dr. Bibber

Discussie in 'Lange baan' gestart door Anne-Jelmer, 12 okt 2010.

 1. Anne-Jelmer

  Anne-Jelmer Member

  Naast alle "ophef" op Twitter valt het me op dat de stilte ten aanzien van de dr. Bibberregel hier oorverdovend is. Toch wel verbazingwekkend. Nou is het op Twitter heel makkelijk om de retweet knop in te drukken. Maar weinig inhoudelijk is het allemaal wel.

  Laat ik maar een advocaat van de duivel spelen.
  Ik kan me voorstellen dat de ISU regels wil stellen aan op welke manier er in de baan gereden wordt. Vooral op de 1000 meter zie je dat de rijder in de binnenbaan de 2e bocht ruim ingaat en dan elkaar op enkele centimeters na de rijder in de buitenbaan nadert. Je zou, volgens mij, een tegenstander kunnen hinderen. Ook zonder hem te raken.
  Door door middel van de regel die nu bekend wordt als dr. Bibberregel werp je een barriere op om te voorkomen dat de schaatsers een dusdanige lijn kiezen dat ze hun tegenstander hinderen. En dat zou weer resulteren in een eerlijkere sport.

  Laten we wel wezen. Is het werkelijk zo moeilijk om in het midden van je baan te schaatsen?
  Dat 'erbenwennemarsje' in Salt Lake city? Was dat nou echt noodzakelijk?
  Wat ik ook opmerkelijk vind is dat de regels al op 1 Mei door de ISU als mogelijkheid werden gepubliseerd en dat men nu pas actie onderneemt. Als profesioneel schaatser/team lijkt het het me zinvol om je tijdig op de hoogte te stellen van de regels en er ook tijdig tegen te ageren.

  Mijn verwachting deze: Over een week of twee rijdt iedereen volgens de nieuwe regel. En blijkt iedereen prima met deze regel te kunnen leven. Dan wint nog steeds de sterkste boer.

  Ik vond nog dit artikeltje, toen was er ook ophef. En tegenwoordig hoor je er niemand meer over.
 2. nino

  nino Member

  Er is niet alleen hier, maar ook hier uitgebreid over gesproken.

  Ik begrijp het niet helemaal.
  De naam Dr. Bibberregel vind ik raar als het betrekking heeft op de lijnoverschrijdingsregel.
  Jij citeert een artikel (van waar en van wanneer?) die gaat over een nieuwe startregel. Dr. Bibberregel lijkt mij inderdaad veel meer een naam voor een nieuwe startregel. Maar welke regel is dat dan precies?

  edit. ´Erben Wennemars, regerend wereldkampioen sprint´ Het artikel komt dus uit 2001, 2004 of 2007.
 3. Anne-Jelmer

  Anne-Jelmer Member

  Die eerste link die heb ik ook aangehaald. Die tweede heb ik gemist. Zie dat de laatste post van maart dit jaar is, vandaar.

  De regel dat je niet over de lijn mag is door Erben Wennemars aangehaald om op Twitter een protestje te organiseren wat op dit moment ook in de pers word opgepikt. http://www.nu.nl/sport/2353790/schaatse ... regel.html

  Met het artikel wil ik maar aanhalen dat in het verleden ook verzet was tegen regelwijzigingen. Maar dat uiteindelijk de soep niet zo heet gegeten wordt. Waar het vandaan komt kan ik ook niet meer achterhalen. Archiefje op mijn harde schijf. Het artikel komt uit komt uit 2004.
 4. allard

  allard Active Member

  In het midden van de baan rijden opzich is niet zo moeilijk nee. Maar als je als schaatser in de eerste plaats bezig bent om zo snel mogelijk naar voren te komen, en daar al je focus inlegt, dan merk je die 20 cm dat je te ver zijwaarts gaat niet eens meer.
  Probeer maar eens een wedstrijd te rijden, en echt heel bewust bezig te zijn met de lijntjes. Je merkt gewoon dat je focus op de finish en op je techniek vermindert.

  Oftewel: deze regel is totaal onwenselijk.
 5. Anne-Jelmer

  Anne-Jelmer Member

  Okay, ga ik aankomende zaterdag doen. Ik zal jullie op de hoogte houden of ik de finish haal zonder een DQ.
 6. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  ik ben het op zich met de topicopener wel eens, waarom NU? volgens mij is het weinig zinvol om als het feit eenmaal voldongen is, er dan ophef over te maken.
  Ik ben niet zo op de hoogte van procedures en processen binnen de ISU, maar het lijkt me toch, dat er voldoende mogelijkheden zijn geweest voor inspraak in de regel. Allicht zijn er ook experts gehoord over 'voordeel en 'hinderen' enzovoorts.. waarom hebben de schaatsers zich toen niet laten horen??

  En waarom zijn er in Canada en USA bij de Time Trails nog niet onnoemelijk veel DQ's geweest..? Ik vind dit een leuke publieks actie van de schaatsers om het schaatsen aan het begin van het seizoen onder de aandacht van het publiek te brengen, maar volgens mij is het weinig effectief (en in mijn persoonlijke visie dus dom, want wat voor nut heeft het om achteraf te lopen roepen)
 7. Lisan

  Lisan Well-Known Member Medewerker

  Ik zal wel wat gemist hebben in die 11 jaar dat ik Erben Wennemars heb gevolgd ;)

  Het artikel kan dus alleen komen uit 2004 of 2005 aangezien hij in in de overige jaren geen wereldkampioen sprint is geworden maar 5e (zowel in 2001 als in 2007)
 8. Sabine

  Sabine Well-Known Member

  Ik vind het een regel om een regel en niet nodig. Ik denk dat het te veel gaat belemmeren in het presteren van alle schaatsers. Dat ze iemand als Sablikova er op willen pakken snap ik, maar hier hinder je alle schaatsers mee.
 9. nino

  nino Member

  Oeps... uitgegleden, ik zat helemaal in de verkeerde baan. Sorry...
 10. Edwin

  Edwin Active Member

  Eerder alleen met je schaats over de lijn...
 11. Lars-Lover

  Lars-Lover Active Member

  Ik ben bang dat er door deze regel heel veel DQ's gaan vallen, wat de sport er niet leuker op maakt.. :? En ik zie het nut er ook niet van in om zo'n regel in te voeren. Ik hoop dat er dankzij de ophef op Twitter nog es goed over wordt nagedacht om die regel toch maar te schrappen..
 12. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Uit het topic dat we hadden over de nieuwe regels blijkt dat de heer G.Kemkers al op 17 juni commentaar heeft gegeven op de nieuwe regel, waarvan volgens mij vorig seizoen ook al rondzoemde dat hij er aan zou komen. De huidige actie is dus wel heel laat. Je zou het bijna onprofessioneel kunnen noemen. Maar een leuke mediastunt is het wel. Uit de column van de onvolprezen Thijs Zonneveld:

  http://www.nusport.nl/thijs-zonneveld/2 ... rrrrr.html


  "Omdat we het niet volhouden om de hele winter weekend na weekend alleen maar naar rondjes linksom te kijken, verzinnen we er elk jaar een paar leuke frutseltjes omheen. Hebben Mart en Ria ook iets om over te praten.

  Het eerste frutseltje van dit schaatsseizoen is de Dokter Bibberregel. Geen idee wat het precies inhoudt, maar daar kom ik ongetwijfeld nog wel achter. Ik heb nog tot ergens diep in maart de tijd."

  Nog cynischer denkend: eigenlijk kwamen de DQs van Olde Heuvel en Blokhuijsen afgelopen weekend wel heel goed uit.....
 13. r.welle

  r.welle New Member

  Dus iedereen moet zelf een camera meenemen, want hoe ga je dit bewijzen, of worden door de organisatie alle beelden vrij gegeven. (die ze niet altijd maken)
  Zo ook de regio en N/O wedstrijden junioren en senioren . . . . (nijmegen was een mooi voorbeeld)
  Néé het schaatsen wordt er niet leuker op . . . .
 14. Lieke

  Lieke New Member

  waar vond jij Nijmegen een mooi voorbeeld van? van veel DQ's of had dat te maken met wangedrag van een bepaalde rijder wat hij zelf ontkent en wat we volgens hem niet kunnen bewijzen?
 15. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Handhaving is inderdaad hét grote probleem. Bij een beetje grote wedstrijd wordt er een apart jurylid voor aangesteld die moet kijken of de schaats geheel door de lijn gaat.

  Bij een club of gewestelijke wedstrijd heb je die mensen niet. De scheidsrechter neemt een positie in (vaak is het er ook maar één) en moet het vanaf dat punt zien. Voer voor discussie, dat zéker!
 16. Anne-Jelmer

  Anne-Jelmer Member

  De beste reden om tegen deze regel te zijn vind ik eigenlijk de vergelijking met het atletiek. Churandy Martina finishte als tweede op de Spelen maar de zilveren medaille niet kreeg door een stap buiten de lijn.
  Niemand gehinderd, nergens voordeel gehaald en toch een DQ.
  Naar mijn mening moet binnen de schaatssport ook plaats zijn om gewoon de snelste schaatser de medalle, of klassering te geven die hem toekomt. Zo'n DQ maakt het er niet leuker op.
  De regel dat je een ander niet mag hinderen die bestaat al. Dus eigenlijk is dit een overbodige regel.
 17. Regenboog

  Regenboog Member

  Het idee dat de snelste niet kan winnen door een "overtreding" die geen enkel voordeel oplevert, doet me huiveren. Ik vind schaatsen hierdoor echt minder leuk, merk ik.
  Afgelopen weekend ook de willekeur van de regel opgemerkt. Als toeschouwer gezien dat iemand meerdere keren volledig over de lijn ging, maar niet werd gedisqt. Iemand die dat dichter bij de bochten commisaris deed, wel. Als je regel wil handhaven moeten er dus ook bij gewestelijke wedstrijden twee "lijncommisarissen" zijn. Nog meer vrijwilligers nodig voor het juryteam.
  Ik vind het een gruwel.
 18. r.welle

  r.welle New Member

  Yep . . en dit bedoelde ik met Nijmegen . . diverse rijders over de lijn en er gebeurde niks. En rijders die de lijn aanraakte kregen een DQ . . en bewijzen kun je het niet. (niet zonder film beelden).
 19. Lieke

  Lieke New Member

 20. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Tis eerder de (anti) Miss Sablikova regel. Vermoedelijk zal het wel weer een storm in een glas water blijken te zijn.

Deel Deze Pagina