Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

  1. ZeeKoei

    ZeeKoei Well-Known Member

    Inderdaad, daar zou ik moeite mee hebben omdat je onschuldigen treft, maar het is tenminste wel een duidelijk statement naar de russische bond/staat toe die ook maar enig deftig onderzoek weigert.
    Ik zou er wat dat (algehele uitsluiting) betreft minder moeite mee hebben dan met deze halfslachtige cherrypicking.

    Ofwel straf je Het Systeem met een algehele uitsluiting (waardoor je onschuldigen treft, maar je kan niet weten wie omdat de schaal van belazering ongezien hoog was),
    ofwel enkel de 100% zeker betrapte sporters en laat je Het Systeem ongemoeid (en probeer je op andere manieren achter die bobo's te gaan),
    maar niet iets tussenin.

    En sws ben je consequent naar alle sporttakken toe, ook al tref je het organiserend land van een nakend mega-evenement!
  2. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Dat bedrijf hoort dus failliet te gaan, en als je daar toevallig werkt dan ben je dus werkloos. Met andere woorden je wordt gestraft.
    En als je op je CV vermeld dat je bij dat bedrijf hebt gewerkt moet je niet vreemd opkijken dat daar vragen over worden gesteld.
    Monique en G1ant vinden dit leuk.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Precies. Je moet het juist niet individueel trekken, wat nu gebeurt, want het is geen individueel probleem. Graf is niet beter of slechter dan Joeskov. De individuele sporters zijn niet de boeven, Rusland als land is het probleem.

    En natuurlijk dupeer je er ook individuen mee als je Rusland uitsluit. Dat is keihard. Maar wel duidelijk en consequent. En het gebeurt natuurlijk op allerlei fronten dat sporters de dupe zijn van het land waarin ze geboren zijn. Arjen Robben hoort op het WK voetbal thuis, maar heeft de pech dat zijn teamgenoten er niets van bakken. Thomas Krol heeft juist weer de pech dat zijn landgenoten te goed zijn en zou onder elke andere nationaliteit aan de Spelen hebben meegedaan.
    Monique vindt dit leuk.
  4. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Je had dus als Rus nadrukkelijk afstand moeten nemen van dat systeem en bijvoorbeeld elders onderdak moeten zoeken.
    Wat doen we met sporters/sters die niet Russisch van geboorte zijn, maar juist wél dat systeem op zijn gaan zoeken?
  5. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Deze discussie legt maar weer mooi bloot hoe het 'rechtvaardigheidsgevoel' dat onderdeel zou zijn van de normen en waarden in Nederland niet verder reikt dan de gemeentegrenzen en daarbuiten gereduceerd kan worden tot "'zij' hebben 'het' gedaan en moeten 'dus' gestraft worden".

    Aan de hand van verklaringen van Rodchenkov is men een staatsgestuurd dopingprogramma, gericht op de OS in Sotsji, in Rusland op het spoor gekomen. Rodchenkov heeft duidelijk aangegeven hoe dit werkte en dat staat vervolgens allemaal uitgelegd in het MacLaren-rapport, waar ook een lijst met - waarschijnlijk - betrokken sporters bij hoort.
    Als de IOC die lijst had gebruikt om sporters te weren, soit. Weliswaar vind ik 1 bron wat magertjes voor een uitsluiting, maar je kunt het ook niet zomaar negeren. De andere kant op, níet genoemd worden op die lijst, pleit je niet helemaal vrij, maar kun je ook niet zomaar negeren.

    Alle beschuldigingen en goedpraterij van de huidige gang van zaken is in mijn ogen vrij beschamend. Dat Koelizhnikov ooit geschorst is geweest voor zijn eigen doping, linkt hem op geen enkele manier aan Rodchenkov. Dat Joeskov ooit geschorst (of toch niet; onduidelijke berichtgeving blijft hier) is voor zijn eigen doping, linkt hem op geen enkele manier aan Rodchenkov. Elke poging om dit toch te doen is ongerechtvaardig en oneerlijk.

    Je plaatst je als schaatser via je land voor de Olympische Spelen. Dat is totaal onvergelijkbaar met bedrijven die failliet gaan. Totaal. Je kunt ontslag nemen bij het bedrijf waar je werkt en ergens anders gaan werken. Je kunt niet in een ander land geboren worden. Als je als wielrenner wordt uitgesloten vanwege systematisch dopinggebruik, is dat, onder omstandigheden, te verklaren, je had als renner namelijk ook bij een andere ploeg kunnen gaan fietsen. Je kunt niet in een ander land geboren worden.

    Je kiest als schaatser niet hoevaak en waar en door wie je wordt gecontroleerd op doping. De WADA heeft RUSADA geaccrediteerd om dopingcontroles uit te voeren en later is die accreditatie ingetrokken. Als Russische sporter heb je hier precies 0 invloed op. Sinds die accreditatie is ingetrokken, voert WADA overigens zélf controles uit op Russische sporters - en je mag hopen dat die dus gewoon betrouwbaar zijn. Elke eis over hoe vaak je als sporter zou moeten worden gecontroleerd, is oneerlijk, want daar heb je als sporter helemaal geen keuze in. Behalve als je wint, dan word je gecontroleerd - een Joeskov, een Koelizhnikov, je kan niet van ze zeggen dat ze proberen te verliezen...

    Momenteel worden Russische sporters geweerd van de Olympische Spelen ómdat het Russen zijn. Ook als er, na uitvoerig onderzoek van MacLaren, geen verder bewijs tegen ze gevonden is. Gewoon omdat het Russen zijn.

    Sommigen juichen dit toe. Genant.
    Nickel, Khlebnikov, chicagodude en 5 anderen vinden dit leuk.
  6. Bolleje

    Bolleje New Member

    Klopt niet helemaal. Ahn is geen Rus meer en wordt eveneens geschorst.

    Ik weet ook niet of mensen dit echt toejuichen... het is alleen voor veel mensen duidelijk dat dit geen gewone dopingzaak meer is. Rusland heeft doelbewust, op grote schaal, ingenieus... de boel jarenlang belazerd. Denk er eens over na: buisjes omwisselen in een dopinglabo gaat echt héél ver. Het is vooral Rusland zélf (de authoriteiten in eerste instantie) dat de oorzaak is van deze ellende. Men speelt graag calimero (met allerlei "Het Westen is jaloers"-complottheoriën) maar ik heb nog maar weinig kritiek en zelfreflectie gemerkt bij de Russische sporters. Misschien moeten Joeskov en Koelizhnikov en co toch ook eens durven uitspreken dat wat in Sochi gebeurde gewoon niet kan.

    Niémand binnen het IOC en de sportwereld lijkt me gelukkig met deze gang van zaken, dus 'juichen dit toe' is oneerlijk. Het is gewoon een erg complexe zaak (juridisch, ethisch, ...) waar niemand beter van wordt. Maar het is wel allemaal begonnen met het groostschalige gesjoemel van de Russische sportauthoriteiten, niét bij het IOC.
    Monique vindt dit leuk.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Ahn is nu juist wel Rus, geboren Zuid Koreaan.
    chicagodude vindt dit leuk.
  8. Eelco

    Eelco Well-Known Member

    @VorstM


    Heel goed uiteengezet betoog. Er zijn alleen wel 389 van de 500 aangemelde sporters die de ballotage commissie wel hebben gehaald.

    Ik denk dan ook dat het niet alleen maar is omdat ze Russen zijn. Er moet dus wel degelijk er aanleiding zijn om (ruim) 20% uit te sluiten. 80% mag wel. Dat is het grootste deel. Volgens mij zijn dat ook Russen en mogen ze deelnemen omdat het Russen zijn.

    Hoe past dat in jouw betoog?

    In het verlengde daarvan:

    Zijn wij dan jarenlang bedot door de Russen?Of zijn de andere landen ook niet heilig?

    Gezien het overall prestatieniveau van het schaatsen komen er dan ook andere vragen.
    Heeft de rest van de wereld (buiten Rusland) hele slimme artsen-/ farmaceuten die de dopingwet weten te omzeilen en-/ of andere middelen in te zetten?
    Zijn we hier zo slim met trainingsmethoden?
    Of zit er gewoon iets in ons (bijna nooit meer bevroren) water?
    Waar komt dat hoge niveau voor de rest van de wereld vandaan?
    Nickel vindt dit leuk.
  9. senior

    senior Member

    Als iedere sporter die doping heeft gebruikt (al dan niet bewezen) alsnog zijn plaats moet inleveren zouden de ranglijsten over de laatste 50 jaar in een heleboel sporten er héél anders uitzien.
    ZeeKoei vindt dit leuk.
  10. Monique

    Monique Well-Known Member

    Ik mis idd de zelfreflectie bij de Russische officials. Ze spelen alleen maar slachtoffer omdat het akelige Westen ze zo aan het pesten is. En een reactie van bijvoorbeeld Yuskov zou mij helpen om iig weer de mogelijkheid te zien dat hij géén onderdeel van dat doping systeem was. Maar hij houdt keurig zijn mond, en dat betekent dat hij blijkbaar niet wil of niet mag vertellen dat hij dat doping systeem verschrikkelijk vindt. In beide gevallen vind ik het een veeg teken. Wie weet welke sancties ze boven het hoofd hangt als ze hun mond open doen, en zolang dat het geval is, is het topsport systeem flink verrot in Rusland.

    Ik las laatst een artikel op nu.nl dat ruim 30 Russische atleten zich ziek meldden toen bleek dat er doping controles zouden zijn. Dat maakt mijn vertrouwen dat ze in Rusland op de goede weg zijn er niet groter op.
  11. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Het lijkt erop dat om, als Rus(sin), toegelaten te worden je aan een aantal voorwaarden moet voldoen, waaronder:

    1. niet op de Duchy-lijst (in het McLaren rapport) staan
    2. geen doping-verleden hebben
    3. voldoende getest zijn (buiten Rusland?) om aan te tonen dat je schoon bent

    Het lijkt me dat degenen die aan 1 en 3 voldoen, maar niet aan 2 (Kulizhnikov, Yuskov) een poot hebben om op te staan bij het CAS, maar dan moeten ze wel daarvoor de tijd en gelegenheid krijgen alsmede, i.i.g. voor het CAS, duidelijk zijn wat de IOC-criteria voor uitsluiting van hen is.
    alexander79 en Eelco vinden dit leuk.
  12. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Dit is typische kritiek die komt van mensen uit landen waar het geen enkel probleem is om je mond over alles wat je maar wilt open te trekken. Als je levensonderhoud, carriere, vrijheid, of zelfs je leven geen risico lopen, dan kun je je relatief makkelijk uitspreken ja. Helaas is dat in heel veel landen nog steeds niet per definitie het geval.
    ZeeKoei, Khlebnikov, fransvanbakel en 3 anderen vinden dit leuk.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Viktor Ahn is iig geschorst (ja, ik weet dat je op iemand anders doelt...;))
    strawbale vindt dit leuk.
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Maar ja... het lijkt erop alsof IOC gewoon niet voor rede vatbaar is. Zou me niet verbazen als IOC een uitspraak van de CAS gewoon naast zich zou neerleggen.
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Inderdaad... het is te makkelijk om te zeggen: oh je wilt niet uitspreken, dan ben je part of the problem.
    Zelfs in de vrijere landen duurt het best lang voordat mensen zich uitspreken en meestal is het alleen om hun eigen hachje te redden: Tyler Hamilton, etc...
    fransvanbakel vindt dit leuk.
  16. Bolleje

    Bolleje New Member

    Dit zou een argument pro IOC-beslissing kunnen zijn. Kwestie van geen andere regimes op het idee te brengen hun sporters onder druk te zetten om aan doping te gaan doen. En bovendien staaft dit mijn mening over de grote schuldige in dit debat: niet het IOC (of Wada of McLaren of "Het Westen") maar wel de Russische authoriteiten die hebben geknoeid. Ik zou als Shipulin, Yuskov en co zijnde dan ook best kwaad zijn dat ik niet mee mag doen, maar dan toch in eerste instantie op die Russische authoriteiten. En het liefst uitgesproken dan... al zal dat inderdaad niet simpel zijn.
    Eelco vindt dit leuk.
  17. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    En toch.... ik zie de IOC over 2 jaar gewoon een Justin Gatlin ( 2x dopingzondaar) toelaten..
  18. strawbale

    strawbale Well-Known Member

    Yuskov mag best ook kwaad op het IOC zijn: als hij niet op de Duchy-lijst staat en de laatste jaren zeer regelmatig (ook/metname buiten Rusland) getest is, is zijn marijuana-jeugdzonde de enige stok om hem mee te slaan en heeft niets met schaatsen en/of Rusland te maken.
    Nickel en Hakkie2 vinden dit leuk.
  19. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Klopt maar dat zijn zomerspelen. Denk aan Rio 2016 toen dit Russische verhaal ook al liep. Toen liet de IOC bijna iedere Rus (ook met een dopingverleden) toe.
    Yulia Efimova (schoolslagzwenster) won twee maal zilver.
    Ik herinner me een interview met haar waarin ze over haar dopinggebruik sprak alsof het over een bedrijfsongevalletje ging. Ontzettend weinig zelfsreflectie. Het enige wat helpt ie het gehele land te diskwalificeren. Misschien dat er dan van de atleten druk komt voor een mentaliteitsverandering.
    Een atleet die dan gebruikt verstiert het voor al die atleten. Zo moeten die atleten gaan denken maar het is steeds die andere partij.
  20. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Als Tyler Hamilton drie maanden langer had gewacht was zijn bekentenis verjaard en was hij nog steeds Olympisch kampioen. Dit maakt zijn verklaring wel wat geloofwaardiger dan die van die hypocriete Bjarne Riis.

Deel Deze Pagina