Nieuw Thialf in aantocht!

Discussie in 'IJs' gestart door Lindekh, 9 mrt 2011.

 1. proeme

  proeme Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Grappig dat mensen het hebben over dat Heerenveen zo ver weg ligt...

  in Nederland ligt niets ver weg!

  Canada heeft 1 serieuze schaatsbaan: Calgary
  Als je niet in Calgary woont, moet je al verder reizen dan de afstand Randstad-Heerenveen...

  Nederlanders zijn gewoon verwend met hun korte afstandjes :)


  (ff een Canadees citeren: "ik was ook eens in Nederland. Vlakbij Amsterdam. Ongeveer 2,5 uur rijden richting het oosten...")


  edit: overigens ben ik het er volledig mee eens dat zo'n nieuwe baan (als die er al moet komen...) niet persé in Heerenveen of Friesland hoeft. Zet hem daar neer waar het beste plan is (waarbij financiën wat mij betreft zwaarder wegen dan nostalgische gevoelens of het argument "ver reizen")
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Ik ben het er helemaal mee eens dat er vooral gekeken wordt naar de beste baan, en niet naar de locatie. Maar ik hoop dan wel heel erg dat die nieuwe schaatstempel niet in de randstad komt te liggen. Ik vind het juist zo'n verademing dat het ergens ligt waar je niet per definitie in de file terecht komt. Stel je voor dat je op vrijdag naar een wedstrijd in Amsterdam moet, dan kan je rustig een uur extra reistijd rekenen. Dus wat mij betreft maakt Friesland er echt een prestigezaak van en komen ze zelf met een heel goed idee. En anders mag ie ook wel in Twente, scheelt mij een bult reistijd. :wink:
 3. doddeltje

  doddeltje Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  gezien de financiele toestand van de provincie Friesland, zou het mij ten zeerste verbazen mocht de nieuwe baan NIET in Friesland komen. Geld zat daar in het hoge Noorden
 4. Tjeerd

  Tjeerd New Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Is er dan niemand die het schaatsen persé in Friesland wil houden ? Heerenveen en Thialf zijn handelsmerken voor het schaatsen, een betere PR is er niet. Daarnaast is Heerenveen juist heel goed bereikbaar, ook per openbaar vervoer, de trein stopt praktisch voor de deur. Ook maakt het dorp Heerenveen er tijdens grote evenementen een groot feest van en draait daar alles om schaatsen. In het dorp en in/rond het stadion één en al gezelligheid. Moet je in de Randstad eens proberen: komen de verkeerde mensen op af en geeft alleen maar rottigheid. Tuurlijk ik geef toe, ik ben een Fries en wil niet graag van Thialf af, maar daarnaast komen al ruim 20 jaar vele vrienden uit alle hoeken van het land hier met mij de wedstrijden bezoeken en zij zouden niet graag naar een andere plek willen.
  Oftewel een nutteloze discussie, de Elfstedentocht schaatsen we ook niet in Limburg.
 5. MSc

  MSc New Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Voor mij is het per ov (omgeving Leiden) bijvoorbeeld al dik 3,5 uur reizen. Dat is inclusief 3 x overstappen (1 bus, 3 verschillende treinen.) Inclusief terugreis ben ik dus meer dan 7 uur onderweg. Om maar te zwijgen over wat de kosten zijn die de NS hiervoor rekent, dik 45 euro voor een retourtje.

  Je kunt zeggen wat je wilt voor Thialf in Friesland / Heerenveen, maar goed bereikbaar met het OV is het niet ;)
 6. flevolander

  flevolander New Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland  Het gaat er mij om dat er uit de verschillende mogelijkheden de juiste keuze gemaakt wordt.
  Als dit Friesland is, prima. Als het een andere provincie wordt, ook goed.
  Maar (alleen) nostalgische gevoelens mogen nooit zwaarder wegen ten opzichte van een beter plan in een andere provincie.
  En die laatste vergelijking gaat aardig mank, maar iets zegt me dat je dat zelf ook wel weet :wink:
 7. OSkating

  OSkating New Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Voor een toplocatie moet je naar verschillende zaken gaan kijken.
  * Het moet betaalbaar zijn
  * Er moet een goede verbinding zijn met grote steden
  * Er moet genoeg overnachtingsmogelijkheden zijn voor de internationale rijders
  * Het moet een snelle ijsbaan worden (hoogte speelt een crusiale rol daarin)
  * Zou de ijsbaan alleen voor de top gebruikt worden zou de populatie niet belangrijk zijn, wel is belangrijk dat toppers naast het er goed kunnen wonen, goed kunnen trainen. Gewenst is wel de mogelijkheid in de direkte omgeving te kunnen studeren.

  Met deze facetten zijn er niet veel locaties voor een ijsbaan. Ik moet wel direkt denken aan Maastricht. Hier kun je een ijsbaan op een redelijke hoogte bouwen (300mtr.), waardoor je de concurrentie aan kan gaan met banen als Kolumna, Astana, Erfurt. Er zijn enkele goede universiteiten in de buurt en er is een goede verbinding (zelfs een vliegveld in de buurt). Bijkomend voordeel is zeker ook dat de baan eventueel in samenwerking met Belgie gebruikt kan worden en eventueel ook met Duitsland en Frankrijk. Hierdoor is het mogelijk de kosten deels te delen en er een internationaal trainingscentrum van te maken. Hier zijn ook gelden van de europese unie die hiervoor gebruikt kunnen worden ;-)
 8. OSkating

  OSkating New Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Heerenveen kan blijven bestaan met zijn Thialf en zal een toplocatie kunnen zijn voor de noordelijke helft van Nederland voor hun nationale wedstrijden. Het zuiden kan dan gebruik maken van de ijsbaan in Maastricht. Hierdoor stimuleer je direkt het schaatsen in het zuiden van het land. Het is zonde om Thialf weg te doen en een nieuw stadion te bouwen. Thialf is geen toplocatie meer, maar is wel de beste locatie van Nederland. Er zijn genoeg ijsstadions die je eerst kunt afbreken en daar een nieuw stadion bouwen. Waarom breek je het beste wat je hebt af????
 9. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  De schaatstempel Thialf is natuurlijk per definitie in Heerenveen, want ja, een nieuwe baan in Den Haag, Rotterdam, Maastricht of Utrecht zal geen Thialf heten... :roll:

  Als we kijken naar Rusland, dat land heeft vanaf volgend jaar VIER banen waar internationale toernooien gereden kunnen worden. Duitsland heeft er drie. Waarom zouden we niet een nieuwe moderne schaatshal in (laten we zeggen) Rotterdam neer kunnen leggen en Thialf ook aanhouden?

  Dit jaar zijn in Thialf onder andere de NK afstanden in november, een wereldbeker begin december, de schaatsweek en de NK sprint eind december, de NK allround begin februari, een wereldbeker begin maart en de WK afstanden eind maart. Dat is mijns inziens wel een beetje veel van het goede. Van de 14 VSS-evenementen zijn er 6 in Thialf!

  Waarom zou het niet kunnen zijn dat de Nederlandse schaatskalender er in 2017 zo uitziet:
  1. November: NK afstanden in Rotterdam
  2. December: Wereldbeker in Rotterdam
  3. December: NK allround in Heerenveen
  4. Januari: NK sprint in Rotterdam
  5. Januari: EK allround in Heerenveen
  6. Maart: Wereldbekerfinale in Rotterdam

  En bijvoorbeeld zo in 2018:
  1. November: World Cup Trials in Heerenveen
  2. December: Wereldbeker in Rotterdam
  3. December: NK afstanden/OKT in Heerenveen
  4. Januari: NK sprint in Hoorn
  5. Maart: Wereldbeker in Heerenveen
  6. Maart: NK allround in Enschede
  7. Maart: WK allround in Rotterdam

  P.S. Ik zie nu dat OSkating voor een groot deel hetzelfde punt aanvoert.
 10. Monique

  Monique Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Ik lees verschillende opties voor een nieuwe schaatshal, in ieder geval Rotterdam en Maastricht zijn genoemd. Aan de andere kant hoor ik dat het allemaal dichterbij moet, en dat Thialf te ver weg ligt. Dat is dus maar net waar je woont, voor mij is Rotterdam verder dan Thialf en Maastricht is helemaal een pokkeneind weg. Niet iedereen woont in de randstad!
 11. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Aan de ene kant denk ik, wat zou het fijn zijn als de baan centraler zou liggen. Dat zou me zoveel reistijd en reiskosten schelen (alles bij elkaar ongeveer 6 uur op een dag). Aan de andere kant hoort het schaatsstadion gewoon echt in Heerenveen. Bij het idee Maastricht krijg ik ook echt een beetje afkeer, daar hangt toch helemaal geen schaatscultuur! Maar goed dat is vooral een gevoelskwestie.

  Een andere goede optie lijkt me in ieder geval om het huidige Thialf te vernieuwen. Schaatsers klagen over bepaalde aspecten (zoals dat het te koud is) die wel kwalijk zijn. Pak die dingen aan, maak het moderner. Thialf heeft ook zoveel historie! En het nieuwe stadion zou groter kunnen worden zodat er meer mensen naar de grote toernooien kunnen. Aan de andere kant is het bij een NK afstanden dan nog troostelozer..
 12. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Helemaal mee eens dat een nieuw Thiaf niet in Friesland hoeft te worden gebouwd. Kijk vooral naar een goede bereikbaarheid voor schaatsers en publiek. Heerenveen ligt nu eenmaal in een dunbevolkte uithoek van Nederland.

  Heerenveen heeft natuurlijk wel een traditie opgebouwd met het schaatsen. Maar Deventer was ook ooit een belangrijke locatie om grote toernooien te organiseren. Over die traditie is men ook heengestapt.

  Misschien is het een optie om vanwege het prestige van de stad voor Amsterdam te kiezen. Berlijn klinkt ook beter dan Erfurt en Moskou dan Chelyabinsk. Internationale kampioenschappen worden in veel sporten vaak in aansprekende steden georganiseerd en Amsterdam is dat zeker. Heerenveen absoluut niet.
 13. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  helemaal eens met zo'n beetje alles wat gezegd is.
  Haalbaarheid en mogelijkheden voor gevoel. Daarnaast vind ik echt dat er in NL best plek is voor een 2e of zelfs 3e super ijsbaan. IK kan er met mn hoofd niet bij dat ze tig miljoen willen uitgeven voor 1 ijsbaan, die dan ook nog eens een prima ijsbaan vervangt. Er is heus plek in NL voor meer goede ijsbanen en afwisseling daarin kan echt geen kwaad.

  Denk wel dat het de Friezen veel aan het hart ligt om de topijsbaan in hun provincie te behouden en dat ze alles op alles zullen zetten voor een geweldig plan. Als dat zo is, dan is daar ook nix op tegen.

  Puur uit eigen belang heb ik geen bezwaren tegen een centralere locatie. De reistijd van 2h valt op zich nog wel mee, maar 1 tank benzine is toch al gauw 65 pleuries + de hoge ticketprijzen, voor hetzelfde geld ben je toch een heel weekend naar het buitenland, maar vooruit, je hebt er iets voor over he?

  Ben zeer benieuwd trouwens of dit weer geen storm in een glas water is, want hoeveel steden/provincies staan te trappelen om een nieuwe hyper moderne ijsbaan en kunnen dat in eigen regionale bestuur doordrukken? is er uberhaupt elders draagvlak voor een super ijsbaan buiten Friesland ?
 14. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Randstad zou mooi zijn, maar heeft niet zo veel ruimte om een nieuwe ijsbaan + sportaccomodatie+ hotel te kunnen realiseren. Wachten is op een failliete voetbalclub en dan het voetbalstadion ombouwen tot ijsbaan :)
 15. peetje

  peetje New Member

  Volgens mij wonen diegene die roepen dat alles naar de randstad zelf in die buurt.
  Zelf woon ik in friesland maar moet een uur rijden voor ik in heerenveen ben, dit omdat dese kant op niet veel dubbelbaans wegen zijn. Mocht het weer verder zijn ga ik er simpelweg niet meer heen.

  Tevens als zo'n mooie gebeuren naar de 'randstad moet' wordt het daar door alles opgeslokt en zijn we in het noorden weer iets mooi's kwijt. Zo blijft er hier natuurlijk niets over en dat zou jammer zijn.

  :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 16. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik zou het wel raar vinden als ik ineens niet meer naar Heerenveen ga voor het schaatsen. Heb daarnaast inmiddels een 'vaste stek', vast hotel en voelt altijd beetje als thuiskomen daar.... En ja ik woon in Den Haag dus voor mij is het ook een verre reis maar heb er altijd heel veel plezier!
 17. Eagle

  Eagle Active Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Waren er geen plannen om in Lelystad een dubbele 400 meter baan aan te leggen? Ligt centraal, met snelweg en treinverbinding, binnenkort ook naar het noorden. Vliegveld is er ook. Verder ligt Maastricht echt niet op 300 meter hoogte, het centrum ligt op 49 meter volgens Wikipedia, sommige wijken wel hoger (st Pietersberg 171 meter), dus dat voordeel gaat ook niet op. Of anders de schaatsbaan in Dronten (net weer open) ombouwen, Dronten krijgt ook een station en verder zie Lelystad.
  Maar ook Utrecht ligt centraal en heeft al een schaatsbaan die opgeleukt kan worden...
 18. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  OV verbinding met Heerenveen kan op zich wel beter, maar dat moet af te dwingen zijn door de overheid

  Per auto is Heerenveen echt uitstekend bereikbaar, zeker als Thialf II wat meer aan de rand gelegd wordt. Om even alle randstedelingen en schopje tegen de schenen terug te geven ;) het beste aan de randstad is de A28 naar het Noorden :D

  Kortom Thialf II gewoon in Heerenveen waar het hoort! :mrgreen:
 19. Koen

  Koen Well-Known Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  ik word er altijd zo moe van, westerlingen die het noorden ver vinden. voor ons Noordelingen is het naar het westen net zo ver.
  Als wij naar het Nederlands elftal willen met voetbal moeten wij er ook ver voor rijden. waarom doen we niet gewoon alles in het westen ook Amstelgoldrace, Pinkpop etc. lekker makkelijk voor westerlingen. nooit meer reizen.
  maargoed. ik zal dus maar niet zeggen dat het in Heerenveen moet blijven omdat het voor mij lekker dichtbij is

  Thialf is Heerenveen dus als er zo nodig een nieuwe ijsstadion ergens anders moet komen, dan moet het zeker geen Thialf heetten.
 20. flevolander

  flevolander New Member

  Re: Thialf mogelijk in de toekomst niet meer in Friesland

  Wat een goed plan van Eagle.
  Maar dat natuurlijk puur uit eigen belang. :mrgreen:

Deel Deze Pagina