Voorstel: WK Afstanden moet z.s.m. worden afgeschaft!

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 jan 2016.

 1. Forza

  Forza Active Member

  Het hoogtepunt van het seizoen vind ik meestal de wedstrijden op hooglandbanen. De spanning van wereldrecords ontbreekt helaas bij de andere wedstrijden, waardoor mijn beleving een stuk minder is. Zelf zou ik ieder jaar het WK afstanden in Calgary of Salt Lake houden. Daar zou ik de rest van het programma omheen bouwen. Ik zou denk ik het allrounden laten vervallen en in plaats daarvan veel vaker 10kms opnemen in het wereldbekerprogramma. Dan wordt schaatsen veel meer zoals zwemmen en atletiek.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  We willen toch dat schaatsen uniek blijft...?
 3. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Wat jammer dat je sinds 22 november vorig jaar niet zoveel 'beleving' meer hebt gehad.
  Ik kan al enthousiast worden van een PB, want dat betekent dat die rijd(st)er zich weer verbeterd heeft en dat er nog potentie is. En hij/zij zal er zelf ook vast heel blij mee zijn.

  En een WK atletiek-marathon alleen nog in Berlijn, het WK voetbal alleen nog in Barcelona, het WK op de weg alleen nog op de flanken van Alpe d'Huez, enz. enz.

  Jammer dat het je alleen om de spanning van wereldrecords gaat want dan komt er geheid ooit een keer een eind aan je enthousiasme voor schaatsen. Tenzij je denkt dat de 10km ooit een keer onder de 10 minuten gereden wordt. En dan wachten op een tijd onder de 9, onder de 8, onder de 7... Ik ga dat zéker niet meer meemaken.

  Het omgekeerde zou natuurlijk ook kunnen. Ik zou Bolt of Schippers wel eens willen zien in een tweedaags toernooi over vier afstanden, bv. 100m, 400m, 1000m, 1500m.
  Of Kromowidjojo, v Rouwendaal en Ledecky op dezelfde afstanden in het water.
 4. leenstrafan

  leenstrafan Well-Known Member

  Waardoor je het mooiste en ook op televisie best bekeken toernooi van het jaar elk jaar in een bijna lege hal houdt? En mensen die massaal heel veel van schaatsen houden, maar niet zo'n snelle ijsbaan hebben zoals bijvoorbeeld in Heerenveen, Minsk, Tsjeljabinsk en Obihiro met de minst belangrijke toernooitjes opzadelt?
 5. Davey

  Davey Active Member

  Misschien maar eens officieel wereldrecords laagland en buitenbanen invoeren.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 6. Forza

  Forza Active Member

  Schaatsen is uniek als enige cyclische wintersport. Dat moet toch op een bepaalde manier uit te buiten zijn net zoals bij atletiek en zwemmen?

  Er zijn zeker ook andere momenten geweest waarop ik genoten heb. De 10km tijdens de NK afstanden was bijvoorbeeld geweldig. Een goede race door een topper of een verrassende klassering van een onbekende zijn altijd leuk.

  Behalve de marathon gaan jouw voorbeelden niet over sporten met vaste baanlengtes en wereldrecords. Bij zwemmen en atletiek kun je in principe een wereldrecord op iedere baan rijden, waardoor je op iedere toereikende accommodatie een WK kan houden en wereldrecords kan zien. Dat geeft zo'n toernooi toch wat extra cachet.

  Ja, dat zou wel jammer zijn. Ik vind het moeilijk te bepalen welke van de twee opties nou beter is.
 7. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Forza: als je meer wereldrecords wil, zijn er heel wat mogelijkheden.

  - bestaand
  • de nieuwe hooglandbaan in Ürümqi wordt een concurrent voor Calgary en SLC --> we krijgen wellicht hierdoor ook meer wedstrijden op hoogte
  • Pavel Kulizhnikov zou misschien in Kolomna kunnen uithalen (vorig jaar 34.3 in H'veen...) ;)

  - toekomstig
  • magneetklapschaats (ik blijf hopen)
  • je kan blowers in Thialf zetten voor snellere tijden
  • *kuch* prachtige, idyllische hooglandbuitenbanen met een rijke historie overdekken *kuch*

  En natuurlijk het voorstel om laagland-WR's officieel te maken. Daar ben ik groot voorstander van. Nu de ISU nog. En dan moet de kwestie "is Inzell nou laag- of hoogland" de wereld uit...
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Tja, is een wedstrijd nou echt spannender als er een officieel wereldrecord wordt gereden? Voor mij gaat het om de verschillen, heb heel weinig met wereldrecords e.d. Misschien omdat ik vooral wil vergelijken met directe concurrenten in dezelfde wedstrijd, niet met wedstrijden die op een ander moment, onder andere omstandigheden, op een andere baan door andere schaatsers zijn verreden.

  Dan zou ik een vermelding van ieders PR op de baan waar wordt geschaatst nog interessanter vinden. Is die schaatser zelf sneller dan hij/zij ooit was op dezelfde baan? Dat vind ik wel interessante info (want dan kun je zien of er progressie is).
  Daniel en JohnZero vinden dit leuk.
 9. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Persoonlijk vind ik een spannend toernooi (denk aan een sprint of allroundkampioenschap) waar schaatsers tot en met de laatste afstand met elkaar om de hoogste plek strijden vele malen mooier dan een wereldrecord. Wereldrecords zijn leuk maar niet het belangrijkste.
 10. Daniel

  Daniel Active Member

  'Schaatsen is alleen leuk als er wereld records te verwachten zijn' als dat zo is dan is schaatsen de saaiste sport op aarde.
  Helaas redeneren velen zo. Maar dat is maar een klein onderdeeltje van de sport. Als we weer terug zouden gaan naar buitenbanen, terug naar de oorsprong, dan gaan we terug naar de kern van het echte schaatsen. Bij een Elfstedentocht zul je nooit horen dat de wedstrijd tegenviel omdat er geen snelle tijd gereden worden. OMDAT DAT NIET BOEIT! Daar gaat het om het schaatsen, om de wedstrijd.
  Als het weer om de wedstrijden gaat wordt schaatsen weer boeiend. Nu is het toch wel veel 'oh valt een beetje tegen, ijs viel tegen'.
  IJS KAN NOOIT TEGENVALLEN! Snel of minder snel, het gaat om de wedstrijd. En als die wedstrijd niet spannend is ligt dat aan de sport die saai is en op overdekte en verwarmde banen gereden worden en dat is nu eenmaal minder heroïsch. Zaalvoetbal is veel minder leuk dan buiten. Toch?
 11. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Daniel heeft wel een punt. WRs zijn leuk, maar wedstrijden en heroïek misschien nog wel belangrijker. Als alle 8 van de EK's die Kramer nu heeft gewonnen op buitenijs verreden zouden zijn, zou Kramer vast minimaal één keer omstandigheden in zijn nadeel hebben gehad waardoor hij de titel niet zou winnen. Toch? En buitenbanen kunnen soms ook heel snel zijn, kijk maar naar het EK Collalbo 2007.
  Daniel vindt dit leuk.
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het beeld van de sneeuw gister op het ijs bij de marathon vond ik in elk geval het mooiste schaatsbeeld dat ik dit jaar live heb gezien, vele malen mooier dan de wedstrijden in kale hallen in Salt Lake City en Calgary.

  Pas de topictitel maar aan naar: schaatsen in hallen moet worden afgeschaft! Ik ben 100% voor. Gewoon opnieuw beginnen met de wereldrecords.
  Daniel en fransvanbakel vinden dit leuk.
 13. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Of we doen halschaatsen in de zomer en openluchtschaatsen in de winter... Inclusief een WK op natuurijs :)
  Daniel vindt dit leuk.
 14. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member


  Je hebt een punt. Schaatsen in een hal is vergelijkbaar met schansspringen op groene borstels. Gewoon nep en het ziet er niet uit, maar bij het schansspringen een manier om de zomer door te komen.
  Quarantenove vindt dit leuk.
 15. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Natuurlijk is schaatsen in zo n klinische hal niet leuk, net als alle andere zaalsporten dat ook niet zijn
  Maar dat hebben we hier nu al 100x geconstateerd , hebben we ook nog iets nieuws ?
  Quarantenove vindt dit leuk.
 16. Daniel

  Daniel Active Member

 17. Duif

  Duif Well-Known Member

  Het artikel begint al met een knetter van een fout bij het onderschrift van de foto van Mark Tuitert. Dat maakt het meteen al een stuk minder geloofwaardig. Verder lijkt het vooral op de situatie rond 1972. De oprichting van de ISSL en de overstap van een groot aantal schaatstoppers naar het profcircuit. Na 2 jaar stierf dat wegens geldgebrek een stille dood. Ook nu zal geld weer bepalend zijn of dit project van de grond komt en wel of niet zal slagen.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  @Duif er is geen bijschriftfout. Dit is inderdaad Tuitert bij de OS van 2014. In het bijschrift staat niet dat hij daar goud won.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Excusez moi. Dan heb ik zitten slapen. Of is de tekst tussentijds aangepast ?
 20. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  Op zich een interessant artikel maar laten we nu niet verwachten dat de huidige topschaatsers zitten te wachten op extra wedstrijden als de ice derby .
  Nu vinden onze toppertjes al dat ze veel te veel wedstrijden rijden
  En schaatsen moeten we ook op geen enkele manier vergelijken met beachvolley : Het schaatspubliek is hopeloos vergrijst , het beachvolley publiek bestaat uit jongeren
  Need I say more ?

Deel Deze Pagina