De NOS, en hoe ze het doen.

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Sabine, 10 jan 2010.

 1. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Ik vind dit persoonlijk wat ver gaan.
  We hebben het hier over een minuscuul schaatsforum met misschien 25 mensen, en daarvan is het ook nog eens slechts een deel wat een probleem heeft met hoe de NOS het schaatsen behandelt.

  Het is ook vrij arrogant van ons allen (dus niet alleen van SPrintmaster, hoewel ik hem hier quote) om te denken het beste te weten hoe het schaatsen gebracht moet worden om zoveel mogelijk mensen blij te maken met de uitzendingen. En vooral dat laatste, daar gaat het om: zoveel mogelijk kijkers die het leuk vinden, sporters, sponsoren, KNSB, etc, die allemaal zoveel mogelijk tevreden moeten zijn met de (hoeveelheid) aandacht voor het schaatsen en hoe het gebracht wordt.
  Dat wij hier als ielig clubje met z'n allen het liefst elke rit volledig zien, ja logisch, maar om alle bovenstaande partijen zoveel mogelijk tevreden te houden is geen sinecure. Om nou te zeggen dat de NOS hardleers is, tja, misschien zijn wij wel gewoon hardleers om steeds maar te roepen dat al het schaatsen meer in beeld gebracht moet worden, terwijl de NOS wellicht allang data heeft waaruit blijkt dat de meeste kijkers juist meer van het analyseren/kletsen willen en het prima vinden om wat ritten te missen (ik weet het niet natuurlijk, maar de meeste zenders verzamelen data om te analyseren hoe ze de meeste kijkers kunnen trekken).
  Ik zie het ook liever anders, maar ik heb niet de illusie dat de manier waarop ik het schaatsen gebracht wil zien worden ook de beste is voor allen.

  Vwb. over Dione, tja, zij, en de rest van de commentatoren/presentatoren/analisten zitten daar gewoon hun werk te doen zoals de NOS dat van ze verlangt. 'Klep dicht' is niet zo nodig.

  EDIT: voor de duidelijkheid, ikzelf vond het dit weekend ook wat ver doorslaan en te veel gemist werd. Beste dat we kunnen doen is bij de NOS klagen, wat ik dan ook heb gedaan.
  Laatst bewerkt: 7 mrt 2022
 2. proeme

  proeme Well-Known Member

  check. Dan zijn we het eens.
  G1ant vindt dit leuk.
 3. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Overigens, gratis tip:

  STap 1: Gebruik VPN.
  STap 2: installeer de Peacock app van NBC (telefoon of op je smart TV)
  Stap 3: neem een abo op peacock voor $5 per maand
  Stap 4: geniet van alle grote internationale schaatswedstrijden (WC, WKs, OS) live en zonder ook maar enige onderbreking voor analyse. Ook geen commentaar tijdens de ritten zelf trouwens.

  Bijkomend voordeel is dat dit abo nog veel meer sport biedt, o.a. alle grote shorttrack wedstriden ook live, en ook het 1 en ander aan wielrennen.
 4. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  Ben ik trouwens de enige die als het gironummer van vandaag genoemd wordt, aan (een licht stotterende) Erben Wennemars moet denken?
  Ik word soms gek van mezelf... o_O
 5. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  En ook nog maar eens: de NOS moet gewoon de Mediawet uitvoeren. De Evenementenlijst is in 2020 nog gewijzigd, en toen is het WK schaatsen niet geschrapt als Evenement van Aanzienlijk Belang voor de Samenleving. Dat betekent dat als je de rechten hebt, je een volledige en rechtstreekse uitzending moet verzorgen.

  Klagers zou ik aanraden een kopie ook naar het Commissariaat voor de Media te sturen.
 6. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Spijker, kop, raak! De NOS denkt hiermee de vooruitgang coute que coute tegen te moeten gaan i.p.v. dat ze die omarmen. Het gedrag van een vervelende monopolist.

  Nogmaals wil ik benadrukken dat er echt wel begrip is dat men krap in de tijd zit door de extra journaals. Maar dan nog is er de keuze hoe men dan de tijd invult. Dat vergt dat de presentator de boel kort houd als dat nodig is. Ik denk dat als Smeets er nog had gezeten, hij de boel wel kort had gehouden. Dione is daar echter niet sterk in. Dat er af en toe een rit gemist zou worden had ik wel ingecalculeerd. Echter is dat niet handig op een 500m als je het hele deelnemersveld een keer wilt zien langs komen.

  Dan de vraag: waarom moesten we gisteren vrijwel de hele rit van Sablikova en de rit van Ghiotto missen?

  De rit van Sablikova begon om 15h 30. Vervolgens is er het volgende te zien (tijdsduur er achter):
  Interview met Roest 2:47
  Commentaar Rintje over Roest 0:36
  Commentaar Erben kort over vd Poel, over tijd die Schouten moet rijden 1:10
  Commentaar Rintje reactie op Erben 0:32
  Commentaar Erben over Miho Takagi 0:32
  Totaal 5:37

  Hier valt iets te winnen als Dione m.n. Erben kort houd en vraagt wat voor tijd Schouten moet rijden en hoe het met Takagi staat. Wonder boven wonder zijn nog net de laatste twee rondes te zien.
  Uitzending: https://www.npostart.nl/nos-studio-sport-schaatsen-wk-allroundsprint-hamar/06-03-2022/POW_05254246

  De rit van Ghiotto begon om 16h 24 (4 minuten na start uitzending). Het volgende is te zien:
  Interview Schouten 4:18
  Commentaar Rintje over Schouten 2:06
  Commentaar Erben over Schouten 0:45
  Interview De Jong 4:14
  Dione over vd Poel 0:26 en commentaar Rintje 0:10
  Commentaar Erben over "het kan spoken in Hamar" en oude beelden van Rintje (oude komkommer ) 2:16
  Commentaar Erben over m.n. het stoppen van vd Poel en wat flauwekul opmerkingen 2:38
  Commentaar Rintje over vd Poel 0:26
  Commentaar Rintje over Roest 0:25
  Totaal 17:44

  Vanaf 12:15 begint het afdwalen met de oude beelden. Strip je dat er vanaf dan hadden we nog 5 minuten van de rit kunnen zien. Het verhaal over van der Poel had men dan in het begin van de tweede rit kunnen doen, ruim op tijd voor de beslissende ritten.
  Overigens had ik i.p.v. het interview met de Jong liever eentje met Miho Takagi en/of Johan de Wit gezien. Want dat was namelijk het verhaal van het toernooi: de tweestrijd Schouten-M. Takagi!

  Uitzending: https://www.npostart.nl/nos-studio-sport-schaatsen-wk-allroundsprint-hamar/06-03-2022/POW_05254248

  Bij de 10km is dus het beeld dat men nooit heeft overwogen om maar één seconde van de rit te laten zien en wilde men de tijd gewoon vol kletsen.
  Jaco vindt dit leuk.
 7. michiel0128

  michiel0128 Active Member

  Een met Sprintmaster

  Maar het storende vond ik dat het interview met Roest belangrijker is dan de ceremonie van Schouten. Dat interview kan ook 5 minuten wachten.
 8. Jaco

  Jaco Active Member

  Nog een onhandigheid: zaterdagavond werd de damesploeg geïnterviewd net na hun huldiging. Op de achtergrond enigszins wazig de huldiging van de heren teamsprinters. Daarvan was op dat moment de samenvatting nog niet uitgezonden, dus een beetje alerte kijker met schaatskennis wist de uitslag al voordat de samenvatting werd uitgezonden.
 9. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Schaatskennis heb ik wel, maar alert ben ik kennelijk niet want ik had niets in de gaten.
  Jaco vindt dit leuk.
 10. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Dit is iets waar ik wel veel moeite mee heb, en dat is dat het qua interviews en korte reportages over de buitenlandse schaatsers en coaches steeds kariger gesteld lijkt te zijn. Ik kan me vergissen, maar in mijn herinnering waren er vroeger vaak interviews met concurrenten zoals Nieman/Friesinger, maar ook anderen. Reportages zoals over Koss, or Marsicano zelfs.

  Maar ja, ik ben ouderwets, en heb een enorme hekel aan hoe tegenwoordig alles beoordeeld en bekostigd wordt aan de hand van de aandacht die je op jezelf kan vestigen.

  Oftewel, voor elk soort media worden ze beoordeeld op 1 ding: hoeveel oogballen ze aan weten te trekken, en hoe lang ze die oogballen daarna aan ze gekluistert kunnen houden.

  En op die manier krijg je media die puur alles daarop afstemmen, en dan ga je dus snel naar de kleinste gemene deler. De manier waarop TV gemaakt wordt door de NOS zal wat dat betreft ongetwijfeld goed werken, maar het is niet mijn ding. (Overigens is in mijn ogen deze manier van beoordelen van media content ook een directe oorzaak van toenemende polarisatie, maar dat is geheel terzijde)
 11. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik denk dat dit overigens niet de schuld van de reportagemakers zoals Erik van Dijk en Bert Maalderink is. Je kunt in hun werk echt zien dat het liefhebbers zijn en ik gok dat zij wel meer reportages willen maken. Het probleem is dat dat geld kost en als de hoge piefen bij de NOS het te duur en het niet waard vinden gebeurt het niet.
 12. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  Oh zeker, dat denk ik ook. Ik had er eigenlijk bij moeten zetten dat het vermoedelijk komt door de kosten, maar ook omdat de NOS waarschijnlijk 'more bang for their bucks' krijgen qua oogballen als ze minder aandacht besteden aan buitenlandse schaaters/coaches en meer pratende hoofden in beeld zetten.

  Dezelfde trend die in de VS al jaren tot in het bijzonder extreme is doorgevoerd. Tegenwoordig vind je op bv. CNN de hele dag door alleen maar panels van experts die ales tot in den treure door blijven praten. Het 'talking heads' phenomeen hier is echt bizar, wat dat betreft valt het in NL gelukkig nog enorm mee.
 13. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Ze hadden overigens nog wel een kort stukje over de Noren vlak voor een 1500m rit. Ze besteden wel aandacht aan de buitenlandse schaatsers, alleen vaak wat meer als achtergrond info of in een reportage achtig item.
  chicagodude vindt dit leuk.
 14. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Kijkcijfers. Achtereenvolgens het % kijkers, het marktaandeel, het gemiddelde aantal kijkers, aantal kijkers dat minimaal 1 minuut heeft gekeken.

  Donderdag
  1725 SCHAATSEN WK SPRINT 2,5 13,9 407.000 830.000
  1835 SCHAATSEN WK SPRINT 1000M DAMES 4,5 17,1 722.000 1.290.000
  1919 SCHAATSEN WK SPRINT 4,5 13,7 732.000 1.540.000

  Vrijdag:
  1724 SCHAATSEN WK SPRINT 4,2 24,6 677.000 1.082.000
  1831 SCHAATSEN WK SPRINT 1000M DAMES 6,4 26,5 1.043.000 1.581.000
  1918 SCHAATSEN WK SPRINT 6,1 19,5 981.000 1.873.000
  Zaterdag:
  1405 SCHAATSEN WK ALLROUND 3,4 53,6 555.000 819.000
  1507 SCHAATSEN WK ALLROUND 3KM DAMES 4,3 56,3 701.000 967.000
  1613 SCHAATSEN WK ALLROUND 5KM HEREN 4,8 46,3 776.000 1.273.000
  1708 SCHAATSEN WK ALLROUND 5KM HEREN 6,0 43,0 970.000 1.494.000
  1821 STUDIO SPORT 7,0 28,6 1.128.000 2.163.000

  Zondag:
  1359 SCHAATSEN WK ALLROUND 1500M DAMES 5,2 52,2 844.000 1.147.000
  1449 STUDIO SPORT 5,6 54,6 912.000 1.205.000
  1530 SCHAATSEN WK ALLROUND 5KM DAMES 6,0 52,9 974.000 1.298.000
  1618 STUDIO SPORT 6,8 42,7 1.105.000 2.014.000

  (* Was de team sprint zaterdag nu het best bekeken onderdeel ??? *)
  Cijfers redelijk vergelijkbaar met het WK allround in 2018.
  Ko Savabli vindt dit leuk.
 15. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dat hadden ze waarschijnlijk afgekeken van hun uitzending in 2018. Toen misten ze ook de eerste rit op de 10km, Van der Poel - Semerikov. Dat bleek een van de meer spectaculaire 10km's van de recente geschiedenis te zijn, en was uiteindelijk ook de race met de winnende tijd. In die zin is er weinig veranderd.
  Ik vind het praten over schaatsen niet zo vervelend, maar doe gewoon een scherm-in-het-scherm. Die techniek is 40 jaar oud ofzo. En, ga niet voorbeschouwen op het mannentoernooi voorafgaand aan de 5km voor vrouwen. Dat is ook zoiets.
 16. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Dat snap ik ook niet. Bij de OS deden ze dat wel. Het afgelopen weekend merkte je gewoon dat men niet scherp meer was.
 17. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Ritten skippen vind ik inherent niet eens problematisch. Dat ze Haugen-Kursova (eindtijden 2:03 vs 2:07) missen, vind ik heel begrijpelijk. Ding is alleen dat ze af en toe ook ritten missen van schaatsers van wie je wéét dat ze hoogstwaarschijnlijk hard gaan rijden. Sato (500m), Sablikova en Ghiotto bijvoorbeeld. Dan is het reëel om op z'n minst te split-screenen. Dat De Jong refereert aan Ghiotto, die op dat moment aan het rijden is, terwijl ze vervolgens precies 0 seconden van die rit van Ghiotto laten zien, is naar mijn mening niet te verdedigen.


  En mocht men een snelle tijd missen: je kan prima de laatste 5 ronden van Ghiotto afspelen in ronde 5 tot en met 10 van de rit van Eitrem.
  strawbale, chicagodude en Marcel Vos vinden dit leuk.
 18. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Bij de OS verbaasde ik me over de kunde en aandacht die werd gestoken in reportages, verhalen en timing van deze randzaken. Het was gewoon leuk om een oud-Olympiër bij de voorbeschouwing in dat café te zien om voor te beschouwen. Dikwijls kwam er nog iets zinnigs uit ook. Er waren reportages en achtergronden over de schaatsers. En niet één rit werd overgeslagen. Volgens mij vond niemand dat erg. Natuurlijk, er was meer tijd, maar als je niets zinnigs te zeggen hebt, zeg het dan ook niet. Laat dan maar gewoon schaatsen zien.

  En @Mjosaman: De Team Sprint was in ieder geval het meest besproken onderdeel. Die soap had uiteindelijk meer zendtijd dan de de gehele 10km op het WK Allround.
 19. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Oh ja ze kunnen het echt wel, maar als ze te weinig geld en zendtijd krijgen en de NOS wil dat ze minstens x minuten aandacht besteden aan de Nederlandse schaatsers dan wordt het moeilijk voor Dione en co om een geweldige uitzending te maken. Dat neemt niet weg dat ook binnen die restricties er zeker dingen beter kunnen (zoals meer Sablikova en Ghiotto laten zien), maar de "schuld" (voor zover je van schuld kunt spreken, geld en zendtijd zijn schaars) ligt niet voornamelijk bij Dione en co, maar hogerop.
 20. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Liever eigenlijk minder geld.
  Hoe meer geld ze hebben, hoe meer camera's ze inzetten en hoe meer camperaploegen/reporters/commentatoren/randfiguren ze er heen sturen die uiteraard daar niet voor niks zijn, dus hoe minder ze het schaatsen zelf kunnen uitzenden.
  Jaco vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina