Voorstel: WK Afstanden moet z.s.m. worden afgeschaft!

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 jan 2016.

 1. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  In de zomer van 2014 bereikten de KNSB en ISU hun dieptepunt. In hun wanhoop na de eclatante Oranje successen in Sochi besloot men in al hun onwijsheid tot allerlei jaloezie maatregelen om het Oranje succes in te perken. Het EK 'allrounden' zou voortaan bestaan uit een vierkamp waarbij de sprinters als straf nog een afsluitende 5km moeten rijden. Tevens besloot men tot een kampioenhyperinflatie door ook maar meteen Europese afstandstitels in te voeren.
  Nu twee jaar later is er van de Oranje dominantie al vrijwel niets meer over. De stemming is duidelijk omgeslagen. Maar inmiddels hebben deze proefballonetjes al heel veel schade gedaan aan de schaatssport: schaatsers zijn zich aan het heroriënteren en sorteren al voor op de veranderingen. Daardoor zijn de lange afstanden al verder afgetakeld. En als je hoort dat Yuskov uit het traditionele schaatsland Rusland niet eens zin heeft om zijn 3e plek op het EK te verdedigen dan zijn we als schaatsen wel erg ver heen.
  Maar de wijsheid is nog niet terug gekeerd bij de ISU en KNSB. Dat kan ook niet omdat men de oorzaken van de huidige situatie ook niet benoemen/ inzien. Huidige problemen:
  - het publiek ziet door de bomen het bos niet meer omdat er veel te veel kampioenen zijn per jaar.
  - aan de WK afstanden zijn voor veel schaatsers financiële middelen verbonden waardoor deze altijd de voorkeur krijgen boven andere toernooien.
  - een wereldtitel op een afstand is de superkortste route tot het snelle succes.
  - de jeugd van tegenwoordig heeft geen zin om zich uren lang uit de naad te werken om zich breed te ontwikkelen binnen het schaatsen. Zeker omdat de allround toernooien inmiddels bijtoernooien geworden zijn. Zie ook de gewijzigde kalender indeling ten gunste van het WK afstanden.
  - schaatsers slaan veel te makkelijk World Cups over, het toernooi lijkt voor weinig schaatsers een doel te zijn.
  - de laatste World Cup is inmiddels een mosterd na de maaltijd wedstrijd geworden, fnuikend voor de spanningsboog bij het publiek.
  - de lange afstanden zijn door maatregelen uit het verleden systematisch ondermijnd waardoor de belangstelling ervoor sterk is afgenomen.

  Wat is nu de oorzaak van de hier genoemde punten? De WK afstanden is van ooit een leuke vernieuwing voor het schaatsen verworden tot een superevenement van Olympische proporties dat alle aandacht naar zich toe trekt.
  Als ik de voorstellen die nu cirkeleren bekijk dan krijgen we op zijn best een waardeloos compromis waarbij het allrounden (de vierkampen) het voor de zoveelste keer gaat afleggen tegen de individuele afstanden. Want natuurlijk is er elk jaar een afstandstoernooi, het houd de jeugd lekker lui, die hoeft zich maar op 1 afstand te richten om een wereldtitel binnen te halen. Het allrounden zal het altijd blijven afleggen, ook al schrapt men de zo verfoeide 10km.

  Omdat men de oorzaak van de huidige problemen niet bestrijd zal het dus ook niets oplossen.
  Daarom is er wat mij betreft maar één rigoreuze oplossing: het WK afstanden moet er aan! Kiezen we nu niet dan gaan de individuele afstanden het uiteindelijk toch wel winnen. Dus er moet nu eindelijk eens een echte keuze gemaakt worden. Ofwel we gaan het schaatsen weer verbreden en het publiek krijgt weer gemotiveerde schaatsers op meerdere toernooien.
  Ofwel het schaatsen versnippert en verwordt tot een trainingssport waarbij er per jaar maar 1 wedstrijd echt belangrijk is en het publiek zal weinig zin hebben om naar alle flauwekul wedstrijden te komen kijken omdat schaatsers steeds vaker wedstrijden gaan overslaan.

  Zo dat is er uit!

  Bijgevoegd een poll. Wie durft er te kiezen?
  kernploegfusie en EenBrabander vinden dit leuk.
 2. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Accepteer nu eens wat ik al 100x zeg : Allrounden is niet van deze tijd en neemt behalve een stel Hollanders niemand serieus

  Het niveau is bedroevend slecht . Behalve een stel Hollanders en een Belg / Tjechische heb je niets wat serieus mee doet .
  Allround is niet serieus te nemen als sport .

  Dus keer je stelling om : Schrap de allround toernooien en behoud alleen de WK afstanden .

  Dit is de enige olympische discipline dus het enige wat er toe doet

  Ik ben het ten dele met stelling 2 eens , maar natuurlijk zit niemand te wachten op een ek afstanden !

  1 vd grote problemen in schaatsen is dat er veel te VEEL toernooien zijn en op nóg een toernooi zit niemand te wachten

  Less is more , dat heb ik ook al tig keer gezegd

  Een ek afstanden voegt dan ook helemaal niets toe op de toch al zo overvolle schaats kalender
 3. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Afschaffen gaat wat ver en zal waarschijnlijk niet gebeuren, maar je kan wel een toernooi organiseren als het volgende: een WK afstanden met meer vierkamp-associaties.

  WK Afstanden in nieuw jasje (dus niet als vervanging van het allrounden!)
  Dag 1
  TP m/v, 2x500 (m), ms (v)
  Dag 2
  3 km (v), 5 km (m), 2x500 (v), ms (m)
  Dag 3:
  TS m/v, 10 km (m), 5 km (v)
  Dag 4 (jajaa):
  1000m m/v, 1500m m/v

  Met de volgende wereldtitels te behalen:
  Sprint (2x 500)
  Middenafstand (1000 en 1500)
  Stayer (3000, 5000 of 5000, 10000)
  Team Pursuit (evt. samen met TS)
  Team Sprint (evt. samen met TP)
  Massastart


  De 500 meter blijft los voor de echte sprinters die daar wat willen halen, bovendien bestaat er ook een WK sprint.
  Een titel over een klassement over 1000 en 1500 meter is spannend omdat het allerlei disciplines bij elkaar brengt, en in principe is het ook een vervanging voor het EK/WK onzalige vierkamp. Het feit dat de afstanden op dezelfde dag worden gehouden, de laatste dag van het toernooi, maakt het extra speciaal.
  De stayerstitel gaat over de beste stayer. Dan kunnen de uitstervende Bob-de-Jong-types ook een WK-titel winnen. De 10 blijft in de vorm van een titel over 5 en 10. Een 10 in een klassementje is altijd net wat spannender.
  TP en TS wilde ik niet verenigen, omdat je een te groot verschil hebt tussen de landen. Sprintlanden hebben meestal geen TP-team, en andersom. Maar landen als NL, Canada en Zuid-Korea hebben het allebei... zou ook spannend kunnen zijn.
  Ik ben niet de grootste fan van de mass-start, maar als de ISU die erin wil houden, dan als los onderdeel.

  Hiernaast blijven een WK sprint en WK allround gewoon bestaan, omdat dit slechts een veranderde opzet is voor het WK afstanden.

  Dus er zijn doorheen het seizoen zegemogelijkheden voor:
  Allrounders, 500m-schaatsers, "allround"-sprinters, middellange afstandrijders, stayers, massastartschaatsers en teams. Iedereen kan wat winnen, maar er zijn toch wat minder titels te verdelen. Als je de WK afstanden afschaft kunnen enkele van deze types niet meer WK-titels halen.
 4. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Het zou wellicht beter zijn wanneer op de Olympische Spelen alleen maar medailles zijn te verdienen in allround, sprint en ploegenachtervolging. Dan kan het WK Afstanden gewoon blijven bestaan, maar verschuift de focus naar klassementen. Dan worden er niet meer idioot veel schaatsmedailles uitgereikt en komen we evenmin in de problemen qua quota.
  kernploegfusie vindt dit leuk.
 5. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Of het WK afstanden alleen nog maar in de even niet-olympische jaren.
  kernploegfusie en EenBrabander vinden dit leuk.
 6. Bastiaan83

  Bastiaan83 Well-Known Member

  Je kunt de WK afstanden wel afschaffen, maar het is gewoon een feit dat de Olympische Spelen het belangrijkste toernooi voor alle schaatsers is. Dus naarmate je dichter bij de Spelen komt, zullen rijders zich toch meer op de individuele afstanden gaan richten en zeker niet het allrounden serieus nemen.
  Nogevendit, strawbale en G1ant vinden dit leuk.
 7. Wilfred Luijckx

  Wilfred Luijckx Active Member

  ik ben het niet met de keuzes van de poll eens. WK afstanden niet afschaffen en ook niet EK afstanden introduceren. Misschien wel het EK allround afschaffen. Het verschil tussen EK en WK allround qua deelnemersveld is minimaal. Er is toch ook geen EK sprint.......?
  Bastiaan83 vindt dit leuk.
 8. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Ik ben het niet eens met beide stellingen

  1 natuurlijk is de WK afstanden NIET de oorzaak van de huidige problemen , die problemen zitten veel dieper zoals ik al zo vaak heb uitgelegd
  2 een ek afstanden daar zit niemand op te wachten en dat voegt niets toe

  Het enige waar ik het wél mee eens ben , is de eerste zin vd 2e stelling : allround is volkomen uit de tijd

  WAAR

  Ik kan de keren dat ik dat heb gezegd al niet meer tellen ;)
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  Ik zou zeggen:

  jaar 1: EK+WK Allround en sprint
  jaar 2: EK+WK Afstanden
  jaar 3: EK+WK Allround en sprint
  jaar 4: EK Afstanden + OS

  schaatsers zullen jaar 2 en 4 als belangrijkste jaren gaan ervaren (want jaar 3 staat al in het teken van de OS en jaar 1 is bijkomen van de vorige OS), maar daarin wel allround-toernooien gaan meepakken omdat er niks anders is. Niet iedereen zal daar fanatiek voor gaan trainen, maar ik verwacht wel dat het niveau wat omhoog zal gaan. In die jaren is er geen andere grote prijs te winnen, dus zullen meer rijders er toch wat van willen maken lijkt me.
  en het WK Afstanden wordt dan ook wat specialer omdat die er nog maar eens per 4 jaar is.

  EK's blijven altijd het ondergeschoven kindje van de WK's. Dat hou je toch, doe je niks aan. Dat betekent wat mij betreft niet dat je ze niet moet rijden.

  En dat er toernooien zijn waar wel een WK van is (sprint, afstanden) maar geen EK, terwijl er van allround wél een EK is heb ik altijd raar gevonden. Ofwel alles een EK, ofwel nergens.

  EK en WK Afstanden zijn wat mij betreft inclusief TP, TS en MS. En misschien nog wat incourante dingen in een bijprogramma voor de mindere schaatsers? Dat is dan vooral voor de fun en voor de diehard-schaatsfans.
  Svenfan1 en RodyTur10 vinden dit leuk.
 10. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Schaf je het WK afstanden af dan ga je terug in de tijd en loop je zelfs het risico de olympische status te verliezen. (Want welke sport heeft er geen WK in een vergelijkbaar format als het olympische toernooi?).

  Dat is legitiem om te willen. Maar ik wil het niet. Want het WK afstanden (en de wereldbeker) heeft het schaatsen ook veel opgeleverd. Er spelen veel meer landen een serieuze rol dan twintig a dertig jaar geleden. Andere landen, maar wel meer. Is mijn gevoel.

  Allrounden is best houdbaar als t niet bijt met het WK afstanden. Daar zijn oplossingen voor te bedenken. Dit plan is niet geweldig, maar ik denk dat t een stap in de goede richting is.

  Daarnaast denk ik dat het probleem niet de hoeveelheid kampioenen is, maar de hoeveelheid kampioenschappen. Teveel piekmomenten. En te onoverzichtelijk voor iemand die het iets minder fanatiek volgt. (Mijn schoonvader, elk jaar: "Hè, alweer het WK Schaatsen. Was vorige maand toch ook al?")

  Daarnaast moet je je ook afvragen of t allrounden wel toekomstbestendig is. Is het niet te langdradig en ingewikkeld voor de volgende generatie? Lijkt me een grote gok om de toekomst van het schaatsen daarop te richten.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  McSmit vindt dit leuk.
 11. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Of:

  Jaar 1: wk afstanden & wk sprint
  Jaar 2: wk afstanden & wk allround

  Etc. Met in olympisch seizoen wk sprint ivm belasting.

  Dus elk jaar 1 wk afstanden en daarna een klassementstoernooi (sprint of allround)

  Wk afstand is voor iedereen het meest belangrijke toernooi maar met 1 toernooi erna zal daar meer enthousiasme voor zijn.

  Plaatsing wk afstanden puur op basis van klasseringen world cup klassement met 5 tijdsnelsten voor blessures etc  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
  McSmit vindt dit leuk.
 12. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Interessant wat ik hier allemaal lees, maar ik heb precies hetzelfde al jaren geleden in mijn allereerste post hier gezegd
  Maar goed eindelijk is de meute ook wakker geworden , beter laat dan nooit zullen we maar zeggen
 13. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Dat lijkt me geen oplossing voor het probleem. Het is immers maar nauwelijks zo dat het WK sprint en het WK allround elkaar zo ontzettend in de weg zitten. Er is maar een handjevol schaatsers (Leenstra, Richardson, Silovs) die graag allebei zou willen rijden en ook op allebei een mogelijk rol speelt. Nee, het WK sprint en het WK allround zijn geen concurrerende, maar complementaire (elkaar aanvullende) toernooien. Als je in een zekere winter geen WK afstanden hebt, dan zullen veel schaatsers vanzelf een keuze maken voor sprint of allround en daar iets mee heen trainen.
  Nogevendit vindt dit leuk.
 14. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Mijn idee was om het aantal WK's iets te verminderen. De meeste schaatsers hebben de voorkeur voor afstanden. Vandaar ieder jaar een toernooi met afstanden en een met klassement.

  Ik heb niet de illusie dat dit alle problemen oplost. Maar veel mensen in mijn omgeving snappen vaak niet dat er weer een wk is. Dus zo ieder jaar 2

  Daarnaast world cup echt als strenge selectie wedstrijd met max 5 tijdsnelsten per afstand. Dan zou de world cup wat belangrijker worden.  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 15. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Dat gevaar zie ik niet. De World Cup blijft in mijn plannen bestaan, dus de specialisten hebben elk jaar sowieso 1 toernooi om zich helemaal op te richten. Bovendien is er nu de TP en mass start om nieuwe schaatsers aan te trekken. Dat gaat niet wegvallen.

  In het begin wel maar de WK afstanden heeft nu heel duidelijk de overhand gekregen doordat alle beslissingen sindsdien ten nadele van allround zijn geweest en ten voordele van afstanden. Met de huidige desastreuse situatie tot gevolg (schaatsers minder gemotiveerd/slaan makkelijk wedstrijden over).

  Zoals ik al aangaf denk ik dat de basis van het schaatsen aan het wegvallen is. Een jeugdige schaatser wil zo snel mogelijk succes en kiest dus de makkelijkste route. Er moet echt iets gebeuren om schaatsers weer voor meerdere afstanden te interesseren.

  De logische middenweg is natuurlijk EK/WK allround in de oneven jaren en WK afstanden/OS in even jaren. Dan maak je beide toernooien gelijkwaardig aan elkaar en gaan ze elkaar nooit bijten. Het WK sprint kan gewoon elk jaar worden gehouden, dat bijt niet met een ander toernooi. Deze optie heb ik niet meegenomen in de poll om de discussie op scherp te zetten.

  Over hoe dat EK afstanden nu nog een reeël issue is kan ik me echt kwaad maken. Een volkomen idioot plan (EK afstanden + raar subtoernooi) waarvan men nu (eindelijk) beseft dat het subtoernooi compleet van de pot gerukt is. Maar nu lijkt de EK afstanden toch overeind te blijven als de stofwolken zijn opgetrokken. Als ze dan toch bezig zijn, ruim dan even alle rotzooi op die je veroorzaakt met visieloos scheefschaatserij.
 16. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Maar inderdaad wk afstanden een jaar overslaan is ook een serieuze optie.


  Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Of je doet het volgende:

  Olympisch jaar: WK Afstanden en OS
  Post-olympisch jaar: WK Allround en WK Sprint
  Middenjaar: WK Allround en WK Sprint
  Pré-olympisch jaar: WK Afstanden

  Dat past misschien wat meer bij de tendens om te gaan specialiseren naarmate de Olympische Spelen dichterbij komen. Zo hoorde ik dat Douwe de Vries volgend seizoen niet meer gaat allrounden.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  WK afstanden en OS in één jaar?
 19. alexander79

  alexander79 Well-Known Member

  Ik vind deze discussie best amusant eigenlijk. Want de laatste paar jaren....werd toch best gekscherend en denigrerend gedaan over de schaatsers die ECHT allround waren maar die de pech hadden om in de Sven-era te schaatsen. Zij wonnen keurig zilver en brons op allround toernooien, maar kwamen te kort tegen de specialisten op WK afstanden ( zie Havard Bokko). Nu dat de schaatsers de strijd met super Sven niet meer willen aangaan en dan maar kiezen om te focussen op de 1000/1500m ( Yuskov) of de lange afstanden ( Bergsma)... is het ook niet goed?

  Terug on topic:
  Het allrounden heeft nog bestaansrecht, maar dan moet het niet hetzelfde jaar worden gehouden als een WK afstanden of Olympische Spelen. Zo reëel moeten we wel zijn.
 20. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dat is niet nieuw. Gebeurde volgens mij in 1998 en 2002 ook al. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om het WK Afstanden in mijn plan alleen in het pre-olympisch jaar te houden.

Deel Deze Pagina