Wereldbeker 5: Hamar, 1-3 februari 2019

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 24 jan 2019.

  1. MasterAJA29

    MasterAJA29 Active Member

    Wat een gezeik zeg dat veel Nederlands afzeggen. Iedereen vergeet dat wij begin oktober een kwalificatie toernooi voor de worldcups hebben gehad en in december een nk afstanden die heel belangrijk zijn door de grote concurrentie en daar moet iedereen top zijn omdat je anders in Nederland niet plaats. Op een NK allround zijn heel vaak de toppers sowieso niet mee. Dat ze het NK van afgelopen week konden overslaan hebben ze zelf verdiend. Vroeger reden Kramer, Wust en ook zeker Nuijs alles, ook alle worldcups. Het is toch logisch dat ze die links laten liggen nu ze wat ouder en kwetsbaarder zijn. Het is logisch dat Visser bijvoorbeeld ze niet overslaat, die hoeft maar 1 afstand per weekend te schaatsen. Het is alleen jammer dat sommige topper de worldcup finale in SLS gaan missen door die rare puntentelling.
    Duif vindt dit leuk.
  2. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Ik denk dat als je tien WB's zou hebben, er toppers zijn die er zeven of acht overslaan. Het aantal momenten waarop je belangrijke wedstrijden wilt rijden zal niet groter worden als er meer wedstrijden op de kalender worden gezet.

    Het is een trend die je in vrijwel alle vergelijkbare sporten met relatief korte inspanningen ziet (zwemmen, baanatletiek, baanwielrennen). Als de moderne trainingsleer zegt dat je niet te veel belangrijke wedstrijden moet rijden om ultiem te pieken op een nog belangrijker moment, dan kun je niet van schaatsers verwachten dat ze zeggen 'Ach, ik vind het niet erg dat ik 99% in plaats van 100% ben bij het WK afstanden, want ik wil het publiek vermaken en de sport in zijn grotere geheel vooruit helpen'. Als topsporter moet je ten eerste extreem perfectionistisch en ten tweede egoïstisch zijn.

    Enige manier om het om te draaien, is om de wereldbekers, of hoe je het ook noemt, belangrijker te maken. Bijvoorbeeld:
    - Groot deel van het startgeld dat nu voor het WK afstanden is, gaat richting het wereldbekerklassement
    - Het triatlon-model: WK titel wordt niet op één dag vergeven, maar gaat naar een klassementswinnaar
    - Meedoen bij het WK afstanden kan alleen als je top-zoveel in het WB-klassement staat
  3. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Maar hoe denk jij dat de selectie in Rusland, Canada, Japan, Zuid-Korea tot stand komt dan? Ook met een NK Afstanden of Worldcup-kwalificatiemoment in oktober hoor. En al die landen hebben ook een NK Allround en NK Sprint rond de jaarwisseling, waar weer de selectie voor het WK Afstanden uitrolt. En de selectieprocedure aldaar is er meestal niet eentje waarbij je geruggensteund wordt door de selectiecommissie als er eens een calamiteit plaatsvindt, maar een waarbij je je enkel plaatst door beter te zijn dan de rest. In Canada was zelfs dat niet genoeg in oktober, want er is nog een heel model met tijden die dan al gereden moeten worden - haal je die niet, doe je voor niets je best en mag je nog steeds niet naar de wereldbeker.

    Zo sterk is de concurrentie in Nederland niet. Gijs Esders, Louis Hollaar, Jos de Vos, Pim Schipper, Reina Anema, Sanneke de Neeling - toch namen uit de groep na de top, die ook internationaal niet veel voorstellen. Die klop je op elk gegeven moment, of je gaat toch al geen wereldkampioen worden.
    ChefSpijker, chicagodude en EenBrabander vinden dit leuk.
  4. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    @G1ant: ik ben nog wel voor het laatste. Prijzengeld gaat denk ik niet echt helpen voor de Nederlanders. En ook in het buitenland leven ze grotendeels van toelages vanwege een soort A-status. Dus daar is denk ik weinig mee te doen. Het gaat ook om een klein bedrag, 3.500 dollar voor de nummer 1 op het WK Afstanden. Daar kun je niet van leven, zoals bij andere sporten.

    Het tweede ben ik helemaal tegen. Het WK Afstanden afschaffen zou echt het domste ooit zijn in het schaatsen. Je offert dan je enige echt succesvolle wedstrijd op in de hoop dat de rest succesvoller zal worden, zonder bewijs te hebben dat dat werkt. Het slachten van je kip met gouden eieren is nooit verstandig.

    Het derde zie ik dus nog wel wat in. De WB finals afschaffen (toch een vrij nutteloze wedstrijd, nu alleen wat interessant voor sommige toppers vanwege de locatie). En dan alleen de top zoveel van de geschoonde lijst van de WB (max aantal schaatsers per land) naar het WK. Is alleen in sommige landen een probleem: mis je kwalificatie in oktober, dan is je seizoen bijna over.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dan krijg je het probleem dat opkomende schaatser uit kleine landen niet naar het WK afstanden mogen omdat ze niet goed genoeg zijn om hoog genoeg te komen in de WB of omdat ze niet het geld hebben naar alle WB's te gaan.
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Is zeker waar. Wat je zou kunnen doen, beetje out-of-the-box gedacht, is dat de top-5 van de Wereldbekerstand een plek krijgt en daarbuiten alleen de beste rijder van elk land dat nog geen plek heeft. Alle plekken zijn dan op naam, niet op land. Dus als Spiler Nilsen op de 5km voor Pedersen eindigt omdat Pedersen er één laat schieten, mag Noorwegen niet alsnog Pedersen sturen. De puntentelling moet dan nog verder worden aangepast, zodat afmelden nog meer pijn doet.

    Dan moeten de rijders uit grote landen aan de bak en hebben de rijders uit kleine landen het makkelijker.

    Zitten ook wel veel nadelen aan, want voor Sablikova is plaatsing dan veel makkelijker dan voor Wüst. En bonden kunnen de uitkomst natuurlijk sturen door in het genoemde voorbeeld ook Spiler Nilsen thuis te laten. Rijders die geblesseerd zijn in het begin van het seizoen hebben ook meteen een probleem. Of die blokje aantikken in een race.

    <<Disclaimer: dit is een beetje hardop denken om een mogelijke richting aan te geven voor andere ideeën. Ik weet heus wel dat dit idee niet heel goed is. Dus neem het niet al te letterlijk.>>
    mi vindt dit leuk.
  7. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Maar soms moeten rijders gedwongen wedstrijden skippen - bijvoorbeeld door ziekte of visumproblemen
  8. sysya

    sysya Well-Known Member

    Uiteindelijk valt het volgens mij wel mee, JV heeft 2 wb's (inclusief Hamar) gemist, Kramer natuurlijk meer, maar dat kwam door een blessure. Verder heeft volgens mij geen enkele topper met uitzondering van Bergsma meer dan 1 gemist, datzelfde geldt voor de buitenlandse toppers. Iets wat misschien nog een motivatie kan zijn is het geld aspect, alle toppers en sub-toppers in Nederland zijn verzekerd van een salarisstrookje (met uitzondering van de rijders in de gewesten) en bij Kramer, Nuis, Wust etc. is dit ook wel een behoorlijk salarisstrookje, het winnen van een wereldbeker levert geld op, maar ik denk dat dit voor een schaatser in let's say Polen meer betekent dan voor een schaatser in Nederland.
  9. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Volgens mij gaat dat bij winst op iets van 1000 euro, de nummer 3 dan nog 500 oid. De winnaar van het klassement krijgt wel een redelijk bedrag, maar het prijzengeld voor een individuele worldcup is nauwelijks kostendekkend bij een goed resultaat.
  10. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Als ik me het goed kan herinneren was het prijzengeld voor het winnen van de World Cup iets van 15000 euro. Vorig jaar was er een interview met Ted-Jan Bloemen die speciaal naar de finale ging om de WB te winnen omdat dat voor hem toch wel een aardig bedrag was.
  11. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Of let's say Noorwegen. Daar moeten de papa's en mama's ook bijspringen: Norges nye VM-håp: Økonomisk avhengig av foreldrene (economisch afhankelijk van ouders).
  12. sysya

    sysya Well-Known Member

    Oh dat weet ik, ik bedoelde ook het klassement, had ik even moeten zeggen. Bij veel wb's aanwezig zijn is nu met de nieuwe puntentelling wel een vereiste om een podium te halen in het klassement, zeker als de concurrenten wel alles rijden.
  13. sysya

    sysya Well-Known Member

    Klopt idd, dat zie ik Kramer niet doen want dat hoeft ook niet, hij is verzekerd van een goed salaris en hoeft niet zelf voor zijn faciliteiten te betalen.
  14. Duif

    Duif Well-Known Member

    Jutta Leerdam wegens liesproblemen toch niet naar Hamar. Bron: de Telegraaf.
  15. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Kan ze niet op jacht naar het Nederlands record in Noord-Amerika dus. Zonde. Maar goed, WK's zijn op dit moment belangrijker.
  16. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    De reden dat de 1500 meter zo dun bezet is, is omdat deze op zondag laat is gepland én herstellen daarvan zwaar is. Donderdag schijnt er iets in Inzell te zijn. Een aantal kiezen ervoor om dan zondag te reizen ipv maandag pas. Een enkele heeft in overweging genomen om wél te rijden als de 1500 meter eerder in het weekend zou zijn. We kunnen nu wel de schuld bij de schaatsers leggen maar misschien is drie dagen tussen een wereldbeker en een WK ook niet altijd handig.
    HaagscheBluf, mi, Marcel Vos en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Ik heb het ook nergens over schuld geloof ik ;) Maar als je dan kijkt naar het WK, dan is daar wel rekening mee gehouden door een gelijk programma aan te houden. Daar wordt ook begonnen met een 3/5 km en geëindigd met de 1500 op de slotdag. Alleen je zit natuurlijk ook met die teamonderdelen... Op zich zijn er wel een paar namen die qua belasting prima de 1500 hadden kunnen doen in Hamar. Een Krol komt normaal gesproken in Inzell niet in actie voor zaterdag. Mannen als Yamada, Swings en Oda zijn er zelfs het hele weekend niet in Hamar. Het zal dus wel een beetje een combinatie zijn. En schaatsers die op het WK al vroeg in actie moeten komen en daarom niet rijden en schaatsers die gewoon laten lopen om zoveel mogelijk te sparen.
  18. Lisan

    Lisan Well-Known Member Medewerker

    Krol staat reserve voor teamsprint en neemt dat serieus dus kiest ervoor geen 1500 meter te rijden. Hij kan tenslotte nu niet raden of die wel of niet moet starten donderdag.
  19. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    Voor het eerst sinds januari 2008 (!) is er weer een mondiale sprintwedstrijd op de ijsvloer van Hamar. De baanrecords stammen dus ook uit vervlogen tijden, uit de voorlopig laatste hoogtijdagen van het Canadese en Duitse schaatsen: 34.31 Wotherspoon, 37.52 Wolf en 1:14.81 Friesinger. Het baanrecord op de 1000 meter mannen is zelfs nog ouder: Shani Davis reed op 20 januari 2007 1:08.38. Dat is dus wat Nuis in Collalbo reed. Ook Herzog en Kachanova benaderden de baanrecords van Hamar al in Collalbo. Alleen op de 500 meter staat het record messcherp.

    Sinds het WK sprint in 2007 en de retesnelle WB in 2008, is er maar één keer onder de 38.5 en 1:17 gereden in Hamar: 38.15 van Miho Takagi bij het WK allround 2017 en 1:16.92 van Hege Bøkko bij de Noorse kampioenschappen van vorig jaar. Ook de grenzen van 35.00 en 1:09.00 zijn niet meer doorbroken: Lorentzen reed dit jaar 35.03 en twee jaar geleden 1:09.08.

    Op de andere afstanden is er ook ruimte voor verbetering van baanrecords, maar feit is dat Hamar niet zo snel meer is sinds ongeveer 2010. Op de 1500m zijn de baanrecords nog wel benaderd: Yuskov kwam in 2017 binnen twee tienden van de 1:44.27 van Davis uit 2009 en Wüst eindigde bij het EK 2014 twee tienden achter haar BR uit 2008: 1:54.65. Op de 5 km mannen domineert wie anders dan Sven Kramer de ranglijsten. Zijn 6:09.74 staat als een huis en verder heeft niemand anders onder de 6:15 gereden op het ijs van het Vikingschip. Maar de statistieken van de 3000 meter maken het helemaal bont: in op 17 januari 2001 reed Gunda Niemann-Stirnemann een wereldrecord van 4:00.26, en dat is nog altijd het baanrecord in Hamar en de snelste tijd ooit gereden in Noorwegen. En ook de derde tijd staat op naam van de Duitse: 4:02.01, van het WK allround 1999 !!! Toen reden de mannen op de 5km niet harder dan 6:27.50 (Sayutin). Daartussen staat nog Sáblíková met 4:01.90; de snelste Nederlandse in Hamar is Wüst met 4:02.02, voor Nauta met 4:02.63.

    Omdat de baanrecords op de 5000 meter dames (6:50.07, MaSá) en 10km (12:50.96, SvKr) uit 2009 stammen en de snelste tijden op de TP (3:00.90 CAN en 3:43.58 USA) uit 2010 komen, is er dus al 8 jaar geen baanrecord meer gereden in Hamar op een Olympische afstand. Alleen Pedersen reed nog een paar records op de 3km.

    Daardoor is Hamar flink afgezakt in de lijst van snelste ijsbanen. Was het in 2013 nog de snelste laaglandbaan ter wereld, inmiddels zijn Heerenveen, Gangneung en Sotsji de Olympia Hall voorbijgestreefd. Stavanger komt nog wat tekort op de allround-afstanden bij de mannen, maar zit vrij dichtbij Hamar in dat lijstje. Om Sotsji voorbij te gaan, heeft Hamar nog een groot gat te overbruggen bij de vrouwen. Maar die 37.5 en 1:14.8, die in 2008 ongelofelijk scherpe tijden waren, lijken er nu wel aan te kunnen. De 1000 meter mannen zou ook moeten kunnen, want ook zonder Nuis zijn er genoeg snelle mannen. Op de andere afstanden wordt het lastiger, en de gemiddelde luchtdruk van 1010 is wat gewoontjes en helpt dus niet echt mee.
    HaagscheBluf, De Keizer, ZeeKoei en 4 anderen vinden dit leuk.
  20. ChefSpijker

    ChefSpijker Well-Known Member

    Nuis doet de 1000 meter nog wel als het goed is. Zo te zien gaan ze het zaterdag zonder dweil doen met de 500 en 1000 meters. Da's best enthousiast :)

    16:30
    1st 500m Ladies Division A
    16:55
    1st 500m Men Division A
    17:04
    1000m Men Division A
    17:27
    1000m Ladies Division A

    https://live.isuresults.eu/events/2019_NOR_0001/schedule

    Al zal het eerder een tikfout zijn. 1000 heren was aanvankelijk 18:04 en ze zullen de 500 en 1000 heren niet aansluitend doen.

Deel Deze Pagina