dr. Bibber

Discussie in 'Lange baan' gestart door Anne-Jelmer, 12 okt 2010.

  1. janzwabu

    janzwabu New Member

    Beetje tegengeluid kan ter discussie waarschijnlijk ook geen kwaad (wellicht vanuit een wat breder perspectief gezien en de wel erge eenzijdigheid en eensgezindheid hier):

    Is het inderdaad niet logisch/eerlijk dat je inderdaad gewoon in je baan moet blijven? De start wordt uiterst secuur uitgevoerd (daarbij wordt je soms ook geDQ-ed zonder dat je enig voordeel hebt van die ene kleine beweging die je maakt). En ook de eindtijd wordt helemaal tot in de 0,001 gecorrigeerd met foto-finish. Zou je dan daartussenin ook niet net zo exact mogelijk moeten zijn? Waarom mag je dan plotseling wel een (eventueel) klein voordeel hebben door buiten je baan te komen? Want voordeel heb je toch best wel wat als je je bocht wat krapper uitkomt of ingaat zodat je bij de eerste/laatste rechte slag de binnenste baan overschrijdt. Je ziet toch duidelijk dat de meeste rijders iets ruimer de bocht ingaan en uitkomen...Dan is het ook niet fair om rijders die dit niet doen onbestraft te laten, als ze daarmee het risico nemen uit hun baan te raken... ?

    Als je ook ziet hoe Tuitert vlak voor de finish buiten zijn baan komt.. Dat heeft helemaal niets te maken met een "brede slag", Hij zit echt helemaal stijf aan de buitenkant terwijl er meters ruimte links van hem is. De banen zijn in principe ook nog breed zat (en die banen zijn er inderdaad niet voor niets), dus die brede slag is eigenlijk ook geen argument...De dames/heren lamgebaanschaatsers (en directe omgeving) hebben er de nodige last van omdat ze hun eigen gang/weg niet kunnen gaan en daar kunnen ze nu eenmaal niet zo goed tegen...Als je in het normale verkeer over een doorgetrokken lijn gaat (zonder enig voordeel), krijg je ook zo 160,- boete...

    Maar vwb de straf is DQ inderdaad wel een rigureuze straf. Een kleine tijdstraf per keer zou wellicht passender zijn (is meer in verhouding tot eventueel genoten voordeel).

    Maar zoals eeder gezegd (en dat geeft Espeli nu ook aan), het is - naast gewenning en discipline - vooral ook een kwestie van visualisatie. Als er helemaal geen inrijbaan zou zijn, zouden schaatsers vast ook niet op het beton komen met hun schaats...En ze rijden ook niet tegen de buitenboarding aan. Ten eerste doordat ze dat beter zien en ten tweede omdat ze dan wel meteen de gevolgen ervan ondervinden...

    Je zou dus vooral de markering van de banen moeten verbeteren of zelfs de gelegenheid om buiten je baan te komen moeten wegnemen, of dat in ieder geval erg hinderlijk/nadelig maken. Dan is er ook geen jury-controle nodig. Vaste (maar wel veilige) baanafscheidingen zijn het beste (ouderwetse sneeuwrand), maar blokjes zullen inderdaad ook al veel helpen.

    Gek is ook dat er vorig jaat zoveel ophef was over het insnijden van de bocht terwijl iedereen het nu blijkbaar al heel normaal vindt dat dat niet mag. Dus deze regel zal ook heus wel snel wennen..

    En riepen juist de Nederlanders vorig jaar niet het hardst dat het eigenlijk echt niet kon dat Sablikova steeds buiten haar baan kwam..!?

    Wat de KNSB afgelopen weekend deed met de regels voor de plaatsing voor de WC's kan natuurlijk eigenlijk ook niet . Schaatsers belonen die de regels overtreden en zelfs worden ge DQ-ed. Lijkt sympathiek, maar je straft daarmee tegelijkertijd natuurlijk wel de schaatsers die zich wel aan de nieuwe regels hebben gehouden. Het is ook niet veel anders dan dat de KNVB alle buitenspeldoelpunten mee zou gaan tellen voor plaatsing voor Europees voetbal, omdat ze het niet eens zijn met de buitenspelregel..En wat zou de KNSB ervan vinden als bv. de gewesten ook DQ's volgens de KNSB-reglementen zouden gaan negeren?
  2. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Als je de druk niet maximaal opvoert, zal de regel idd niet afgeschaft worden. Er is gewoon een duidelijk statement nodig van schaatsers, publiek en pers. Onmiddelijk afschaffen de regel en nu wel goed nadenken hoe je evt probleem situaties kunt oplossen. Niet door dingen in achterkamertjes te beslissen.
  3. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Ik denk dat het wel meevalt hoeveel mensen op dit forum het met je verhaal oneens zijn. Er wordt vooral geageerd tegen (1) de strengheid van de straf. Zoals je zegt is een DQ belachelijk, (2) de gevolgen van de regel, het wordt minder leuk om naar schaatsen te kijken aangezien je niet weet of iemands tijd wel zal tellen etc. en (3) het argument van de ISU dat het veiliger zou zijn. Zoals je al aangeeft is het enige juiste argument het feit dat het eigenlijk wel zo logisch is dat je in je baan moet blijven. Ik denk dat de meesten het wel met dit laatste argument eens zijn. Alleen vinden velen dat het niet opweegt tegen de strengheid van de straf en de gevolgen.
  4. Koen

    Koen Well-Known Member

    staat een heel interview in Leeuwarder courant met Jildou Gemser die in de technische commissie van de schaatsbond ISU zit.
    ze zegt dat ze niet verwacht dat deze regel terug genomen wordt. hooguit bij het volgende congres over twee jaar.
    dit is een wetswijziging en er staat niks in wat juridisch onjuist is
    bovendien was het de coaches voorgelegd en die hebben er niet hard tegen geprotesteerd.
    verder een heel verhaal dat die lijnen er niet voor niks liggen en anders kan je wel zonder rijden.
    echt een bobo verhaal. volgens mij is ze toch echt een oud schaatster (owh opgezocht trainster) die belang van schaatsers bovenop moet stellen.
  5. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Ja, als je kunt zien waar je afzet. Maar dat kun je niet zien. En daar gaat dus ook de vergelijking met atletiek mank. Eventueel weer blokjes neerleggen is ook geen lekkere oplossing omdat je elkaar dan weer kunt hinderen met dat gesjoel. Wat een goede oplossing zou zijn, is een lijn in het midden van zowel de binnen als buitenbaan, de schaatsers weten dan dat ze hier zo veel mogelijk boven moeten blijven.
    Daar is toch die regel van vorig jaar voor bedoeld. Ik zie het punt niet.
    Probeer jij maar es op je benen te blijven staan als je benen zwaar verzuurd zijn. Als er iemand vlak voor je rijd is de reflex om juist naar diegene toe te trekken.
    Dit geld eigenlijk alleen voor de eerste bocht. Daarom start ook iedereen ver naar buiten toe. Bij de volgende bochten kun je precies zien waar je je schaats plaatst en is de afzet naar buiten toe.
    Omdat zij het wel heel bont maakte, zowel met 2 benen in de buitenbaan als in de inrijbaan komen. Daar kon je vroeg of laat opmerkingen over verwachten.
    Omdat de ISU voor malle pietje speelt, hoef je dat toch niet over te nemen?
  6. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik krijg toch weer een beetje hoop als ik de twitter van Mark Tuitert lees:

    "Mooi getraind op een ijskoude baan, de hele internationale schaatswereld lijkt klaar om in actie te komen tegen #drbibberregel".
  7. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Dit zegt de Noor Tron Espeli, lid van de technische commissie van de ISU tegen NU sport.

    De regel dit jaar is ingevoerd om de kans op ongelukken te verkleinen. Samen met de Amerikaan Nick Thomet pleitten zij daarom voor een verscherping van deze lijnregel. Ongelooflijk toch om dit te zeggen wanneer iemand op het rechte eind schaatst. 99% van de ongelukken gebeuren in de bochten.
  8. Jeronimo1

    Jeronimo1 Well-Known Member

    Is het niet een kwestie van wennen? Er is veel weerstand maar het wordt wel overdreven.

    Als je 2x een DQ hebt gehad dan leer je het wel. Als een Hein Otterspeer van in de 1,90 binnen de lijnen kan blijven dan moet het een Jorien Voorhuis ook lukken.

    Kwestie van aanpassen en wellicht duidelijker lijnen (hoewel de meesten met de ogen dicht de lijnen kennen)
  9. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Ik wil niet flauw doen, maar ik vind het wel interessant dat sommigen inmiddels een heel andere mening hebben dan toen de regel eind maart voor het eerst werd voorgesteld.

    Zie viewtopic.php?f=4&t=5703

    Zoals zo vaak in de maatschappij worden regels pas ingevoerd, omdat sommigen ge/misbruik maakten van het feit dat er geen regels waren of dat de regels onduidelijk waren.
    Als sommigen niet zo opzichtig zo vaak de lijn hadden overschreden, was er ook geen regel gekomen.

    Nog 2 dingen wil ik kwijt:
    - ik denk dat de grootste frustatie van de schaatsers is, dat een foutje tot een DQ kan leiden. En dat ze blijkbaar moeite hebben om binnen de lijn te blijven. Bij mij blijft de vraag staan: is het echt onmogelijk 100% binnen de lijn te blijven of is het alleen maar vervelend daar steeds op te moeten blijven letten? Kortom, kunnen ze het niet of willen ze het niet?

    - Ook al wordt de regel teruggedraaid, toch zal ik in de toekomst als TV-kijker gefocust blijven op de lijn. En zal ik schaatsers die de lijn overschrijden op een of andere manier onsportief vinden. Blijkbaar is een dagje schaatsen kijken al voldoende om me zo "geprogrammeerd" te krijgen.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Nee hoor. :)

    Ik durf te wedden dat wanneer je een lijn trekt in het midden van beiden banen iedereen uitstekend in staat is om op die lijn te rijden. En dat men daarmee automatisch binnen de eigen baan blijft. Vergelijk het met het slalommen om een stippellijn op de fiets.
  11. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Voor mij persoonlijk was het zo dat ik bij de invoer van de regel zoiets had van, niet nodig, maar we zien het wel. En nu ik het in het echt heb meegemaakt ben ik er achter gekomen dat ik het echt een verschrikkelijke regel vind.
  12. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Het zal allemaal best, maar laten we wel wezen. Het gaat z'n doel voorbij. Oké er is afgelopen weekend een enkele diskwalificatie geweest. Het viel gelukkig mee als je geen Voorhuis of Tuitert heet. Ik had nog moeten zien of Kuipers er doorheen gerold was op een Worldcup dit weekend. Hij was wel degelijk over de streep heen. Deze maatregel moet snel van tafel anders wordt er iedere week alleen maar over diskwalificaties gesproken. Dat maakt de schaatssport helemaal kapot. Ik krijg nu de indruk hierboven dat sommige nu wat meer geneigd zijn te zeggen dat het wel kan. Geloof me: negen van de tien keer gaat het fout. Stel je voor: Sablikova en Wust vechten om de titel en je wordt door zo'n diskwalificatie kampioen. Wil je dat als Schaatster, terwijl je allebei tegen de maatregel bent. Ik zou als ik één van deze twee zou zijn niet op het bovenste treedje willen staan. Als je het niets vindt moet je het in de praktijk ook maar laten zien. Een beter protest kan je niet hebben.
  13. janzwabu

    janzwabu New Member

    Nou, ik denk dat als Sablikova (of een andere buitenlander) zou winnen met een lijnoverschrijding iedereen zo'n DQ al heel wat minder onterecht zou vinden...(en als de jury het soms niet heeft gezien herhaalt de NOS het nog wel een keertje of 10)...
  14. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Dit lijkt een retorische vraag. Het antwoord is: kennelijk en klaarblijkelijk niet. Althans, niet geheel, niet altijd. Als je de baan 2 m breed maakt, en het de heren verbiedt daarbuiten te komen, zal er ook iemand winnen.ogelijk is alles. Alleen gaat het in de sport om een basisbeweging (zoals lopen, zwemmen, fietsen, en schaatsen), die was er al langer, en toen gingen ze doen wie dat het hardste kon. Toen werd er een streep getrokken, en een startlijn, etc. En ooit kwamen er ook lijnen etc. Door nu de baan zo nauw te maken dat het, zo blijkt althans, lastig is om er tussen te blijven als je wat moeër wordt , of als je wijd de bocht uit komt etc, doe je de basisbeginselen van de (schaats)sport geweld aan.
  15. Mcat

    Mcat Well-Known Member

    Ik moet zeggen dat ik juist anders naar het schaatsen ging kijken: ging hij nu wel over de lijn of niet? even herhaling kijken, ja, nee, nee dus niet want geen DQ :D Zo wordt zelfs de saaiste 10 km leuk.
  16. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Het afgelopen weekend ging het 5 keer van de 239 (als ik goed geteld heb) fout. En dat terwijl de schaatsers vantevoren wisten dat een overtreding geen invloed zou hebben op hun selectie voor de wereldbekers. Waardoor volledige aandacht op het binnen de lijnen blijven ook niet nodig was.

    En ja, als je moe bent of een slechte coordinatie hebt, is het vast veel moeilijker om binnen de lijnen te blijven. Maar sinds wanneer moeten mensen die moe zijn, geholpen worden in de topsport ?
  17. Jan Blokland

    Jan Blokland Well-Known Member

    Hoi Mjøsaman,

    Ja klopt hoor dat er maar 5 overtreders waren. Maar ik bedoelde hiermee te zeggen niet het aantal overtreders maar dat er 9 van de 10 keer gediscusseerd wordt over diskwalificatie. En daar zit toch niemand op te wachten. Je hoeft bijv. maar 1 diskwalificatie te hebben zoals ik aangaf in het voorgaande stukje en het is dubieus of er wel of niet over de lijn is geschaatst, het alleen daar maar over gaat. Erben gaf dit ook al aan in het weekend. We kunnen het met deze maatregel nergens anders meer over hebben. We kijken alleen nog maar naar de lijn en niet meer naar de onderlinge strijd. Dit is niet goed voor de schaatssport.
  18. Billy

    Billy New Member

    Volgens mij staat het schaatsen overal breed in de media en wordt er vollop over deze sport gesproken. Dat media nu eenmaal dubieuse zaken eerder plaatst dan gewone sportzaken ligt aan de media en aan de lezer die liever negatieve dan positieve dingen leest
  19. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Hoe zit het eigenlijk met dr Bibber tijdens de ploegenachtervolging. Met zijn drieen is een foutje helemaal snel gemaakt.
  20. Zavo

    Zavo New Member

    Er waren veel meer dan 5 overtreders, er werden er alleen mar 5 gediskwalificeerd, dat is wat anders... De KNSB is uiterst coulant geweest (Kuipers had er ook uit gemoeten op de 1500m bijvoorbeeld).

    Waarom mogen ze dan wel over de lijn op de 500m? Ik vind dat helemaal belachelijk. Ze verzinnen een nieuwe regel, zogenaamd voor de veiligheid, maar op de afstand waar de kans op valpartijen het grootst is geldt de regel niet. Als je zo'n regel invoert moet hij voor iedereen op elke afstand en na elke bocht gelden.

Deel Deze Pagina