WK allround en sprint, Inzell, 7-10 maart 2024

Discussie in 'Lange baan' gestart door Mjøsaman, 26 feb 2024.

  1. Snits

    Snits Member

    Prachtig tournooi gezien! Ik heb nergens op gereageerd, maar ik lees tijdens de tournooien altijd mee op deze site. Jullie meningen / statistieken zijn voor mij altijd van meerwaarde.

    Ik ben benieuwd naar jullie mening: is dit wereldrecord punten van Stolz van dezelfde kwaliteit als die van Cindy Klassen uit 2006? Dat beschouw ik nog steeds als een van de moeilijkst te verbreken records in het schaatsen.

    Groet en tot volgend seizoen.
    fransvanbakel, HaagscheBluf, G1ant en 2 anderen vinden dit leuk.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Precies. Het was echt een leuk toernooi. Natuurlijk wel voor een groot deel door Stolz. Anders was het mannentoernooi alleen leuk geweest voor zilver en brons.

    Erg jammer dat je eigenlijk maar een keer in de vier jaar zo'n toernooi hebt. Na de Spelen is het toch wel mosterd na de maaltijd, vaak. Oneven jaren zou veel beter zijn. Elk jaar natuurlijk nog beter.
    Ko Savabli en alexander79 vinden dit leuk.
  3. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Het allroundtoernooi was twee jaar geleden toch wel heel mooi.
    ZeeKoei, Ko Savabli en G1ant vinden dit leuk.
  4. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ja, je hebt je wel een punt. Misschien is het meer iets persoonlijks. Dat ik dan zelf een beetje schaatsmoe ben. Was nu zeker niet zo. Ik heb misschien wat beter gepiekt tijdens het seizoen door soms wedstrijden over te slaan. :)
    Ko Savabli vindt dit leuk.
  5. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    dan toch Klassen voor mij. Met dat weekend zou ze nu nog steeds vrij makkelijk bovenaan de adelskalender staan. Alles kwam toen samen: goed tot zeer goed omstandigheden mast vooral Klassen die in absolute bloedvorm stak. Vergeet niet dat ze tien ‘eventjes’ 3 WRs schaatste en vlak achter het WR op de 500 zat

    kanttekening is wel dat Stolz vermoedelijk nog een stukje harder kon op de 10k. Hij hoefde duidelijk niet voluit. Hadden we nog maar de recordwedstrijden op goed ijs in Calgary….ik zou Stolz graag tot het gaatje zien gaan op de 10. Ik vermoed dat hij zo naar de 12.55 kan
    kernploegfusie vindt dit leuk.
  6. Danielle

    Danielle Well-Known Member

    Dit toernooi 4 dagen lang vanaf de tribune op de kruising kunnen kijken. Orie meteen na de race van het ijs, z'n schaatser druk gebaren van alles wijs maken.
    Van Velde wacht op het ijs op z'n schaatsers. Een vuist, een lach en vaak iets dat lijktt op positieve woorden.

    Opvallend verschil tussen de coaches.
    Ko Savabli vindt dit leuk.
  7. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Dat zou geweldig zijn. Hij heeft alles in zich om de beste schaatser ooit te worden. Heiden was natuurlijk extreem speciaal door zijn veelzijdigheid, maar had een veel te korte carriere. Kramer was heel lang dominant, maar het combineren van 5000, 10000 en allround is lang niet zo bijzonder als wat Heiden deed of wat Stolz nu doet. Stolz kan een soort Heiden en Kramer in een worden.
    Ko Savabli, kernploegfusie en Marcel Vos vinden dit leuk.
  8. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Leuke tweet van een NY Times journalist. Tikje overdreven, zo zijn ze natuurlijk die Amerikanen, maar toch wel goed uitgelegd aan leken.
    =
    Jordan Stolz, the 19-year-old American who is the world's best sprint speedskater, just won the World Allround Championships — primarily a distance event — with a record point total. It is the equivalent of Usain Bolt or Michael Johnson winning a distance medley involving a marathon.
  9. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    *Domme simplistische modus aan*/:
    Op de volgende Spelen Olympisch kampioen worden op de sprintnummers (en van daaruit de 1500m en eventueel de Mass Start); als toetje WK sprint worden (om die ook maar even af te vinken) om vervolgens de switch te maken naar een focus op de langste afstanden om ook daarop een gooi te doen naar de titels.

    Schaatsen is gelukkig niet zo simplistisch en eenvoudig. Zeker niet qua langetermijnsvoorspellingen. Maar god, wat maakt Stolz een complexe sport toch makkelijk. Hij zou het maar zo kunnen.
    G1ant en Ko Savabli vinden dit leuk.
  10. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Inzell is een heel lastig in te schatten baan. Nu, mede door de luchtdruk betere omstandigheden en ook behoorlijk goed ijs. Die 1:41.7 op de 1500m was misschien wel de beste prestatie, al is op die afstand het voordeel van hoogte ook het grootst. Bij het toernooi van 2006 houd ik het gevoel dat omstandigheden even snel waren als normaal SLC (verschil is normaal gesproken 0.3-0.7%, afhankelijk van de afstand). Zoals in de jaren 2005-2014 Calgary meermaals erg snel was. Davis had toen bij de heren misschien wel 12:58 kunnen rijden op de 10km maar hoefde dat niet meer vanwege de DQ van Hedrick. Anders had hij tot 28 december 2020 nog voor Roest gestaan op de Adelskalender!?! Calgary was in 2015 en 2019 duidelijk minder snel en mede daarom waren die tijden uit 2006 erg moeilijk haalbaar. Eigenlijk moet het WK allround eens naar SLC of de nieuwe Poolse baan.
    Duif en Ko Savabli vinden dit leuk.
  11. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Wat een geweldig toernooi om live bij te zijn. En als kers op de taart ook nog even Jordan Stolz zelf ontmoet. Ik vroeg hem of hij volgend jaar onder de 1.40 wil rijden. Hij denkt het te kunnen, bij een WB in Salt Lake City, als die er komt.
  12. Ko Savabli

    Ko Savabli Well-Known Member

    Heerlijk, die opgelaten en positieve sfeer hier! Het was dan ook een (ouderwets) geweldig dubbel toernooi. Om duimen en vingers bij af te likken. Wat weer eens overduidelijk bewees waarom twee van die totaal verschillende vierkampen in een lang weekend eigenlijk misschien wel veel en veel leuker zijn dan een WK Afstanden. De plus van het WK Afstanden is dat de specialisten daar echt aan hun trekken komen, je (bijna) alle toppers op hun beste afstanden ziet, getrakteerd wordt op een achtbaan vol allerlei afstanden met heel veel verschillende gezichten en op de nieuwe onderdelen ook mindere schaatsers uit niet zo voor de hand liggende landen medailles kunnen pakken. Dat laatste is misschien zelfs essentieel voor het "voortbestaan" van het schaatsen als sport met enig internationaal aanzien. Er rollen immers veel meer medailles en belangrijke ereplekken voor veel meer verschillende schaatsers uit dat toernooi dan uit het dubbele WK Sprint - WK Allround. En het is voor mensen uit niet schaatslanden wellicht ook interessanter en makkelijker om te volgen.

    Maar hoeveel blijft er uiteindelijk nog hangen als je na vier dagen - wat is het? - liefst 16 wereldkampioenen en nog veel meer medaillewinnaars voorbij hebt zien komen? De overduidelijke plus van de vierkamp toernooien is dat je ook bijna alle toppers in actie ziet, maar daarbij tweemaal twee dagen meegezogen wordt in een geheel andere achtbaan vol loopings en andere lekkernijen en waar in de vorm van die titel aan het einde van die vier afstanden een veel groter verhaal in de lucht hangt, allerlei scenario's ontstaan en een geweldige spanningsboog wordt opgebouwd. Dat is bij de vierkampen natuurlijk niet altijd zo, maar dit weekend werden we weer aardig verwend! Wat zou het dan ook mooi zijn als het WK Sprint en WK Allround toch misschien weer ieder jaar op de kalender zouden terug komen. Ik heb nooit begrepen waarom de drie WK's niet naast elkaar kunnen bestaan. Er zouden dan teveel kampioenen zijn? Maar die komen toch juist uit dat WK Afstanden? Of zijn meerdaagse meerkampen niet meer van deze tijd? Maar in het Wielrennen staat de Tour toch ook ver boven de rest? En zo'n F1 seizoen draait uiteindelijk toch ook niet om wie de afzonderlijke races wint, maar om het uiteindelijke wereldkampioenschap? En Koning Voetbal zit toch ook zo stevig op zijn troon omdat daar in allerlei verschillende competities van alles te winnen is? En daar komen alleen maar meer en meer toernooien bij. Ik snap dat de vergelijkingen mank gaan, maar ik vind het gewoon doodzonde dat het schaatsen een soort van afgebroken wordt terwijl veel andere sporten gewoon wel hun traditie behouden en uitbouwen.

    Wat dat betreft was dit dubbele WK pure reclame voor het ouderwetse schaatsen en misschien, misschien, misschien helpt het om het een en ander ooit, ooit ooit weer terug te draaien. Ik besef natuurlijk dat dat schip waarschijnlijk voor goed richting de horizon is gevaren en daar uiteindelijk ooit definitief achter zal verdwijnen. Maar vanuit het luchtkasteel waar ik soms graag kom om van het uitzicht te genieten, zie ik dat prachtige oude piratenschip nog varen. Het is nog niet te laat!
    Khlebnikov, Forza, ZeeKoei en 5 anderen vinden dit leuk.
  13. Ko Savabli

    Ko Savabli Well-Known Member

    Iets geheel anders! Ik moest aan Patrick Roest denken. Het is een geweldige schaatser en ook dit toernooi was het weer fascinerend om hem te volgen. Hij was uiteindelijk duidelijk niet opgewassen tegen Stolz, maar het verschil had volgens mij een stuk kleiner kunnen zijn. En dus heb ik met wat lucifers een freestyle leken onderzoekje in elkaar geknutseld. Niet om Patrick te dissen, totaal niet, ik hou er niet van om vanaf de wal maar wat in de het wilde weg te roepen. Maar ik vind het wel zeer interessant om nog eens naar zijn toernooi te kijken. Daarnaast hou ik niet alleen van voorpret, maar ook van achteraf nagenieten.

    Bevinding 1
    De Patrick Roest van dag 2 was een andere Patrick Roest dan die van dag 1. Hij vloog er vol in op de 1500 meter en ging nog 1 keer voor de dood of de gladiolen op de tien. Op dag twee had hij niets meer te verliezen en gingen eindelijk alle trossen helemaal los. Waar was hij met diezelfde do or die instelling uitgekomen op dag 1? Ten eerste denk ik dat hij Ghiotto op de 5km had kunnen kloppen. Dat heeft hij immers heel seizoen gedaan en ik heb geen bewijzen kunnen vinden dat hij dit weekend nu echt minder in vorm was. Sterker nog; hij reed misschien wel een van de beste 1500 meters in zijn carrière. En dat onder de grootst mogelijke druk tegen de allermoeilijkste tegenstander. Aan de benen lag het dus niet. Maar wat gebeurde er nu op die 5km? Hij startte niet uitzonderlijk hard. En op de 2400 meter zat hij op 0.67 van Ghiotto. Niks aan de hand dus. Misschien zelfs beter dan het hele seizoen. Maar toen! Toen schakelde Ghiotto naar 28.7 en 28.8 terwijl roest naar 29.4 en 29.5 ging. Wat gebeurde daar nu? Ik dacht echt dat hij stuk ging. Maar dat ging hij niet. Hij bouwde weer af naar 29.1 en 29.0 en sprintte daarna weer eens fameus af met rondjes 28.7, 28.5 en 28.2. Heel knap natuurlijk, maar hij wist er voor het eerst dit seizoen Ghiotto niet mee te kloppen. En dat zat 'm toch echt in die twee rondjes van 29.4 en 29.5. Rijdt hij daar twee keer 29.2 dan blijft ie dichter bij de Italiaan en klopt ie 'm waarschijnlijk wel. En belangrijker nog, daarmee had hij nog meer op Stolz terug gepakt. Het gaat om tienden en het zal geen beslissend verschil hebben gemaakt, maar het is en blijft opmerkelijk.

    Bevinding 2
    Patrick Roest is een vreemde schaatser. En daar bedoel ik niets negatiefs mee. Hij is wel degelijk explosief, maar is toch niet in staat om uit zijn explosiviteit ook echt hele snelle rondjes te draaien. Het overduidelijke bewijs vind je terug in de cijfers van dit toernooi. Roest opende op de 500 meter in 10.12. Ter vergelijking; Mathias Vosté opende in 10.05 en 10.06 en Zhongyan Ning reed donderdag ook maar 10.03. Explosief is Roest dus wel. Maar dat zijn sprinters en dat is niet eerlijk. Klopt. En dus heb ik Roest in een rijtje van tien gezet met allrounders. Gewoon om te kijken hoe zijn opening zich verhoud tot die van de anderen. En vooral ook om eens te kijken welke rondjes er uit die opening werden gereden. Daar komt het volgende uit, tussen haakjes de klasseringen als je een top 10 van de openingen en rondjes zou maken. En excuses voor de typografie, ik weet niet hoe ik tabelletjes moet bouwen ... ik heb de namen wat aangepast om het zo overzichtelijk mogelijk te houden. Sorry Bart!

    Patrick Roest 10.12 (1) 25.94 (7)
    Shomu Sasaki 10.21 (3) 25.22 (1)
    Ryo Tsuchiya 10.16 (2) 25.67 (3)
    D. Di Stefano 10.43 (7) 25.68 (4)
    Jae-W. Chung 10.47 (8) 25.63 (2)
    S.L. Pedersen 10.33 (4) 25.91 (6)
    Bartje Swings 10.50 (9) 25.86 (5)
    H Engebraten 10.41 (6) 25.96 (8)
    Gabriel Odor 10.33 (4) 26.11 (9)
    SanderEitrem 10.68 (10) 26.38 (10)

    Wat zien we hier? Roest opent duidelijk sneller dan alle anderen, maar rijdt vanuit die opening slechts het zevende snelste rondje. Op veel tragere openers als Chung, Di Stefano verliest hij vervolgens heel veel in de ronde. Sasaki en Tsuchiya openen ook snel, maar rijden veel snellere rondes. Pedersen, Engebraten en Swings rijden vergelijkbare rondjes, maar openen ook veel trager. Vooral het verschil met Swings is enorm! Waar verliest Roest deze tijd op? Niet op zijn instelling, niet op zijn explosiviteit, maar op zijn bochten. En dan met name zijn binnenbocht. Hij startte binnen en dat is zeker voor allrounders ideaal. Hij kon vanuit de binnenbocht heerlijk de kruising op en lekker door versnellen richting de laatste buitenbocht. En toch was zijn ronde niet bijzonder snel. Ja, hij reed een voorzichtige buitenbocht. Waarom eigenlijk? Maar ook in de binnenbocht won hij te weinig snelheid.

    Om dit idee wat verder te bekijken, heb ik ook de openingen en eerste rondjes op de 1500 meter bekeken. En dat levert het volgende beeld op:

    Patrick Roest 23.98 (4) 26.07 (9)
    Shomu Sasaki 23.90 (3) 25.83 (5)
    Ryo Tsuchiya 23.88 (2) 25.84 (6)
    D. Di Stefano 23.83 (1) 25.51 (2)
    Jae-W Chung 23.99 (5) 25.36 (1)
    S.L. Pedersen 24.22 (8) 26.07 (9)
    Bartje Swings 24.34 (9) 25.67 (4)
    H Engebraten 24.19 (7) 25.62 (3)
    Gabriel Odor 24.09 (6) 25.99 (7)
    SanderEitrem 24.41 (10) 26.00 (8)

    Hier zien we ongeveer hetzelfde. Roest zit over de eerste 300 meter duidelijk bij de betere openers. Aangezien hij in de buitenbaan startte kon hij vol aangaan. En zo zien we hier hetzelfde patroon. Niks mis met zijn explosieve vermogen. Goeie opening. Hij houdt min of meer gelijke tred met Sasaki, Tsuchiya, Chung en Di Stefano, maar levert vervolgens best veel in in de eerste ronde. Niet toevallig is dat de ronde waar hij op grote snelheid een binnenbocht moest rijden. Zijn opening is wederom duidelijk sneller dan die van Pedersen, Swings, Engebraten en Eitrem, maar die rijden vervolgens uit die duidelijk tragere openingen wel relatief en absoluut veel snellere rondes. Het verschil met Swings is wederom enorm, maar ook Engebraten is heel veel sneller en ook Eitrem rijdt in verhouding duidelijk een veel snellere eerste ronde. En waar ligt dat dan aan? Niet aan Patricks inzet, instelling, gebrek aan vechtersmentaliteit of voorzichtige aard. Het zit in zijn bochten. Ik zou zijn race nog eens terug moeten kijken, maar ik had niet de indruk dat Roest inhield in de eerste ronde om zijn traditionele ode aan Fabris te brengen. Hij kan gewoon niet in die bochten wat Chung, Di Stefano, Swings, Engebraten, Sasaki en Tsuchiya wel kunnen.

    Correctie; daar heeft het toch sterk de schijn van. Nogmaals, dit is houtje touwtje werk van kleuterschool niveau en ik verkeer nergens in de waan dat ik hier onomstotelijk iets heb aangetoond. Maar interessant vind ik het wel. Dat Roest middenin de 5km die rondjes 29.4 en 29.5 reed en daarmee Ghiotto weg liet lopen en zo de winst en een paar tienden weggaf, had hoogstwaarschijnlijk iets met zijn mentale flow van het moment te maken. Maar die andere paar tienden die hij op de 500 meter misschien liet liggen, zit denk ik toch meer in de technische hoek. Bochten rijden is ook een kunst. En daar weet zijn coach Gerard van Velde alles van.

    Kom ik tot slot terug bij mijn oorspronkelijke gedachte. Het gat met Stolz had kleiner kunnen zijn. Als hij twee betere bochten op de 500 meter had kunnen produceren en die twee vreemde rondjes op de 5km had kunnen voorkomen had dat wellicht 3 tienden punt kunnen schelen. En met dat verschil had hij "slechts" 27 tellen op Stolz goed hoeven maken. Daardoor had hij zijn finale alles of niets poging op de tien misschien net iets later in kunnen zetten, tot het eind vol gehouden en per saldo harder hebben kunnen rijden. En dat had dan misschien - ik pak zijn NK afstanden tijden van 6.09, 1.44 en 12.47 er even bij - een tijd van 12.41 op kunnen leveren. Nog eens vijf tiende punt dus. Dat had hem dan op 2 tiende punt van Stolz gebracht. Niet genoeg, maar wel ontzettend goed.

    Ik weet het, als bestaat niet. En ook niet in de topsport. Dat predikte de grootste fan van de grootste schaatser althans altijd. Maar zonder de als vraag had niemand misschien ooit het wiel uitgevonden en hadden we misschien nog op een platte aarde gewoond in een onbekend sterrenstelsel, zonder penicilline en afgestudeerde schaatsfilosofen zoals Davide Ghiotto. En dan was er ook geen internet geweest en had ik dit wellicht bizarre nachtelijke mafkezen bericht nooit kunnen tikken. Gelukkig bestaat als wel degelijk en maakt het het leven een stuk boeiender. Overigens weet ik vrij zeker dat als Roest hier die 8 tienden harder had gereden, dat Stolz er vast ook nog een schepje bovenop had gegooid op de tien. En dan had ie misschien wel onder de 13 minuten grens kunnen duiken en nu eerste op de Adelskalender gestaan. Maar daar staat Roest dus nog. En vooralsnog staat hij daar volledig terecht. Prachtige schaatser. Hij verloor dit WK niet van zichzelf, maar van een unieke tegenstander. Laat dat mijn doodeenvoudige slotconclusie zijn.
    Laatst bewerkt: 11 mrt 2024
  14. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    TP debacles en niet bekend staan als een teamspeelster hebben meegedragen.
  15. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Zoals Beune nu rijdt: ben er bang voor dat die dominantie niet er in zit voor Rijpma. Ze heeft ook geen afstand die echt HAAR afstand is. Ze is goed op de 1.500 m, maar niet DE uitgesproken favoriete.
  16. alexander79

    alexander79 Well-Known Member

    Wie zal meer balen van dit toernooi? Groenewoud of Rijpma? Ik denk toch Groenewoud.. dit lijkt toch een seizoen van gemiste kansen.
  17. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Je wekt hiermee de suggestie dat de Duitse bond deze auto voor Mathias Große heeft gekocht i.p.v. het geld uit te geven om schaatsers naar wedstrijden te sturen. Overigens heeft Duitsland gewoon deelgenomen aan alle internationale wedstrijden. Ben je er zeker van dat hij die Mercedes niet van zijn eigen geld gekocht heeft? Ik vermoed van wel namelijk. Je hoeft voor mij geen fan te zijn van Claudia Pechtstein en haar partner, maar in feite wek je hier de indruk dat hij niet integer is of als bestuurder verkeerde prioriteiten stelt. Dat vraagt meer onderbouwing dan dat je hem in die auto hebt gezien.
  18. HaagscheBluf

    HaagscheBluf Well-Known Member

    Anema vindt zelfs dat Stolz als een sissy heeft gereden: https://sportnieuws.nl/schaatsen/ni...n-oren-van-jillert-anema-2024031105442465037/
    Duif vindt dit leuk.
  19. De Keizer

    De Keizer Well-Known Member

    Ik vraag me af we Jordan Stolz ooit nog een 10km zien schaatsen. Volgend jaar is er geen WK allround, daarna krijgen de spelen en het WK sprint prioriteit. Specialisatie op korte afstanden ligt dan voor de hand. Het seizoen erna is er weer geen WK allround. Dan zijn we alweer vier jaar verder.
  20. SprintMaster

    SprintMaster aangepast Medewerker

    Beune won drie afstanden. De laatste die dat lukt was Wüst in 2014. Toen won ze de eerste drie en werd ze 2e op de 5 km achter Nauta. In 2013 werd ze 2e op de 500m achter Nesbitt en won de andere drie.
    Friesinger (2005) en Klassen (2006) wonnen ze alle vier.
    Ko Savabli, chicagodude en Duif vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina