Doping in het schaatsen

Discussie in 'Schaatscafé 'De Ronding'' gestart door Oxylus, 18 nov 2012.

  1. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Hoewel doping in het schaatsen relatief weinig voorkomt kent ook het schaatsen zijn dopingaffaires. Denk aan Pechstein, Koelisjnikov, Lommers en Hesse. Het lijkt mij handig om alle dopinggerelateerd onderwerpen in dit topic te bundelen, zodat de rest van de sectie langebaanschaatsen lekker over het schaatsen zelf kan gaan.
  2. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Bron: NOS
  3. Oxylus

    Oxylus Well-Known Member

    Gaat lekker daar in het Russische schaatsen. Eerst hun jongste talent aan de doping en nu hun oudste talent. Begint daar op wielrennen te lijken.
  4. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Dit was wel echt zo'n voorspelling die je kon maken. Op zo'n leeftijd nog zo'n smak van je PR afdoen is wel erg opvallend. Net als die Bulgaar van ruim 30+ die in de Ronde van Turkije (wielrennen) dit jaar opeens de bergen op vloog. Paar maandjes later ook positief bevonden in die race. Natuurlijk is elk geval er een te veel, maar om zo'n betrapte schaatser zal niemand minder slapen. Het was een andere zaak wanneer het een wereldtopper was geweest of gewoon een internationaal bekende schaatser.
  5. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Weet iemand misschien toevallig hoeveel er bij schaatsen ongeveer wordt gecontroleerd. Ben daar als schaats- en wielerfan wel benieuwd naar.
    Ik weet toevallig dat er in het tennis zo goed als niet wordt gecontroleerd (21 out-of-competition bloedcontroles in een jaar, wielrennen 3.314), maar hoe zit het bij schaatsen?
    Schaatsen, zeker de lange afstanden, is natuurlijk een sport waar je heel veel aan doping hebt. EPO en alle nieuwe vormen daarvan gaan verzuring tegen en als je ergens last van hebt op de 5 en de 10 is het wel verzuring.
    Dus ik vind het altijd wel opvallend dat schaatsen relatief schoon lijkt. maar nu vraag ik me af: is dat ook zo of wordt er te weinig gecontroleerd?
  6. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Er wordt veel gecontroleerd. Volgens mij sowieso vaak de winnaars van een afstand, maar ook anderen op basis van loting. Heb wel vaker in Thialf gehoord dat een schaatser later was doordat hij niet kon plassen bij de dopingcontrole.
  7. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Plassen heeft dus weinig zin. Het gaat mij om out-of-competition en bloedcontroles. Het liefst in de zomer, wanneer de basis wordt gelegd. Want dan moet je doping gebruiken om je basis enorm te vergroten.
    Het gaat ook alleen maar om EPO en bloeddoping, alle andere doping heeft nauwelijks effect. Bij schaatsen niet, maar ook niet bij wielrennen.

    EPO in je urine is vrij makkelijk te maskeren. Dus daar zul je weinig sporters mee pakken bij een plas na de wedstrijd. Degene die je pakt zijn de mensen die het onprofessioneel doen, dus vaak niet de grote gebruikers. Die plas is meer naar buiten toe: "kijk eens hoeveel wij doen tegen doping!" Maar in werkelijkheid moet de strijd tegen doping aan worden gegaan met out-of-competition controles en het bloedpaspoort. Daarom hoop ik ook vooral op bloedcontroles in de zomer.
  8. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Op zich goed nieuws : want het bestaat niet dat alleen in het wielrennen doping gemeen goed is.
  9. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    Eens , en dan nog is het systeem niet waterdicht.
  10. Sabine

    Sabine Well-Known Member

    Ik weet niet of er dan ook bloed wordt afgenomen, zou kunnen dat het allebei gebeurt. Wat betreft out of competition controles, die zijn er ook. Ik zie schaatsers wel eens klagen op twitter omdat ze 's ochtends vroeg een dopingcontrole hebben.

    Ik kan me nog herinneren dat er rond de Spelen een artikel was dat er meer dopingcontroles dan ooit waren. Er is ook een keer genoemd hoe vaak Sven werd gecontroleerd, dat was erg veel. Ik weet alleen niet wat voor soort controles dat waren en wanneer.. En Pechstein is natuurlijk gepakt op het bloedpaspoort, dus neem aan dat dat ook wordt gecontroleerd.

    Het waren de Spelen van Turijn, heb hier nog een artikeltje gevonden:
    http://www.ad.nl/ad/nl/1001/Sportwereld ... oles.dhtml

    Maar we spreken natuurlijk over 6 jaar terug..
  11. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    ja, dat vind ik nu ook. Het is een bewijsvoering vanuit het ongrijmde, maar het rijtje is eenvoudig:
    - je weet dat het helpt
    - je weet dt het vrij eenvoudig te verkrijgen is
    - je weet dat het redelijk ongevaarlijk is. (over de langetermijngevolgen denkt men niet zo na)
    - je wist in het verleden, en nu met enige aanpassing ook, dat het moeilijk te traceren is
    - je ziet dat in bepaalde sporten de sporters er alles, en dan bedoel ik alles, aan doen om een tiende te verbeteren.

    en vervolgens nog het ervaringsfeit dat er vele nauw betrokkenen wijzen op dopinggebruik. (in dit laatste geval in het wielrenenn)

    dan is het dus ondenkbaar dat er niet minimaal een groepje is dat gebruik overweegt
  12. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Voor zo'n Lisin, 33 jaar, was de keuze denk ik tussen stoppen met schaatsen of het nog één keer proberen richting Sotsji. Nu is hij betrapt en verdwijnt hij hopelijk en vermoedelijk voor altijd in de anonimiteit.
  13. Nogevendit

    Nogevendit Well-Known Member

    Qat echter weer vóór de schaatsers pleit is het volgende:
    - veel minder 'rookverhalen'
    - veel minder positieve gevallen in het verleden, ook op andere middelen. Dit laatste geeft o.a. de mores weer die er heerst in zo'n sport.
    - en met name de reacties die je hoort van schaatsers op dopingvragen, controles en positieve gevallen.

    In het wielrennen trekt men vaak zijn schouders op, kan men brgrip opbrengen voor positieve collega's, als concurrenten uit het verleden alsnog positief blijken dan
    heeft men zoiets van ach, laat nu maar zittten.
    In schaatsen, of bijv ook atletiek, ploft men bijkans uit hun vel bij dit soort berichten.
  14. dedeut

    dedeut Well-Known Member

    Er was een reportage bij de NOS zojuist. Ik geloof dat Wust zei dat ze deze zomer maar tweemaal out-of-competition gecontroleerd is. Dat is extreem weinig, en dat vond Wust ook. Ze zou het niet erg vinden als ze elke dag gecontroleerd zou worden, zei ze; maar dat is Wust :wink:
  15. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Dank je, die heb ik gemist. Maar het toont wel aan dat de schaatssport nog achter loopt op de wielersport qua controles en dopingbeleid.




    @Nogevendit: je snapt denk ik toch ook wel dat de atletiek juist vol met doping zit. Er zijn daar jaarlijks meer gevallen dan bij het wielrennen, maar ze halen allemaal niet zo uitgebreid de pers. Dat is dus niet zo'n goed voorbeeld.
  16. dedeut

    dedeut Well-Known Member

  17. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Schaatsen is dan ook geen katholieke sport waar men elkaar dekt.
  18. gerrit stevens

    gerrit stevens Well-Known Member

    Hangt er misshien ook van af wie de betrapte atleten zijn. Het dopinggebruik van Carl Lewis is onder de mat geveegd. Dat was waarschijnlijk een te groot uithangbord, net als overigens Lance Armstrong (die nu toch hangt).
    Om alles op het wielrennen af te schuiven zoals bij de affaire Fuentes in 2006 is wel erg gemakkelijk. Daar waren ook zo'n 200 atleten bij betrokken waaronder tennissers en voetballers. Daar waren die 60 wielrenners een dankbare afleidingsmanoeuvre. Vergeet niet dat toen het WK voetbal op punt van beginnen stond. En er waren toen aardig wat voetballers (Brazilianen, Argentijnen etc) in Spanje actief.
    Dat wielrenners die met bekentenissen komen niet bestraft worden heeft met de verjaringstermijn te maken. Overigens is Tyler Hamilton zijn Olymnpische tijdrittitel (2004) wel degelijk kwijt. Hij was nog net op tijd met zijn bekentenis.
    En waarom zijn de DDR sporters nooit aangepakt. Die hebben in de 70'er/80'er jaren structureel doping gebruikt.
    Nee andere sporten mogen de hand ook wel eens in eigen boezem steken en niet aankomen met verhalen dat in de wielersport zoveel meer gepakt wordt. Vergeet ook niet dat dat een veel grotere sport is.
  19. Sportgekkie

    Sportgekkie New Member

    Poltavets liet gisteren voor de camera van de NOS ook weten dat Lisin volledig solo geopereerd heeft en bij geen een bond of team was aangesloten. Hij liet duidelijk weten dat er geen gestructureerd dopingnetwerk in Rusland bij het schaatsen is en dat het publiek ook niet op die manier naar het schaatsen moet gaan kijken zoals men nu naar het wielrennen kijkt. Lisin is een geval op zich.

    Het feit dat Wüst maar 2x out-of-competition is gecontroleerd geeft aan dat men óf de financiële middelen niet heeft om vaker te controleren bij zo'n wereldtopper of dat men er vanuit gaat dat er geen doping gebruikt wordt bij het schaatsen. Wüst gaf ook zelf aan dat schaatsen zo'n technische sport is, dat alleen doping je voor de schaatsbeweging niet helpt.
    Dus als een rijder doping gebruikt dan is dat misschien voor een beter of sneller herstel of om meer krachtoefeningen aan te kunnen.
  20. HA01761

    HA01761 Active Member

    [​IMG]

Deel Deze Pagina