Wat kan de KNSB/ISU doen om bewust overslaan World Cups te voorkomen?

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 7 feb 2023.

?

Wat kan de KNSB/ISU doen om bewust overslaan van World Cups te voorkomen?

Peiling gesloten op 12 feb 2023.
  1. KNSB moet schaatsers verplichten alle World Cup weekends te rijden, dus tenminste één afstand

    5 stem(men)
    29,4%
  2. ISU sluit schaatsers van het WK afstanden uit die een weekend overslaan

    1 stem(men)
    5,9%
  3. KNSB legt een boete op bij overslaan van een World Cup weekend aan betreffend team

    2 stem(men)
    11,8%
  4. KNSB sluit betreffende schaatsers uit van teamonderdelen op het WK afstanden

    3 stem(men)
    17,6%
  5. Anders, geef dit in je bericht aan

    6 stem(men)
    35,3%
  1. proeme

    proeme Well-Known Member

    of, zoals ik elders al opperde, gewoon veel meer wedstrijden organiseren. Kunnen schaatsers zelf kiezen welke ze wel en niet rijden, en of ze dat dan doen als veredelde training of om een wereldrecord te rijden... Toppers zullen wat verdeeld zijn over de wedstrijden maar dat geeft niet. Op het WK komen ze dan bij elkaar voor de climax van het seizoen.
    Elina en JJS vinden dit leuk.
  2. JJS

    JJS Active Member

    Maar haalt dat dan niet de magie weg van de echt grote wedstrijden zoals het wk en de os? Als dezelfde groep elkaar tig keer per winter tegenkomt wordt het wel een herhaling van zetten en is de onderlinge krachtsverhouding wel bekend. (Of je moet kiezen voor een format zoals de formule 1 heeft, geen wk ofzo alleen een competitie over meerdere wedstrijden met uiteindelijk een kampioen)
    G1ant vindt dit leuk.
  3. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Mwoah. Is het echt leuk als mensen wereldbekers rijden met de intensiteit van een trainingswedstrijd? Ik vind van niet. Ik kijk liever naar minder grote namen die zichzelf willen bewijzen dan naar grote namen die aan het trainen zijn.

    En er zitten nog wel wat voordelen aan trainingswedstrijden boven echte wedstrijden, trouwens. Geen oponthoud door pers, dopingcontroles, sponsorverplichtingen etc., bijvoorbeeld.

    Dit artikel is ook nog wel interessant, over het EK Baanwielrennen. Quote daaruit: "Ik heb er echt zin in, want iedereen komt met zijn toppers naar Zwitserland", zegt NOS-commentator Jeroen Koster over de Europese kampioenschappen, die vandaag van start gaan. De Europese toplanden komen allemaal met hun beste renners naar Grenchen, want er moeten punten gesprokkeld worden in de cyclus op weg naar Parijs.

    Dat moet je voor elkaar zien te krijgen, al is het maar voor een handvol wedstrijden per jaar.
  4. Hans050570

    Hans050570 Member

    Ik heb het idee dat op dit forum veel mensen zitten die het allemaal uit het oogpunt van de schaatser bekijken, en de schaatsers ook verdedigen bij hun keuzes om niet deel te nemen aan sommige wedstrijden. Als je professioneel schaatser bent, dan hoort het er toch bij, sponsorverplichtingen, dopingcontrole, oponthoud door de pers etc. Daarvoor terug krijg je een mooi salaris. Lijkt mij machtig mooi om met je sport je geld te verdienen. En dan zijn ze de hele maand januari vrij, rijden ze één toernooi en daarna zeggen ze af voor de volgende. Terwijl het schaatsseizoen al zo kort duurt. Voor het behoud van de sport keihard ingrijpen en alle pro's verplichten om de World cups te rijden. Wat triest voor Tomaszów Mazowiecki in Polen. Op zeker een grote investering, en dan komen de arrogante pro's niet eens optreden. Ik zeg, schorsen deze schaatsers.
  5. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Juist, schaatsers schorsen voor iets dat niet verboden is. Schaatsers die wedstrijden overslaan gebeurt al sinds het schaatsen bestaat en dat is voor de kijker jammer maar wel te begrijpen. De reden dat we er nu zo moeilijk over doen is dat er totaal geen reden lijkt te zijn voor JV om dit weekend te skippen.

    Je maakt de sport ook wel echt beter door Jutta Leerdam te schorsen en het niveau op de 1000 meter naar beneden te helpen.
    chicagodude vindt dit leuk.
  6. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Heel vreemd inderdaad dat mensen in de discussie 'hoe kunnen we het afzeggen van schaatsers voorkomen', eerst eens proberen te bedenken waarom schaatsers afzeggen.

    Als je denkt dat schaatsers in januari echt de hele maand 'vrij' waren, dan zou mijn tip zijn om de dingen juist iets meer vanuit het oogpunt van schaatsers te bekijken.
  7. Thijs1410

    Thijs1410 Member

    Ik weet niet of meer wedstrijden een optie is. Willen landen nog wel wereldbeker wedstrijden organiseren? In Duitsland en in Azië zijn de laatste jaren weinig wedstrijden geweest. Ik denk dat je de schaatsers moet laten kwalificeren voor de WK afstanden via de wereldbekerwedstrijden. De deelnemers op het WK zijn dan: De Nederlandse kampioen op die afstand, daarbij de beste in het wereldbeker klassement en de derde plek naar de snelste tijd over de 2 wereldbekers in Polen. Hierbij verplicht je de schaatsers eigenlijk om mee te doen aan de wereldbekers in Polen, alleen Patrick Roest zou de wereldbekers kunnen overslaan zonder een startplek op het WK kwijt te raken. Ook als een schaatser de eerste wereldbekers heeft gemist zijn er nog genoeg mogelijkheden om zich te plaatsen voor het WK. Voor de langste afstanden zou ik dan wel de nummers 1 en 2 van het NK nemen.
  8. proeme

    proeme Well-Known Member

    komt dat niet ook doordat het complete circus er nu moet zijn? Alle afsatnden (behalve 5/10km) in één weekend gepropt. Zo'n weekend is een groot evenement met veel deelnemers en dus een grote organisatie.

    Als jou het aantal afstanden, en daarmee het aantal deelnemers, beperkt heb je een kleiner evenement en dus minder kosten en minder gedoe. Zou dat het niet aantrekkelijker maken?
    Eisen kunnen dan ook minder hoog. Het hoeft niet per se in Inzell of Heerenveen of Hamar. Baselga of Boedapest is ook goed.

    weet niet hoor, ik heb de begrotingen van die world cups ook niet, dus misschien zeg ik wat doms. Maar ik kan me voorstellen dat het best wel helpt om organisatoren te vinden.
    Eagle, chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
  9. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Ik kan me goed voorstellen dat bijvoorbeeld Collalbo best een wereldbeker 1500 + lang en misschien TP zou willen organiseren. Is maar twee dagen in plaats van drie en er komen maar de helft van de schaatsers.
    proeme, tostiees-31 en G1ant vinden dit leuk.
  10. tostiees-31

    tostiees-31 Well-Known Member

    Dat gezegd hebbende: hoe leuk zou het dan zijn als we in, bijvoorbeeld, Japan (echt sprintland) enkel de 500 + 1000 gaan rijden, en dat op zaterdag en zondag. Doordat je hem dubbel rijdt, 'moet' je ook eigenlijk wel aanwezig zijn, wil je een rol spelen in die WB..
    G1ant vindt dit leuk.
  11. Marcel Vos

    Marcel Vos Well-Known Member

    Dit gebeurde regelmatig vroeger. Seizoenen 02-03, 04-05, 06-07, 08-09, 10-11, en 12-13 (elke twee jaar) hadden allemaal de vierde en de vijfde wereldbeker (allebei in december) in Azië. Elke keer werd er in Nagano en Harbin/Changchun gereden en werden er twee 500 meters en twee 1000 meters gereden.
    chicagodude en tostiees-31 vinden dit leuk.
  12. VorstM

    VorstM Well-Known Member

    Ze hoeven dan ook niet alles te rijden - dat is geen probleem als er maar genoeg aanbod is.
  13. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Verplichten om te rijden puur om ze aanwezig te hebben? Okay, dan krijg je dus schaatsers die ongemotiveerd aan de start staan en nauwelijks hun best willen gaan doen, puur omdat ze er moeten zijn.
    Is dat goed voor het behoud van de sport?

    En je zegt het zelf al: ze verdienen een mooi salaris, en hebben sponsorverplichtingen. En daar houdt het ook wel op. Ze hebben geen enkele verplichting richting het publiek, en al helemaal niet richting het abstracte begrip 'de schaatssport'.
    Dat klinkt misschien niet leuk, maar zo is het wel. Je kan het wel 'arrogant' noemen, maar uiteindelijk hebben ze vooral een verplichting naar hun werkgever. ALs een schaatser bijv. komend weekend zelf wel wil rijden, maar de sponsor zegt dat ze alleen geinteresseerd zijn in winnen bij het WK, en niet willen dat de schaatsers hun energie verkwisten bij een world cup, dan heb je doorgaans te luisteren naar je werkgever.

    Als je schaatsers meer wil zien rijden, dan moet de situatie zo gemaakt worden dat OF de schaatsers zelf graag willen, OF dat hun werkgevers (lees: sponsoren) willen dat ze op meer wedstrijden rijden, en daar goed presteren.
    G1ant, Yuskov en JJS vinden dit leuk.
  14. chicagodude

    chicagodude Well-Known Member

    Ik vond dat persoonlijk ook leuker eigenlijk. Het ene weekend lekker sprinten, ander weekend 1500 + lang, met grotendeels andere schaatsers. Ik kan niet zgegen dat ik het een verbetering vind om alle afstanden in 3 dagen gepropt te zien. Sterker nog, ik ben meer geneigd om een deel over te slaan omdat het wel een hele groot deel van het weekend in beslag neemt zo.
    G1ant, JJS, Elina en 2 anderen vinden dit leuk.
  15. mi

    mi Well-Known Member

    Ik heb nog eens zitten denken waarom me dit nou zo irriteert. Het onderliggende is arrogantie. De arrogantie om anderen de WC kooltjes uit het vuur te halen om plaatsing af te dwingen en dan te zeggen:’dit ticket is van mij want ik ben het snelste en heb dus meer kans op een medaille!’. Ja, dat klopt, jij hebt namelijk meer rust gehad! Zo krijg je eerste en tweede garnituur sporters.
    Ik denk dat je dat alleen doorbreekt door plaatsing op naam. Dus de top vd world cup plaatst zich voor het WK. Dan is overslaan alleen aan de hand voor de ‘hors categorie’ en daar kun je met puntentellingen natuurlijk enige invloed op uitoefenen.
    Moet je wel in eigen land aan de slag (dubbel plaatsingsmoment en instroommoment maakt dat deelnemers maar halve competitie rijden), maar dit zou je ook nog kunnen ondervangen door de winnaars vd herfst WC en de winter WC sowieso voor het WK aan te wijzen oid.

    Voor de TP geldt dat je een team van 4 inschrijft. Die plaatsen zich voor de WK via de WC en die schaatsers zijn dan ook kandidaat om te rijden. Aan de BC of hij ARDJ dan zoveel meerwaarde vindt hebben om haar maar zeer zelden te laten rijden.
  16. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Maar daar is helemaal geen sprake van. Leerdam, Rijpma-De Jong en Krol (en anderen) hebben gewoon WK-tickets voor Nederland binnen gehaald.
    G1ant vindt dit leuk.
  17. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Ik zie niet in welke kosten je daarmee bespaart. Je hebt nog steeds hetzelfde nodig. Misschien een dagje minder, maar dat maakt het verschil niet.
  18. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    Nog een adviesje voor de ISU: alleen schaatsers tot de A-groep toelaten die de vorige wedstrijd gereden hebben. Dus dat een wedstrijd overslaan automatisch betekent dat je de volgende keer in de B-groep start.
    Met zo'n regel verdwijnen ook de wild cards, overigens.
    G1ant vindt dit leuk.
  19. Elina

    Elina Well-Known Member

    Bij turnen en kunstrijden zijn ze dag in dag uit aan het trainen voor dit aantal wedstrijden. Bij zwemmen is het ook niet heel veel wedstrijden per jaar, terwijl ze wel dag in dag uit voor zonsopkomst in het water liggen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, want sommige zwemmen wel weer alle wereldbekerwedstrijden voor de punten. En er zijn ook turners die iedere wedstrijd mee pikken, maar daar is het denk ik ook weer een kwestie van geld.

    Hoe het bij het schaatsen anders moet? Betere beloning? Andere verdeling A en B-groep? Betere planning i.o.m. schaatsers en nationale bonden.
  20. EenBrabander

    EenBrabander Well-Known Member

    En vervolgens is Patrick Roest een keer ziek, en moet ze de volgende wedstrijd in de B-groep rijden. Of iemand als Miho Takagi doet wel mee, maar rijdt niet alle afstanden, en ze moet dan op de afstanden die ze niet reed naar de B-groep. Dan straf je iemand voor goed zijn op veel onderdelen.
    Marcel Vos vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina