Kwalificatie OS 2022

Discussie in 'Olympische Spelen' gestart door Mjøsaman, 18 jul 2018.

 1. Asterisk

  Asterisk Well-Known Member

  Het valt toch best mee hoeveel echt goede schaatsters buiten de boot zullen vallen met de 9 plekken?

  Leerdam, Kok, Schulting, Ter Mors, Wüst, AdJ, Schouten, Achtereekte, Visser maakt 9.

  Dan zijn de beste schaatssters die je mist types als Wijfje, Beune, Anema, Letitia de Jong. Allemaal rijdsters die met heel veel geluk nog altijd hoogstwaarschijnlijk geen medaille zullen halen (of Wijfje/Beune moeten ineens allemaal extra stappen gaan zetten, maar dat lijkt me niet). Dan moet je alleen iemand anders opstellen voor de Massastart, maar hoe goed Groenewoud en Wijfje het ook hebben gedaan verwacht ik toch eerlijk gezegd niet dat bv. een Achtereekte niet net zo goed een beetje op kop kan rijden van dat vrouwenpeloton en dan Schouten laten sprinten. Die 2 medailles zullen met een volledig deelnemersveld er waarschijnlijk toch niet inzitten.
 2. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dat is een ander punt. De vrouwen MS is veel minder tactisch dan de mannen MS. Schouten in vorm is gewoon de beste sprintster (tenzij er iets drastisch veranderd), je gaat mij niet vertellen dat iemand als Achtereekte, Visser of zelfs ADJ niet op kop kunnen rijden en het tempo kunnen maken zodat er een eindsprint komt. We hebben in Nederland momenteel belachelijk veel 1500/3km talent, daar zou niemand tussen zitten die op de MS een beetje tempo kan maken?
 3. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Sorry, maar waar heb je het over? Die MS-2 plek is gewoon een objectief gegeven. Het maakt totaal niet uit wie de plek inneemt (of het nou Groenewoud, Schulting, Wijfje, of de vrouw van de Kerstman is), maar op basis van de resultaten staat die MS-2 plek in rang gewoon boven de 3e 500m en 1000m plek. Die plek heeft dan simpelweg voorrang boven die 3e 500m of 1000m plek.

  Wat @Yuskov zegt is een belangrijk punt. Op dit moment weten we volgens mij niet zeker of de tweede MS-plek in de Matrix komt te staan. Er valt in ieder geval wat voor te zeggen dat dat wel gebeurd: zowel Schouten als Groenewoud als Wijfje hebben een wedstrijd gewonnen bij de dames. Bij de heren hebben Stroetinga en Bergsma wedstrijden gewonnen.
 4. VorstM

  VorstM Well-Known Member

  Dat maakt het kansloos ja? De gedachte dat iemand die zich richt op het shorttracken nog ietsjes beter wordt terwijl ze nu duidelijk nog slechter is?
 5. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Gezien de uitstekende prestaties van twee verschillende rijders bij zowel dames als heren zal het voor de KNSB heel moeilijk zijn om dit te negeren.
 6. sysya

  sysya Well-Known Member

  Jij zegt dat de tweede plek op de MS een aanwijsplek is en dat Groenewoud dan maar de derde plek op 1000 of 500 moet innemen. Ik zeg dat dit complete onzin is, tenzij geen van drieën zich plaatst. Die tweede plek op de MS zou gewoon moeten worden ingevuld door iemand die zich al zelfstandig plaatst op een individueel onderdeel. Pas als er sprake is van een collectieve instorting van Schulting, Wijfje en Groenewoud mag je gaan nadenken over het invullen van die plek door iemand die zich niet zelfstandig plaatst. In andere woorden, die tweede MS plek hoort een dubbelaar te zijn en niet een nieuwe naam in de matrix.

  Alleen Schouten is in mijn ogen altijd verzekerd van een MS plek, de andere drie moeten het gewoon op individueel niveau laten zien.
 7. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Niet kansloos, maar de 1500m lijkt me gezien de huidige ontwikkelingen een grotere kans voor haar. Niets meer niets minder. Gaat ze spreiden dan riskeert ze er twee keer net naast te grijpen. Wil ze beiden dan zal ze fysiek gezien een stuk beter moeten worden en dat zie ik niet zomaar gebeuren.
 8. sysya

  sysya Well-Known Member

  Umm, niet om lullig te doen, maar Schulting liet bij de kwalificatie heel duidelijk zien ter Mors eruit te kunnen rijden. Hoe ze vervolgens presteert op het WK heeft geen invloed op haar kwalificaite
 9. SprintMaster

  SprintMaster aangepast Medewerker

  Schulting kun je hier wel doorstrepen: die gaat niet voor Schouten rijden maar voor eigen kans. Dat gaat nooit werken. Achtereekte en ADJ zijn ex-Clafis rijders en dan heb je wel echt goede afspraken nodig dat ze voor Schouten willen rijden.
  Lorca en Yuskov vinden dit leuk.
 10. Lorca

  Lorca Well-Known Member

  Je maakt er iets subjectiefs van en vult daarop je eigen mening in. De bedoeling van zo'n matrix is om een objectieve gesorteerde weergave te maken met de meeste medaillekansen. De kans is aanwezig dat die tweede MS-plek in de Matrix wordt opgenomen doordat alle tweetallen (M/V) individueel een wedstrijd hebben gewonnen. Bij de heren zal dat tweede MS-plekje voorlopig niet zo hoog staan. Als Stroetinga wint dan is Bergsma meestal bijgehaald en finisht hij ergens achterin de top 10 (dan daalt het plekje alweer wat). Bij de dames staat dat tweede MS-plekje echter wel hoog doordat Schouten, Wijfje en Groenewoud gezamenlijk bijna altijd hoog eindigen. Al 4 wedstrijden in twee seizoenen dat er 2 Nederlandse dames op het podium staan. Dat MS-2 plekje zal dus, in het geval deze in de Matrix wordt opgenomen, hoger staan dan het 3e 500m plekje of het 3e 1000m plekje. Dat is gewoon een objectieve constatering op basis van de resultaten van dit seizoen (en ik weeg het vorige seizoen voor het gemak ook mee, vanwege het geringe aantal wedstrijden).
 11. sysya

  sysya Well-Known Member

  Ik snap hoe de matrix werkt, dat betekent niet dat ik het ermee eens hoef te zijn dat je bijvoorbeeld Leerdam geen 1000 meter laat rijden, zodat Schouten haar voorkeur over een knecht kan uitspreken. Laat ik het zo zeggen, MS2 plek hoort niet in de matrix. De tweede plek kan na afloop van het kwalificatietoernooi worden ingevuld door een schaatser die zich individueel geplaatst heeft, je hoeft daar geen schaatser voor aan te wijzen en vervolgens een 500 of 1000 meter vrouw daarvoor te slachtofferen. Het is belachelijk om MS2 in de matrix op te nemen omdat die plek niet gebaseerd is op een specifieke prestatie, maar op de voorkeur van MS1.

  Het hele idee van een MS selectie is dat je kunt kiezen en dus niet op 1 (knecht)paard hoeft te wedden.
 12. mi

  mi Well-Known Member

  In huidige vorm plaatst Schouten zich met 2 vingers in de neus individueel en dus kun je iemand anders (a.k.a. de vrouw van de kerstman) aanwijzen voor MS plek 1. Dondert niet waar plek 2 dan in de matrix staat.
  Lorca vindt dit leuk.
 13. sysya

  sysya Well-Known Member

  Die aanwijsplekken moesten de vorige keer al voor het toernooi bekent zijn. Ga je dan voor het toernooi al Groenewoud of Wijfje plek 1 geven? Op basis waarvan? Laat ze gewoon rijden en degene die zich plaatst krijgt de knecht rol, simpel zat. Geen aanwijsplekken tenzij noodzakelijk of 100% duidelijk zoals bij Schouten.
 14. Yuskov

  Yuskov Well-Known Member

  Dit is natuurlijk niet hoe de matrix bedoeld is. Door de 2e persoon in te vullen op MS-1 bevoordeel je de Mass-start ten opzichte van de andere onderdelen.
 15. mi

  mi Well-Known Member

  Precies dit is waarom het belachelijk is om voor het OKT al bekend te maken wie het wordt. Gebruik het OKT als test! Plaatst Schouten zich overtuigend en solo dan is haar kans op goud op de MS ook groter en heeft ze meer ‘recht’ om een gedroomde knecht mee te nemen. Plaatst ze zich niet vanwege een blessure of andere calamiteit dan maakt ze zelf gebruik van de aanwijsplek en moet ze het maar doen met wie er is.
 16. strawbale

  strawbale Well-Known Member

  Het WK koud voorbij en, ja hoor, de matrix komt in beeld. De bondscoach moet natuurlijk de rode pil nemen, maar zal, op z'n Hollands, waarschijnlijk gewoon de blauwe nemen.
 17. sysya

  sysya Well-Known Member

  Schouten heeft in mijn ogen helemaal niet 'meer' recht. Ze heeft twee prima knechten met wie ze beide successen heeft behaald. Wie haar knecht wordt hangt van hun prestaties af, niet Schouten haar voorkeur (dat is oprecht gewoon niet eerlijk, jij wilt rijden? Zorg er dan voor dat Schouten je aardig vindt). Als de één zich individueel plaatst en de ander niet dan is het duidelijk wie de knecht wordt, plaatsen ze zich allebei dan mag de bondscoach in overleg met Schouten de beste kiezen, plaatst geen van beiden zich dan komt er een aanwijsplek (tenzij ze echt waardeloos buiten de boot vallen dan moet er gekeken worden naar iemand die zich wel al geplaatst heeft en als knecht kan dienen).
 18. mi

  mi Well-Known Member

  Als je als Suzanne Schulting heel hard roept dat je niet gaat knechten is dat toch wel een ding. Blijft het eeuwige issue met dit onderdeel. Als team heb je meer kans dan als 2 individuen maar de tweede krijgt geen medaille.
 19. Duif

  Duif Well-Known Member

  Ik voel een skate off en/of een rechtzaak aankomen...
 20. sysya

  sysya Well-Known Member

  Dan zet je Schulting toch niet in die selectie? Houd je nog steeds twee prima knechten over die allebei als knecht rijden en dat goed doen, je hebt ook nog een jaar, kijk of je Visser (die al MS rijdt) of een andere potentiële OS ganger kunt bewegen om bij de selectie aan te sluiten.

  What's next? Gaan we Roest dan vragen om alvast even de TP selectie samen te stellen en de #3 op de 1000 van de mannen eruit kicken omdat Roest absoluut met Snellink wil rijden? Kwalificatie is presteren, niet onderling besluiten met wie je het liefst samen rijdt en vervolgens iemand thuislaten omdat je toch echt met je beste vriendje wil rijden. Dat hebben we in het verleden vaak genoeg gedaan en dat is ook heel erg fout gegaan.

Deel Deze Pagina