Nieuwe schaatspakken 2022

Discussie in 'Lange baan' gestart door EenBrabander, 18 dec 2021.

 1. mi

  mi Well-Known Member

  JV heeft vooral erg veel media-aandacht gezocht. Door de rooktunnel tests en de flitsende zilverkleurige hoezen. Of het echt sneller is? Ik zou de data weleens willen zien! Het is vooral traditie om in een olympisch jaar te doen of je een revolutionaire ontdekking te pakken hebt (hallo plakstrips!).

  En wie zegt dat bioracer niet ook een heel revolutionair pak heeft nu? Femke Kok had een ander pak aan tijdens haar race. Zij hebben alleen geen sponsor wiens sponsordeals spectaculaire filmpjes inhouden. En wat te denken van DE Snor!

  Belangrijkste reden dat teamNL straks in het pak van JV rijdt is overigens het feit dat ze beiden een deal met Fila hebben. Ook als bioracer het snelste pak zou maken zou men toch in een Fila pak in Beijing het ijs opstappen.
  Laatst bewerkt: 28 dec 2021
  chicagodude, Duif en strawbale vinden dit leuk.
 2. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Nouja, textiel is sneller dan huid, dus als je dat stukje enkel weet weg te werken, levert dat wat op. Of het veel is, geen idee. Maar zoals je zegt, maakt het ook eigenlijk geen klap uit zolang het maar niet langzamer is, heb je toch in ieder geval in je hoofd en in dat van je tegenstander voordeel.

  De meeste RB'ers hadden dat pak op dag 2 al niet meer aan...
 3. Ikbenerweer

  Ikbenerweer Active Member

  Mensen, kunnen jullie geen apart forum beginnen voor de hoesjes-discussie en dit hoesjesvrij maken?
 4. sysya

  sysya Well-Known Member

  De ploegen zelf, doen ze nu ook. Kijk we kunnen het wel moeilijk maken, maar het feit is dat het in andere sporten heel normaal is dat gelijk materiaal ge-eist wordt. Voor mijn part laat je ze op het OKT al in het materiaal van het Olympische pak rijden, iedereen gelijk materiaal makkelijk zat.

  Ja maar dat slaat dus helemaal nergens op. Jij zegt, tja dat is oneerlijk en kunnen we niet controleren dus alles wat we wel kunnen controleren mag ook oneerlijk zijn. We zeggen in de hal toch ook niet dat bij de 1 de blowers aan mogen terwijl die bij de ander uit worden gezet? Dat maken we ook zo gelijk mogelijk juist omdat het iets is dat we kunnen controleren.
 5. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Ik vind het oprecht geen slecht idee om dit te gaan doen. Maar gevolg is dan wel dat bepaalde ploegen extra kosten moeten maken en andere ploegen niet. Zou die regel al gelden tijdens het huidige OKT dan zou de KNSB vermoedelijk hebben gekozen voor het oude pak van sportconfex omdat alle Talentteams van de KNSB daarmee rijden. JV en Worldstream hebben dat pak ook. Team Frysk, Reggeborgh, talentned en Zaanlander hebben een ander pak. Die zouden dan dus speciaal voor het OKT schaatspakken moeten kopen, waarmee ze dus extra kosten moeten maken.

  @SprintMaster kunnen een aantal posts overgeplaatst worden naar schaatspakken 2022? Dat lijkt me beter.
 6. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  Hier kan verder over de pakken/hoezen gediscusseerd worden.
  mi, sysya en Yuskov vinden dit leuk.
 7. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik denk dat je ook zou kunnen zeggen dat je de 'oude' pakken blijft gebruiken. Dus JV, Zaanlander, Reggeborgh en alle andere ploegen gebruiken hetzelfde pak als ze ook het hele jaar in de wb en op het NK al gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om pakken van teams te onderzoeken, teams leveren voor een bepaalde deadline het wedstrijdpak aan, de KNSB onderzoekt. Is het pak anders dan het hele jaar gebruikt is dan moet een team verantwoorden wat er veranderd is en wat het geschatte voordeel is. Gaat het om een 'revolutionair' pak (oftewel is er sprake van gemeten tijdwinst veroorzaakt door het pak) dan mag het niet gebruikt worden tijdens het OKT, is het gewoon een nieuw pak met nieuwe kleuren en andere decoratieve veranderingen dan kan het pak gewoon gebruikt worden.

  Kijk ik ben niet tegen de ontwikkeling van de pakken, maar als je op de OS allemaal in hetzelfde pak schaatst dan kan een commercieel team dus tijd sprokkelen op een OKT door er geld tegenaan te gooien en krijg je dus de situatie waarin je misschien niet de beste rijders op de OS krijgt. Met een extra trainingskamp of betere voeding blijft het gissen wat de tijdwinst is en dat zal ook per schaatser weer verschillen (dat kun je dus ook niet reguleren), maar bij zo'n pak kun je precies uitrekenen wat de tijdwinst is en dus kun je het reguleren.
  Laatst bewerkt: 28 dec 2021
  Yuskov vindt dit leuk.
 8. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  In de WB rijden alle Nederlanders in hetzelfde pak. Dat is het model waar Jumbo-Visma op de NK Afstanden mee reed. Bijvoorbeeld Schouten
  heeft in de WB dus in een ander model gereden dan bij het NK Afstanden.
 9. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ohja, nouja dan 1 pak voor iedereen. Pak dat in de WB gedragen wordt is ook voor de kwalificatiewedstrijden (het materiaal dan he, niet dat ze niet in hun sponsorpakken kunnen rijden). Of je kiest ervoor om ze allemaal in het Olympische pak te laten rijden op het OKT, dat kan ook, desnoods doe je allebei voor het geval dat iemand het Olympische pak niet fijn vindt. Maakt mij op zich niet uit wat ze kiezen, als ze maar allemaal de keus hebben voor gelijk materiaal.

  Edit: je kunt zelfs de regel stellen dat pakken die geen tijdwinst geven (dus gewoon de normale pakken zegmaar) ook gebruikt mogen worden als iemand dat liever heeft, maar dat ze sowieso beschikking hebben tot het 'beste' pak. Stel Bob de Vries zegt dan dat hij geen heeft in die nieuwe onzin en gewoon lekker zijn oude pakkie aantrekt moet hij dat weten.
 10. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Kok ook in een nieuw pak met 'ribbels' op de cap. Nog niet eerder gezien, dus Reggeborgh doet gewoon hetzelfde als JV.
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ja, zonder naden schijnbaar. Zelfde principe, ze zouden allemaal in het zelfde pak moeten rijden anders is het niet eerlijk
 12. JJS

  JJS Active Member

  Elk jaar, zeker in een olympisch jaar, duiken er pseudo innovaties op om de tegenstander gek te maken. Kennen we nog de condoomschaatsen? Of de ribbeltjes op het voorhoofd?
 13. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  condoomschaatsen, doel je daarmee op de schaatsen die RItsma droeg in 1993/1994 voor de OS? Die waar de hoes doorliep naar de ijzers zelf? Ik kan er helaas geen foto meer van vinden maar kan ze me nog zo voor de geest halen. Bleek uiteindelijk toch blijkbaar geen voordeel te geven want na dat jaar heb ik ze noit meer terug gezien (na de introductie van de klapschaats was het concept sowieso niet meer uitvoerbaar natuurlijk)
 14. Danielle

  Danielle Well-Known Member

  Die ribbel boven op het hoofd lopen ook dwars, dat snap ik nog niet helemaal, ik zou denken dat je die lucht over je rug wil "afvoeren"
 15. mi

  mi Well-Known Member

  net als de plakstrips destijds?

  Ik vind het vooral opvallend dat de rijders ze zelf inconsequent dragen: Nuis wel, Otterspeer niet. Ireen niet op de 1000m en wel op de 1500m?

  En je kunt nog zoveel ribbels op je hoofd doen maar met zo'n baard aan je kin vraag ik me dan toch af hoe effectief het allemaal is.
  strawbale vindt dit leuk.
 16. chicagodude

  chicagodude Well-Known Member

  ALs je dan toch wat wil winnen, scheer dan gewoon al het haar wat je hebt af. Scheelt toch zo een paar honderd gram bij sommigen, en dat beetje gewicht gaat toch optellen zeker bij de langere afstanden.
  Nou snap ik ook wel dat Leerdam liever niet met een kale kop rondloopt, maar je moet wat voor goud overhebben :D
  JohnZero vindt dit leuk.
 17. SprintMaster

  SprintMaster Well-Known Member Medewerker

  LOL.
  Bob de Jong liet expres zijn haar groeien zodat hij een dikke knot onder zijn pak had. ;)
  chicagodude, strawbale en Duif vinden dit leuk.
 18. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  een (haar)knot binnen het pak kan wellicht zelfs aerodynamisch voordeel geven ;)
 19. EenBrabander

  EenBrabander Well-Known Member

  Wie reed er nou ook alweer rond met een eekhoorn op zijn lip?

  Rumyantsev en Arefyev kunnen trouwens ook flink wat haar laten groeien.
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Arme Thomas en Flip. Zijn net een beetje aan elkaar gehecht en dan moet Geerdinck zijn Eekhoorn vriendje in het asiel dumpen.

Deel Deze Pagina