Seung-Hoon Lee

Discussie in 'Lange baan' gestart door Ave, 24 feb 2010.

 1. Ave

  Ave Member

  Het is enorm dramatisch voor Kramer, voor Kemkers en natuurlijk ook wel voor de schaatsfans in NL (hoewel die nationale rouwstemming niet hoeft voor mij). Maar de nieuwe olympisch kampioen 10 kilometer heeft in no-time wel enorme progressie geboekt.

  Kerst 2009: 14:01:64
  10 januari 2010: 13:21:04
  23 februari 2010: 12:58:55

  Ook op de 5 kilometer laat hij veel progressie zien
  5000m 6:16.95 2e Olympische Spelen Richmond 13-02-2010
  5000m 6:14.67 7e World Cup Salt Lake City 12-12-2009
  5000m 6:16.75 5e World Cup Calgary 05-12-2009
  5000m 6:25.03 8e World Cup Heerenveen 14-11-2009
  5000m 6:29.99 4e World Cup Berlijn 07-11-2009

  Kortom, is hier de man opgestaan die Kramer de komende jaren gaat verslaan? Of zien we hier wéér een Bokko/Skobrev/De Jong/Fabris, die dichtbij kunnen komen, maar uiteindelijk verslagen wordt door Kramer? Zal Lee Kramer stimuleren om nóg beter te worden, zodat Kramer weer enorme gaten zal gaan slaan met de concurrentie? Of hebben we hier te maken met de Koreaanse Eric Heiden...
 2. Alleskids

  Alleskids New Member

  zet hem maar boven aan het lijstje voor het WK allround. Het kon wel eens het begin zijn van het Tijdperk Lee, want hij zit nog lang niet aan zijn grens
 3. G1ant

  G1ant Well-Known Member

  Heel goed dat hij zijn eigen topic krijgt. Hij is toch, samen met landgenoot Mo, de verrassing van deze Spelen tot nu toe. Natuurlijk heeft iedereen het over Kramer, maar dat doet niets af aan de superrace van Lee.

  Deze Lee is wel een exeptioneel talent. Zowel qua techniek (subliem) als qua inhoud (wordt hij ooit moe). Heeft ook een perfecte lichaamsbouw voor de langere afstanden, itt tot veel andere Aziaten. Ik zie hem als grootste bedreiging van Sven de komende jaren voor zowel het allrounden als de lange afstanden. Meer dan Marsicano, Bokko, Skobrev, Fabris, Davis of Verweij.
 4. Ave

  Ave Member

  Wat bij mij dan nogal veel vragen oproept: Hoe kan iemand in zo'n korte tijd zo'n gigantische progressie maken! Let wel, ik doel niet op het d-woord! Maar het is wel enorm verbazend dat hij zo'n progressie maakt!
 5. vergeer

  vergeer Well-Known Member

  tja dat dachten we vorig jaar ook van Marsicano.. Ik hoop dat Lee zich gaat toeleggen op het langebaan schaatsen en zo een hele geduchte concurrent gaat worden van Kramer. Hij heeft idd veel inhoud en dat is toch de basis om Kramer ooit te verslaan. Mocht Lee doorgaan dan zullen we de komende jaren de echte Kramer zien incl. zijn grenzen.
 6. Reitse

  Reitse Active Member Medewerker

  Het is heel opvallend hoe snel Lee op komt zetten. Het wordt zeker een grote bedreiging voor Kramer en dat maakt het alleen maar mooier om te kijken. Eigenlijk weinig aan als je de uitslag al bijna weet, toch?
 7. Ave

  Ave Member

  Davis is m.i. geen concurrent, die verliest zoveel op de 10 (en de 5) dat het een onoverbrugbaar verschil is op de 500/1500. Marsicano en Verweij zie ik pas over een jaar of 2/3 eventueel échte concurrenten worden voor Kramer. Maar goed, slechts mijn opvatting!

  Verder maak je wel een interessante vergelijking: Marsicano. Daar reageerden we vorig jaar exáct hetzelfde op, behalve dat hij geen Nederlander versloeg (dus dat er geen overdreven volksrouw was). Maar Marsicano was vorig jaar dé man die Kramer zou kunnen gaan verslaanm dit jaar Lee. Maakt een zwaluw een zomer?
 8. Passion-for-Skating

  Passion-for-Skating Well-Known Member

  ik ben inderdaad we benieuwd hoe deze Lee er zelf overdenkt. Shorttrack lijkt me toch zijn eerste liefde, maar hij zal zelf allicht ook wel inzien dat zilver en goud er allicht bij het shorttrack niet in had gezeten, dus misschien blijft hij wel.

  Hij maakt inderdaad ontzettend snel progressie. Allicht een combinatie van techniek en 'niet wegzakken in het ijs' op de Olympic Oval. Natuurlijk heeft deze Koreaan een uitstekende conditie en tel daarbij op een onbevangenheid die onmeetbaar is...

  Ik hoop dat deze Lee door blijft gaan in het LangeBanen, en Kramer (en consorten) kan stimuleren tot nog grotere hoogtes. Maar ergens heb ik een gevoel, dat we deze man volgend jaar niet meer op deze manier terugzien, maar das gewoon een gevoel en nergens op gebaseerd.
 9. Zavo

  Zavo New Member

  Voor een short-tracker is het relatief makkelijk de overstap te maken. Je moet niet vergeten dat Zuid-Korea veruit het beste shorttrackland is, dus als je daar bij de besten hoort hoor je ook bij de besten ter wereld.
  De bochtentechniek van de shorttrackers is volgens mij beter dan van de meeste langebaanschaatsers en dat levert ze voordeel op (zie ook Davis). Dit is wel iets om over na te denken voor met name veel Europeanen denk ik, de bochten moeten beter.

  Ik heb veel respect voor deze Lee en ik vind het jammer dat hij nu niet de waardering krijgt die hij verdient en dat alle aandacht naar Kramer/Kemkers gaat. Hij zat echt maar vlak achter Kramer, slechts een paar seconde en dan reed Kramer ook nog een extra binnenbocht.
  Ik hoop dat hij langebaan blijft doen, dan kunnen we nog veel van hem verwachten.
 10. Goverman

  Goverman Member

  Ik ben benieuwd in hoeverre Lee na de Olympische Spelen nog steeds zo goed is... Van bijv. Jochem Uytdehaage had ik na de spelen van 2002 ook nog veel meer verwacht, maar die was vrij snel daarna ook weer weg. Misschien is dat met Lee ook zo. Eigenlijk hoop ik het niet, want een strijd die vergelijkbaar is met Koss vs. de Nederlanders is natuurlijk veel leuker.
 11. doddeltje

  doddeltje Member

  wat zijn zijn tijden op de 500m en de 1500m eigenlijk?

  ik ga ervan uit dat hij als shorttracker ook behoorlijke korte afstanden rijdt, dus zeker gevaarlijk is voor het allrounden

  1 bemerking: hij spreekt zelf over hoe extreem hard hij traint. Net als bij Marsicano, schuilt hier ook het gevaar van snel opbranden / overtrainen
 12. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik denk eerlijk gezegd dat Lee een eendagsvlieg is. Een soort Eric Flaim in 1988. Die werd overigens nog wel WK allround in Alma Ata dat jaar.
  Maar we hebben al vaker bij Aziaten gezien dat ze na 1 of hooguit 2 jaar weer van het toneel verdwenen.
  Overigens lees ik hier en daar dat Lee 21 zou zijn, maar voor zover ik weet is hij van 8 maart 1984 en dus bijna 26.
 13. Mazter

  Mazter New Member

  Volgens (oa) speedskatingresults, de offciele Vancouver website en wikipedia zetten hem op 6 maart 88.
 14. arsimo

  arsimo Active Member

  En met name waarschijnlijk weinig tot geen groeimarge meer: jonge topsporters die het vooral moeten hebben van heel hard trainen groeien daarna zelden verder in hun prestaties - zeker bij Aziaten blijkt dat vaak.

  Grote klasse wat Lee laat zien, maar ik krijg de indruk dat het hoge niveau dat hij deze OS laat zien ook zijn top zal blijken. Als hij dat nog een aantal jaren vast kan houden heeft hij nog een leuke carriere voor de boeg, maar heel veel meer grote overwinningen zullen dan niet volgen.

  Aan de andere kant, Aziaten willen hun prestaties en talenten ook wel eens uit (valse) bescheidenheid minder doen laten lijken door te claimen dat het allemaal alleen door heel hard werken komt - cultuurverschil.

  Ik ben benieuwd.
 15. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik hoop ook dat Lee voor de lange baan kiest en geen eendagsvlieg is. Dan zou er een nieuwe trend kunnen ontstaan van shorttrackers die overstappen naar het schaatsen net als destijds met het inline-skaten (met dat verschil dat shorttracken wel en skaten geen olympische sport is). Hier een reactie van Lee op gisteren waarin hij lijkt te suggereren dat hij blijft langebanen:
 16. kernploegfusie

  kernploegfusie Active Member

  Anderen beginnen op de langebaan en worden daar langzaamaan beter. Lee begon met shorttrack, werd daar langzaamaan beter en stapte over. Hij was al een goede schaatser op het moment dat hij overstapte, als een soort van vulkaan die tot uitbarsting kwam.

  Overigens is het natuurlijk nog afwachten of hij dit succes kan voortzetten. Maar als hij dat kan, dan is hij de grote favoriet voor 2014 en niet Sven Kramer. Sven moet oppassen dat niet Lee als eerste onder de 6 minuten duikt op de 5 km.
 17. doddeltje

  doddeltje Member

  ook dat kan kloppen, als je zijn interview na de 5km bekijkt: ' ik heb heel veel geluk gehad' en ' ik heb heel hard gewerkt '. Dus hij lijkt idd die typische aziatische bescheidenheid/zelfonderschatting te hebben
 18. doddeltje

  doddeltje Member

  zijn PR's op de kortere afstanden zijn nu niet echt om schrik van te krijgen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lee_Seung-Hoon

  vooral die op de 3km :lol: dateert wel van 8 jaar geleden dus toen was hij 14 jaar. en zijn pr op de 1000m dateert van toen hij 13 was :lol:
 19. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Waarop baseer je het gegeven dat de lichaamsbouw van Lee perfect is voor de lange afstanden? Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar stel wel vast dat de 2 beste stayers van de laatste 15 jaar (Kramer en Romme) veel groter en beduidend zwaarder gebouwd zijn, of hebben zij niet de beschikking over de 'perfecte lichaamsbouw'?

  Verder over Lee
  Voor zijn motivatie is het misschien niet goed dat hij al olympisch goud heeft gewonnen, de hoofdprijs is al binnen. Wat betreft diens mogelijkheden in het allrounden denk ik dat het een voordeel is dat hij uit het shorttrack afkomstig is. De langste individuele afstand is daar de 1500m en aangezien hij best goed was in deze sport (winst bij universiade?!) moet hij dus over enige mate van explosiviteit beschikken. Met zijn geweldige bochten acht ik hem ook in staat om goed door te versnellen wat zeker op een 500m van groot belang is.

  Tenslotte verheug ik mij al op diens eerste 5 of 10km in een rechtsstreeks duel met Sven Kramer.
 20. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ja, dat zou machtig mooi zijn. Stel je voor: op het WK allround, Lee die met een paar seconden voorsprong op Kramer in het klassement de 10k tegen Kramer moet rijden in de laatste rit!

Deel Deze Pagina