Gevolgen Coronapandemie 2020

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 23 mrt 2020.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Het lijkt me dat iedere vorm van topsport niet haalbaar is met mondkapjes. Bij een grote inspanning moet je heel hard hijgen en krijg je met zo'n ding absoluut niet genoeg zuurstof binnen.
  Eelco vindt dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Inderdaad, om nog maar te zwijgen over de reele problemen/gevaren met het (her)inademen van uitgeademde CO2. Bij gewoon gebruik van kapjes niet zo'n probleem, bij intensieve inspanning/cardio kan dat wel zo zijn, afhankelijk van type mondkapje en hoe strak het aansluit.

  Ik kan je in ieder geval verzekeren dat hardlopen met mondkapje op niet echt geweldig is, en dan doe ik het nog op relatief lage intensiteit.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Als je een écht beschermend mondkapje opzet (FFP2) ben je na een minuut of 30 van gemiddelde activiteit (lopen staan) echt een heel eind uitgepraat. Topsport is volkomen out of the question met echte beschermingsmiddelen. En alles wat je opzet met mindere kwaliteit beschermd minder goed.
 4. Eagle

  Eagle Active Member

  Ik herinner me een Canadese schaatster die met mondkapje rond ree. De naam heb ik moeten opzoeken, ik dacht Michelle Morton. Dat is wel meer dat 10 jaar terug, uhm 20 jaar zo te zien. Weet iemand waarom ze dat droeg? Droge lucht?
 5. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Een ander gevolg van deze sportluwe periode is dat de sportverslaggevers nu ook de podcast hebben ontdekt om hun overdaad aan vrije tijd mee op te vullen.

  Zo zijn Marcella Mesker en Jan-Willem de Lange net begonnen met een poscast over tennis, iedere 14 dagen een aflevering:
  https://podcastluisteren.nl/pod/NL-Tennis-Podcast#/

  In april heeft Steven Dalebout 4 afleveringen gemaakt over "Het geluid van sport" (roeien, tennis, basketbal, synchroonzwemmen).
  Die kun je hier vinden: https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-geluid-van-sport

  Ik had me nog niet eerder gerealiseerd dat geluid in sommige sporten zo'n belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld bij tennis: dat je aan het geluid van de slag van je tegenstander al kunt horen wat voor bal er aan komt. In mijn onschuld dacht ik altijd dat je puur op het gezicht een inschatting maakt maar het geluid van de slag blijkt net zo belangrijk, zo niet belangrijker te zijn. Of dat je bij basketballen aan het geluid van je tegenstander kunt horen of hij je linksom of rechtsom wil passeren.

  Nu vraag ik me natuurlijk af of er ook iets te vertellen is over "Het geluid van schaatsen". Eerst dacht ik dat dat wel mee zou vallen want ik ben nou eenmaal geen audio-technicus. Maar gaandeweg...

  Je voelt natuurlijk of je op hard of zacht ijs schaatst, maar hoor je dat ook? Ja, eigenlijk wel. En doe je ook iets met die (audio-)informatie?
  Ik heb ook wel eens gehoord van een schaatser die de ander in zijn nek hoorde snuiven. Wie was dat ook alweer? Sven over Jorrit of Jorrit over Sven? En als je dat dan hoort, wat doe je daar dan mee?

  Belangrijker lijkt het me bij team-onderdelen, zoals de persuit. Als je voorop rijdt, hoor je dan ook bewust of de twee achter je in dezelfde slag rijden? Of dat er eentje achterblijft?
  En maakt het uit of je in een lege hal in verweggistan rijdt of in een vol Thialf? Ja, natuurlijk maakt dat uit. Maar maakt het ook uit voor de info die je krijgt uit het geluid van je schaatsen?

  Kortom: ik zou wel eens een podcast willen horen over "Het geluid van schaatsen". Misschien gaat er wel een wereld voor me open.

  Volgend seizoen wil Steven Dalebout een nieuwe serie maken. Verzoekjes kun je twitteren naar @stevendalebout.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik zaag al jaren mijn kachelhout met een FFP2 filter* op (vanwege chronische bronchitis door stofallergie) - nog steeds niet uitgepraat (sorry).
  * deze:
  41MudQ5bfUL._AC_SY400_.jpg
 7. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Duif en Eelco vinden dit leuk.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dat niet alleen, Max rijdt binnenkort weer zijn rondjes, de wielrenners draaien straks in 3 maanden de Tour, Vuelta, Giro en allerlei klassiekers. Voetbal start weer op. Er zijn genoeg sporten die wel doorgaan. Bovendien hebben we volgend jaar de zomerspelen. Dan wordt geheid een zomersporter (m/v, ploeg) van het jaar.
 9. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dit slaat nergens op.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Of dat allemaal doorgaat valt nog zwaar te bezien, en hoe je het ook wendt of keert, vele vele sporten zijn simpelweg enorm beinvloed dit jaar door corona. En ze moeten toch een redelijke tijd vantevoren besluiten of ze met de organisatie van het gala doorgaan. Gezien de minimale hoeveelheid 'normale' sport dit jaar en de volkomen onvoorspelbaarheid als het gaat om nog te komen topsport de rest van het jaar, lijkt het me nou niet bepaald onredelijk om het dit jaar niet door te laten gaan.
 11. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Het enige waar het om gaat is welke sport wel is doorgegaan. Misschien komen we zo eindelijk in aanraking met sporten als onderwaterhockey, taekwondo mogelijk iets met e-sports. Er zijn mogelijkheden genoeg. In bijzondere tijden kan je ook een bijzonder sportgala houden.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Rinus Veekay wint straks de Indy500...
  Eelco vindt dit leuk.
 13. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dit was een leuk argument, 2 jaar geleden, toen er nog het idee was dat corona indambaar was en mensen nog geen 3 vaccins hadden gehad en weet ik wat. Ondertussen natuurlijk niet meer.
  Als topsporter ben je niet bezig met of andere mensen wel of niet in het ziekenhuis kunnen komen doordat jij ergens in een keten iets hebt doorgegeven. Dat andere mensen wél ziek worden van bepaalde overdraagbare infectieziektes, is ook niet uniek voor corona - allesbehalve. Waarom zou er voor corona dan een specifiek ander protocol moeten zijn dan voor de honderden andere ziektes die je kunt hebben en die overdraagbaar zijn? De verspreiding van het virus staat of valt ook helemaal niet met de quarantaine van een paar schaatsers, want het gaat hoe dan ook als een gek door heel de wereld. We zouden ook een lam kunnen slachten om het virus gunstig te stemmen, dat doet precies evenveel als de huidige quarantainemaatregelen voor schaatsers.

  Nee, je moet echt van dit krampachtige gedoe rond corona-quarantaines en positieve testen af. Het doet helemaal niets op het grote geheel, de echt nuttige maatregelen om de allerergste effecten te voorkomen zijn het weren van het publiek en dergelijke. Maar verder is het allemaal vooral hinderlijk voor sporters die daardoor geen eerlijke kans krijgen om naar vermogen te presteren.
  De Keizer vindt dit leuk.
 14. sysya

  sysya Well-Known Member

  Er zijn genoeg jonge mensen echt heel erg ziek geworden van Corona hoor en daarbij neem je hiermee ook een beslissing voor coaches, begeleiders en vrijwilligers (tijdens de spelen) die lang niet allemaal jong en gezond zijn.

  Daarbij zijn er al meer dan genoeg jonge gezonde sporters plat gegaan na een corona besmetting omdat ze te snel weer gingen sporten (het is zelfs zo dat sporters die corona hebben gehad wordt aangeraden eerst een cardiologisch onderzoek te doen voordat ze weer met hoge inspanning gaan trainen omdat dit een ontsteking verergerd). Juist jonge mensen zijn namelijk vatbaar voor een ontsteking aan het hartzakje en sporters al helemaal omdat ze sneller weer harder gaan trainen.
  Camila vindt dit leuk.
 15. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dus sport is belangrijker dan het leven van een kwetsbaar persoon? Dacht het dus even niet. Topsport is een privilege geen grondrecht, het zal dus moeten wijken als er een dreiging is voor andere mensen en dat heb je wanneer je iemand met Corona gewoon in Thialf laat rondrijden.
  Camila en ZeeKoei vinden dit leuk.
 16. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dit is een non-argument. Naast dat de link tussen besmettingen op de ijsbaan en coronadoden flinterdun is en daarmee al niet serieus te nemen, heb je ook gewoon niet gelezen wat ik heb schreef. Als je had gelezen wat ik had geschreven, had je gezien dat ik zei dat de overdraagbaarheid en de kwetsbaarheid bij bepaalde groepen, niet uniek is voor corona. Dus waarom is er dan een apart coronaprotocol en niet ook een verkoudheidsprotocol, of een griepprotocol? Een diarreeprotocol? Waarom moet je in quarantaine als je in de buurt bent geweest van iemand met corona, en niet als je in de buurt bent geweest van iemand met griep? Is het leven van iemand die dood kan gaan aan corona belangrijker dan iemand die dood kan gaan aan griep? Dacht het dus even niet.

  Leuk om over dreiging te beginnen, maar die dreiging kun je helemaal niet concretiseren en is dus ook niet uniek voor corona. Rondrijden met welke infectieziekte dan ook, is bedreigend voor groepen mensen - gek genoeg is het zo dat we alleen bij corona in een soort paniekmodus schieten en je overal uit verbannen wordt.
  De Keizer vindt dit leuk.
 17. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  goed, ik zal precies 1x reageren hierop en daarna niet meer .

  je hebt gelijk, mensen met andere ziektes waar ze dood aan gaan zijn net zo belangrijk. Vandaar ook dat we willen voorkomen dat talloze mensen niet behandeld/geopereerd kunnen worden omdat ziekenhuizen steeds vol blijven stromen met Corona patiënten. ga eens met mensen praten die op IC en andere afdelingen werken hoe overbelast de systemen zijn en hoeveel mensen niet terecht kunnen daardoor.
  je vergelijking gaat nauwelijks op omdat Corona zoveel besmettelijker is, waardoor teveel mensen tegelijk toch erg ziek worden .

  verder hebben we wel degelijk speciale protocollen voor specifieke ziektes. Om een extreme vorm te kiezen: als je in de buurt van iemand komt die ebola blijkt te hebben, moet je ook in quarantaine, en iemand met ebola , zelfs als ie geen symptomen heeft, laten we niet in Thialf schaatsen.

  nou is Corona gelukkig geen ebola, maar het is ook niet zo onschuldig als jij doet overkomen, en vooral effecten op het hele zorgsysteem zowel als kwetsbare groepen is significant. misschien, hopelijk, en waarschijnlijk muteert het richting uiteindelijk iets wat min of meer een standaard griepvirus is. Als zorg systemen niet meer overbelast worden bij elke piek, omdat de meeste mensen enkel milde symptomen krijgen, dan kunnen we jouw instelling aannemen.

  kortom: denk wat verder door en niet op het niveau van de individuele sporter of individuele kwetsbare groepen, maar het totaalplaatje inclusief hoe duizenden andere, niet-corona patiënten lijden door gebrek/uitstelling van benodigde zorg
  Monique, strawbale, Camila en 4 anderen vinden dit leuk.
 18. proeme

  proeme Well-Known Member

  daar denken ze in de ziekenhuizen anders over.

  het is dan ook niet de topsporter die het quarantaine-beleid bepaalt. Ik had ook liever geen online les gegeven, maar heb dat toch een flinke tijd moeten doen, omdat de wereld groter is dan waar ik zelf mee bezig ben.

  omdat de zorg vast loopt. En dus heel veel mensen er last van hebben, niet alleen die mensen die wel erg ziek worden van corona.

  maar waarom zouden die paar schaatsers boven de wet verheven moeten zijn?

  Sporters een andere behandeling geven dan de rest van de samenleving is ook niet eerlijk.
  Monique, ZeeKoei en sysya vinden dit leuk.
 19. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Ik had mijn ene reactie dan óf opgespaard tot je een beter verhaal had, óf hem zo geschreven dat hij daadwerkelijk inging op wat ik schreef ipv cliché's oplepelen.
  Nou - en. Het is niet zo dat corona een zeldzame ziekte is die je daarom wil indammen. Iedereen heeft corona. De hele wereld test positief. Dan kun je wel heel erg leuk mensen in quarantaine plaatsen, maar iedereen buiten die quarantaine heeft het virus ook al. Je doet niets aan de verspreiding van een virus dat overal in het land door iedereen wordt overgedragen, door een willekeurige selectie mensen in quarantaine te plaatsen. Het is pas de vierde keer dat ik dit punt maak maar blijkbaar is lezen moeilijk.

  Dan heb je het nog over de zorg. Er is niet zoiets als 'de zorg'. Er zijn ziekenhuizen in Nederland, Rusland, Duitsland, de VS, overal eigenlijk. Die werken puur en alleen lokaal en nemen de mensen op die lokaal naar het ziekenhuis moeten. Wil je niet dat de ziekenhuizen in Nederland overstromen? Moet je zorgen dat de Nederlandse kwetsbaren niet besmet raken. Ga je dat doen door een Russische schaatster uit Kolomna zonder corona in quarantaine te stoppen? Nee, dat doe je niet, tenzij die Russische schaatster elke dag 3 seniorenflats op en af rent als cardiotraining, maar dat is niet het geval. Het zou veel effectiever zijn als je de Nederlandse schaatsers weert uit van het EK - immers, als zij corona krijgen kunnen ze het daadwerkelijk aan andere Nederlanders - hun ouders? - doorgeven en dat zou nog echt effect kunnen hebben op de ziekenhuiscijfers. Feitelijk is het óf dat, óf überhaupt geen toernooi organiseren, als je wil uitsluiten dat er Nederlanders in het ziekenhuis komen door een schaatstoernooi.

  Ja, natuurlijk handel je zo bij ebola, want ebola is niet alom aanwezig. In tegenstelling tot, daar komt ie weer, corona. Of de griep. Of verkoudheid. Of diarree. Of buikgriep. Etc.
  Oke, volkomen irrelevant voor de effectiviteit van de huidige quarantaines van sporters die in aanraking zijn geweest met andere sporters. Ook hier komt weer 'het zorgsysteem' naar voren, maar dat bestaat dus helemaal niet, 'het zorgsysteem'. Mijn instelling is overigens niets anders dan dat het nutteloos is om nutteloze maatregelen in te voeren voor sporters voor wie het krijgen van corona amper een verhoogd risico is, als je met het instellen van die quarantaines de kans dat die sporters de ziekte krijgen amper verkleind.
  Ja, het klinkt voor jezelf vast allemaal heel slim door te appelleren naar een soort groter geheel en 'verder kijken', maar dat doe ik dus juist en dat zie ik in jouw reactie dan weer totaal niet terug. Hoe de quarantaine van een willekeurige Rus zonder sociaal netwerk die hier een week is en geen corona heeft gaat bijdragen aan het terugdringen van de Nederlandse ziekenhuisopnames als er in de week dat de quarantaine geldt er 150.000 Nederlandse mensen die Nederlandse kwetsbaren ontmoeten, positief testen op corona, daar stap je namelijk even snel overheen.
  De Keizer vindt dit leuk.
 20. Jan Blokland

  Jan Blokland Well-Known Member

  Helemaal met je eens chicagodude.
  Zelf hou ik me strikt aan de regels. Helaas zie je in je omgeving dat steeds meer mensen lak aan die regels hebben. Met de huidige in mijn ogen terechte regelgeving vraag ik mij bijvoorbeeld af of het verstandig is om de Russische ploeg nog toe te laten op het EK. Het risico dat iemand besmet raakt en zo door de regelgeving de OS mist is niet denkbeeldig. En zeker als besmetting voor de meesten niet erg is. Want je hoeft er niet altijd ziek van te zijn.

  De meningen van mensen varieert heel erg. Zolang het ver van hun bed-show is gaat men er in mijn ogen te gemakkelijk mee om. Kijkt niet verder dan zijn/haar neus lang is.
  Ik noem het meer egoïsme. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander zou ik zeggen.

  Zodra het dichterbij komt praat men in eens anders. Jij ook VorstM. Besmetting is misschien ook wel noodzakelijk, maar dat moet wel gedoseerd gaan. Want voor sommige mensen kan besmetting fataal zijn. Het zou je familielid maar zijn.
  Ik ben verleden jaar mijn zus verloren aan corona. Ik wil maar zeggen: Je kunt niet zomaar doen of er niets aan de hand is. Hou je gewoon aan de regels die worden opgelegd door de overheid. Dan zit je sowieso aan de meest veilige kant zou ik zeggen. Daar zijn juist de regels voor. Al dat protesteren. Velen rellen gewoon om maar te rellen. Heeft niets meer met beleid te maken.

  Vanavond gelukkig weer even schaatsen kijken. Eventjes ondanks alle narigheid wat afleiding.
  En laten we hopen dat er geen negatieve maar positieve signalen komen. Voor iedereen. Dan kunnen we de hele wereld weer aan.
  Laatst bewerkt: 7 jan 2022
  Camila vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina