Seung-Hoon Lee

Discussie in 'Lange baan' gestart door Ave, 24 feb 2010.

 1. Alleskids

  Alleskids New Member

  Zuid Koreaanse schaatsers zijn al van kinds af aan onderworpen aan martelende trainingen, die de Oost Duitse manier doen verbleken. Anders rijd je ook geen 2x een 10 km op een dag. Ze zijn volgens mij wel langere afstanden, iedere dag weer gewend. De schaatsers zijn al op hun top als tiener (16-19) en daarna op gebrand, of uit gerancheerd
 2. Zavo

  Zavo New Member

  Zoals Kyu-Hyuk Lee bedoel je? :roll:
 3. Alleskids

  Alleskids New Member

  er zijn uiteraard uitzonderingen, maar veel Koreaanse toppers zijn op hun top als tiener, waar de Westerse schaatsers tussen 22-27 pieken. er zijn niet veel Koreaanse schaatsers die jaren lang pieken, omdat ze zijn opgebrand door de uitbuiting vanhun lichaam en flexebiliteit
 4. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Er zijn inderdaad aardig wat Koreaantjes die de sterren van de hemel schaatsen bij de wereldkampioenschappen voor junioren, niet alleen op de sprint maar ook op de langere afstanden. Bij de dames heeft alleen Sang Hwa Lee die lijn echt door kunnen zetten. Van rijdsters als You Lim Kim (versloeg Van Riessen bij het WK junioren) hoor je niks meer, die rijdt in de B-groep op 3 km's.

  Ik vind het zo'n prachtig verhaal dat er aan Lee hangt, de schlemiel van het shorttracken en de held van het langebaanschaatsen! Ik ben echt een beetje fan van deze Koreaan en ik ben zeer benieuwd wat hij op allround gebied kan.

  En zou hij volgend jaar weer gaan langebanen of weer teruggaan naar het shorttracken? Ik hoop het eerste...
 5. Jeronimo1

  Jeronimo1 Well-Known Member

  Bij het shorttrack zie je de meeste koreanen toch wel redelijk lang meegaan. Regelmatig 2 a 3 spelen. Er is daar ook een koreaan die 5 of 6 keer wereldkampioen is geworden.

  Bij langebaan is dit (nog) niet het geval maar Lee is ook pas de eerste topper op de lange afstanden
 6. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Kramer maakt sinds een jaar of twee geen progressie meer op de lange afstanden, dus zat (ook?) met 21/22 op zijn top?
 7. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hoezo niet? Hij heeft vorig jaar het WR 5 km op een laaglandbaan verbeterd.
 8. Monique

  Monique Well-Known Member

  Sven Kramer wordt ieder jaar nog beter op de lange afstanden, alleen is dat niet altijd even goed meetbaar omdat ze niet zo vaak op een hooglandbaan rijden. Maar het is wel zo dat de stappen die hij maakt steeds iets kleiner worden, en dat is ook logisch omdat hij reuzesprongen in het begin heeft gemaakt. Zolang hij alles wint, maak ik me geen zorgen over hem. Hoe Lee het de komende jaren gaat doen, is gewoon afwachten. Het zou zomaar kunnen dat dit het begin is van een prachtige langebaancarrière, maar daarvoor schaatst hij nog te kort om er een voorspelling over te kunnen doen. Dat hij aanleg heeft is zeker, dus we gaan hem goed in de gaten houden.
 9. marc_

  marc_ Active Member

  Waar gaat Lee die voorsprong dan pakken, zijn probleem is juist zijn gebrek aan snelheid. Voorlopig is Kramer op alle afstanden (ruim) sneller en mag je ook verwachten dat dat bij het WK allround ook zo is, ook al zal Lee zich wellicht gaan verbeteren op de 500 en 1500.
 10. dedeut

  dedeut Well-Known Member

  Ik ga ervan uit dat Lee (die uit het Shorttrack komt en waar de langste afstand 1500 meter is) in potentie sneller is dan Kramer al laten zijn PR's dat nog niet zien.
 11. marc_

  marc_ Active Member

  Dat is maar de vraag. Misschien in potentie wel, maar zeker voor het komende WK nog niet. Waar hij op de 5 en 10 rustig aan gedaan zal hebben in de Aziatische wedstrijden zal hij op de 1500 en zeker op de 500 toch wel voluit zijn gegaan. Vandaar ook dat hij zich op de 5000 en 10000 zo sterk verbeterde, maar ik op de 1500 en 500 niet verwacht dat hij sneller zal zijn dan Kramer. Je ziet ook wel aan zijn versnellingen en openingen dat hij de echte snelheid mist op dit moment. Het zou voor mij een enorme verrassing zijn mocht hij met Kramer meekunnen op de kortere afstanden, maar hij mag me verrassen.
 12. Mike

  Mike Member

  Ik heb net het volgende berekend:

  Seung-Hoon Lee schaatst de team pursuit 8 rondjes op kop, dus volledig zonder hulp van anderen.
  De tijd van de persoon die 2 meter achter Lee finisht is: 3.43.69.
  De afstand van de teampursuit is: ongeveer 3099 meter (volgens wikipedia, kon geen andere bron vinden).

  Lee heeft dus in 3.43.69 minuten een afstand van 3101 meter gereden. Als je obv gemiddelde snelheid dit omrekent naar 3000 meter komt dat overeen met 3.36.04. Je kunt nog zeggen dat rekenen met gemiddelde snelheid niet klopt omdat de start vanuit stilstand is. Een alternatieve berekening is: stel dat hij de laatste 400 meter in een tempo van een rondje 30.0 gereden zou hebben, dan is dat 7,58 over de laatste 101 meter. 3.43.69 - 7.58 = 3.36.11.

  Lee rijdt dus in Vancouver op de 3.000m ruim een seconde sneller dan het WR van Eskil Ervik van 3.37.28 in Calgary, of dan de 3000km doorkomsttijd van Sven Kramer van 3.37.15 tijdens zijn 5km WR in Calgary.

  Klopt deze berekening of zie ik iets over het hoofd? Als het klopt zou het een behoorlijk angstaanjagende prestatie zijn...
 13. Lammert

  Lammert Member

  Ik heb datzelfde onberedeneerbare gevoel. Zal ook wel komen doordat ik geen idee heb hoe groot 'langebanen' in Zuid-Korea is en of ze een beetje betaald krijgen en aardige voorzieningen hebben. Ik weet dat inline skaten daar wel heel groot is en dat de toppers in die discipline een zeer dik belegde boterham verdienen, maar ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat deze Lee volgend jaar doodleuk weer gaat shorttracken.
 14. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  @ Mike, je berekening klopt. Gewoon een zeer sterke tijd.
 15. doddeltje

  doddeltje Member

  onderschat het vertragende effect van buitenbochten niet. Ook al is de afstand hetzelfde, een buitenbocht vermoeit!
 16. Mike

  Mike Member

  Weet je dat zeker? Klinkt niet helemaal logisch dat een buitenbocht nadeliger werkt dan een binnenbocht voor je tijd. Ik had het haast andersom in mijn hoofd, dat binnenbocht meer kracht en tijd zou kosten. Het is toch ook niet zo dat shorttrack rondjes kwa snelheid sneller gaan dan lange baan rondjes? Maar ik ben zelf geen schaatser, dus ik kan niet goed inschatten wat het effect van zo'n lange buitenbocht op je benen is.
  Andere nadelen voor Lee waren wellicht dat hij steeds achterom moest kijken om de anderen in de gaten te houden, en misschien dat hij zich deels toch nog moest inhouden voor de anderen (hoewel dat moeilijk voor te stellen is met zo'n tijd...).
 17. Schaatsfan86

  Schaatsfan86 Active Member

  Ïk las in de krant (Spits, Metro of Pers, weet niet meer welke) dat Lee niet weer terug wil naar het shorttracken. Dat is mooi, ben benieuwd wat hij volgend jaar kan.

  Ik vraag me alleen nog steeds af: is hij nu 21 of 25? :?
 18. doddeltje

  doddeltje Member

  trouwens, hij reed toch echt niet 8 ronden op kop! Ik meen gezien te hebben dat het eerste of de eerste 2 rondjes er iemand anders op kop reed
 19. De Keizer

  De Keizer Well-Known Member

  Zou dat gevoel niet kunnen voortkomen uit het gegeven dat hij voor iedereen volstrekt uit de lucht is komen vallen? Voor de start van het seizoen kende niemand hem in het langebaanschaatsen. Daardoor ontstaat het gevoel alsof het een fout of grap is dat er een zeer goede Koreaanse stayer is en dat waarschijnlijk volgend jaar wel alles weer normaal zal zijn. Puur rationeel is het logischer om te veronderstellen dat doordat hij zijn mogelijkheden op de lange baan steeds beter heeft leren kennen, hij volgend jaar beter presteert.
 20. Monique

  Monique Well-Known Member

  Ik denk ook dat Lee ons nog lang gaat bezighouden, als hij in Korea tenminste goed wordt ondersteund. Ik weet niet precies hoe ze tegenover een allrounder/lang afstand specialist aankijken. in de aanloop naar de Spelen hebben ze er natuurlijk genoeg in geïnvesteerd, maar of ze dat de komende jaren weer zullen doen weet ik niet. De sprinters hebben natuurlijk een groot team die met elkaar kunnen trainen, maar de trainingsmaatjes van Lee zullen niet voor het oprapen liggen. Maar wie weet gaat hij zijn krachten bundelen met wat buitenlanders.

  Toch wacht ik eerst volgend seizoen maar eens af, ik heb er toch wel wat twijfels bij omdat hij heel snel is gekomen en misschien ook weer heel snel is verdwenen. Of misschien toch weer gaat shorttracken, al denkt hij nu van niet.

Deel Deze Pagina