Talsma in rook op gaan neem ik dan aan) op de 5km en Huizinga 3e wordt op de 1500m. Als Bosker zich als enige niet plaatst kun je dat nog oplossen door 2e MS plek aan hem te geven (niet ideaal, maar oke), maar als het iemand anders is dan Bosker (of meer dan alleen Bosker) die zich niet plaatst dan moet je gaan klooien met de 3e plek op de 5km en misschien ook de 3e plek op de 1500m, dan ga je dus gegarandeerd schaatsers als Talsma slachtofferen voor de TP.

  Het opofferen van de 2e plek MS vind ik trouwens ook kwalijk want waarom moeten die MS schaatsers seizoenen lang strijden voor die tweede plek om vervolgens te zien hoe deze wordt gegeven aan iemand alleen maar zodat diegene ook de TP kan rijden? Het is een afstand op zich die niet zou moeten worden behandeld als een achterdeurtje voor de TP. Als Bosker echt de beste 2e man is dan is dat natuurlijk prima, maar daar ben ik momenteel niet van overtuigd.
 12. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik ben niet zo van de complotgedachtes, dus ik ga niet beginnen over het bewust voortrekken van Jumbo Visma. Toevallig heeft die ploeg veel rijders in dienst die geschikt zijn voor de TP. Wel vind ik, net als de meesten hier, dat je nu veel te weinig rekening houdt met de Olympische TP. Deze TP's moeten daarvoor in dienst staan. Dus moet je Bergsma of Talsma laten rijden om gewoon te kijken of dat werkt. Het liefst allebei, samen met Roest. Dan weet je daarna of je die aanwijsplekken echt nodig gaat hebben in het scenario dat Bosker, Kramer, Huizinga en Snellink zich alle vier niet rechtstreeks plaatsen.

  Wel positief dat Bergsma en Hoolwerf nu samen mogen rijden. Ook zij zullen zich moeten bewijzen. In de samenwerking als duo, maar Hoolwerf ook individueel als sprinter. Ik denk dat het een ideale combinatie kan zijn. Bergsma heeft een echt goede sprinter naast zich nodig. Dat maakt zijn kans om weg te rijden veel groter (concurrenten gaan twijfelen, want ze willen die Nederlandse sprinter ook niet in een zetel naar de sprint brengen). Hoolwerf is echt snel in een marathonpeloton. Hij snapt het spelletje ook. Maar kan hij ook op tegen Mantia, Lee en dat soort mannen? Dat is de grote vraag.

  Hoe zit het persoonlijk tussen die twee? Ik haal die drie Hoolwerfjes soms door elkaar, dus misschien vergis ik me. SprintMaster of Lorca moeten me maar aanvullen. Deze Hoolwerf reed (als ik goed google) als enige nooit voor een Anema-ploeg. Die andere twee zijn allebei overgestapt naar concurrent AB Vakwerk (Hekman, o.a.). Dat zal vast niet met gejuich zijn ontvangen door Anema. Ik herinner me ook wel incidenten in de aanloop naar sprints tussen team-Anema en één of twee van de Hoolwerfjes. Maar welke? En speelt dat nog een rol?
 13. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Bart Hoolwerf is de Hoolwerf die destijds op de Weissensee profiteerde van het gesodemieter tussen Hekman, Schouten en Stroetinga en toen Open Nederlands Kampioen werd. Willem Hoolwerf (zijn neef) reed maar kort bij de opleidingsploeg van Anema totdat hij naar het toenmalige Victorie (of Stressless, ik weet niet meer wat het toen precies was) overstapte. Dat werd niks en hij stapte over naar AB Vakwerk, waar hij nu nog steeds voor schaatst. Met hem ligt de trein van Anema (maar ook andere treintjes) wel vaker in de clinch ja. Die heeft nog weleens kortsluiting in het heetst van de strijd. Hij moest ook de eerste twee marathonwedstrijden van dit seizoen aan zich voorbij laten gaan vanwege een schorsing die nog open stond van twee jaar geleden toen hij uit het niets Jordy Harink (van Anema) bij zijn been pakte in een marathon.

  Lijkt mij niet dat dat een rol hoeft te spelen in de relatie Bergsma - Bart Hoolwerf. Die lijkt mij prima. Bergsma was zondag ook snel met de felicitaties (is immers ook jarenlang ploeggenoot geweest van Bart's broer Evert). Wel ben ik benieuwd naar hoe de samenwerking gaat zijn in de World Cups. Het is geen geheim dat Anema de afgelopen twee seizoenen ''innig betrokken'' was bij de internationale Mass Starts (en het seizoen daarvoor al bij de dames). Kan dat ook met twee lieden uit andere, concurrerende, ploegen? In hoeverre gaat de ploegleiding van JV zich met de tactiek bemoeien? Dat is toch allemaal een nauw spanningsveld. Alles valt of staat bij een goede tactiek waarbij beiden kansen op de overwinning krijgen.
  G1ant vindt dit leuk.
 14. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Ik ben ook benieuwd. In principe kan Bergsma samen met Hoolwerf voortbouwen op dezelfde wedstrijdideaal als hiervoor met Stroetinga. Met een sprinter met veel duurvermogen kan hij de wedstrijd zo hard mogelijk maken. En op momenten dat Bergsma even achter het peloton loert kan Hoolwerf a la Stroetinga vooraan aanvallen of meespringen met aanvallen en daarin zelf even een hoog tempo aanhouden om het peloton uit te putten. En als dat zooitje stilvalt kan Bergsma weer demarreren. Zo houden ze elkaars kansen hoog.

  Wel heb ik het idee dat Hoolwerf nog niet zo snel is als twee jaar geleden bij AB Vakwerk. Toen sprong hij er echt bovenuit qua snelle rondjes. Zelfs in vergelijking met Hekman en Stroetinga (al werd dat wel minder naargelang het seizoen vorderde). Ik herinner me nog een marathon waarin hij zelfs een 24-er reed, nota bene bij een premiesprint. Het kan natuurlijk ook zijn dat de concurrentie een inhaalslag heeft gemaakt. Een Sjoerd den Hertog werd bijvoorbeeld ook maar op hondersten verslagen in een sprint in één van de MS-competitiewedstrijden. En het verschil met de andere sprinters was zondag ook niet groot. Ik heb dus wel mijn twijfels of hij bij een internationale Mass Start podium kan rijden in een massasprint. Maar dat gaan we snel genoeg zien.

  Daarnaast gaat het ook interessant zijn om te zien hoe hij fungeert met slechts 1 ploeggenoot en hij dus zelf het nodige initiatief moet tonen. Een kunst op zich. De afgelopen jaren reed hij eigenlijk altijd met een luxetrein. Bij AB Vakwerk had hij zelfs geregeld Hekman en broer Evert als laatste lead-outs. En zondag was de sprinttrein (van wel 7 man) van JV de sleutel tot de overwinning.
 15. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Dank voor de duiding. Leerzaam. Ik lees verder dat Evert rechtstreeks van Anema naar AB Vakwerk ging omdat de relatie Evert-Anema stroef liep. Maar je zegt terecht: dat hoeft geen rol te spelen tussen Bergsma en Bart. De ene neef/broer is de andere niet. En Bergsma is ook geen Anema.

  Jouw laatste punt is terecht. Het is in mijn ogen een terugkerend probleem dat Coopmans geen heel sterke persoonlijkheid lijkt te zijn. Het lijkt (vanaf de zijkant) alsof hij de MS deels heeft uitbesteed aan Anema en de TP aan Orie. Dat kan allemaal heel precair worden. Want de kans dat er op de Spelen een Anema-duo de MS rijdt is klein, en de kans dat er een Jumbo-trio de TP rijdt ook. Als Hoolwerf (of een andere tweede rijder) Anema accepteert als de tactisch slimme ploegleider die hij natuurlijk wel gewoon is, dan kan het goedkomen. Maar doet hij dat? Anema moet dan ook in het belang van beide rijders denken. Kan hij dat?
  strawbale vindt dit leuk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Wat ook heel erg meespeelt is dat het plaatsingssysteem voor de WK/OS nauwelijks experimenteer ruimte bied doordat de plekken op naam moeten worden verdiend i.p.v. op land. In het seizoen 2018-2019 zag je al snel dat Huizinga internationaal tekort kwam. Dat was het moment geweest om bijvoorbeeld Hekman eens te laten rijden met een ploeggenoot. Dan zie je meteen of dat een alternatief kan zijn en hoe de rol van Bergsma door een ander wordt uitgevoerd.
  Uiteindelijk was dat een verloren jaar. Als KNSB zou ik er z.s.m. voor pleiten dat het plaatsingssysteem op de schop gaat. Het is nu de tweede keer dat we in een Olympisch jaar onze zaken niet op orde hebben.
  G1ant en strawbale vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina