Gevolgen Coronapandemie 2020

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door leenstrafan, 23 mrt 2020.

 1. Monique

  Monique Well-Known Member

  Het lijkt me dat iedere vorm van topsport niet haalbaar is met mondkapjes. Bij een grote inspanning moet je heel hard hijgen en krijg je met zo'n ding absoluut niet genoeg zuurstof binnen.
  Eelco vindt dit leuk.
 2. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Inderdaad, om nog maar te zwijgen over de reele problemen/gevaren met het (her)inademen van uitgeademde CO2. Bij gewoon gebruik van kapjes niet zo'n probleem, bij intensieve inspanning/cardio kan dat wel zo zijn, afhankelijk van type mondkapje en hoe strak het aansluit.

  Ik kan je in ieder geval verzekeren dat hardlopen met mondkapje op niet echt geweldig is, en dan doe ik het nog op relatief lage intensiteit.
 3. mi

  mi Well-Known Member

  Als je een écht beschermend mondkapje opzet (FFP2) ben je na een minuut of 30 van gemiddelde activiteit (lopen staan) echt een heel eind uitgepraat. Topsport is volkomen out of the question met echte beschermingsmiddelen. En alles wat je opzet met mindere kwaliteit beschermd minder goed.
 4. Eagle

  Eagle Active Member

  Ik herinner me een Canadese schaatster die met mondkapje rond ree. De naam heb ik moeten opzoeken, ik dacht Michelle Morton. Dat is wel meer dat 10 jaar terug, uhm 20 jaar zo te zien. Weet iemand waarom ze dat droeg? Droge lucht?
 5. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Een ander gevolg van deze sportluwe periode is dat de sportverslaggevers nu ook de podcast hebben ontdekt om hun overdaad aan vrije tijd mee op te vullen.

  Zo zijn Marcella Mesker en Jan-Willem de Lange net begonnen met een poscast over tennis, iedere 14 dagen een aflevering:
  https://podcastluisteren.nl/pod/NL-Tennis-Podcast#/

  In april heeft Steven Dalebout 4 afleveringen gemaakt over "Het geluid van sport" (roeien, tennis, basketbal, synchroonzwemmen).
  Die kun je hier vinden: https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-geluid-van-sport

  Ik had me nog niet eerder gerealiseerd dat geluid in sommige sporten zo'n belangrijke rol speelt. Bijvoorbeeld bij tennis: dat je aan het geluid van de slag van je tegenstander al kunt horen wat voor bal er aan komt. In mijn onschuld dacht ik altijd dat je puur op het gezicht een inschatting maakt maar het geluid van de slag blijkt net zo belangrijk, zo niet belangrijker te zijn. Of dat je bij basketballen aan het geluid van je tegenstander kunt horen of hij je linksom of rechtsom wil passeren.

  Nu vraag ik me natuurlijk af of er ook iets te vertellen is over "Het geluid van schaatsen". Eerst dacht ik dat dat wel mee zou vallen want ik ben nou eenmaal geen audio-technicus. Maar gaandeweg...

  Je voelt natuurlijk of je op hard of zacht ijs schaatst, maar hoor je dat ook? Ja, eigenlijk wel. En doe je ook iets met die (audio-)informatie?
  Ik heb ook wel eens gehoord van een schaatser die de ander in zijn nek hoorde snuiven. Wie was dat ook alweer? Sven over Jorrit of Jorrit over Sven? En als je dat dan hoort, wat doe je daar dan mee?

  Belangrijker lijkt het me bij team-onderdelen, zoals de persuit. Als je voorop rijdt, hoor je dan ook bewust of de twee achter je in dezelfde slag rijden? Of dat er eentje achterblijft?
  En maakt het uit of je in een lege hal in verweggistan rijdt of in een vol Thialf? Ja, natuurlijk maakt dat uit. Maar maakt het ook uit voor de info die je krijgt uit het geluid van je schaatsen?

  Kortom: ik zou wel eens een podcast willen horen over "Het geluid van schaatsen". Misschien gaat er wel een wereld voor me open.

  Volgend seizoen wil Steven Dalebout een nieuwe serie maken. Verzoekjes kun je twitteren naar @stevendalebout.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Ik zaag al jaren mijn kachelhout met een FFP2 filter* op (vanwege chronische bronchitis door stofallergie) - nog steeds niet uitgepraat (sorry).
  * deze:
  41MudQ5bfUL._AC_SY400_.jpg
 7. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Duif en Eelco vinden dit leuk.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dat niet alleen, Max rijdt binnenkort weer zijn rondjes, de wielrenners draaien straks in 3 maanden de Tour, Vuelta, Giro en allerlei klassiekers. Voetbal start weer op. Er zijn genoeg sporten die wel doorgaan. Bovendien hebben we volgend jaar de zomerspelen. Dan wordt geheid een zomersporter (m/v, ploeg) van het jaar.
 9. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dit slaat nergens op.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Of dat allemaal doorgaat valt nog zwaar te bezien, en hoe je het ook wendt of keert, vele vele sporten zijn simpelweg enorm beinvloed dit jaar door corona. En ze moeten toch een redelijke tijd vantevoren besluiten of ze met de organisatie van het gala doorgaan. Gezien de minimale hoeveelheid 'normale' sport dit jaar en de volkomen onvoorspelbaarheid als het gaat om nog te komen topsport de rest van het jaar, lijkt het me nou niet bepaald onredelijk om het dit jaar niet door te laten gaan.
 11. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Het enige waar het om gaat is welke sport wel is doorgegaan. Misschien komen we zo eindelijk in aanraking met sporten als onderwaterhockey, taekwondo mogelijk iets met e-sports. Er zijn mogelijkheden genoeg. In bijzondere tijden kan je ook een bijzonder sportgala houden.
 12. proeme

  proeme Well-Known Member

  Rinus Veekay wint straks de Indy500...
  Eelco vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina