World Cup 2, 29-31 januari Heerenveen

Discussie in 'Lange baan' gestart door Lorca, 26 jan 2021.

 1. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Roest rust?
 2. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dan de dames.

  Vorige week:
  Wüst 18.49 - 13.83 - 13.82
  Wijfje (Wü) 14.11 - 14.00
  Achtereekte (Wij) 14.33 - 14.51 - 14.85
  Wüst (A) 14.92 - 14.65
  Wijfje (Wü) 14.82 - 14.71

  Deze week:
  Wüst 18.47 - 13.78 - 13.73 -0.02 -0.05 -0.09
  De Jong (W) 13.97 - 13.97 -0.14 -0.03
  Schouten (dJ) 14.18 - 14.21 - 14.30 -0.15 -0.30 -0.55
  Wüst (S) 14.67 - 14.77 -0.25 +0.12
  De Jong (W) 14.86 - 14.68 +0.04 -0.03

  Het grootste deel van de race iets sneller. Alleen bij de tweede beurt van Wüst loopt de snelheid er nu uit. De Jong weet dit nog wel redelijk op te lossen maar niet veel beter dan Wijfje.

  Canada:

  Vorige week:
  Blondin 18.99 - 13.95 - 13.79
  Maltais (B) 13.87 - 14.18 - 14.05
  Weidemann (M) 14.29 - 14.40
  Blondin (W) 14.60 - 14.61
  Weidemann (B) 14.94 - 15.04

  Deze week:
  Blondin 18.99 - 13.86 - 13.61 0.00 -0.09 -0.18
  Maltais (B) 13.75 - 14.16 - 14.03 -0.12 -0.02 -0.02
  Weidemann (M) 14.17 - 14.24 - 14.30 - 14.36 - 14.45 - 14.61 -0.12 -0.16 -0.30 -0.25 -0.49 -0.43

  De Canadeses kozen er nu voor om Weidemann één lange kopbeurt te geven en haar te duwen. Dit bracht vooral in de slotrondes forse winst op.

  Luchtdruk vergelijkbaar met vorige week: 989-990 hPa.
  IJstemperatuur beide keren -13.4 graden.

  Luchtcirculatie ?????????

  EDIT: bij Canada startte Maltais. Vervolgens Blondin en vanaf 1:10 Weidemann.
  Laatst bewerkt: 30 jan 2021
  G1ant, mi en Lorca vinden dit leuk.
 3. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Bakkenvol ervaring waarmee ze al jaren niet hebben kunnen winnen... Lijkt me niet per se de beste soort ervaring.
  G1ant en Yuskov vinden dit leuk.
 4. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Er is geen trio dat al vaak samen gereden heeft. Bij wedstrijden is er steeds een andere opstelling en trainingswedstrijden zijn er blijkbaar niet.
 5. ChefSpijker

  ChefSpijker Well-Known Member

  Jutta staat ook niet in loting 500 morgen.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  1500m vrouwen
  1. Haugen NOR - Blondin CAN
  5. Wiklund NOR - Wijfje NED
  7. Morozova KAZ - Czerwonka POL
  8. De Jong NED - Lalenkova RUS
  9. Wüst NED - Bowe USA
  10 Ter Mors NED - Schouten NED

  1500m mannen
  5. Swings BEL - Trofimov RUS
  6. Pedersen NOR - Beliaev RUS
  7. Mantia USA - Kongshaug NOR
  8. Roest NED - Nuis NED
  9. Hollaar NED - Krol NED
  10. Dijs NED - Engebråten NOR

  500m vrouwen
  1. Van Elst NED
  2. McCluskey CAN - Fledderus NED
  7. Voskamp NED - Samsonsen NOR
  12. McLean CAN - Kok NED
  13. Golikova RUS - De Jong NED
  14. Fatkulina RUS - Nifantava BLR

  500m mannen
  1. Verbij NED - Dufter GER
  2. Murashov RUS - Kulizhnikov RUS
  5. Otterspeer NED - Junio CAN
  8. N'tab NED - Mushtakov RUS
  9. Mulder NED - Dubreuil CAN
  10. Velema NED - Arefyev RUS
 7. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Het hoeft niet allemaal doom en gloom te zijn voor wat de TP betreft. Nederland heeft ook gewoon behoorlijk goed gereden en een serieus rappe tijd neergezet. Het goed op elkaar ingespeelde Canada (die ook tactisch steeds nieuwe dingen uitproberen - niet zonder succes) was gewoon een klasse beter. Ik heb er de schurft aan dat het ''niet samen getraind in deze opstelling''-excuus voor de zoveelste keer in 15 jaar tijd wordt gebruikt, maar als je nagaat dat er zonder gedegen voorbereiding deze tijd uitrolt, dan is dat best een opsteker.

  Positief is in ieder geval dat Schouten en De Jong zowel individueel als op dit onderdeel goed ogen en prima in elkaars slag reden. De Jong kon de rondetijden nog een beetje omlaag drukken op het eind en Schouten oogde de hele rit ontspannen en kon gelukkig ook op de snelle opening makkelijk meekomen - het leek allemaal weinig moeite te kosten. Blijvertjes dus en met het oog op de komende jaren een fijn perspectief. Of je Wüst moet vervangen weet ik niet zo goed. Ja, ze was vandaag duidelijk de zwakkere schakel. Maar het is nog maar de vraag of je met Wijfje of Beune als vervanger niet teveel inlevert op het begin. Juist het wapen van Wüst die daarmee vandaag de boel ook goed op gang trok (vooruit; misschien een tikkeltje té hard).

  Blijft echter wel staan dat Wüst het te vroeg serieus moeilijk had. Misschien is het een incident vanwege een intensief trainingsblok richting het WK (vorige week oogde ze beter in het slot). Het kan ook zijn dat het een blijvend effect is van de verlegde focus op het kortere weg. Wat dat betreft jammer dat er niet nog een WB is om eens te experimenteren met De Jong - Schouten - Wijfje. Ik zie het daar misschien nog het meest in zitten. Met het oog op het aankomende WK kan wellicht het best worden vastgehouden aan deze opstelling. En even een paar keer een moment pakken om samen te trainen is ook geen overbodige luxe. Om vervolgens te hopen dat Wüst tegen die tijd wat meer inhoud heeft.
  alexander79 vindt dit leuk.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik heb eens uitgezocht hoe vaak de Nederlandse rijders op de ploegenachtervolging zijn gestart en welke teams ervaring hebben met elkaar. De cijfers zijn van dit seizoen en de twee voorgaande seizoenen, in totaal gaat het om 9 team pursuits. Twee WK's dus en zeven WB's.

  Dames
  Wüst 8
  Wijfje 5
  De Jong 5
  Beune 2
  Van Beek 2
  Anema 1
  Dul 1
  Kiel 1
  Achtereekte 1
  Schouten 1

  Het trio Wüst, Wijfje, De Jong heeft drie keer samen gereden. In de overige zes wedstrijden was er telkens een uniek trio.

  Heren
  Bosker 5
  Huizinga 4
  Kramer 4
  De Vries 4
  Snellink 2
  Roest 2
  Schouten 1
  Bergsma 1
  Jansman 1
  De Boer 1
  Snellink 1
  Van Workum 1

  Het trio De Vries, Bosker, Kramer is twee keer wereldkampioen geworden. In de wereldbeker werd 7x in een andere samenstelling gereden.

  Als je dat afzet tegen de Canadese vrouwen bijvoorbeeld, dan zie je dat Weidemann en Blondin allebei alle 9 wedstrijden hebben gereden. Maltais heeft ze niet allemaal meegedaan, maar is inmiddels ook een vaste waarde. Dan heb je natuurlijk een enorm voordeel als team.

  De situatie rond Roest is eigenlijk lachwekkend. Die is drie seizoenen lang gewoon continue fit geweest, is door Coopmans continue opgenomen in de nationale selectie (wat dat ook moge betekenen), is de beste schaatser die we hebben en die rijdt gemiddeld één ploegenachtervolging per seizoen. Moet je voorstellen dat Virgil van Dijk op het EK voetbal tegen de bondscoach zegt dat hij alleen de tweede groepswedstrijd wedstrijd wil spelen.

  En het is helemaal niet zo moeilijk om vaker samen te rijden. Op 3 oktober reden Bosker, Huizinga en Roest ieder een trainingswedstrijd 3000 meter. Waarom dan niet een keer een ploegenachtervolging rijden samen? De inspanningsduur is ongeveer even lang, dus de trainingsprikkel is vrijwel hetzelfde. Het lijkt erop dat de Nederlandse voorbereiding voor de Team Pursuit bestaat uit een paar trainingssessies in de zomer, waarbij rijders uit verschillende ploegen gewoon een keer samen trainen. Wil je echter goed beslagen ten ijs komen dan moet je specifiek trainen. Oefenen met wisselen van kop op wedstrijdsnelheid, oefenen op de start en ook gewoon meerdere malen een gehele achtervolging rijden. Afgaand op het interview met Schouten vandaag lijkt dat niet op het programma te staan.

  Hoe meer je te weten komt over die nationale selectie van de ploegenachtervolging, hoe meer het een pretentieus clubje lijkt. Onderdeel van die selectie zijn, brengt blijkbaar geen enkele verplichting met zich mee. Het jammere is dat ze nog steeds medailles winnen, je zou toch hopen dat dit eens echt afgestraft wordt.

  Ik ben benieuwd hoe het verder gaat. Als afstandsspecialist zou ik behoorlijk kwaad worden als ik ten faveure van een aanwijsplaats voor de achtervolgingsploeg gepasseerd wordt voor de Olympische Spelen volgend jaar, zeker als je weet wat voor een los zand die Nederlandse ploegenachtervolging momenteel is.

  En als we met zijn allen de team pursuit niet zo belangrijk vinden, is dat ook goed, maar dan hoeven we er ook geen bondscoach op te zetten die er zijn brood mee verdient. En dan hoeven we al helemaal geen afstandsspecialisten thuis te laten van de Olympsiche Spelen.
  chicagodude, G1ant, RodyTur10 en 3 anderen vinden dit leuk.
 9. Koen

  Koen Well-Known Member

  volgens teletekst heeft Jutta op trainen een voet gekneusd en komt ze daarom dit weekend niet in actie.
 10. Chrys

  Chrys New Member

  Schouten was er inderdaad dit jaar en vorig jaar zomer meerdere keren bij. Maar elke keer was (blijkbaar) of De Jong er niet, of Wüst niet. Deze zomer zijn er maar twee gezamenlijke trainingen geweest. Daarna niet meer, want uit voorzorg tegen corona wilde men niet gemengd trainen.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik heb die race nergens kunnen zien, ik doelde op Wijfjes individuele rijden. Jouw rondetijdenoverzicht bekijkend heb je een punt.

  Moet Wust die afvaller dan zijn?

  Wust liet beide keren het tempo zakken in een cruciale fase van de race. Ze was gewoon de zwakkere schakel. Of deelde haar race slecht in.

  Van de ene kant: alle respect voor Wust die zich altijd voor de tp heeft ingezet. Maar ik heb altijd het gevoel dat het onderdeel haar niet echt ligt. Haar enorme kwaliteiten op de individuele afstanden heeft ze nooit echt kunnen vertalen naar het op sleeptouw nemen van de tp-trein.

  Kanttekening: met het trio Wijfje/De Jong/Schouten loop je wel het risico dat de trein moeilijker op snelheid komt dan met Wust. En gaat Wijfje zich individueel plaatsen? Wordt lastig.

  Ik denk dat het trio van vandaag veel mogelijkheden heeft. Maar dan wel met veel training samen en een heel andere volgorde.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  Ik denk dat Wüst in goede doen wel degelijk in de TP trein hoort. Maar in echt goede doen vind ik haar dit jaar nog niet. Het oogt allemaal wat flets. Is dat coronaspanning, gebrek aan publiek, gebrek aan echt belangrijke wedstrijden? Weet niemand maar ik snak naar een race zoals de laatste van vorig seizoen!
 13. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  De Polen zetten hun prima vorm luister bij door de 500m B-groep te winnen, 35,18 en een PR voor Zurek.
 14. alexlondon

  alexlondon Active Member

  Wust liet vorige week het tempo helemaal niet varen... Dit keer inderdaad wel iets, maar 1 licht teleurstellende TP is geen reden om haar uit het team te zetten. Gewoon absurd. Moet gewoon anders ingedeeld worden. Misschien kan Wust nu op de plek van Marrit vroeger rijden en niet meer beginnen en zeker niet eindigen. Qua snelheid is niemand op dit moment beter. En anders misschien als Canada rijden, eerst Wust, dan de Jong of Wijfje( want als er 1 iemand minder is op de TP dan individueel dan is het al die jaren Antoinette de Jong al ws door haar mindere bochtentechniek )en dan paar rondjes Schouten die de kar trekt.
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 15. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Geen valpartijen in de B-groep zie ik. Ik hoop dat de ijsmeester heeft geleerd van vorige week en de ijsconditie heeft aangepast. We zullen het vanmiddag in de A-groep zien.
  strawbale vindt dit leuk.
 16. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Opnieuw in de breedte toch vrij snelle tijden in de B-groep 1500 meter.
  Gaat Thomas Krol het baanrecord verbeteren?
  Of zullen de toppers niet volle bak gaan met het oog op volgende week?
 17. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Het WK is pas over twee weken. Ik denk dat in ieder geval de 1500 en korter voluit willen om zich nog één keer te testen.
 18. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Toch is het wel een keer interessant om twee identieke wereldbekerwedstrijden te hebben achter elkaar. We kunnen alles vergelijken met vorige week.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 19. Khlebnikov

  Khlebnikov Well-Known Member

  Eranina, die me vorige week al positief opviel, verbetert zich weer.
 20. VictorP

  VictorP Well-Known Member

  "Wel mooi om de coaches zo goed te kunnen horen"
  Nou, ze mogen de volumeverhouding baangeluid - commentaarstemmen wel weer wat bijstellen.
  Herbert is haast niet te horen.
  Ik neem aan dat dat nog wel gebeurt, dat was een vorige keer ook zo in het begin en ze stelden het bij.

Deel Deze Pagina