Voorstel: WK Afstanden moet z.s.m. worden afgeschaft!

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 jan 2016.

  1. jaap

    jaap Active Member

    Komt er nog een leeftijdspoll? Ben benieuwd.
  2. leenstrafan

    leenstrafan Well-Known Member

    Dat is een van de jammer dingen aan het schaatsen, er is niet echt een serie internationale wedstrijden onder het WB/WK-niveau. Misschien heeft het er mee te maken dat schaatsen een trainingssport is en dat je niet echt competitie nodig hebt (in tegenstelling tot bijvoorbeeld shorttrack), maar ik zou het mooi vinden als er meer wedstrijden in meer landen zouden zijn. Nu heb je eigenlijk alleen het WK voor studenten (Baselga di Piné, 3–6 maart) dat een beetje in de buurt komt. En wedstrijden als de Tata Cup, Frillensee Cup en Calgary Oval Finals, maar daar staat eigenlijk nooit iets op het spel.
    Duif en EenBrabander vinden dit leuk.
  3. Yuskov

    Yuskov Well-Known Member

    Schaatsen is daar simpelweg niet groot genoeg voor.
  4. Mjøsaman

    Mjøsaman Well-Known Member

    En dat is precies de vicieuze cirkel, waardoor het schaatsen langzaam maar gestaag steeds verder aan het marginaliseren is.
    leenstrafan en EenBrabander vinden dit leuk.
  5. G1ant

    G1ant Well-Known Member

    Is wel ooit geprobeerd. https://nl.wikipedia.org/wiki/Challengers_Cup . Best wat leuke namen, maar belangstelling in de breedte viel tegen. Je hebt er zeker genoeg schaatsers voor. Maar het is simpelweg te kostbaar om een groep Japanse B-rijders naar Europa te sturen voor zo'n wedstrijd. Zou door de ISU moeten worden gesubsidieerd en dat gaat niet gebeuren.

    Ben het er wel mee eens dat dit heel goed zou zijn voor de sport.
    EenBrabander vindt dit leuk.
  6. De Goudsche Doorloper

    De Goudsche Doorloper Well-Known Member

    Uit de wiki blijkt dat vooral de Nederlandse subtop profiteerde van de extra wedstrijden. Bijna geen enkele buitenlander won iets. Dat lijkt me ook niet wat je wil.
  7. JaapvdB

    JaapvdB Well-Known Member

    Even een uitstapje naar het wielrennen, niet om er in dit topic een discussie over te starten maar omdat er gelijkenissen zijn met onze discussie hierboven.
    Frank Heinen schrijft in HP/De Tijd vanwege de start van de wielerklassiekers en gaat in op een onderzoek met als titel: ‘Een economische blauwdruk voor het moderne wielrennen.’

    "Dat onderzoek was nodig, want de gemiddelde wielerfan is bijna bejaard en 61% van alle Tourkijkers schijnt alleen voor de fraaie landschapjes de tv aan te zetten. Er moest iets gebeuren, en snel een beetje: de sport was aan het vergrijzen en alles wat vergrijst, kan beter vast een fraaie urn gaan uitzoeken."

    Daarna vervolgt Frank Heinen: "Een Top-5 van citaten uit dat artikel waar ik van schrok, met daaropvolgend: de reacties, na uitvoerig academisch onderzoek in mijn eigen gevoelsleven."

    1. ‘In veel wedstrijden gebeurt nauwelijks iets. Dat is onvergeeflijk.’
    2. ‘De sport is te weinig afgestemd op de jonge, zappende sportconsument.’
    3. ‘Wielrennen is een nichesport die te weinig biedt wat een moderne consument eist.’
    4. ‘Wielrennen is dalurenentertainment, en sportief veel minder gewaardeerd dan de insiders zouden hopen.’
    5. ‘Ik kan me niet indenken dat zulke voorspelbare wedstrijden over twintig jaar nog zullen bestaan.’


    Lees het hele artikel hier.
  8. Hakkie2

    Hakkie2 Well-Known Member

    Het onderzoek waar hij naar verwijst lijkt alleen niet zo best. De wielervolger vergrijst niet, maar veel mensen gaan het pas op latere leeftijd volgen. Dan heb je dus gewoon steeds nieuwe aanwas. Dat blijkt uit oudere onderzoeken waar de gemiddelde leeftijd ongeveer net zo hoog lag.

    En in Nederland is wielrennen alleen maar steeds populairder. De Tour van Bau en Lau was bijna een grotere hype in Nederland dan het WK voetbal waar NL tweede werd. Ook onder jongeren.
  9. Quarantenove

    Quarantenove Active Member

    In het kader van deze discussie past dit artikel uit hetBD van afgelopen maandag ook wel:

    Veldrijden is goud waard op Belgische bodem
    OOSTMALLE
    Met twee wereldtitels en negen Belgische kampioenstruien in een crosscarrière van 18 jaar is Sven Nys een halfgod in Vlaanderen. Niet zo vreemd dus dat het publiek gisteren rijendik stond bij zijn laatste wedstrijd, de Sluitingsprijs in Oostmalle. Nys is een icoon voor de sport, maar om het succes van de cross alleen aan hem toe te schrijven zou te makkelijk zijn.
    DOOR DAAN HAKKENBERG

    In Nederland wordt veldrijden wel eens gekscherend het schaatsen van België genoemd, maar daarmee wordt de sport te kort gedaan. De crosskalender is overvol. In de afgelopen vijf maanden werden naast de kampioenschappen meer dan 40 wedstrijden verreden. Aan sponsors geen gebrek. Kom daar maar eens om bij het schaatsen, dat worstelt met een sportieve identiteitscrisis.

    De cross blijkt vandaag de dag goud waard. De Duitse badkamerfabrikant Hans Grohe verbond zich onlangs voor nog een extra jaar aan de wedstrijden uit de Super Prestige. "Niet voor honderdduizend euro, maar een veelvoud daarvan", zegt Philippe Harinck, directeur voor Hans Grohe in België en Luxemburg.

    Harinck koos bewust voor sponsoring in het veldrijden. Eerder was hij met Berry Floor al co-sponsor van de US Postal-wielerploeg. Maar in de cross krijg je met een kleiner budget meer waar voor je geld, merkt Harinck. "De wedstrijden zijn twee uur live te zien met in Vlaanderen kijkcijfers tot één miljoen. De laatste drie jaar zagen we een verdrievoudiging van de merkbekendheid."

    Volgens Wim Lagae, professor sportmarketing aan de universiteit Leuven, vechten veldrijden en wielrennen op de weg om hetzelfde geld. "Elke euro kan door de marketingafdeling maar één keer worden uitgegeven. In Vlaanderen is het veldrijden concurrentie voor wedstrijden op de weg. De budgetten van wedstrijden in het veld zijn nu vaak hoger dan voor wegwedstrijden net onder het niveau van de World Tour."

    De kerngezonde staat van het veldrijden heeft volgens Lagae enkele belangrijke redenen. Zoals uitzendingen op televisie en een afgesloten parkoers waardoor kaarverkoop mogelijk is.

    Zo gezond als de cross is, zo lastig heeft het wegwielrennen het momenteel. Lagae: "Wielrennen op de weg leeft boven haar stand. De sport moet de tering naar de nering zetten en zich afvragen of bijvoorbeeld salarissen boven een miljoen euro wel zo verantwoord zijn." Lagae wijst erop dat de kleine Vlaamse wedstrijd Nokere-Koerse al jaren bezoekers laat betalen.

    Makkelijker gezegd dan gedaan, weet Wim van Herreweghe, die met Flanders Classics wedstrijden als Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen organiseert. Hij wijst op de conservatieve opvattingen van het publiek. Bezoekers laten betalen is als vloeken in de kerk. ,,Als we kunnen overleven zonder, doen we het niet. Dat is traditie. Betalen, zoals bij Nokere-Koerse en bij sommige kampioenschappen, ik zeg niet dat het bij ons is uitgesloten, maar het is morgen nog niet aan de orde."

Deel Deze Pagina