Voorstel: WK Afstanden moet z.s.m. worden afgeschaft!

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 jan 2016.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Het afschaffen van de WK afstanden of het een aantal jaren achter elkaar niet houden, zorgt er mijns inziens voor dat meer schaatsers sabbaticals zullen nemen, minder schaatsers geld zullen krijgen van hun overheden en het niveau van het schaatsen in de breedte drastisch zal dalen.  Ik ben voor grotere veranderingen. Allrounden alleen behouden met de 3000m of met een lange massastart met bonisecondes ipv de reëele tijd. EK allround afschaffen en ook geen EK afstanden invoeren. Dat laatste is alleen een optie als er een wintereditie van de Europese Spelen komt, daar moet schaatsen dan bij willen zijn.

  WKs in 10 dagen houden (van vrijdag t/m zondag een week later). Inclusief WK sprint en WK allround. Dan krijg je een week waarin alles op schaatsen is gericht bij de fans. Dit kan in de laatste week februari/eerste week maart als totale afsluiting van het seizoen.

  Meer teamonderdelen, want zowel publiek als schaatsers lijken daar echt van te genieten. Dat zie je trouwens ook in andere sporten, zoals atletiek en zwemmen.

  Misschien finaleraces op de 500m. Eerst de 'tijdrit' en dan met de top 4 voor de medailles gaan rijden. Desnoods net als bij het baanwielrennen, dus alleen de nummer 1 en 2 tegen elkaar en de nummer 3 en 4 tegen elkaar. Degene die als eerste over de streep komt wint, dat is eerlijk, spannend en duidelijk voor iedere kijker.

  De sport moet veranderen om met zijn tijd mee te gaan. Dat moet elke sport, op een paar hele grote sporten na.
  Laatst bewerkt: 11 jan 2016
  McSmit, Svenfan1 en Mjøsaman vinden dit leuk.
 2. Mey

  Mey Well-Known Member

  Alleen in 1998. Daarna was iedereen het wel over eens dat het een beetje dubbelop was.
 3. Wouter1991

  Wouter1991 Member

  Ben het met beide opties oneens, is er nog een andere optie?.
  1) het wk afstanden is niet het probleem van de volle kalender
  2)Allrounden is zeker nog van deze tijd als je het maar belangrijker/aantrekkelijke maakt om mee te doen/naar te kijken
 4. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Maar er is toch helemaal geen volle kalender?! Vanaf half december tot eind januari zijn er voor de sprinters en niet-Europeanen 0,0 internationale wedstrijden. Het EK allround staat daar onhandig. Als we dat nu eens verplaatsen, dan is er in januari ruimte voor nog wat Wereldbekers en de WB-finale, als aanloop naar het WK Afstanden.
  Het EK allround kan dan ofwel aan het eind van het seizoen, maar misschien is het ook wel leuk om er het seizoen mee te beginnen.
  LeeMoZovski en McSmit vinden dit leuk.
 5. Mey

  Mey Well-Known Member

  Los van allround/afstanden. Wat is nou de toegevoegde waarde van een ek? Is toch gewoon meer van hetzelfde met een iets minder deelnemersveld dan het wk? Of het nou afstanden of allround is. Ik zou meer de wereldbeker proberen op te tuigen, en daar dan iets allroundachtigs indoen. Die overall-worldcup belangrijker maken en dan 1 weekend waarin ge-allround wordt bv.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Of het EK allround vervangen door een World Cup vierkamp met dubbele punten?
 7. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Die trend die jij beschrijft, dat mensen voor individuele afstanden kiezen, zie ik ook. Misschien deels omdat het makkelijker is, maar ook deels uit noodzaak. Het wordt steeds moeilijker om én allrounder te zijn én specialist. Dat komt ook omdat er op de Spelen geen afstand wordt gereden die voor allrounders mooi in het midden ligt. Je ziet al een tijdje (sinds de klapschaats, met name) dat de 1500 een afstand is geworden die wordt beheerst door mensen die ook een 1000 meter en vaak ook een 500 meter kunnen rijden. Tweederde van de 1500 meter top kan geen goede 5 km rijden. Er zijn wel een paar uitzonderingen (Swings nu, Fabris daarvoor) maar ik denk dat ook Swings niet van Yuskov en Mantia gaat winnen als hij niet sneller wordt in de eerste helft van de race.

  De 5 en 10km wordt ook steeds moeilijker voor allrounders. Je hebt natuurlijk altijd al pure stayers gehad, maar dat waren eigenlijk allrounders die niet bleken te kunnen sprinten. Maar sinds vijf jaar komen er stayers uit de marathonhoek, die niet als allrounder zijn opgeleid, die soms nog nooit een 1500 meter hebben gereden. Uit de skeelerhoek zie je daar nu ook een paar voorbeelden van.

  Als ik bijvoorbeeld Jan Blokhuijsen zou zijn... Van nature echte allrounder. Hij heeft te weinig tempohardheid voor een 1500 meter. Enige kans op een individuele olympische titel op een traditionele afstand is de 5 en heel misschien de 10 km. Als hij daar vol voor wil gaan kan ie het beste stoppen met trainen als allrounder, meer marathons gaan rijden, en meer duurwerk gaan doen. Trainen zoals ze bij Anema doen. Of je moet vol voor het allrounden gaan en accepteren dat je daarmee de kans op olympisch goud ernstig verkleint. Het is een kwestie van keuzes.

  Het mooiste zou zijn als allrounden olympisch wordt. Daar mag voor mij zelfs de 10km in ruil voor sneuvelen. Niet realistisch, maar dat is het afschaffen van het WK afstanden natuurlijk ook niet.

  Goed voorstel. Alleen WK sprint hoeft van mij niet elk jaar. Mooi toernooi, maar heel kritisch gezien is het vrij overbodig.


  Modbreak SprintMaster: laatste deel was een eerdere quote van mij, wegens overbodig weggehaald.
  Laatst bewerkt door een moderator: 11 jan 2016
 8. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Je kunt het WK afstanden best afschaffen want in zekere zin zijn de World Cups en de World Cup finale ook een soort van WK afstanden, alleen gaat die over een klassement van het hele jaar. Het idee om meer importantie te geven aan de World Cups maakt het WK afstanden overbodig.

  Ik vind alleen de keuze bij deze poll iets te beperkt, ik sta namelijk niet geheel achter beide opties, daarom kan ik ook niet hierop stemmen.;)
  Laatst bewerkt: 11 jan 2016
  Eagle vindt dit leuk.
 9. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  @G1ant: de allrounders hebben er natuurlijk wel de TP bij gekregen. Alleen is het voor de TP onlogisch om een 10km te trainen en logisch een 3000m te trainen. Dus zouden de TPers best gaan allrounden als ze de 10km vervangen door de 3000m. Dat niet doen zou wat mij betreft de grootste blunder kunnen zijn die er maar is. Die 10km moet een 3000m worden. Ik zie namelijk de marathon 10km rijders nooit gaan allrounden, er gaan dus nooit meer 10km specialisten aan het allroundtoernooi mee doen. Dus moet die afstand van dat toernooi af om hem weer aantrekkelijk te maken voor schaatsers.

  Als je de 10km niet gaat vervangen, kun je het allround net zo goed/beter helemaal afschaffen. Of gaan we wachten tot er allrounders 7:30 doen over de 5km en 15:00 over de 10km? Of tot bijna iedereen af gaat zeggen voor de 10km?
  Zo'n Pool rijdt de 10km ook volledig tegen zijn zin. Omdat hij moet van zijn bond om geld te krijgen. Dat is toch niet de bedoeling?
  Bastiaan83, McSmit en G1ant vinden dit leuk.
 10. Wouter1991

  Wouter1991 Member

  Ik vind ook niet dat de kalender te vol is, maar ik snap niet waarom het wk afstanden zou moeten worden afgeschaft.
  Ik vindt het voorstel van de ISU dat gisteren bij de NOS werd vermeld een goede oplossing.
  Zo kan januari gebruikt worden voor 1 of 2 extra world cup(s)
 11. Wouter1991

  Wouter1991 Member

  Dat is een kwestie van de limiet veranderen
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ja, maar dan krijg je een wedstrijd zonder deelnemers. Hooguit 8 deelnemers van gister konden de 5000m rijden, de rest kan dat gewoon niet en ik heb ook geen schaatsers gezien die het wel gaan kunnen. Laat staan de 10km.
 13. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hoe dan? In dat voorstel wordt de macht van de afstanden op geen enkele manier ingeperkt. Ja klein beetje want het wordt een EK afstanden, een nieuw maar volkomen overbodig toernooi. Wel wordt de macht van het allrounden opnieuw ingeperkt want het aantal toernooien gaat door de helft. Dan is het toch duidelijk naar welke kant het balletje gaat rollen? Dit is een schijnoplossing.
  EenBrabander vindt dit leuk.
 14. De Goudsche Doorloper

  De Goudsche Doorloper Well-Known Member

  Dit is tot nu toe verreweg het beste voorstel dat ik ben tegengekomen. Twee keer een WK Afstanden én een Olympische Spelen is gewoon teveel afstanden. Bovendien staat dat ene lege seizoen waar geen WK Afstanden of Olympische Spelen worden gehouden er dan wat verloren bij. Het WK Afstanden is toch een toernooi van Olympische proporties? Nou, dan mogen ze het bewijzen ook! En in dit voorstel heb je twee jaar waar daadwerkelijk de allround en sprinttoernooien het belangrijkst zijn. Wil je je dat seizoen in de kijker rijden, dan moet je wel op één van die toernooien staan. Of anders op de World Cup, die in die jaren ineens belangrijk wordt (er is die jaren niets anders voor specialisten).

  Kortom, met dit voorstel heb je genoeg afstanden in de even jaren en kun je je in de oneven jaren focussen op allround en/of sprint.
  Svenfan1, proeme en EenBrabander vinden dit leuk.
 15. RodyTur10

  RodyTur10 Well-Known Member

  Perfect voorstel. Elk jaar (behalve het olympische) gewoon één WK van ongeveer een week.
  Mag ik daar aan toevoegen, wat ik eerder heb gepost over het EK allround:

  Misschien een idee om het EK allround te maken voor schaatsers tot 23 jaar? Met zo'n 20-24 deelnemers om zo talenten uit heel Europa de kans te geven om een mooi toernooi te rijden en zich zo te ontwikkelen? En dat dan de top 6-8 zich automatisch plaatst voor het WK allround. Voor de toppers is het EK toch maar vooral een bijkomstigheid. Zorg dan voor een eigen karakter van dit toernooi.

  (hetzelfde kun je doen voor de EK afstanden/spint)
 16. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Behalve voor de Polen, Noren, e.d. die hun geld moeten verdienen door top 8 van de wereld te zijn, vaak zelfs nog op een olympische discipline, om het volgende jaar nog geld van de bond te krijgen. Die kunnen dus allemaal een baan gaan zoeken en stoppen met schaatsen.

  De oplossing zit hem denk ik niet in het afschaffen of minder belangrijk maken van een WK afstanden, maar in het aantrekkelijker maken van het allround. Maak het allround een ideaal toernooi voor schaatsers die zich op de TeamPursuit (of de Massastart?) richten. Met een 3000m ipv de 10.000m ben je volgens mij een heel eind.
 17. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  G1ant beschrijft perfect de afkalving van de stayersafstanden en het allrounden. En dat komt volgens mij, omdat er te weinig wedstrijden zijn. Wie gaat zich nu het hele jaar toeleggen op één Wereldbeker 10 kilometer, en een WK Afstanden 10 kilometer? Niemand natuurlijk. In Nederland kunnen schaatsers met stayer-aanleg marathons rijden en doen ze de 10 er bij als het uitkomt. Wat er verder uit het buitenland nog wat op de 10 kilometer start, zijn inliners die het schaatsen er bij doen.
  Dat afkalven is bij het allrounden ook al jaren aan de gang. Met het idee om het aantal allroundtoernooien te halveren, zal dat nog meer het geval zijn. Wie gaat zich daar dan nog op toeleggen? Als allrounden iets wordt voor B-rijders die zich niet plaatsen voor het WK Afstanden (zoals Duitsland het nu benadert), dan kun je het net zo goed afschaffen. Als de allround-kampioen niet meer het etiket "beste schaatser" verdient, dan hoeft het voor mij in ieder geval niet meer.

  En het probleem is misschien dat wij, doorgewinterde schaatsfans, het saai vinden, omdat het zo voorspelbaar is. Toch keken er gisteren 1,6 miljoen mensen naar de 10 kilometer.
  Hakkie2 vindt dit leuk.
 18. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Dus moeten we juist het allrounden stimuleren, en niet in de val van de ISU trappen!
  Je kan iets doen met prijzengeld en andere voordelen voor schaatsers die allrounden. Voorstel: top-8 van allroundtoernooi mag naar WK afstanden op beste afstand van het toernooi. Dan krijg je dus dit [top 3 mag op 2 afstanden]:
  500m Silovs
  1500m Swings Szymanski Henriksen
  5000m Kramer Blokhuijsen Bøkko Giovannini
  10000m Kramer Swings Blokhuijsen

  500m De Jong (tja...) Njåtun
  1500m Sábliková Wüst Graf
  3000m Sábliková Wüst De Jong Joling Lollobrigida
  5000m Sábliková Voronina

  Dus Yuskov moet zelf nog startplekken binnenslepen... wel even kijken wat er gebeurt met allrounders die zich zouden plaatsen voor de 500...
  Ook even kijken hoe het gaat met niet-Europeanen

  En om de 10 km te behouden, kun je een internationaal marathoncircuit creëeren :)
 19. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Doe de wereldbeker er maar uit. Die is niet zo spannend, omdat het resultaat van 1 wedstrijd weliswaar meetelt voor het eindresultaat, maar niet bepalend. Doe wel internationale selectiewedstrijden voor WK's, b.v. een open Noors kampioenschap, enz., niet te veel, b.v. 2 wedstrijden van ieder een week, 1 voor allround en 1 voor afstanden. En rijders, die niet meedoen aan een NK, moeten worden geweerd bij een WK. De EK allround mag er wel uit, maar de WK allround moet blijven.
 20. corzijlstra

  corzijlstra Member

  Ik ben het met beide antwoorden in de enquete niet eens. Ik zou nee willen stemmen, maar dan wel met behoud van de WK allround. Dat had er wel bij gemoeten, enqueteur.

Deel Deze Pagina