Wereldbeker 5: Hamar, 1-3 februari 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 24 jan 2019.

  1. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als we die WB weghalen houden we er nog maar vijf over. Vroeger hadden we negen world cups per jaar en dat paste ook. Het aantal internationale (4) en nationale (3) toernooien is hetzelfde dus er waren drie meer wedstrijdweekenden per jaar. Ik vraag me af, zegden schaatsers toen ook al zoveel af voor de WB's? Ik ben zelf te jong om me dat te kunnen herinneren.
  2. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Dit is gewoon niet waar. Op de Nederlanders na zijn alle toppers er, ook iedereen die al lang en breed geplaatst is voor SLC. Blijkbaar vinden de meeste rijders het prima anders zouden ze hier niet rijden, waarom dan een probleem zoeken dat er niet is?
    proeme vindt dit leuk.
  3. proeme

    proeme Well-Known Member

    dan neem je de volgende van de lijst. Verandert mijn vraag niet van.
  4. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    Toen had je sprint en allround worldcups waardoor je sowieso maar voor de helft aanwezig hoefde te zijn. Maar zoveel wordt er helemaal niet afgezegd, in het hele internationale veld zegt Lotto Jumbo een paar keer af en voor de rest alleen wat Russen en Kodaira een keer. Alle andere toppers zijn voortdurend aanwezig.
  5. sysya

    sysya Well-Known Member

    Welke toppers bedoel je hier? Die van buiten europa? Die hebben geen EK gereden (en veel ook geen kwalificatie wedstrijden dit weekend) dus die hebben ook een rust periode gehad, de Russen idem dito die hebben bij bosjes het EK overgeslagen. Als het EK een WK was geweest dan had een groot deel van de buitenlandse toppers hier denk ik niet gereden. Mensen klagen over de afwezigheid van Nederlandse toppers in Hamar, maar dat is toch niet meer dan normaal als je naar de kalender van de Nederlandse toppers kijkt?

    Kijk naar een Takagi die rijdt vrijwel alles, goed voor haar, maar als zij straks op het WK alround niks meer waard is, welk nut hebben die wereldbekers dan gehad? We hadden jaren waarin de Nederlandse topper ook alles reden en vervolgens op WK's veel minder presteerden, daarvan hebben ze geleerd, dat vind ik een logisch gevolg.
  6. Lorca

    Lorca Well-Known Member

    Eens. Op de 5km bijvoorbeeld hebben we een brede nationale top, maar met een hele hoge gemiddelde leeftijd. Stuur dan met het oog op de toekomst alvast een paar neosenioren om internationaal te concurreren en ervaring op te doen. Dit was daar een prima aangelegenheid voor. En ze worden er vast niet slechter van. Je hoeft niet pakweg Pietje en Klaasje een plekje te geven enkel en alleen om een vol team af te vaardigen, maar je kunt wel de beste neo's de kans geven/gunnen om die plekken op te vullen met het oog op de toekomst.

    Ik zie de Nederlandse neosenioren ook niet mee doen aan de speciale WC wedstrijden voor die leeftijdscategorie. De eerstvolgende Rabo Holland Cup wedstrijd (tevens plaatsingsmoment Holland Cup finale/NK Neosenioren) is dan weer wel tegelijk met het WK Afstanden, maar dan zou ik een echte WC nog wel prefereren (en het hoeft elkaar niet in de weg te zitten). Zoals de geselecteerde neo's Dul en Hijlkema bijvoorbeeld dan ook doen.
    proeme vindt dit leuk.
  7. sysya

    sysya Well-Known Member

    Je had vroeger een andere indeling van de world cups, nu wordt alles samen gegooid wat tot minder weekenden heeft geleid, maar wel meer afstanden in een weekend. Bij de Nederlandse vrouwen mogen Wust en ADJ allebei 3 afstanden rijden (1000, 1500, 3km en 1500, 3km, 5km), waarbij Wust die afstanden bij bijna elke worldcup kan rijden, beide dames rijden dan ook nog eens de TP, die rijden dus als ze alles rijden qua km bijna een volledig allround toernooi en dat dan 5 keer in een jaar, plus kwalificatie wedstrijden, EK's, WK's en NK's dan is het een onmogelijke opgave om ook steeds goed te zijn en dat is het uiteindelijke doel.
  8. Asterisk

    Asterisk Well-Known Member

    "alle toppers" zegt het al een beetje, maar ik heb het dus niet alleen over die van buiten Europa maar over allemaal.

    Op het EK waren de Noren, een groot deel van de Russen, Sablikova, Herzog gewoon ook aanwezig. Overigens hebben Wüst, Kramer, Roest, Nuis, Krol, Verbij, de Jong, oftewel bijna alle Nederlanders die een reeële kans op een medaille maken tijdens de WK afstanden ook geen kwalificatiewedstrijd gereden afgelopen weekend.

    Takagi reed vorig jaar ook bijna alles, toen werd er voortdurend voorspeld dat dat haar op zou breken, maar op een mislukte start van de 1500 op de OS na heeft ze op de belangrijke toernooien gewoon gedaan wat ze moest. En zo zijn er nog veel meer schaatsers die wel veel rijden en ook resultaten halen.
    Maar uiteindelijk reageerde ik op jouw opmerking dat iedereen alleen maar aanwezig is om in SLC te kunnen starten, maar dat ze eigenlijk niet zouden willen komen. Dat is gewoon nergens op gebaseerd en daar heeft deze reactie voor de rest niks mee te maken. Als je een worldcup organiseert waar op een paar Nederlanders na iedereen aanwezig is dan is er geen enkele reden om die worldcup niet meer zo te plannen, de ISU hoeft niet de hele kalender op de wensen van Jac Orie te baseren.
    EenBrabander en ChefSpijker vinden dit leuk.
  9. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Een Takagi rijdt komend weekend ook juist enkel de 3 km terwijl ze op die afstand al kansloos is om Salt Lake te halen.
  10. sysya

    sysya Well-Known Member

    Het maakt mij niet uit dat er geen Nederlandse toppers zijn, wat mij uitmaakt is dat de media en veel anderen nu de Nederlandse toppers lopen af te zeiken omdat ze er niet zijn. Zie de tweet van Bob de Jong, als die mensen willen dat de Nederlandse toppers er zijn dan moeten ze met de ISU gaan praten over de kalender en anders gewoon accepteren dat ze er niet zijn. Als je kijkt naar de Nederlandse toppers die niet komen is het ook wel te verklaren. Kramer: rugproblemen zijn niet zomaar over, het zou dom zijn om te forceren, Wust: erg zwaar fysiek/mentaal EK, wil rust (heeft dit seizoen ook nog geen WB gemist), Roest en ADJ: verkiezen waarschijnlijk om te trainen met hun voornaamste trainingsmaat (Kramer en Achtereekte die er dus niet zijn) en Bergsma rijdt het hele seizoen al weinig, zou SLC misschien sowieso niet halen dus wat is dan het voordeel dat hij haalt uit het rijden in Hamar?
    Laatst bewerkt: 28 jan 2019
    G1ant vindt dit leuk.
  11. sysya

    sysya Well-Known Member

    Dat is de eerste afstand dus op zich te verklaren, misschien wil ze gewoon nog een 3km rijden omdat ze die dit seizoen nog niet veel gereden heeft (2x) en ze kan na die dag ook weer weg.
  12. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Je zou eigenlijk niet minder, maar meer WorldCups moeten hebben. Heb je misschien op bijna geen enkele WB de volledige wereldtop aan de start, maar dat geeft niet: daar is de WK Afstanden voor. Het afzeggen is niet zo'n probleem, het weinige aantal weekenden dat we een aantal toppers zien wel. Als je 10 WBs hebt en daarvan slaan Wüst en Kramer er ieder 4 over, dan zie je ze vaker dan nu.

    Maar goed, meer WBs zal er niet van komen, aangezien een WB organiseren praktisch overal gewoon geld kost. Geld wat er niet is.


    In de WB weer splitsen in sprint en allround zie ik niks. Dan heb je een probleem met de rijders die zowel 1000 als 1500m rijden (of bij de dames zelfs 1000, 1500 en 3000). En er zijn ook 1000m rijders die wel eens mee doen aan MS of TP, zeker bij de kleine landen.
    leenstrafan vindt dit leuk.
  13. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    1.8. De SCL kan besluiten rijder(s) die niet voldoen aan een minimaal prestatieniveau (naar oordeel van de SCL is dat minimaal top 24 van het ISU World Cup klassement), geen deel uit te laten maken van de Nationale Selectie;
  14. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Als je kijkt naar de mogelijke A-groepen komend weekend, dan is de (eerste) 500 meter heren sterk bezet. Alle deelnemers (promovendi B-groep buiten beschouwing latend) komen uit de top 18 van de wereldbekerstand, op de 1.000 meter gaat het om de top 21, op de 5.000 meter idem dito. Dus dat is allemaal prima bezet. Máár dan, de 1.500 meter! Taro Kondo, de nr 33 van de wereldbekerranglijst, mag zelfs in de A-groep starten. Ook een Demyan Gavrilov en Alemasi Kahanbai zullen daardoor op tv te zien zijn.

    Ook bij de dames is de 1.500 meter het zwakst bezet met p30 nog in de A-groep. De (eerste) 500 meter top 18, 1.000 meter top 25 en 3.000 meter top 17.
  15. proeme

    proeme Well-Known Member

    KAN besluiten. Ze kunnen ook besluiten om ze wel toe te voegen. Vraag blijft: waarom niet?
  16. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Omdat het geld kost en de KNSB vindt dat het blijkbaar niet waard. Daar is wat voor te zeggen, omdat je van onderin de B groep eindigen nou ook weer niet zo veel leert.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Het zouden financiële overwegingen kunnen zijn.

    Kan ook gewoon iets onnozels zijn zoals gebrek aan tijd voor het vinden van een vervanger. Je weet niet wanneer de rijders zich hebben afgemeld die oorspronkelijk mochten rijden.
  18. Marcel van Dieren

    Marcel van Dieren New Member

    Als bij één bond geld geen probleem zou mogen zijn, dan toch wel de KNSB zeker??
  19. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Afgelopen jaar schreef de KNSB voor het eerst in jaren zwarte cijfers, maar ze hadden nog wel een flink bedrag tegoed van iSkate. Dat is failliet, dus ik denk niet dat ze dat ooit gehad hebben. Daarvoor heeft de KNSB jaren verlies geleden. Er is zeker geen geld over, ze moeten echt wel oppassen waar ze hun geld aan uitgeven.

    Maar goed, het kan natuurlijk ook een andere reden hebben. Maar ik denk dat die regel wel uit financiële overwegingen is gemaakt.
  20. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    @Marcel van Dieren: KNSB heeft regelmatig geldproblemen.
    Dan, zomaar twee rijtjes van actieve olympiadegangers:

    Olympische medaillewinnaars aanwezig: Nao Kodaira, Miho Takagi, Esmee Visser, Martina Sablikova, Natalia Voronina, Kim Bo-Reum, Harvard Lorentzen, Min-Kyu Cha, Tingyu Gao, Kjeld Nuis, Tae-Yun Kim, Min-Seok Kim, Ted-Jan Bloemen, Sverre Lunde Pedersen
    Olympische medaillewinnaars afwezig: Ireen Wust, Carlijn Achtereekte, Antoinette de Jong, Nana Takagi, Irene Schouten, Patrick Roest, Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Bart Swings

    Dikgedrukt cursief de buitenlandse medaillewinnaars die afwezig zijn - vast niet toevalliger de schaatsers die hun medaille op de massastart behaalden. Verder is iedereen die nog actief is, aanwezig in Hamar.

    Kijken we verder, bijvoorbeeld top-10 schaatsers in de wereldbeker van de afstanden die in Hamar gereden worden, van de nog niet genoemde schaatsers, wie zijn er aanwezig en wie niet?
    Wel: Herzog, Fatkoelina, Bowe, Kachanova, Golikova, Tsuji, Soga, Jin, Min Sun Kim, Li, Leerdam, Letitia de Jong, Van Beek, Shikhova, Lalenkova, Czerwonka, Njatun, Weidemann, Blondin, Zueva, Wijfje, Shinhama, Koelizjnikov, Haga, Murakami, Hasegawa, Mushtakov, Moerasjov, Jun-Ho Kim, Verbij, Ihle, Dufter, Mantia, Ichinohe, Joeskov, Johansson, Trofimov, Roemjantsev, Semerikov, Beckert, Giovannini, Belchos
    Niet: Lollobridiga, Krol

    Dat is nog eens een overtuigende meerderheid van de schaatstoppers op aanwezigheid. En zelfs het Koreaanse massastartduo Chung en Um zijn erbij. Het zijn echt hoofdzakelijk de Nederlanders die niet meedoen en voor wie de plek op de kalender een onoverkomelijk obstakel lijkt te zijn.
    Niet iedereen vindt de wereldbeker belangrijk, maar persoonlijk vind ik het toch wedstrijden waar je ziet wie goed is en wie niet, op regelmatige basis. Dat 'pieken' is leuk en aardig, maar ondertussen zijn alle wereldrecords in handen van buitenlanders die gewoon veel schaats(t)en en in hun goede jaren altijd goed wilden/willen zijn.
    HaagscheBluf, vergeer, De Keizer en 4 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina