Ja, in een stad kun je er nog wat mee. Maar je gaat niet je kantklostentoonstelling in Baselga di Pine houden, waar 5x per dag een bus naar toe rijdt, als dat ook in Trento kan. De structureel goedkoopste oplossing voor de OS in Baselga was om een soort bouwloods om de baan heen te bouwen en die na de OS meteen weer af te breken.
Zou ik mee kunnen leven als dat echt goedkoper is en het geld dan beter besteed wordt. Het argument van de "Europese hooglandbaan waar allerlei landen kunnen trainen" is een beetje vergeten dat we die in Beieren al hebben liggen. En in Inzell de Olympische Spelen houden is hoogst ongezellig, maar de locaties van de OS 2026 in Noord-Italië Milaan en Cortina liggen toch al ver uit elkaar.
Als we dan toch alsnog naar de Oval Lingotto gaan, hoop ik dat deze dit keer wel behouden blijft als ijsbaan. Dat zou erg goed zijn voor de toekomst van het Italiaanse schaatsen.
Ik zou graag zien dat de investering die gedaan word (linksom of rechtsom) ook iets oplevert voor de langere termijn. Bij voorkeur voor de sport zelf (30 miljoen om de baan in Inzell te verduurzamen zodat we daar de komende jaren mooie wedstrijden kunnen zien en het Duitse schaatsen een impuls te geven). Als dat echt niet kan (omdat de sport in het lamd niet leeft) dan bouwen om weer weg te halen of te hergebruiken (zoals het containerstadion in Qatar of het stadion waar in Korea de opening en sluitingsceremonie werden gehouden). Ik heb me in Gangneung echt verbaasd: dat stadion was fenomenaal. En het wordt gewoon na korte tijd afgedankt. Dat is niet van deze tijd. En daarbij is een congrescentrum iets anders dan een ijsbaan. Qua vorm is het vrij specifiek, qua hoogte etc. Nog los van ijsvloer, zamboni’s, luchtsysteem. In Gangneung was dat niet als tijdelijk gebouwd. Niet zoals de coolste baan bijv was. Daar moet het IOC een leidende rol nemen. Samenwerking zoeken met internationale bonden en investeren op plekken waar het gebruikt wordt en de jaren ervoor en erna zorgen dat er wedstrijden zijn, getrained kan worden en de jeugd gestimuleerd wordt. Dan maar wat verder reizen voor die 2 weken OS.
Turijn is nog lang geen zekerheidje. Oorspronkelijk zouden Milaan en Turijn samen optrekken voor de Spelen van 2026, maar Turijn haakte aan het eind van het biedingsproces af. De huidige organisatoren voelen er dan ook helemaal niets voor om Turijn toch een Olympisch onderdeel te gunnen en zijn aan het zoeken naar een locatie in Milaan. Als het dan toch in een Jaarbeursachtig gebouw moet (zoals Turijn nu is), dan kan dat ook gewoon in zo'n accomodatie in Milaan. De Fiera di Rho https://www.fieramilano.it/en wordt bijvoorbeeld genoemd. En er wordt toch ook weer gekeken naar de Arena van Milaan. https://en.wikipedia.org/wiki/Arena_Civica Niet overdekt, maar het zal schitterende plaatjes opleveren en een veel betere reclame voor het langebaanschaatsen dan een zielloze hal. De organisatoren verwijzen naar het succes van de Coolste Baan in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar de wedstrijden zonder problemen gehouden kunnen worden.
Volgens mij stellen ze de beslissing gewoon zo lang uit dat het of Inzell of alsnog Baselga (maar dan buiten) wordt.
als onoverdekt ineens een optie is, waarom is Baselga dan geen optie meer? een baan in zo'n stadion zou inderdaad wel echt schitterende plaatjes opleveren. Van mij mogen ze!
Vandaag een stuk in de Volkskrant: Het wordt mogelijk een tijdelijke baan. De burgemeester van Milaan biedt aan om de baan in het congrescentrum Fiera Milano te realiseren.
De vorige 5 Spelen hebben het schaatsen qua kosten voor de locatie ook geen goed gedaan. In Zuid-Korea en Italië hebben ze niet eens een (noemenswaardige) binnenbaan en hadden ze wel 2 uitstekende olympische ijsbanen, maar daar doen ze niets meer mee. De andere Spelen hebben de baan ook niet meer in gebruik gehouden. Ook wel een teken aan de wand - achtereenvolgens Calgary, Hamar, Nagano en SLC mochten nog wel allevier blijven.
Niet alleen mochten die vier blijven, maar ze zijn nog steeds super belangrijke ijsbanen voor het land waar ze in liggen.
Weer wat ontwikkelingen over 2026. Na het afketsen van Baselga di Pine meldde ook het plaatsje Spresiano zich. Dit ligt vlak bij Treviso en wilde de bestaande wielerbaan wel omvormen tot een ijsbaan voor de Spelen. Maar na iets verder kijken bleek een 400-meter-ijsbaan toch iets groter te moeten zijn dan een wielerbaan... Turijn had al aangeboden om in de expositiehal de baan van 2006 weer aan te leggen. De stad Milaan is daar mordicus op tegen omdat Turijn tijdens het proces om de Spelen binnen te halen halverwege afhaakte. Zij kiezen dus voor het tijdelijk aanleggen van een baan in een expositiehal in Milaan. Nieuw is dat nu ook de minister van Binnenlandse Zaken, de hier ook bekende Matteo Salvini, er zich tegen aan gaat bemoeien. Hij lijkt voorstander van Turijn, omdat de regio Piemonte dan ook iets Olympische krijgt en omdat de optie Turijn een stuk goedkoper lijkt (8 miljoen tov 20 miljoen in Milaan). Op 29 maart gaat er een voorstel naar het IOC en op 18 april zou dan een definitieve beslissing worden genomen.
De Italiaanse media melden dat het Milaan gaat worden. Na een flinke ruzie tussen de burgemeester van Milaan en Salvini, die voor Turijn is. In de congreshal van Milaan worden dan 2 zalen aan elkaar gemaakt. Daarvoor moet dan wel een muur worden gesloopt, plus een aantal pilaren. En er moet nog afzuiging worden geregeld. Maar dat schijnt allemaal geen probleem. Ook zeggen ze toe junioren testwedstrijden te laten rijden. Verder las ik dat Baselga di Pine wel degelijk opgeknapt wordt. Aan de ene kant om de Italiaanse ploeg een trainingsfaciliteit te bieden. Maar ook, omdat de jeugd olympische winterspelen in 2028 zijn toegewezen aan Italie. Dat was de enige kandidaat en natuurlijk superhandig dat alle accomodaties van de OS 2026 er al liggen. Behalve dus de ijsbaan. Voor de jeugdspelen is indoor niet verplicht (zie Sankt Moritz in 2020 op natuurijs), dus toch nog iets voor Baselga.
In plaats van een blijvende overdekte hooglandbaan op een historische plek krijgen we dus een tijdelijke overdekte laaglandbaan in een congrescentrum. Dat lijkt me geen verbetering. Anderzijds: Baselga blijft een buitenbaan, en dat is mooi voor voor het buiten-schaatsen-gevoel en de fraaie plaatjes. Maar het feit is dat Italië dadelijk twee keer de OS organiseert en twee keer geen blijvende indoor schaatsbaan bouwt, terwijl het Italiaanse schaatsen zo'n baan goed kan gebruiken. Erg spijtig...
Gisteren is de definitieve beslissing gevallen. Het schaatsen zal in het Fiera di Rho zalencentrum van Milaan worden gehouden.
Het IOC heeft gisteren de kwalificatie-eisen voor 2026 goedgekeurd. https://stillmed.olympics.com/media...a-2026-Qualification-System-Speed-Skating.pdf Er zijn wel wat wijzigingen t.o.v. 2022, maar niet veel. Zo blijven er 9 rijders per geslacht mogelijk, als je alle quota van alle afstanden weet te vullen + de TP. Je krijgt er maximaal 8 als je op elke afstand in ieder geval 1 gekwalificeerde schaatser hebt, inclusief de TP. En maximaal 7 voor andere landen, met de begrenzing dat het niet meer mag zijn dan het aantal afstanden, waarop je gekwalificeerd bent, vermeerderd met het hoogste aantal op een afstand. Dus als je op de 500 meter 3 plekken hebt en op de 1000 meter ook 3 en verder niks, mag je toch maar 2+3 = 5 schaatsers sturen. We gaan van 166 naar 164 deelnemers. Dat leidt tot de aanpassing dat voor de 500, 1000 en 1500 meter het aantal gekwalificeerde schaatsers teruggaat van 30 naar 28. Maar wel met de uitbreiding dat het er weer maximaal 30 kunnen worden vanuit de reservelijst. Dus met schaatsers die zich al op een andere afstand gekwalificeerd hebben. En met voorrang voor landen die nog geen gekwalificeerde schaatsers hebben. Voor de massastart gold ook zoiets in 2022. 24 gekwalificeerden, uit te breiden tot 30 met schaatsers die er toch al waren. Dat geldt ook in 2026. Wel wat verschuivingen in de verhouding Wereldcup-punten-ranking en tijden-ranking, met meer voorkeur voor de punten. Op de 500, 1000 en 1500 gaan we van 20-10 naar 21-7. 3000 dames, 5000 heren van 14-6 naar 15-5 5000 dames, 10000 heren van 8-4 naar 9-3 ploegenachtervolging blijft 6-2 massastart blijft 24-0 De regel uit 2022 dat je alleen 3 schaatsers kon laten starten als die alle 3 uit de puntenranking kwamen, lijkt vervallen voor 2026. En er is nu duidelijkheid wat de volgorde is als er mensen moeten afvallen als er meer dan 164 zich inschrijven. En wat de volgorde is als landen niet hun quota volmaken.
They have removed the "3rd man rule", but to get a maximum 9, all spots must have been secured through the points list (SOQCP) it seems. Similar thing if a nation secures fewer than 8 spots. Let The Games begin!
Dat is bijzonder goed nieuws voor Nederland. Met name het deel dat de derde man/vrouw niet per sé op de puntenranking hoeft te staan.
For the Netherlands its especially important to get the maximum 9 I think, so in effect not a big change.