Sven en Ireen

Discussie in 'Lange baan' gestart door G1ant, 19 feb 2022.

 1. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Hun afscheid verdient wel een apart topic. De grootste Nederlandse schaatser en schaatster ooit, zonder twijfel. En misschien wereldwijd allebei wel de beste ooit, al kun je daar heel lang over discussiëren. Samen doorgebroken, samen gestopt. Toch wel bijzonder.

  De schaatssport zal ze flink gaan missen. Allebei voorbeelden voor de jeugd. Het was een genot hun carrière te mogen volgen.
  Camila, chicagodude, mi en 2 anderen vinden dit leuk.
 2. Monique

  Monique Well-Known Member

  Wat een leuk idee! Ze verdienen zeker een apart topic, het zijn toch wel de beste schaatsers die we ooit hebben gehad als je al hun successen bij elkaar optelt. Ik kan me nog goed herinneren dat ik Sven voor het eerst in Thialf zag op een allround toernooi, geen idee meer of het een EK of WK was. Het was na zijn doorbraak op het NK afstanden. Hij liep in de buitenbocht mee met Fabris en ik werd helemaal gek. In die tijd was ik groot fan van Rintje en toen ontdekte ik dat ik Sven nog leuker vond. Bij de dames had ik nooit iemand waar ik helemaal gek van was, behalve van Ireen. Ik zal schaatsen altijd blijven volgen maar met minder zenuwen in mijn lijf nu deze twee niet meer meedoen. Ik ga ze missen.
  chicagodude en G1ant vinden dit leuk.
 3. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik was vroeger een heel groot fan van Sven, voornamelijk omdat hij alles met zo'n groot verschil won en dan vond de 12-jarige versie van mij erg mooi. Naarmate de jaren zijn gevorderd ben ik iets minder fan van Sven geworden en meer fan van Ireen geworden. Zeker vanaf 2018 was het verhaal van Ireen mooier en als inmiddels 20er sprak dat mij meer aan dan een Sven die steeds vaker niet goed meer reed door zijn rug.

  Ik heb voor allebei groot respect en allebei zijn ze voor mij iconen geweest in verschillende fases van mijn leven.
 4. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dit is de rit tussen Fabris en Kramer op het EK allround 2005 in Thialf. Kramer heeft hier de laatste binnenbocht dus hij kan daar niet om Fabris heengelopen zijn, maar misschien was dat bij de bocht voor de laatste kruising:

  upload_2022-2-19_18-8-17.png
 5. Monique

  Monique Well-Known Member

  Dank voor deze info, ik weet niet meer welke afstand het was en zelfs niet 100% zeker of het tegen Fabris was, maar het zou zomaar op deze afstand kunnen zijn geweest.
 6. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Het moet de 5000 meter van datzelfde toernooi zijn geweest. Dat was óók Fabris-Kramer maar met de laatste buitenbocht voor jouw idool. Kijk hier! Als het goed is begint de video met nog een ronde te gaan.

  Sidekick en Marcel Vos vinden dit leuk.
 7. Monique

  Monique Well-Known Member

  Jaaaaaa, dat was hem! Super dat je dit hier gepost hebt, ik zag het voor mijn neus gebeuren, ik stond in die bocht. Wat een tijd geleden al en wat vliegt de tijd.
 8. Rondje27 9

  Rondje27 9 Active Member

  Ik was er ook bij in 2005. Sven werd volgens mij derde op de 5k, net achter Ervik en Verheijen (of net andersom?). Hij baalde daar zichtbaar van, want hij had zich echt op de winst gericht. Ik werd sinds dit toernooi fan, jammer dat zijn korte afstanden toen wat minder waren, maar ja hij was pas 18!
 9. proeme

  proeme Well-Known Member

  heel herkenbaar dit (behalve dat ik wat ouder ben dan jij :p)
 10. Svenniefan

  Svenniefan Member

  Twee geweldige sporters en het zo lang volhouden is ook niet zo gewoon. Dat geldt trouwens ook voor Sablikova. Ik weet niet of die gaat stoppen maar die verdient ook hulde.
  chicagodude vindt dit leuk.
 11. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Ik had in de beginjaren maar weinig met Kramer. Te goed, te onaantastbaar, te zelfverzekerd. Ik heb altijd meer een zwak voor sporters die zich kwetsbaar op durven te stellen. Ik heb ook niet zo veel met Max Verstappen, bijvoorbeeld. De wissel in Vancouver was een soort keerpunt voor mij. Ik had zoveel respect voor hoe hij toen voor de camera stond. Daarna kwamen zijn rugproblemen. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe dat is. Toch gebruikte Kramer dat zelden of nooit als excuus. De laatste jaren werden zijn prestaties minder, maar zijn persoonlijkheid groeide. Hoe hij bij interviews voor de camera stond zou bij elke mediatraining aan sporters langs moeten komen. Ik ken daarin echt geen betere.

  Wüst vond ik bij haar doorbraak vooral verfrissend. Onbevangen, vrolijk, ook wat naïef en soms een tikje saai. Veel minder complex om te doorgronden dan Kramer, zo leek het. Toen kwam de tegenslag met eerst haar overtraindheid en toen het overlijden van Van Deutekom. Dat vormde haar en maakte haar, hoe cru ook, interessanter als persoon, ook al trad ze minder op de voorgrond dan Kramer en zei minder spannende dingen. Ze was minder dominant als persoon en ook minder dominant als schaatser, maar als er iemand kon pieken, dan was zij het. Ze was zo'n sporter die je afschrijft en die dan toch weer boven komt drijven. En toch maak je die fout dan steeds opnieuw. Dat was nooit echt een Nederlandse eigenschap, maar dankzij haar is het dat nu wel. Waanzinnige carrière.

  Het wordt nu echt een nieuwe tijd voor het Nederlandse schaatsen. Zeker ook op sponsorgebied. Jumbo Visma is de grootste ploeg en de ploeg waar iedereen naar kijkt, maar zonder Kramer valt er veel weg. Ik denk dat de drie rijders die commercieel het meest interessant zijn vanwege de combinatie van prestaties en uitstraling op dit moment, Schouten, Leerdam en Nuis zijn. En die schaatsen alle drie niet bij Jumbo.
  Laatst bewerkt: 20 feb 2022
  kernploegfusie, Lorca, chicagodude en 5 anderen vinden dit leuk.
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  En dan missen ze in hun wielerploeg ook nog Nederlands beste en meest interessante wielrenner.
  G1ant vindt dit leuk.
 13. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Dat is een erg goed punt. Krol, Roest, Bosker, en Verbij zijn allemaal niet echt mensen die graag aandacht krijgen en genereren, en dat zijn toch wel de beste schaatsers van Jumbo. Als Beune nog een stap zet zou ze wel een goeie tegenhanger van Leerdam kunnen worden.
  Duif en G1ant vinden dit leuk.
 14. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Klopt. Hoewel Dumoulin commercieel ook wel echt interessant is.
 15. Duif

  Duif Well-Known Member

  Meer sportief dan commercieel denk ik. Om commercieel interessant te zijn moet je vooral het grote publiek aanspreken en een beetje publiek bezit zijn. Daar heeft Dumoulin juist een hartgrondige hekel aan.
 16. proeme

  proeme Well-Known Member

  maar Dumoulin is wel redelijk populair bij de media en dus heel veel in beeld, met Jumbo-logo.


  Beune als tegenhanger van Leerdam... zit Beune ook zo veel op social media dan? Want volgens mij haalt Leerdam vooral dáár haar commerciële waarde.
  G1ant vindt dit leuk.
 17. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik denk ook dat er een gat valt nu Kramer en Wüst stoppen. Afgezien van het feit dat ze commercieel heel interessant waren, waren ze ook een spreekbuis voor andere schaatsers. Omdat ze veel status hadden werd er ook naar hen geluisterd door bijvoorbeeld de KNSB. Ik zie nu eigenlijk alleen Nuis en Leerdam die dat stokje zouden kunnen overnemen, en Nuis is ook al over de 30 en gaat dat dus niet heel lang meer kunnen doen. Mannen als Roest en Bosker en Krol en Verbij zijn super aardige mannen maar hebben niet de uitstraling van Kramer. Ik hoop dat er weer een mannetje en vrouwtje met bravour én goede prestaties komen die het stokje kunnen overnemen.
  G1ant vindt dit leuk.
 18. Duif

  Duif Well-Known Member

  Vooralsnog praat Jutta vooral via Koen. Koen is de laatste jaren eigenlijk meer manager dan schaatser geweest. Qua uitstraling past hij als schaatser wel bij Kramer en Nuis, qua prestaties niet meer. Bij Henry Schut liet hij van de week zijn sportieve toekomst nog open. Als hij definitief stopt blijft bij de mannen alleen Nuis nog over als boegbeeld. En Sjinkie, maar dat is letterlijk en figuurlijk een andere sport. Bij de vrouwen Schouten en Leerdam. En Schulting natuurlijk.
 19. mi

  mi Well-Known Member

  Prachtig gesprek met Ireen bij Dione in Studio Peking.

  Als je haar nu hoort praten is de cirkel zoveel meer rond dan 4 jaar geleden. Ze heeft zich volkomen verzoend met alles waar ze eerder ook tegen streed: haar eigen zenuwen, druk van buiten, de media, het raakt haar gewoon niet meer.

  Stoppen met goud en een olympisch record. Het is een meisjesboek, zou leuk zijn als dat er toch nog een keer komt!
  Camila en G1ant vinden dit leuk.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Vond vooral haar antwoord op de vraag van Dione grappig of ze dan niet de nieuwe Maurits Hendriks wilde worden, omdat ze graag jonge sporters wil begeleiden, "Nou nee, nee, nee, nee, uh nee, nou? Nee, nee." Hahahah oke Ireen, duidelijk.
  Lorca en G1ant vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina