Voorstel: WK Afstanden moet z.s.m. worden afgeschaft!

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 jan 2016.

 1. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Vragen hoe jongen schaatsers de sport voor zich zien is een andere vraag dan hoe je het meeste publiek en de beste kijkcijfers krijgt. Zoals ik eerder neer heb gezet blijkt dat het IOC-en (meer jongerenvriendelijk maken) van het schaatsen alleen maar een negatieve impuls aan de kijk- en publieksaantallen geeft.

  De schaatsers waar ik mee train gieten het hen kinderen met de paplepel in. Dezelfde manier zoals ik het heb leren waarderen. Door te sleutelen aan het format is het niet uit te leggen wat er gebeurd voor de leek. Voor de mensen op deze site zal het nog wel gaan.
 2. Davey

  Davey Active Member

  Ik denk dat ze dat ondertussen wel weten. Wat is er met de laatste 3 Olympische banen gebeurt?
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Juist ja. Die banen zijn niet meer in gebruik. Waarom laat je die banen niet staan en stimuleer je mensen om te gaan schaatsen? Kijk eens naar Nederland. Daar heb je in ieder hol een kunstijsbaan, en dus wordt er overal geschaatst. En dan zijn er nog Rotterdammers die gingen klagen dat in hun stad nou net géén ijsbaan was.
  Canadezen uit Vancouver hebben geen zin om eventjes naar Calgary te vliegen voor een schaatstraininkje op overdekt ijs. Voor Russen uit Sotsji is Chelyabinsk of Kolomna best ver weg. Dus gaan ze niet schaatsen. Om mensen te laten schaatsen is op zijn minst een ijsbaan nodig. En dan maken ze in Turijn/Vancouver/Sotsji een paar prachtige ijscomplexen, en laten ze die niet staan!

  Hier is een kaartje met alle 400-meter-banen die in gebruik zijn: http://www.speedskatingnews.info/en/data/rink/?status=Y&laplength=400
  Een of andere statisticus met te veel vrije tijd kan vast wel gaan berekenen wat de gemiddelde afstand is voor een Nederlander om bij een ijsbaan te komen, en hoe zich dat verhoudt tot andere landen.
 4. LeeMoZovski

  LeeMoZovski Well-Known Member

  Het is zeker jammer voor een eventuele impuls van het schaatsen dat de hallen in Turijn, Vancouver en Sotsji (?) niet meer in gebruik zijn. Aan de andere kant is het natuurlijk wel gunstig voor het olympische schaatsen dat zo'n dure hal na de spelen vrij makkelijk een andere maatschappelijk nuttige functie kan krijgen. Dat is met zo'n bobsleebaan en skischans toch wel wat lastiger...
 5. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  oh ik heb in de loop der jaren al talloze voorbeelden gegeven , dus laat ik nu niet in herhaling gaan vallen
 6. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  leuk mart laten we hopen dat isu mee leest !
 7. Daniel

  Daniel Active Member

  'een NOS die niet alleen de laatste ritten uitzendt' schrijft EenBrabander als één van de ideeën om een WK meer cachet te geven.
  'In tegenstelling tot schaatsen is atletiek één van de populairste sporten ter wereld' schrijft Hakkie2.

  Wat de NOS betreft die doen genoeg, als ze meer gaan doen wordt het overkill.

  Hakkie2 heeft ten dele gelijk. Atletiek behoort tot de populaire sporten. Er is wel een maar, de loopnummers zijn veel populairder dan de technische nummers.
  Bij het schaatsen is Allrounden een technisch nummer vergeleken met de recht toe rechtaan wedstrijden bij een WK afstanden. Dan kunnen de simpele zielen het ook begrijpen. Allrounden is meer voor schaatsintellectuelen.
  Vergeleken met de omroepen is het Allrounden meer VPRO en het WK afstanden meer TROS.
  Mooier kan ik het niet maken.
  Eelco vindt dit leuk.
 8. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Ik ben nogal vergeetachtig en ben benieuwd of je zelf je positieve 2 ideeën zo op kan lepelen. Het afspeuren van dit forum kost me teveel tijd.
 9. miquel1983

  miquel1983 Active Member

  Ik vind zelf het WK afstanden (samen met de OS) het leukst om naar te kijken. Ik denk ook niet dat WK allround en WK afstanden elkaar hoeven te bijten. Het lijkt me zinvoller om het EK allround af te schaffen. De top daar is zo smal dat er weinig spanning is voor het publiek. Ook een EK afstanden lijkt me niet zinvol. Gewoon WK allround, WK sprint, WK afstanden en wereldbekers. Wat ze wel kunnen doen, is in februari een lang toernooi van een dag of 10 waarin WK sprint, WK allround en WK afstanden gecombineerd worden. Lengte van het toernooi is dan nodig om schaatsers voldoende te laten herstellen van individuele afstanden. Ik vond het van de KNSB ook een slim idee om NK sprint en NK allround te combineren.
 10. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Soms voelt het WK afstanden toch als een veredelde wereldbeker. Hoewel ik bij sommige ritten nog wel weet waar ik was.

  Een andere optie is om net als veldrijden en baanwielrennen het EK helemaal naar het begin van het seizoen (november ongeveer) te halen. Dan bijt het sowieso niet met het WK wat betreft piekvorm.

  Dat is ook een idee wat vrij breed leeft. Was dat niet het idee van de Noorse bond?
  McSmit vindt dit leuk.
 11. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Speciaal voor jou dan nog een keer wat ik hier al 100x heb gezegd ;)

  1. Er moeten MINDER wks worden gehouden. Slechts 1 toernooi per jaar is genoeg , want less is more !
  Er bestaat geen enkele andere sport die 3 wks per jaar heeft dus dat is niet serieus te nemen .
  De Spelen / wk sprint / wk afstanden / wk allround en geen ek meer want dat voegt niets toe
  Dus dan hebben we geen 3x wks meer per jaar , maar elk jaar 1 evenement .
  Net zoals je in bv hockey slechts 1 belangrijk internationaal toernooi per jaar hebt : Spelen / ek / WK/ ek .
  Op die manier blijft een titel speciaal en wordt een wk titel belangrijk en dat is het nu niet want ieder 2 weken is er wel weer een nieuw wk
  Als het WK voetbal elk jaar was , dan was het ook niet zo leuk of bijzonder meer om wereldkampioen te worden .
  Juist omdat die kans er maar 1x per 4 jaar is , houdt Nl zo van het WK voetbal . Als het elk jaar was dan had niemand van wakker gelegen
  2. Er moet dringend nieuwe jonge aanwas komen , want schaatsen en met name allround is hopeloos vergrijsd
  Als je nu niet begint met jeugd aan te trekken dan gaan ze ook nooit geinteresseerd worden
  De hockey internationals houden 2x per jaar een grote clinic voor 1000 kids , waarom doen de topschaatsers dat nooit ?
  Om schaatsen populair te maken onder de jeugd moeten onze topschaatsers zelf ook in actie komen
  3. Weg met alles wat riekt naar de jaren 50 spruitjeslucht ! Dus ook weg met kleintje pils , maak gebruik van laserlichten , harde muziek , vrolijke jingles
  Zoals ze dat ook in bv zwemmen of turnen doen
  4. Bouw de ijshallen kleiner , zodat er niet veel ruimte is voor publiek zoals in Calgery dan lijkt het sneller gevuld
  5. Of misschien moeten we gewoon accepteren dat schaatsen vergrijst is , er nauwelijks jeugd op af komt , dus op de langere termijn ook geen sponsor en reclame inkomsten meer en dat dat niet meer te veranderen is :(
  6. Laat iedereen eens aan de jeugd / kinderen uit zijn omgeving vragen wat zij van schaatsen vinden . Of ze er graag naar kijken , of ze er van genieten , of ze met hun potloodje mee schrijven en of er in hun ogen iets aan veranderd moet worden
  De jeugd is de toekomst tenslotte
 12. Davey

  Davey Active Member

  De banen in Nederland zijn zwaar gesubsidieerd door de overheid. Zelfs dan draaien sommigen verlies. Dat wordt op de koop toe genomen omdat we medailles winnen. De laatste 3 Olympische hallen zijn, net als in Hamar maar ook , omgebouwd tot multifunctionele hallen. Concerten, baanwielrennen, ijshockey, van alles wordt er gedaan. Het enige verschil met Hamar is dat de eigenaren er geen brood in zien om er in de winter een 400 meter-baan in te gooien. Dat zal niet voor niks zo zijn. Te duur en te weinig rendabel.

  En volgens mij draai je de zaken om. Eerst was er succes in Nederland, toen werd er meer geschaatst en dus werden er daarna meer banen gebouwd. Het (schaats)succes in andere landen is of minimiem of moet gedeeld worden met andere wintersporten. Dat levert minder exposure en minder aanwas van talent. Dus is er ook minder noodzaak voor een nieuwe baan.
 13. Eelco

  Eelco Well-Known Member

  Dank je wel. Ik moet je zeggen dat ik de meeste van je punten nog erg goed vind ik ook. Dat had ik niet verwacht.

  1 Is zeer plausibel, ik weet niet of het werkt omdat er ook nog buiten Europa wordt geschaatst. Deze mensen hebben ook een platform nodig.
  2 Kan niemand op tegen zijn. Ik ben daar zelf zeer groot voorstander van.
  3 Zal zichzelf moeten bewijzen. Heb je Jillert ook gevraagd of hij dat wil ;). Als je het een kans geeft weet je niet of het gebeurd. Vorig jaar was het al de favoriete nummers van de schaatsers. Kennelijk zijn dat ook jaren 50 spruitjeslucht nummers!
  4 Kan op die manier, of kunstmatig de hal -/ tribuneplaatsen verkleinen door plaatsen tijdelijke scheidingswanden.
  5 Zou jammer zijn.
  6 Ook goed idee.
 14. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik dacht, ik geef je weer eens een kans. Eens zien of de langspeelplaat nog steeds vast zit of dat je tegenwoordig ook wat nuttigs zegt. De eerste post die ik zie bevat zowaar nuttige opmerkingen. Dat belooft wat (hoop ik)

  over het geciteerde stuk: op de OS in 2014 vroegen mijn leerlingen of tijdens de les het schaatsen aan mocht. Nou was dat voor sommigen vast alleen maar een reden om geen wiskundesommen te hoeven maken, maar toch. Ze zaten wel geïnteresseerd te kijken (van de afspraak dat ze ondertussen wel door moesten werken kwam natuurlijk niets terecht). Helaas viel het, kwa toetsen, op een verkeerd moment, anders had ik er zelfs live wiskunde-opdrachten bij gemaakt. :)

  maar enige interesse is er dus wel degelijk. Al kan het natuurlijk ook heel goed dat die zich beperkt tot de OS. Net als dat ik maar eens per 4 jaar judo volg. Of handboogschieten.
 15. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member
  Waarom zou punt 1 niet kunnen ? 1 WK per jaar , ipv 3 , zoals dat in andere sporten ook gaat en dan geen allround en sprint meer in hetzelfde jaar maar om het jaar. De mensen buiten Europa die kunnen dan mooi op dat ene WK terecht . Geen probleem :D
  Ik weet zeker dat de WK titel de juiste waarde krijgt wanneer we niet meer 3 wks per jaar hebben .

  Onze beste Jillert is nu juist iemand die afstamt uit die jaren 50 spruitjeslucht genertatie ;) Naar die mensen moeten we dus juist niet luisteren .
  We willen verjonging , geen jaren 50 spruitjeslucht meer . Dus meer show elementen toevoegen , meer entertainment zodat ook een nieuwe generatie interesse blijft houden of gaat krijgen
  Laatst bewerkt: 27 jan 2016
 16. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Kinderen die kijken graag naar de OS , dan zijn we zoals je zegt opeens geinteresseerd in handboogschieten of schermen . Dat is de magie vd Spelen , maar kijken je leerlingen de rest van het jaar ook naar schaatsen ? Zitten ze tijdens het Nk met hun potloodje mee te schrijven ? En zo niet wat vinden zij dan dat er moet gebeuren zodat ze wel gaan kijken ?
 17. proeme

  proeme Well-Known Member

  Heb ik ze niet gevraagd. Je zult begrijpen dat het moment dat ze om schaatsen vroegen al gebeurde vóór ik jouw vraag las ;)

  maar: bij andere OS'en (zomerspelen bv) vragen ze er nooit om. Alleen bij schaatsen is het gebeurd. Ook maar 1x, maar toch.
 18. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Toen ik nog op school zat vroegen we het bij elke OS. En ook bij het voetbal als dat overdag was. Omdat tv kijken natuurlijk leuker is dan les.
 19. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Ik herinner mij nog hoe we in 2000 in de klas naar VDH keken
  Ik denk dat alle kinderen maar wat graag ipv les naar een spannend sportfragment kijken
  Zelfs de kinderen die niets met sport hebben
 20. Roomijs

  Roomijs Member

  Zijn er dan zomerspelen geweest die niet tijdens de zomervakantie plaatsvonden?

Deel Deze Pagina