Voorstel: WK Afstanden moet z.s.m. worden afgeschaft!

Discussie in 'Lange baan' gestart door SprintMaster, 10 jan 2016.

 1. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  In het zwemmen worden ook jaarlijks voorstellen gedaan om het aantal afstanden drastisch in te korten, tot zelfs elke slag nog 1/2 afstanden en 3 afstanden vrije slag. Er zijn daar heel veel geluiden en waarschijnlijk komt er binnenkort wel wat beweging.

  Dus ja, op zwemfora en bij de zwembond spelen vergelijkbare discussies.


  Atletiek is een ander verhaal, vanwege de grote verschillen tussen de onderdelen. Zoveel overlappende onderdelen waar dezelfde atleten aan mee doen zijn er niet.
 2. Daniel

  Daniel Active Member

  Wat ook speelt is dat het een bejaardenkijksport is geworden.
  Terecht wijzen de schaatsbestuurders op hoge kijkcijfers, afgelopen weekend oplopend tot boven de miljoen, maar een bekende sportmarketeer haalde zijn schouders op. "Allemaal 64-plus."

  Wel even bedenken dat ik de boodschapper ben, maar er moet weer. op de een of andere manier, leven in komen. De, wel eens bekritiseerde, NOS, treft geen blaam. Ze brengen het in keurig en veel in beeld. En er is altijd omroep MAX die het overneemt als de NOS er mee zou stoppen. MAX verwent de oudjes wel.
  Als ik eerlijk ben, en dat ben ik meestal, ken ik weinig jongeren die naar schaatsen kijken. Mijn kinderen, de kinderen van mijn broer en zus weten dat het bestaat, maar kijken....ja daag!
  Laatst bewerkt: 16 feb 2016
 3. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Klopt Daniel zo is het helemaal
  We kunnen het wel ontkennen en roepen dat de kijkcijfers o zo hoog zijn dus er geen enkel probleem is maar dat is struisvogelpolitiek
  De overgrote doelgroep kijkers heeft de pensioensgerechtigde leeftijd en dat verzin ik niet , dat zeggen de kenners en de sportmarkerteers
  Ik ken zelf geen enkele leeftijdsgenoot die schaatsen leuk vindt of het kijkt , behalve op de OS en dan behoor ik niet eens tot de echte jeugd
  Zoals je zegt , het over grote deel vd jongeren zoals jouw kinderen die kennen het vaag ergens van maar hebben geen idee wie wat is
  Zolang Nl vergrijsd is , zal schaatsen geen probleem hebben qua kijkcijfers maar ja wat daarna ?
 4. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Ik ken wel jongeren die kijken, er zitten ook wel wat jongeren op dit forum. Zelf ben ik ook nog maar 28, dus die 64+ sticker mag nog even wachten voor mij :D

  Maar je hebt wel gelijk dat over het geheel het een te oud publiek is. Simpele reden is gewoon omdat het niet spectaculair genoeg is en te traag gaat. Al viel dat laatste dit WK mee, gelukkig weinig dweilpauzes, naar mijn gevoel ook kortere dweilpauzes en ook niet veel te veel schaatsers op de afstanden. Maar goed, dat het tempo er nu redelijk goed in zat hebben de meeste jongeren dus niet gezien. En zelfs met lichtshows en ander spectakel zijn die misschien moeilijk te trekken: als ze niet kijken, zien ze namelijk die veranderingen niet. Er moet dus wat worden gedaan aan het imago en dat is helaas vaak lange termijn werk. Maar ik hoop wel dat de ISU, wellicht in samenspraak met het IOC die vaak wel plannen heeft voor het verjongen van het publiek en daar enthousiast over is, daar eens flink werk van gaat maken.
  Daniel vindt dit leuk.
 5. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Ik ben ook nog lang geen 64+ hoor.:p
 6. JaapvdB

  JaapvdB Well-Known Member

  Willen alle 65+ of 67+leden van dit forum zich hieronder even melden? Dan kunnen we tellen.
  Ik gok er op dat het aantal reacties onder de 5% van het totaal aantal leden blijft.
  JohnZero, Svenfan1 en ZeeKoei vinden dit leuk.
 7. Mjøsaman

  Mjøsaman Well-Known Member

  Nu kun je wel proberen om iets heel hip/trendy/cool/vet zieks te verzinnen, maar doe dat dan lekker naast het bestaande. En jongeren kijken toch sowieso geen televisie meer?! Ook niet naar speciaal voor hun gemaakte programma's. Of voor hen bedachte sporten. Met als absolute dieptepunt de BNN Freestyle Games: http://www.mediacourant.nl/2015/10/bnn-vindt-lage-kijkcijfers-freestyle-games-heel-zuur/

  Mjøsaman is net zo oud als J punt O punt Koss
  ZeeKoei vindt dit leuk.
 8. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Jongeren kijken nog prima tv. Dat ze dat niet meer doen wordt alleen geroepn door tv goeroes die graag gelijk willen krijgen omdat ze 10 jaar geleden al riepen dat niemand meer volgens een tvgids tv zou kijken in 2015. Maar kijk maar idols, wie is de mol en zat andere programma's die ook door jongeren heel goed bekeken worden. Gewoon, op het moment van uitzenden op een gewone tv. Zelfs Heel Holland Bakt van Max haalde een verrassend jong publiek. Of denken jullie dat de 2 miljoen kijkers naar het WK darts allemaal ouderen waren?

  Je hoeft je als schaatsen ook niet gelijk op de 15 jarigen te richten, natuurlijk.
  G1ant vindt dit leuk.
 9. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Jongeren kijken niet zoveel live tv meer , die kijken terug op UG of YT op tijden dat het hen uit komt
  Alleen the Voice achtige programmas dat wordt nog live gekeken

  Live tv kijken is vooral iets van ons oudjes die graag naar schaatsen kijkt :D
  Niet meer vd moderne jeugd
 10. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  laten we een poll houden dan weten we het
 11. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member


  Er zitten welgeteld 2 pubers op het forum , jij valt in de eind twintigers groep, dan enkele dertigers en dan kom je al snel uit op de 40/50 plus groep
  De echte oudjes die de kijkcijfers structureel hoog houden die zitten niet op het forum want die kennen ws heel internet niet ;)
 12. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Onzin. Ik heb een zusje van 15 en die is het totaal niet met je eens. Ook niet als ze in haar klas rond kijkt. (En nee, ze kijkt geen schaatsen. Maar ze kijkt geen enkele sport).
 13. kritischkijker24

  kritischkijker24 Well-Known Member

  natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel dat lijkt mij duidelijk

  voor het overgrote deel jongeren geldt dit wel , voor een kleine groep geldt dit niet

  jouw zusje zal net als jij op zondag geen tv kijken en op een gereformeerde school zitten?
  dat is dan sowieso al anders dan hoe het bij het gros vd jongeren in Nl gaat
 14. Duif

  Duif Well-Known Member

  Dat het TV schaatspubliek verouderd is klopt wel maar dat geld voor alle sporten. Er kijken ook niet veel jongeren naar de grote wielerklassiekers. Jongeren kijken op tv eigenlijk alleen naar voetbal als ze sport kijken. En ook dan vormen ze een grote minderheid in het kijkerspubliek.
 15. Daniel

  Daniel Active Member

  Eigenlijk zijn die jongeren het probleem van de toekomst. Dat ze weinig sport kijken is jammer, maar ze bewegen te weinig en eten ongezond. Dat is het probleem, buiten het feit dat ze ook steeds dommer worden. Ja, zeggen jullie nu; 'er zijn veel jongeren die sporten', ja, maar de rest beweegt te weinig.
  13 procent van alle Nederlanders onder de 20 heeft overgewicht. En dat komt niet alleen door ongezond eten, maar ook door een gebrek aan lichaamsbeweging. 6 op de 10 kinderen (4-11) haalt de fitnorm - 3 keer per week 20 minuten intensief bewegen - niet.
  Vroeger hadden we daar geen 3 dagen voor nodig, wij haalden die norm in 1 dag.

  Beweging is ook goed voor de cognitieve functies, Onder de cognitieve functies worden alle processen verstaan die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie. We hebben het dan over intelligentie, geheugen, aandacht en concentratie, snelheid van informatieverwerking, planningsvaardigheden, sociale cognitie, taal en probleemoplossend vermogen. Al deze cognitieve functies worden sterk verbeterd wanneer we ons aan de bewegingsnorm houden.

  Dit was even de onderbouwing voor het steeds dommer worden.
  Zoals elk nadeel zijn voordeel heeft, krijgen hierdoor de mensen de indruk dat ouderen steeds slimmer worden.
  Die combinatie van weinig bewegen, ongezond eten en een zeer matig oplossend vermogen maakt dat jongeren weinig naar sport kijken op de tv.
 16. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  En hoeveel procent van de zestig plussers heeft overgewicht? Veel meer dan 13 procent, als ik het zwembad zo om me heen kijk.

  Verder geen slecht verhaal hoor. Maar het verhaal over luie, ongezonde, domme jongeren werd 20 jaar geleden ook gezegd, en 40 jaar geleden, en 100 jaar geleden, en 1000 jaar geleden.

  Verstuurd vanaf mijn GT-I9515 met Tapatalk
  EenBrabander vindt dit leuk.
 17. Kristian

  Kristian Active Member

  Hi! It would be interesting to have your thoughts on some of the ideas I have on this subject.
  Single distance WK is becoming more and more the highlight of the season. Problem: Too comprimated to fully been taken seriously by the skaters, public and sponsors. You can not have a program that forces the skaters to choose which of their favorite distances they shall compete in. We missed out SLP and Bøkko on the 1500 and even on the 10k, the poles and koreans on the 1500 and so on. In the future this highlight should at least be organized somewhat like this:

  Wednesday: 5000 men, 1500 ladies and team sprint men.
  Thursday: 1500 men, 3000 ladies and team sprint ladies.
  Friday: 500 men, 500 ladies. Mass start men. Mass start ladies.
  Saturday: TP men, 5000 ladies and 1000 ladies.
  Sunday: 10k men, TP ladies and 1000 men.

  All other olympic wintersports have mainly one (or even fewer) WK during the season, and a world cup circuit with its own value. People over here are smiling a little bit about speedskating:"So you have World Champs again this week-end?"
  In the future the championship schedule should go back to their roots (in one strict sense!) to achive real broad public interest at least a couple of times each year. Then pay attention to, and slightly alter, the content of the regular World Cups to make them entertaining and exciting. This to enlarge the "die hard" viewer platform.
  The championship schedule:

  Year 1: New EK + WK samalog (week)
  Year 2: New EK + Olympics
  Year 3: WK single distances (week) + WK samalog (week)
  Year 4: New EK + WK single distances (week)

  During the latest years the Euro Champs have more and more become an archaic left over from ancient times. Having to compete with three World championships each year have done no good to it, but even with a historic balance between one EK and one WK, one should do something about the EK. The EK is more or less a replica of the WK-allround. Exactly the same skaters make it out to compete a whole week-end to decide that Sven Kramer and Martina Sablikova inevitably wins it.
  Do not touch the distances in the WK-allround, but do something about the EK! (Forget the "proposal" for next year. Study this one instead).

  Friday is the day made for 500 and 1500 for both men and ladies in the allround competition

  Saturday starts out with the first round both in the men- and ladies classes in a cup-tournament on the 500. 20 partisipants are separated into 5 groups with four skaters. (Single races are decisive all the way in this tournament). The present World Cup ranking on the 500 decides the grouping and seedings. Within each group the first seed meets the fourth seed. In order to avoid mess-up in the crossing, the first seed in this initial phase always start in the inner lane.
  The best time in each group makes it through to the quarterfinals together with 3 "lucky-looser" times among the rest of the field. If a skater beat a skater with a better seed, he will benefit from it by "inheriting" his better seeding.
  Next up on the program will be the exciting conclution in the mens allround tournament. (Yes. Only three distances. Alternatively - in order to make a better "balance" between a short-, a middle- and a long distance - one could slightly lenghten the longest distance).
  Then the quarterfinals is up for the sprinters to decide.
  Saturday finishes off with the long single distance medal awarding event for the women: 5000. In order to make this happen/keep the public enough attended, we are presented with the presumably top six skaters in the first three pairs. (Then the lesser and lesser seed).

  Sunday starts out with the semifinals in the sprint competition, then we will get the conclusion in the allround tournament for the women with the 3000 (or a slightly longer distance). Then coming up is the bronze- and goldfinals in the sprint competition, before we experience the 10k single distance medal awarding event for the men. (The top six first, then the lesser and lesser seed).

  The idea in the allround tournament is that not too many qualify for the third distance, and the good skaters are carefully matched and spread out in all the pairings. Among other benefits, one additional important factor of introducing an allround format like this is the possibility of the introduction of allround in the Olympics.

  Finally - as before mentioned - you have to make some adjustments to the regular World Cups. Bigger emphasis on the Grand Total Cup for one thing. In Stavanger one had a qualification (a good thing!) to the allround-/sprint WK. Very few (less said the TV) paid attention to it. This could be altered in the future. Make the qualification personal. In short (Without the space elaborating all the details here), you should make your NK a qualification for such an event. Truly silly in Stavanger was the fact that the new world cup combination 1500 +5000/3000 went on without the best dutch skaters! They were disqualified from competing due to their success in the EK.

  You have to canalize meaning and money to the World Cup. Several options and ideas are out there. Just one example: Let the top six male skaters from the 1000, 1500 and 5000 from a proceeding single distance World Cup event qualify for a 500+3000 combination. Then you simultaniously could let the top 20 5oom skaters make it out in a cup-competition similar to that one in the suggested new format of the EK.

  Too simplistic or radical thoughts?

  Met vriendlijke groet
  Kristian
  Laatst bewerkt: 20 feb 2016
 18. JohnZero

  JohnZero Well-Known Member

  Al kun je niet om de verschijnselen van een flinke toename van obesitas bij de huidige generatie jongeren/kinderen heen. De oorzaak daarvan ligt toch zeer waarschijnlijk aan het aanbod/beschikbaarheid van zeer veel ongezond voedsel i.c.m weinig tot geen lichaamsbeweging, buitenspelen doen ze haast niet meer, zitten binnen computerspelletjes te spelen of met hun mobieltje te spelen.

  Ik denk dat men eerst maar eens een degelijk onderzoek moet doen naar hoeveel jongeren daadwerkelijk nog tv/sport kijken en waarom ze niet kijken als blijkt dat de meerderheid niet meer naar sport kijkt.
  fransvanbakel vindt dit leuk.
 19. proeme

  proeme Well-Known Member

  maar neem daar dan wel een vergelijking met 20 jaar en 40 jaar geleden in mee.
 20. Hakkie2

  Hakkie2 Well-Known Member

  Op dit moment is het EK Biatlon bezig. Ook daar weinig toppers aan de start, alleen de Russen hebben in eigen land (bomvolle tribunes, trouwens) wat toppers mee. Het wordt gedeeltelijk gezien als een toernooi waar de mindere/jonge atleten zich kunnen tonen; veel deelnemers komen uit de IBU Cup, het niveau onder de World Cup. Het was tot vorig jaar trouwens gecombineerd met het EK voor junioren, voor schaatsen misschien ook een idee.

  Misschien is dat straks ook het geval bij het EK allround, maar eigenlijk denk ik dat we dat niet eens erg moeten vinden. We kunnen vervolgens allemaal zelf beslissen of we een wedstrijd zonder toppers willen volgen. Eigenlijk is een echt toernooi voor de mindere goden meestal wel goed voor een sport. Dat geeft de motivatie om door te gaan.

Deel Deze Pagina