Bij de OS verbaasde ik me over de kunde en aandacht die werd gestoken in reportages, verhalen en timing van deze randzaken. Het was gewoon leuk om een oud-Olympiër bij de voorbeschouwing in dat café te zien om voor te beschouwen. Dikwijls kwam er nog iets zinnigs uit ook. Er waren reportages en achtergronden over de schaatsers. En niet één rit werd overgeslagen. Volgens mij vond niemand dat erg. Natuurlijk, er was meer tijd, maar als je niets zinnigs te zeggen hebt, zeg het dan ook niet. Laat dan maar gewoon schaatsen zien. En @Mjosaman: De Team Sprint was in ieder geval het meest besproken onderdeel. Die soap had uiteindelijk meer zendtijd dan de de gehele 10km op het WK Allround.
Oh ja ze kunnen het echt wel, maar als ze te weinig geld en zendtijd krijgen en de NOS wil dat ze minstens x minuten aandacht besteden aan de Nederlandse schaatsers dan wordt het moeilijk voor Dione en co om een geweldige uitzending te maken. Dat neemt niet weg dat ook binnen die restricties er zeker dingen beter kunnen (zoals meer Sablikova en Ghiotto laten zien), maar de "schuld" (voor zover je van schuld kunt spreken, geld en zendtijd zijn schaars) ligt niet voornamelijk bij Dione en co, maar hogerop.
Liever eigenlijk minder geld. Hoe meer geld ze hebben, hoe meer camera's ze inzetten en hoe meer camperaploegen/reporters/commentatoren/randfiguren ze er heen sturen die uiteraard daar niet voor niks zijn, dus hoe minder ze het schaatsen zelf kunnen uitzenden.
En toen was het tijd voor meer dan zestig kilometer Parijs-Nice... Had toch nog graag minimaal de 1.500 meter gezien.
Ik denk niet dat Dione zelf bedenkt hoe lang ze precies met de analisten over de wedstrijd praat. Een andere presentator wordt ook gewoon door de NOS verteld om bepaalde onderwerpen te bespreken, en dat duurt soms langer dan de tijd die hebben tussen de afstanden door. Dat kun je goed of slecht vinden, maar het is niet de schuld van de presentator.
Bij sommigen sta ik bekend als iemand die de NOS vaak verdedigt. Dat is onterecht, want ook ik heb mijn kleine en grote ergernissen. Mijn allergrootste is Herbert Dijkstra. Het dieptepunt van hem als schaatscommentator werd afgelopen zaterdag bereikt. Huh, in de zomer? Ja, tijdens het NK wielrennen voor vrouwen. Het ging over één van de oud-schaatsters in het peloton, ik dacht Femke Markus, maar het kan ook iemand anders zijn geweest. Co-commentator Roxanne Knettemann vertelde dat het een talentvol schaatser was en dat ze in een selectie had gereden. Niet Jong-Oranje, dacht ze, want bestaat dat nog wel, zo vroeg ze zich af? "Jawel hoor, dat bestaat nog steeds", zei Herbert Dijkstra. Voor de duidelijkheid: sinds 2015 is er al geen Jong Oranje meer. En daar is heel veel over gesproken in het schaatsen. Hoe kan het dat Dijkstra dat niet weet? Korte vlaag van verstandsverbijstering, misschien, maar dan nog kan ik me er niets bij voorstellen dat zoiets je even ontschiet, als het je beroep is om het schaatsen te volgen.
Herbert Dijkstra leert de sport elk jaar weer opnieuw kennen. Helaas voor ons doet hij dat met een microfoon voor zijn neus.
Herbert's foutenpercentage ligt -als het niet om marathonschaatsen gaat- meestal zo rond de 50. Ik vond het vrijdag nog wel meevallen. Maar goed, het koersverloop was overzichtelijk, ze reden steeds hetzelfde rondje, en nog wel bij hem in de buurt. Hoogtepunt van vrijdag: HD: X is in het voordeel, want hij komt hier uit de buurt en heeft dus terreinkennis MD: Als je vandaag al 14x dit heuveltje hebt opgereden, weet je ook wel waar het zwaar is, hoor.
Het is zo jammer dat Dijkstra veel fouten maakt want hij kan heel goed interessant vertellen en heeft een erg prettige stem.