Nieuw Thialf in aantocht!

Discussie in 'IJs' gestart door Lindekh, 9 mrt 2011.

 1. Lindekh

  Lindekh Member

  Eindelijk is er een knoop doorgehakt. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden en of de ambitieuze plannen allemaal doorgang kunnen vinden!

  Van: http://nos.nl/tekst/224290-nieuw-thialfstadion-in-heerenveen.html

  Nieuw Thialfstadion in Heerenveen
  Update: woensdag 9 mrt 2011, 09:48

  Heerenveen krijgt in de komende jaren een nieuw Thialfstadion. De huidige schaatstempel is sterk verouderd en aan vernieuwing toe. Renovatie is geen optie omdat de Nederlandse schaatsploeg zich dan niet meer goed kan voorbereiden op alle grote toernooien.

  Het nieuwe schaatsstadion moet naast het Abe Lenstra-stadion van voetbalclub Heerenveen verrijzen. Als alles goed gaat, is de bouw in 2015 klaar.

  Het stadion kost 100 miljoen euro. Dat geld is er nog niet. Daarom gaat een speciale lobbyclub onder leiding van voorzitter Doekle Terpstra van de KNSB op zoek naar geldschieters.
 2. plebejer

  plebejer Member

  Megalomanie op een slecht moment wat mij betreft. Ook de kosten van 100 miljoen lijken me weer typisch zo'n schatting om de plannen door te douwen. Eerder werden bedragen van rond de 150 miljoen genoemd. Daarnaast lijkt het me planologisch een ramp zo dicht bij het Abe Lenstra-stadion.

  In een tijd dat IJsbanen nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden en de belangstelling terugloopt denkt men zoiets te moeten realiseren, in plaats van renovatie van de huidige locatie voor zo'n 30-40 miljoen. Dat worden fors duurdere kaartjes en trainingszegels en op langere termijn weer allerlei financiële problemen. Maar goed, een blije Sven Kramer is ook wat waard natuurlijk. :roll:
 3. MSc

  MSc New Member

  Lijkt me juist een goede zaak. Als schaatsers en bonden aangeven dat Thialf verouderd is, en je wilt als toonaangevend schaatsland toch nog toernooien toegewezen krijgen, dan sta je verder met je rug tegen de muur. Vergeet ook niet dat Thialf ruim 50 jaar oud is tegen die tijd, lijkt me sowieso wel een mooi moment om wat nieuws neer te zetten.
 4. Lindekh

  Lindekh Member

 5. plebejer

  plebejer Member

  Sorry, maar dat is echt onzin. De hal is 25 jaar oud, de ijsvloer nog geen 10. Ik begrijp dat sommige mensen een nieuw stadion willen, maar daarom hoef je niet de feiten te verdraaien.

  Dat Thialf in de huidige toestand op langere termijn niet meer voldoet betwist denk ik niemand, maar de manier waarop er gemoderniseerd moet worden wél. Het alternatieve plan is gewoon veel goedkoper (zie voor een impressie ook: http://www.heerenveensecourant.nl/profi ... /undefined). Heb je optisch ook een nieuw stadion, en worden vele problemen van het huidige stadion verholpen.

  Het komt er uiteindelijk allemaal op neer: wie gaat er betalen? De overheid moet fors bezuinigen, en de profschaatsers zijn ook echt niet plan er voor te betalen (Kramer: "Het idee dat topsportaccomodaties rendabel moeten zijn is onzin"). Dus het komt allemaal weer op het bordje van de recreatieve schaatsers, al dan niet lid van een club.

  Daarnaast wil ik wijzen op andere grote projecten in Nederland van de afgelopen periode. Het forum in Groningen op de grote markt, het Muziekpaleis in Utrecht, de Betuwelijn, de Noord-Zuidlijn, etc. etc. etc.. Allemaal tot in lengte van dage vertraagd en uitgesteld omdat de kosten blijven oplopen. Een gevolg daarvan op Thialf is dat zolang nieuwbouw boven de markt blijft hangen er ook niets aan het huidige stadion gebeurt. Dát levert sowieso verlies van concurrentiepositie op.

  Zie ook een interessant kijkje in de huidige staat van Thialf met Jarco Nieweg: http://nos.nl/video/196062-directeur-st ... empel.html
 6. wereldrecord

  wereldrecord New Member

  We hebben Papendal toch in de buurt van Arnhem? Voldoet dat trainingscomplek niet meer ofzo? En wie gaat dat straks allemaal betalen? Kramer zelf? :lol:
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In het Noorden spelen nu een aantal van dit soort projecten:
  - Groninger forum: de meerderheid van de bevolking is tegen en toch probeert de politiek hun zin door te drijven via een commissie die het plan weer levensvatbaar moet maken.
  - Regiotram: ook hier is de bevolking kritisch, wat moeten we in vredesnaam met zulke grote logge voertuigen in de smalle straten van het centrum. Alternatieven worden door de politiek weggezet met als reden dat het geen oplossing bied voor het vervoersprobleem. Ook over de kosten denkt de politiek lichtvaardig.
  - Emmer dierentuin: er moet flink bezuinigd worden en de verhuizing naar een nieuwe locatie staat op losse schroeven.
  En dan heeft nu de derde Noordelijke provincie, Friesland, ook zijn eigen hoofdpijndossier. Ik ben benieuwd waar men het geld vandaan wil halen. Friesland heeft ook compensatiegeld gekregen voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Dat wordt lastig kiezen voor de politiek.
 8. jaap

  jaap Active Member

  Zal eens tijd worden! Als het een kopie wordt van de ijshal in Kolomna ben ik helemaal tevreden.

  Het benodigde geld moet geen probleem zijn voor deze sport.
 9. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Ik dacht dat de Telegraaf vanmorgen schreef dat de nieuwe hal in Inzell 35 miljoen euro kostte. Dan moet je voor 100 miljoen euro toch iets moderns en moois neer kunnen zetten.
 10. kernploegfusie

  kernploegfusie Active Member

  Hoezo? Is Heerenveen de enige plek waar schaatsers zich kunnen voorbereiden?
  Hoe doen buitenlandse schaatsers dat toch :roll:
  Bovendien is Thialf al eerder gerenoveerd. Dat kon toch ook op dezelfde plek? Ik zou het heel jammer vinden als de locatie veranderde. Op de huidige plek heb je tenslotte een enorme geschiedenis.
 11. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  Ik denk dat een nieuw stadion de beste oplossing is tegen de teruglopende publieke belangstelling. Kijk maar naar het voetbal, de mensen willen tegenwoordig meer comfort bij het kijken naar wedstrijden. Clubs met nieuwe stadions zagen de toeschouwersaantallen flink stijgen, ondanks het feit dat de Nederlandse clubs de concurrentiestrijd in Europa verloren.
 12. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Inderdaad, dit is echt een belachelijk argument. Het verschil tussen nieuwbouw en renovatie (wat een jaar duurt) is 100 miljoen euro. Is een jaar niet in Thialf kunnen voorbereiden echt 100 miljoen euro waard?
 13. plebejer

  plebejer Member

  Bovendien zijn de faciliteiten in Thialf volgens de heren/dames zó slecht dat men beter af zou zijn op de Jaap Eden-baan of op de Uithof. Of toch niet? :lol:
 14. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik vind het een mooi plan, ben erg benieuwd hoe het gaat worden. Hoop wel dat er bepaalde dingen behouden blijven, dat de tribunes weer dicht op het ijs staan bijvoorbeeld.
 15. Mcat

  Mcat Well-Known Member

  Voor 100 miljoen verwacht ik wel vloerverwarming :D
 16. Nogevendit

  Nogevendit Well-Known Member

  Wat is er eigenlijk mis met de oude tempel ? Ik lees alleen maar argumenten waar ik niet echt een prijskaartje aan kan hangen, maar wel weet dat het geen 100 miljoen (+ verrekenbonus = 150 miljoen) waard is.
  Zo lees ik bijv dat de staanplaatsen niet van deze tijd zouden zijn. Is dat dan wel zo, want als ik hier lees over veel duurdere kaartjes en een 'verplicht' optreden van artiesten, lees ik alleen maar dat de fan gewoon geen poespas wil en goedkopere kaartjes.
  Als het gaat om meer mogelijkheden voor businesseats dan lijkt renovatie mij prima kunnen.
 17. Mark

  Mark Active Member

  Het dak is als een spons. Waardoor het bij hoge RV buiten, lastig deze binnen laag te houden. Het is bovendien lastig het binnenklimaat constant te houden en de energiekosten zijn erg hoog.

  Tevens gebrek aan daglicht. Banen als Enschede, Erfurt en Inzell hebben dat een stuk beter voor elkaar.
 18. jaap

  jaap Active Member

  Vind sommige reactie's hier verbijsterend! Ongelovelijk zeg, zeur niet over historische plek,enz.

  Een nieuwe ijshal had er al lang moeten staan.
 19. plebejer

  plebejer Member

  Ook als dat 3 keer zo duur is als grootschalige renovatie op huidige locatie?

  Ik vind het juist verbijsterend dat veel mensen helemaal niet nadenken over wat de gevolgen van zo'n duur stadion kunnen zijn. Een stadion dat - even heel kort door de bocht - eigenlijk onder druk van een paar verwende schaatsers en een grootheidswaanzinnige gemeente Heerenveen die er op kickt dat alles in 'Sportstad Heerenveen' gebouwd moet worden. Waarbij ik de indruk krijg dat alternatieven onvoldoende serieus bekeken worden/zijn.
 20. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Ik vind het argument dat renovatie niet kan omdat er dan geen schaatsers kunnen voorbereiden echt verbazend. Als dat nou het enige argument tegen is, overtuigd me dat niet.
  Renovatie is goedkoper en het kan toch ook gewoon zo goed uitgevoerd worden als nieuwbouw? Ja, oké, er kan dan misschien geen bobslee baan in... Honderd miljoen is heel veel geld. En zeker als het waar is dat Inzell met 35 miljoen is gebouwd, bij ons kan dat nooit zoveel duurder moeten zijn.

Deel Deze Pagina