Nieuw Thialf in aantocht!

Discussie in 'IJs' gestart door Lindekh, 9 mrt 2011.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Tja, in Nederland zullen er wel weer veel ambtenaren tussen zitten (bezwaarprocedures) waardoor de kosten oplopen. In Beieren zal dat allemaal wat soepeler gaan.
 2. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Inzell is natuurlijk ook heel anders. De ijsbaan en de grond lag er al, het moest alleen overkapt worden. In Heerenveen wordt er echt op 0 begonnen.
 3. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Dat hoeft dus niet.
 4. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Daar ging het nu niet over ;) ik heb het over het kostenverschil tussen de 100 miljoen in Heerenveen en de 35 miljoen van Inzell.
 5. Lindekh

  Lindekh Member

  Op de site van de PZC staat dat renovatie ruim 54 miljoen zou kosten. De bedragen vliegen overal rond dus ik weet ook niet meer echt wat nou de juiste bedragen zijn. Wat ik begreep zouden de kosten voor 80 miljoen euro via provincie, rijk, en andere al vaste investeerders binnenkomen en moet er voor ruim 20 miljoen nog investeerders gezocht worden.

  Ik geef renovatie op zich ook een grotere kans van slagen qua geld en minder vertraging in de bouw en dergelijke. Een bobsleebaan in Heerenveen lijkt me sowieso overbodig... Qua energieverbruik ziet het er wel uit alsof een nieuwe variant enorm veel kan besparen. Ik ben vooral ook benieuwd wat er met het oude Thialf gaat gebeuren als er een nieuwe komt.

  http://www.pzc.nl/sport/internationaal/8297235/Nieuw-Thialf-kost-meer-dan-honderd-miljoen.ece
  Nieuw Thialf kost meer dan honderd miljoen
  HEERENVEEN - KNSB-voorzitter Doekle Terpstra is aangetrokken als adviseur om geld bij elkaar te sprokkelen voor een nieuw Thialf in Heerenveen. Het nieuwe ijsstadion kost € 101,5 miljoen. Het moet in 2015 klaar zijn.

  Het huidige Thialf is sterk verouderd. Renovatie kost € 54 miljoen. Volgens bestuurders en schaatsers is dat geen optie. Met nieuwbouw kan Heerenveen veel langer vooruit. Het bedrag voor een nieuw stadion is er nog niet. De regiegroep - gemeente, provincie, Sportstad en Thialf - heeft KNSB-voorzitter Doekle Terpstra aangetrokken als adviseur. Voor de zomer moet er duidelijkheid zijn of het geld er komt. Van zowel het rijk als de provincie wordt € 42 miljoen verlangd. In de nieuwbouwvariant gaat het om een schaatstempel met een 400 meterbaan en een aparte ijshockeyhal, een shorttrack- en een curlingbaan.
 6. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Zoals is het lees hebben gemeente, provincie of Rijk nog helemaal geen toezeggingen gedaan.
 7. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Dit zou een mooie kans zijn om die 100miljoen te investeren in een baan in de Randstad. Volgens mij moet je zitten met je baan waar je schaatsers en publiek zitten en dat is niet in Heerenveen.
  Dat eeuwige gereis naar dat plattelandsgat in het noorden moet maar eens afgelopen zijn. Ik denk dat Utrecht een mooie plak kan zijn. Goede verbindingen met de trein vanuit het hele land en dicht bij Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Dit zou van veel meer meerwaarde voor het schaatsen in Nederland zijn dan een dure baan in een buitengewest.
 8. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Dat vind ik dus ook.
  Probleem is alleen dat Thialf het alleenrecht op grote toernooien heeft gekregen de eerste zoveel jaar. Dus dan kun je nog zo'n mooie baan in Utrecht zetten, dan krijgt toch dat "krot" nog het WK allround. Dit is waarschijnlijk wel op te lossen, maar waarom iedereen zo vasthoudt aan Heerenveen begrijp ik ook niet zo.
 9. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Schaatsen hoort nou eenmaal in Friesland. Ik vraag me ook af of een andere gemeente en provincie dan Friesland en Heerenveen zoveel zouden investeren. Het is niet praktisch, maar ik vind het er wel bij horen.
 10. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Maar waar komt dat vandaan? Juist, omdat er alleen zo'n tent in Friesland staat, niet omdat het daar 'hoort'.
 11. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  De elfstedentocht, het sterke Friese gewest. De historie van Thialf. Het grote aantal Friese topschaatsers. Zijn er andere provincies in Nederland waar de inwoners zo verknocht zijn aan de schaatssport?
 12. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat is ook een van de belangrijkste redenen om een nieuw stadion neer te zetten.
 13. gerrit stevens

  gerrit stevens Well-Known Member

  [/quote]

  Waar bestaat het kostenverschil (65 miljoen) tussen Inzell en Heerenveen uit. Dat kan toch niet de ijsbaan zijn. En wat grond betreft, er komt toch ook weer grond beschikbaar op de plaats van het oude Thialf. Dus in wezen ligt die er ook al.
 14. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik ga met Sabine mee: schaatsen hoort toch wel echt bij Friesland en ik vind het gereis nogal meevallen. In ieder geval heb je weinig kans op files als je naar het noorden moet, terwijl je richting randstad steevast stilstaat. Als het dan toch ergens anders moet: doe dan maar in Apeldoorn. Is ook lekker centraal, nog redelijk filevrij en voor mij goed aan te reizen. :wink:
 15. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Als je een vlekkenkaart van Nederland maakt met alle schaatsers (en ik neem dan aan ook de schaatsvolgers), dan ligt het zwaartepunt toch echt in de Noordelijke provincies. Hier heeft ieder klein gat zijn eigen (natuur)ijsbaan, dat is vanaf Gelderland en daaronder toch echt anders. In Brabant en Limburg leeft bijv het wielrennen weer meer, en in de randstad het voetbal. Maar hier wonen zoveel meer mensen dat er ook voldoende liefhebbers zitten, de drukte tijdens publieke uren vond ik in A'dam groter dan in Thialf of Groningen.
  Maar ik vind wel dat in plaats van nieuwbouw en sloop van de oude baan ook alleen nieuwbouw zou kunnen. En dan zet je het nieuwe natuurlijk niet vlak naast een bestaande ijsbaan, maar inderdaad in huidige witte vlekken als Apeldoorn of Rotterdam.
 16. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ken je klassiekers/schaatsgeschiedenis. Eerste 5 wereldkampioenschappen vonden plaats in Amsterdam. Vervolgens hadden Groningen en Deventer de eer voordat in 1976 Heerenveen eindelijk een kampioenschap mocht organiseren. Jaap Eden was een Groningse-Hollander. Klaas Pander was een Hollander, Kees Verker was een Hollander, Ard Schenk was een Hollander, Hein Vergeer was een Hollander, net als Koen verweij, Jan Blokhuijsen, Bart Veldkamp, Leo Visser, Ben van der Burg en Renz Rotteveel.
  De Jaap Eden baan werd als derde kunstijsbaan ter wereld geopend. Kortom grote schaatsers horen nu eenmaal bij Holland net als dat ze bij Friesland horen. Verder zijn de eerste grote tournooien dus vooral in Holland geweest en is de overheersing van Thialf vooral iets van de laatste 30 jaar bij gebrek aan fatsoenlijke accomodatie in de Randstad.

  Schaatsen hoort in Friesland EN in Holland. Inmiddels is Utrecht ook een echte schaatsprovincie.
  Henk van der Grift, Varl Verheijen en Jochem uytdehaagge zijn allen Utrechters, dus enige schaatscultuur is er toch zeker wel aanwezig.

  Kortom als je kijkt naar traditie en schaatscultuur horen de grote tournooien in Fryslan EN in Holland/Utrecht.
 17. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Ik denk niet dat je gelijk hebt met je vlekkenkaart. Kijk naar het aantal schaatsers in de Randstad. Daar ligt toch echt het zwaartepunt hoor. ook in Utrecht/Holland heeft ieder gat zijn eigen ijsbaan, alleen valt dat minder op omdat hier ook grote steden zijn met een kunstijsbaan. In Gelderland en zuidelijker ligt dat anders, maar in Holland/Friesland leeft het schaatsen net zo erg als in friesland. Nu is het natuurlijk wel zo dat in de Randstad ook grote groepen mensen niets om schaatsen geven (wel eens een Marrokkaan op schaatsen gezien?), maar het totale aantal liefhebbers en schaatsers ligt er beduidend hoger.

  Meer dan de helft van de Nederlandse licentiehouders is afkomstig uit de gewesten NHU of Zuid Holland (tenminste 2004)
  [​IMG]
 18. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Noord+Zuid Holland zijn net zo schaatsminded, zie de sterke gewesten Noord-Holland/Utrecht en Zuid-Holland. Die zijn zeker in de breedte sterker dan friesland:

  Voorbeeldje: laatste NK allround top 10 opgedeeld naar afkomst per provincie
  Zuid-Holland 5
  Noord-Holland 3
  Overijssel 2

  Dat Friesland de sterkste schaatsprovincie is lijkt mij een mythe die makkelijk ontkracht kan worden door gewoon naar de cijfers te kijken. Bij de top 10 0 Friezen, Groningers of Drenthen. Je zou bijna niet meer durven beweren dat Friesland een schaatscultuur heeft.
  Gelukkig kan ik van vroeger ene Sven Kramer herinneren.... :wink:
 19. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Dit is wel erg makkelijk, er wonen namelijk ook veel meer mensen in Noord Holland.. Neem dat ook maar eens mee, dan ben ik benieuwd wat er uit komt. Ik heb zelf in verschillende delen van het land gewoon en vroeger in Drente schoolschaatsen gehad. In Limburg hebben ze daar nog nooit van gehoord :p
 20. Oxylus

  Oxylus Well-Known Member

  Limburg is natuurlijk ook geen schaatsprovincie van oudsher zoals Holland en Utrecht dat wel zijn.

  Maar waar het mij om ging is het feit dat een groot ijsstadion in de Randstad wel degelijk te rechtvaardigen valt gezien het grote aantal schaatsers dat daar leeft. Waarom altijd helemaal naar het noorden reizen terwijl liefhebbers en schaatsers voornamelijk in het westen wonen.

Deel Deze Pagina