Nieuwe schaatspakken 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 18 dec 2021.

 1. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dat wordt nog een lastige puzzel dan. Roest zit op het OKT in de laatste lotingsgroep op de 10.000 meter. Een voordeel dat hij in Beijing niet heeft, mocht hij zich plaatsen.
 2. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  En als je in Thialf rijdt, rijd je op steenworp afstand van de geboorteplaats van Sven Kramer, dus geef je hem een voordeel dat hij niet heeft in Beijing.
  G1ant en Yuskov vinden dit leuk.
 3. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Onacceptabel!:D
 4. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Tsja, er kan grappig over worden gedaan, maar het zou het meest logsich zijn dat iedereen in het Olympische pak zou rijden op het OKT. Het OKT is namelijk geen toernooi op zich, maar is er puur om te bepalen wie het beste uit de verf zullen komen op de Spelen. Eigenlijk is het meer een skate-off dan een toernooi (minder deelnemers zou ook logischer zijn, maar dat is voor de toeschouwers wat matigjes).

  Zal wel te duur zijn om al die pakken voor al die - overbodige - deelnemers te maken.

  In Amerika en Canada passen ze ook de baankeuze aan op de Olympische baan om hun OKT zo representatief mogelijk te maken voor de Spelen. Dat je niet alles kan controleren betekent niet dat je niets moet willen controleren.
  Camila vindt dit leuk.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Niet te duur, maar reglementair/contractueel onmogelijk op dit moment. Verder interessant hoe deze discussie vanuit het niets oplaait. Verschillen in pakken zijn er al zo lang de sport bestaat.
 6. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Ik denk dat de meeste mensen er nog nooit over hadden nagedacht en het is op zich ook een oninteressante discussie.

  Aan de andere kant verwacht je wel dat de KNSB er zorg voor draagt dat de omstandigheden de Spelen zoveel mogelijk benaderen. Als schaatsers wel hun schaatsen mogen kiezen maar niet hun pak op de Spelen moet dat bij het OKT ook zo zijn.

  Als je bij zwemmen geen snelle pakken meer mag gebruiken bij internationale wedstrijden zou het ook gek zijn als dat bij het OKT wel mag. Dat verschil is groter, maar het principe is wel vergelijkbaar. Je moet namelijk schaatsers selecteren die het best zijn in de omstandigheden waar het om draait, namelijk de Spelen, en je wil zoveel mogelijk andere factoren daarvan uitsluiten.

  Als bij de Spelen iedereen zijn eigen pak zou mogen kiezen zou dat bij het OKT ook logisch zijn, maar nu is het gek. Als dat komt door de reglementen is dat een fout in de reglementen, die kunnen worden aangepast.
 7. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dan is de conclusie dus dat de KNSB bepaalt in welk merk en welk model de erkende topteams bij NK's en andere nationale wedstrijden rijden. Kan, maar wel vrij rigoureus. Sowieso is dat voor dit seizoen niet meer mogelijk.
 8. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Nee bij het OKT. Een NK is een titel op zich. Dat is een intrinsiek verschil met een OKT, ondanks dat er ook aan een NK plaatsing voor een WK of wat dan ook kan zitten. Het OKT is er puur voor de Spelen en heeft daarom als enige taak om de Spelen zo dicht mogelijk te benaderen.
 9. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Oké, dus dan gaan we speciaal voor het OKT een heel pakkencircus (€400 per pak, 2 pakken per rijder, 107 rijders) optuigen. Het kan allemaal natuurlijk, maar het is allemaal wel wat complexer dan het op het eerste oog lijkt.
 10. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  En daar zijn we terug bij mijn originele conclusie uit mijn originele post. Kan de rest hierboven in 1x worden overgeslagen.

  Plus dat er natuurlijk geen 107 kandidaten zijn voor de spelen en je daarom minder deelnemers zou kunnen hebben. Het zijn keuzes die je kan maken, ligt eraan wat je wilt bereiken. Een leuk OKT, veel geld of de beste rijders op de Spelen.

  Edit: jouw edit van "complexer dan het op het eerste oog lijkt" is wat vreemd aangezien je conclusie precies is wat mijn conclusie op het eerste oog was.
  Laatst bewerkt: 19 dec 2021
 11. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ja je kan ook terug naar een OKT met 8 rijders per afstand, maar ja, wil je dat? En dan heb je ook nog een probleem met kleurbeschikbaarheid en wat sponsors daarvan vinden. Niet elke fabrikant kan alle materialen in alle kleuren leveren. Dat is ook de reden dat de Noren een tijd in blauw hebben gereden in plaats van het karakteristieke rood.

  Ik blijf het allemaal behoorlijk overtrokken vinden. Een gunstige loting heeft volgens mij in veel gevallen meer invloed dan een pak.
  Laatst bewerkt: 19 dec 2021
 12. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Dat voordeel is ze niet "gegeven", dat hebben ze gekocht.

  Geen gelijk speelveld, dat klopt. Maar als nooit iemand gebruik zou mogen maken van iets nieuws dat ze geld heeft gekost, zou niemand meer investeren. Dan zouden we nog in wollen trui rijden.
  Nickel, rhalbersma en Marcel Vos vinden dit leuk.
 13. HaagscheBluf

  HaagscheBluf Well-Known Member

  Camila en EenBrabander vinden dit leuk.
 14. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  "Vanuit de berekeningen kan het over een verbetering van procenten gaan. En dat is niet weinig. Voor procenten moet je heel hard trainen en risico’s nemen in de manier van trainen."

  Zoo, als dit waar is dan gaan we wat beleven. Één procent op de 5 kilometer is 3,7 seconden bij een tijd van 6.10. En laat het verschil tussen het BR van Thialf en het WR nou net iets minder dan 3,7 seconden zijn...
  Marcel Vos vindt dit leuk.
 15. Marcel Vos

  Marcel Vos Well-Known Member

  Ik heb zo mijn twijfels daarover. Als dit klopt zou Roest bij zijn 6:05 zo'n 5:58 hebben gereden met het nieuwe pak, en dat lijkt me sterk.
 16. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Je moet niet rekenen in tijd maar in wattages. 1% vermogen is ongeveer 0.3-0.4 % in tijd. Eerlijk gezegd denk ik dat dit hele verhaal sterk overdreven wordt om psychologische redenen. Mocht het wel waar zijn dan mag je dit vergelijken met de snelle zwempakken van een aantal jaren terug en moet je meteen een verbod instellen als niet iedereen erover kan beschikken op het OKT.
  Marcel Vos en EenBrabander vinden dit leuk.
 17. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Het probleem is alleen dat een dergelijk verbod pas kan bij het volgende ISU-congres
 18. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Wie reden er afgelopen maandag in die nieuwe pakken? In ieder geval Roest en Verbij zoals te zien op foto's. Vele anderen niet zoals Kramer, Scheperkamp en Ntab. A. de Jong misschien?
  De Jong was nu ongeveer 0.35 sec sneller op de 500m dan haar vorige beste prestatie van 9-1-2021. Dat kan al verklaard worden door haar vooruitgang op de 1000m van 0.8 sec op het NK afstanden dit jaar t.o.v. dat van vorig jaar. Roest is nu 3.4 seconden beter dan zijn vorige beste van het NK Clubs oktober 2019. Daarvan zou zo'n 2 seconden verklaard kunnen worden doordat we nu in december zitten i.p.v. in oktober. Blijft er dus nog zo'n 1.5 sec over, zo'n 0.7%. Deels door voordeel bij inhalen Jos de Vos maar dan blijft er nog iets over...
 19. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Die reden ook in de nieuwe pakken, maar niet met de daaraan vastgenaaide schaatshoezen. Kramer had het erover dat hij dat niet comfortabel vond zitten. Volgens Kramer zit het verschil vooral in de stof op de onderbenen.
  SprintMaster vindt dit leuk.
 20. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Even wat foto'tjes bekeken:
  Roest, Verbij, Anema, Achtereekte, Snel en Snellink reden in de volledige pakken (incluis schaatshoezen). Kramer, De Jong, N'tab, Krol, Scheperkamp, Yoro en Groot niet (althans, zonder de hoezen).

Deel Deze Pagina